eszembe jutottál a héten melós a zöld hitel kapcsán. szerintem ha jól csinálod, akkor hajtós, de gyümölcsöző következő pár éved lehet. az alap feltevésem az, hogy indokolatlanul bezárult az árolló a használt és újépítésű ingatlanok között. mondok két elképzelhető forgatókönyvet jövő nyárra:
"A" eset:
ingatlan állapota: új
ár: 60 millió ft
önerő: 20% (12 millió ft)
hitel: 48 millió ft 2.5%-os zöld hitel 20 éves futamidővel
havi törlesztő: 254353 ft
----
"B" eset:
ingatlan állapota: használt (akár még felújításra is szorulhat)
ár: 50 millió ft (20%-kal olcsóbb, mint a hasonló kategóriabeli új)
önerő: 20% (10 millió ft)
hitel: 40 millió ft 4.5%-os "piaci" hitel 20 éves futamidővel
havi törlesztő: 253059 ft
----
ki az, aki a "B" esetet fogja választani? szerintem kevesen. itt jössz te a képbe, aki a használtakat áron alul megveszed, majd felújítod és továbbadsz rajtuk. úgy gondolom, hogy a vásárlóknak kedvező piac (nagy alkukkal) fog kialakulni a használt szegmensben. a fenti példa akár panel kontra újépítésű tégla viszonylatban is megállhatja a helyét. remélem nem számoltam el semmit ,)
"A" eset:
ingatlan állapota: új
ár: 60 millió ft
önerő: 20% (12 millió ft)
hitel: 48 millió ft 2.5%-os zöld hitel 20 éves futamidővel
havi törlesztő: 254353 ft
----
"B" eset:
ingatlan állapota: használt (akár még felújításra is szorulhat)
ár: 50 millió ft (20%-kal olcsóbb, mint a hasonló kategóriabeli új)
önerő: 20% (10 millió ft)
hitel: 40 millió ft 4.5%-os "piaci" hitel 20 éves futamidővel
havi törlesztő: 253059 ft
----
ki az, aki a "B" esetet fogja választani? szerintem kevesen. itt jössz te a képbe, aki a használtakat áron alul megveszed, majd felújítod és továbbadsz rajtuk. úgy gondolom, hogy a vásárlóknak kedvező piac (nagy alkukkal) fog kialakulni a használt szegmensben. a fenti példa akár panel kontra újépítésű tégla viszonylatban is megállhatja a helyét. remélem nem számoltam el semmit ,)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link