Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Azért van más befolyásoló tényezőbis ami hajthatja az árkat, csak párat említek: - az emberek igényének változása a lakhatásuk kapcsán ( lásd balatoni árbumm) - kia zöldbe a bezártság után (lásd agloba költozés) - válások folyamatos (évtizedek óta) növekedése - jómód növekedése (nyaralók) - elavult ingatlanok cseréje (dohosba, penészesbe nem akar má senki) - homeoffice Ez csak pár kiragadott példa amelyek feltételezhetően széles rétegekeben fognak a mostaninál nagyobb keresletet támasztani a piacon. Én azt látom hogy eltolódás van az értéktendekben is: már kevésbé az utazás/nyaralás/szorakozás a divat, jön helyette az igényesebb lakókörnyezet és nem hiszem hogy ha a pandémiának vége akkor majd mindenki hagyja a homeofficet és gyerünk vissza a xaros belvárosba fele annyi nm-re. A világ változik és most pont arra felé ahol több és másabb ingalanokra van tömeges igény mint korábban. Ha cserébe le kell mondani pár korábban megszokott dologról akkor a legtöbben le fognak mondani hogy jobb/szebb környezetben lakhassanak. Ez pedig nem lefelé fogja mozgatni a piacot, erre ez a várakozasom.
Okés. És akkor nem is hatnak egymásra? Ha holnap kiveszik belőle a csirkfarhátat mert perpill politikaialag az most jó nekik akkor azzal többé nem is kell számolnunk? A Bödöcs jut eszembe amikor m1 riportert parodizált: " A valóságot mi írjuk!" Amugy igazad van, ami nincs benne azt nem számitják bele. De attól az még számít, max nem a ksh papíron lévő inflájába.
A kéményseprők jönnek ellenőrizni az egyik ingatlant. Fél nap az életemből. Az ETF-et nem ellenőrzi senki. Ha épp autót akarok cserélni, hát eladok belőle annyit, amennyi kell. Nem adhatok el 10 nm-t a lakásból. Ingatlant csak módjával.
Hasonlóan számolok én is, mi erre a lóra teszünk. Aki mápba meg hasonlóba az máskent számol. Aki meg kriptóba az kicsit bolond (legalábbis longolva) :-)
Nem. Úgy gondolom hogy ha nekem többe kerül a kifli akkor többet is kérek a lakásom használatának jogáért. De azt vélem ezzel nem csak én vagyok így. Az emberekenek kevesebb jut majd kajára/szórakozásra és többet kell költeniük a lakhatásukra. Pont mint 2008 ban. Szerinted ez a válság majd más lesz?
Egyet értek, ha értesz hozzá akkor ez jövedelmezőbb mint tartani hosszabb távon. Én sajnos megégtem (idegrendszerileg) pár felújításban, nekem nehéz kenyér az. Ahogy a feleségem mondta volt: "Viaskodsz a vadakkal" mikor majdnem megvertem a festőt. Két ilyen lakásom volt de nem 4-5 hónap lett hanem 2 év és bár a számok nagyon szépek lettek a végén nem csinálom többé, első az egészség (mentális).
Az én mentalításomnak az ingatlan a nyerő. Hosszú évtizedek óta. Bérlet dijjak + tőke nyereség = dupla haszon. Kb 5-6 % + 6-8 % = 11-14 % hosszú távon. Mindez elég alsó hangon.
Attól függ hogy KSH kamujával számolsz vagy körbenézel egy boltba. A kaja (valódi) inflája szerinted nem hajtja fel a bérleti árakat? Ha javul a megtérülés több befektető jön, mennek fel az árak. Csak én látom az összefüggést? Komolyan kérdezem. Minden kormány csal az inflával, azt számolnak bele ami nekik kedvező. De mi köze ennek a valósághoz? A jobbágyok benyelik hogy olcsóbb lett a csirkefarhát de akik ide járnak olvasgatni azok kötve hiszem hogy ezt elhiszik.
Ha értesz a tözsdéhez akkor nyilván. De mi a többség kevesek vagyunk ehhez, márpedig ott a lúzerkenek csak bukó terem nem babér mint tudjuk. Mindenki a maga képességei és lehetöségei szerint fektet be. Neked a tözsde a nyerő, a magamfajtának jobb az ingatlan. A kripotót meg meghagyjuk azoknak akik azt hiszik a fák égig nőnek :-)
Igen, ez igaz. De a menekülő tőke az eszközök árát hajtja fel. Egyik eszköz sem (se arany, se részvény, se lakás) nincsen benne az inflációs kosárban. Ez nem okoz inflációnyomást.
Ha nincs ki egy egész ingatlanra akkor jól teszed. Mindjuk ha csúnya esésre vársz hogy na majd akkor, ez esetben te is belépsz a piac ellen fogadók sorába. Csak most tobben longolnak mint shortolnak :-) A diverzifikáció fontos és túlvállalni sem szabad, ezek örök érvényűek.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link