Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Köszi a véleményt. Mi panelt semmiképpen nem szeretnénk, éltem olyan lakásban 4 évig, értem, hogy miért jó, egyszerű, jó az elrendezés stb. de nekem olyan a hangulata, mint egy nagyüzemi csirketenyésztő telepen, ahol meg van adva, hogy egy csirkére mennyi négyzet centiméter jut és minden csirkének annyi van. Egyik csirkének sem jobb vagy rosszabb mint a másiknak, ugyanolyan, zsúfolt és szomorú. Inkább egy ilyen loft jellegű tégla lakás. Persze kinek a pap kinek a paplan, most már szinte egy árban van a panel (jobb helyen) és a tégla (kevésbé jobb helyen) mindenki eldöntheti mit akar. (ha eltudja :))) ) Úgy néz ki maradunk inkább a belvárosban, ha a lakásvásárlást befektetői szemmel nézem akkor talán ez jobb választás.
Kezd Nekem nem tetszeni ez a sok svindli,űrszerű túlárazás. Tényleg nem az Én kiárazódásom végett hanem a gazdaságra kifejtett hatása miatt. Valami kegyetlenül be fog indulni ( pl: infláció ) ha valami rendeződés nem történik az ideális az lenne ha megállítanák az üvegből kiengedett szellemet de ennek semmi jele nincs egyelőre
Tudod, hogy mennyien vesznek örömmel 150-160 cm belmagasságú galériás lakásokat ahol a galérián nemcsak egy franciaágy van, hanem komplett szoba? Aminek egy négyzetméteres része sem embermagasságú. És hirdetni ezeket sem a lakás hivatalos, mondjuk 33m2-es területével hirdetik. Pfátlanul hozzáirják a galériaszoba 20m2-ét. Magam is codálkoztam már az ilyen eseteken (190cm-es vagyok). De rengetegen megveszik. (Pedig én ilyen belmagasság lehetőség mellett csak egy fekvőgaléiát épitenék.)
Tehát a nappaliban csak hason csúszva lehet közlekedni? Nem kell találgatni. Van alaprajz is. Ott a szaggatott vonal mutatja (a nappaliban is) az embermagasságú terület határát. Ami 44m2. Mégegyszer: hol találsz a környéken 21 millió alatt egy kis 44m2-es lakást, akár a 4. emeleten is?
Arról nem is beszélve, hogy persze, a papír elbírja, hogy 190cm fölött már normál élettérnek számítson, de ha valaki már legalább átlagos magassággal bír, azért a 190cm nem valami sok(a 45 alattiak átlagmagassága meg mondjuk szerintem vagy 5 cm-el nagyobb mint az afölöttieké, én magam is majdnem 190 vagyok...), és akkor itt még csak nem is meredeken emelkedő belmagasság van, hanem talán még 30° sincs...
Majdnem elkezdtem volna veled egyetérteni, ha ezek a normál belmagasságú részek amúgy nem a folyosó, előszoba, meg egyéb helységekben lennének, semmi élettér jellegűben.
Azért vigyázzunk a féláras beszólásokkal. A 190cm feletti része a lakásnak 44m2. Találj már nekem ekkora lakást 21 millió alatt a Herminamezőn. (És azért a 66 minusz 44, azaz 22m2 alacsony rész sem értéktelen.) A ház álapotától függően az ilyen lakások 30-40 milliót érik. Ebben az esetben (merthogy lift nincsen és az ablakok csak tetősikosak) inkább az alsó határon.
Lenni pici pénz, álmodni nagyot, nem akarni menni panyelka, helyette menni sátoros tégla, lenni jó, lenni occó! Én lenni alacony, nem lenni gond magasság. *** Remélem a viccet értitek.... jóccakát! Holnap lenni munka, gályázni tovább hogy tudjon venni szép ingatlant!
Amúgy annyi göbzi szálldos ezen a vonalon csúcsidőben mint Frankfurtban. Meg a vonatok és a bepállott levegő a tetőtérbe ahova fel kell mászni lift onye gondolom
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link