Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A Moszkvával csak blöfföltem. Gondoltam ott van. De pont Ti hitelesek tartjátok fenn ezt a lufi rendszert,ami növeli kőkeményen az államadósságot is és kemény inflát okoz. A pali aki elhagyta a placcot 40 milcsivel úgy élhet mint hal a vízben. Ez tény ,növeli a kinnlévő pénztömeget amit mindannyian megszenvedünk.
Én meg nem hitelezem a rabló-bandát. Persze ha az eladóm eladója végül MÁP-ba tette a pénzt, akkor így jártam :D. 1 év 2 hónap karantén meg 6 év hegyvidéki nyugalom után nem olyan rossz itt a moszkva téren egyébként. Számold még azt is hozzá, hogy hasonló vidéki fiúként, mint pl melósnak ez mekkora achievement. Persze biztos önigazolás, de pl a pompás naphegyre nekem önerőből már sokkal fárasztóbb is lenne az odajutás, plusz ott is megölne már néha az unalom...
Befutnak a NAV-hoz az adásvétel paraméterei. Ők a)elfogadják az adásvételben szereplő összeget, és az alapján kiszabják az illetéket b)kivonulnak terepszemlére, elkezdik vizsgálgatni eladót, vevőt, aztán majd vagy elfogadják, hogy valamelyik fél hülye volt, vagy jön a bünti...
Bevallom nem értem mire gondolsz. Idős eladó. Nem volt hirdetve. Sokáig nem tudták eldönteni, hogy mit szeretnének. Ebben az ingatlanban élték le az életük javát. És egy emocionális szituációban nem jól reagáltunk.
De ha vmi "mélyen áron alul" ment el, ahogy írod, ott mi a garancia, hogy nem kell pár kört izzadnod azzal, hogy nem ment zsebbe a lóvé? Ezt csak azért írtam, hogy legalább ez a veszély így elkerült titeket.
Zsebkendő? Bár így lenne! Közelebb van az 1.500 nm-hez, mit az 1.000-hez.......... Bizony bagóért. Mélyen piaci ár alatt. Még nagyon rossz érzés, túl friss az "élmény". Remegek az idegességtől, hogy lehet valaki ennyire hülye. (mármint mi) Most próbálok arra gondolni, hogy a közelében lévő lakást (amire két éve várok) megszerezzem. Ez saját projekt. Ezt örökre megjegyeztem, és biztos vagyok benne, hogy tudni fogom hasznosítani a most megtapasztaltakat.
Nem lenne lelkierőm ily szarokért ennyit,de semennyit perkálni ,a legrosszabb ,hogy ezekhez egyáltalán oda kell menni és nézni más lelakott szarát és a környéket. Szívos vagy ,ezt elviselni.
Bagóból is van ilyen is meg olyan is. Szabolcsi dohányból és havannai dohányból készült. Mekkora volt a telek és mennyiért vitték el? Milyen beépithetőség van rajta?
Nekem tök mindegy hogy milyen álomvilágba merülsz ismét, de már nem 2020-at irunk. Egy apró tévedésre szeretném felhivni a figyelmet. Nincsen két piac Budapesten. Vannak részpiacok (családiházas, panel, belváros stb.) de ezek egymásra hatnak. Olyan nincsen, hogy a Budapesti újlakás épitéseknél az árak keményen mennek fel és közben pedig a használtak keresletcsökkenés miatt egyre olcsóbb lesznek. Ugyanis az új lakásokkal konkurálnak az elmúlt évek frissen átadott lakásai, (persze ha a lokáció és egyéb adottságok hasonlitanak.) A nemrégen épitettekkel pedig a 10-20 évvel ezelőttiek. stb. Nincs olyan hogy az új épitésűek árai átviharzanak az 1 millió ft/m2 áron és közben az összemérhető, nemrégi lakások ára pedig 700 ezer ft/m2-ről lemorzsolódjon. Az igaz azonban, hogy az egyre dráguló épitőipari anyag és dijak miatt az árolló nyilni fog, de hosszútávon az árak együtt fognak továbbra is mozogni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link