Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Sokan pályáznak a 6,6% os kamatra. Fantáziainditó. Van egy pénznyelő szara egyeseknek 100 ert eladná és jönne a nettó 500-600 kamat egy értéktelen vacak ház helyett
Én biztos nem, de a kérdés az volt érdemes-e most realizálni a vételárat. Szerintem igen. Vitaindítónak is szántam, egy konkrét kérdésre. Az agglós kitelepülés ismét lecsengőben ( persze igény az vóna rá), de az árak elzárják a többség elől a lehetőséget. Felzárkózott az aggló, szvsz túl is nyerte magát, learbitrálnám a különbséget.
PMAP-ra gondoltam, az új 6,6%-osra csak kicsit elbizonytalanított a Tájékoztató 9. oldala:Törlesztés, "visszaváltás: A Prémium Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Magyar
Állampapír névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes. "
Szerintem a covid hiszti letűnőben, üzrmanyag, rezsi árakon sapka, kamatok emelkednek, orosz- ukrán konfliktus valós lehetőség, vàlasztások után megszorítás kimondva vagy sem, világszinten emelkedő kamatpálya. Én mint a huzat adnám, olyan áron, hogy 2 hónapon belül szerzödés legyen kezemben. Igen, cement ára menni fog. És,? Majd az építési vállalkozó kiegyezik 75% haszonnal a 100 helyett.
Szerinted Budapest agglóban /Törökbálint/ is várható még emelkedés? Most érdemes ott családi házat eladni, vagy inkább várni még fél-1 évet? Szerintem ha az új házak ára emelkedik, akkor az húzza maga után a használt árakat is.
Jól látod! Rengeteg depressziós ember van amiatt, hogy olvasva az itteni kommenteket rájöttek hogy amit vettek lakásokat azok a felét, harmadát sem érik..😃
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link