Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igen is meg nem is. Ők kevés alkalommal foglalkoznak a csoporttal. Itt országon belül dolgozó ingatlanosok beszélgetnek egymással, osztják meg észrevételeiket.
Nem vagyok jogi szakértő. Én több ilyen esetet láttam már Olyat is ahol a szerződés finanszirozó oldala már pár év után hozzájutott az ingatlanhoz, de olyannal is, ahol az idős néni (75 éves volt az eltartási szerződéskötéskor) élt még majd 25 évig. Ott már nem volt nagy üzlet a valamikori fiatalok (később már majdnem nyugdijasok) részéről. A Te eseted annyival komplikáltabb, hogy a szerződés megkötése és az öregek halála közötti időszakban, te olyan változtatásokat akarsz végrehajtani a lakóhelyükön, amihez valószinűleg hiába próbálsz előzetesen már a szerződéskötéskor tőlük belegyező nyilatkozatot szerződésszerűen rögziteni. Mert vannak jogok, amikről csak akkor lehet lemondani, ha a döntési helyzet előáll. (Pld elővásárlási jogról sem lehet általában évekkel a konkrét eset előtt lemondani tudomásom szerint) Én azt tanácsolnám, hogy bármit amit változtatni akarsz a telken, vagy a házon azt most az elején tedd, azaz azok végrehajtása előfeltétele legyen a pénzügyi teljesitésednek, vagy annak nagy részének. De egy a tárgykörben tapasztalt ügyvéd kitalálhat más megoldást is a szerződés szövegezésében.
Eközben a Kalmár kantinban: "csak hát a fizető képes kereslet nem tud korlátlanul mindent kifizetni.Már most sem lehet ész nélkül.emelni.Amiket.figyelek.hirdetések azok 30% ának az ára csökkent." Érdekes társalgásnak vagyok a szemtanúja.
Szevasztok! Lenne egy speciális ingatlan ügyem, amiben arra keresem a választ, hogy hol lehetnének nekem ebben a buktatók és ha belemegyek hogyan lenne érdemes szerződnöm. Ha valakinek lenne hasonló tapasztalata - története, esetleg megoszthatná velem. A szituáció röviden annyi, a telekszomszédom idős pár (80 évesek és hát betegesek szegények) mivel pénzre van szükségük ezért adtak egy elég kedvező eladási árat a házukra és a hozzá tartozó telekre. A kikötésük annyi, hogy halálukig szeretnék használni a házat. Elsősorban a hölgy a tárgyaló fél (férje elég rosszul van.) és némileg ködös pontosan mekkora területet szeretne használni élettérként házon túlmenően. Belső kertre gondolt és a házra, de a belső kert pontos határai jelenleg hol sövénnyel hol nem sövénnyel vannak elválasztva. Nekem ilyen simán haszonélvezettel terhelt korlátlan idejű befektetés (hülyén hangzik, de ki tudja mikor halnak meg.) túl kockázatos és nem érné meg alapban, ellenben a plussz lehetőség az lenne, hogy a telek egy részén utat építhetnék a saját telkemhez. Elvi beleegyezésükkel. Dilemmáim a következőek: - Most azt mondják jól viselnék a sok rombolással járó útépítést, de mivel idős emberekről van szó ezért ki tudja, hogy mikor hogy gondolják meg magukat menet közben. - Van három örökös unoka, akit szeretnének "kisemmizni" - nem tartják a kapcsolatot. Nem akartam vájkálni, de sok családi zűr terheli a kapcsolatukat. Röviden meséltek. Félő, hogy az örökösök később megtámadhatják a tranzakciót.Nem szép dolog, de ezt ők ajánlották nekem fel. Nem én kértem. -Azzal tisztában vagyok, hogy a haszonélvezeti jognál a haszonélvezőnek értesítenie kell a tulajdonost az ingatlant fenyegető veszélyről, a bekövetkezett károkról. (beázás, tűzkár ) illetve a haszonélvező köteles tűrni azt, hogy a tulajdonos a veszély elhárításához, vagy a károsodás megszüntetéséhez szükséges intézkedéseket megtegye de mennyire életszerű ez idős esetleg később már demens embereknél? Az, hogy konfliktusok nélkül meg tudom őrizni az ingatlanom értékét. Teszem azt átalakítanék valamit, tetőn javítanék és 85-90 évesen hallani sem akarnak erről. A ház egyébként most még jó állapotban van. 80-as évek nagy családi háza.
Igen. Egyedülálló populista politika. Európa minden országában ösztönzik az embereket az energia spórolásra, nálunk meg büszkélkednek azzal, hogy ilyet ők nem csinálnak. Nem kell ahhoz fagyoskodni, hogy a sokak által normális 26 fokos januári lakáshőmérsékletet levigye az ember 23 fokra, hogy felvilágositsák az embereket, hogy aludni eddig sem volt egészséges 24 fokban. Ha mindenki megpróbálni értelmesen viselkedni, akkor akkor az importgáz mennyiségét fagyoskodás nélkül is lehetne 20%-kal csökkenteni. Az egész rezsiharcot, amit már 12 éve folytatnak fogyasztás függővé kellett volna tenni. Egy légköbméter lakófelületre támogatnám a gáz fütést csak olyan mértékig ami egy normális lakáshőmérséklethez elég. Az afölötti fogyasztást már régen piaci alapon számláznám. Azt a pénzt amit ezáltal az állam megspórol kifizettem volna fűtéskorszerűsités és homlokzati hőszigetelés támogatásra.
Persze németbe' nincs CSOK meg babaváró meg kamatstop meg moratórium meg stb: https://g7.hu/vilag/20220706/a-nemet-nagyvarosokban-elkezdett-kipukkadni-az-ingatlanlufi/
A logikai bukfenceid abban állnak, hogy olyat adsz a számba amit én nem mondtam. Nem állitottam, hogy idecsődül minden német, csupán tényként irtam le, hogy egy jó helyen lévő jó állapotú belvárosi téglalakás ma 15%-kal olcsőbb egy német befektetőnek mint 4 hónappal ezelőtt. Hogy ebből mennyit vesznek meg a németek azt meglátjuk. Megjegyzem, hogy az a külföldi akinek dollár van a kezébe annál az árcsökkenés közel 20% De nyilván nem rontanak rá a dollárbetétesek a budapesti piacra, de nincs túl sok eladó lakás. A vételi erő megtámogatására a belvárosban elég pár tucat külföldi megjelenése is. A többszáz millió potencionális vevő már logisztikai prblémát is okozna A többi hozzáköltésedhez nincs mit mondanom. Tul sok lufi van a fejedben. Azok töredéke sem fog pukkanni. (Szerencsédre.)
Utoljára június 30-ig lett kitolva az érvénybelépés. Nem olvastam a napokban, hogy még egyszer kitolták volna. Nem is lenne semmi értelme. Már 2 évvel ezelőtt érvénybe kellett volna lépni. Egy saját energia forrásokban szűkölködő országban nem szabadott volna engedni az elmúlt években, hogy komoly energifogyasztású lakások épüljenek. Ez is egy csak a NER által elkövethető baromság volt. Valakiknek a sleppből nem állt érdekükben a bevezetés.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link