Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az Airbnb és társai felelősek részben az kezdeti ingatlanár robbanás miatt. Nagyrészt semmit nem adóznak és óriási fekete bevételt termelnek. Kíváncsi vagyok jövőre valóban nekimennek-e. Évi kiadható napok számának korlátozása talán letörné kedvet.
Pontosan. Kérdés, a finanszírozó bankok mennyire lesznek együttműködők, illetve milyen életkori/hitelezési múlt korlát fog tartozni az egészhez. A keretes írásban megemlékeznek erről is: "Az első lakásvásárlók körének meghatározását jellemzően lakástulajdonlási feltételhez (FI, IS, RO, MT), 35 év alatti életkorhoz (EE), megelőző hitelfelvétel hiányához kötik (BE, IE,
LU, MT). Az érintett célcsoport kedvezményes kezelése 5-10 százalékponttal magasabb HFM limitek alkalmazását
jelenti, jellemzően a 90-95 százalékos sávban (FI, IS, IE, EE, RO, MT), amit néhány ország esetében állami kezességvállalás egészít ki (EE, RO). A jövedelemalapú szabályozások esetén a fiatal első lakásvásárlók kedvezőbb kezelése
során a szabályozók főként az új hitelkihelyezés 10-20 százalékáig a vonatkozó limitek megsértését tolerálják (IE,
SK), magasabb korlátokat engedélyeznek (RO) vagy mentesítik őket a szabályozás alól (MT)." Kíváncsi lettem, no.
Majd jön a sok Vana, 2 misi saját pénz, anyuék valahogy 1 misit hozzáadnak, és 3 milla önerővel veszik a belépő lakásokat. A kismásfeles belépő panel ára pedig 30 milla lesz. Nagy lesz a boldogság, főleg az eladói oldalon.
Idézet a makroprud jelentés vonatkozó keretes írásából: "Az alacsonyabb HFM limitek bevezetését hosszabb távon kiegészíthetné és az esetleges kockázatokat tovább mérsékelhetné a jelzáloggal nem fedezett
kitettségrészt fedező hitelbiztosítás vagy állami garancia bevezetése is. A kedvezményes HFM limitek esetleges
bevezetése a piaci folyamatoktól függően, a potenciális hasznokat és kockázatokat mérlegelve, a piaci és állami
szereplőkkel való kooperáció keretében lehet megfontolandó." Ha esetleg valaki kételkedett volna, ki fogja majd finanszírozni.
Hoppácska, én is funkcionális analfabéta lettem. :-) Ebben azért nagyobb kockázatot látok. A JTM-et nyugodtan lehetett volna még feszíteni különösebb probléma nélkül, de ez egyértelműen a további túlértékelés felé mutat. Sikerült a problémát detektálni, ez már jó pont, csak szeirntem pont a legrosszabb megoldást választották.
a hálóról beszéltem. házon kívül. nálam minden rendben, 3x20A, FI-relék, EPH jegyzőkönyv, itt voltam, amikor csináltunk mindent. engem már nehezen...ak át.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link