Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Úgy látom továbbra is futsz a mókuskerékben :) Abban reménykedsz, hogyha naponta többször megismétled, akkor az úgy is lesz? Én 30 évvel ezelőtt 200 ezer ft-ért vettem új autót (ladát). Mégesem reklamálom folyamatosan azóta minden autóvételnél, hogy miért emelkedett az ár azóta a 20-30 szorosára. Szivem szerint persze én is azt kiabálnám számonkérően hogy: mi a fene keról egy VW T-ROC autóba 9,2 milliót forintba? Hát normálisok ezek? Ez egy kis autó (4,2m hosszú) és annyiba kerül mint pár éve egy jobb helyen lévő panel lakás (mert csepelit lehetett 6 milláért is kapni.) De nem állok neki kiabálni az autószalonban, hanem tudomásul veszem, hogy ez a piac. Miután ezeket az autókat ezen az áron is megveszik, ezért ennyiért adják. Ha nem tettszik, akkor nem kell megvenni. A mobilitást lehet biztositani egy 5 éves Astrával is 1 milláért.
Én sem látok a jövőbe, igy szigorúan csak a véleményem: ha új lakást vásárolnának és CSOk képesek, valamint van önerő, akkor vennék egy új épitésű most még alacsony ÁFÁsat a következő 30 napon belül. (Most még nem hiszitek el, de jelentősen csökkenni fog az új épitésű lakások száma és a magasabb ÁFA mindenképpen magasabb vételárat okoz majd ezeknél a lakásoknál.) Ha használt lakást vásárolnának, akkor keresnék egy megfelelőt, de nagyon leromlott állapotban. (Pld. VII.kerületi galériázható lakást. Ezeknél most már beépült az árba az a tény, hogy még drágán sem lehet hozzá kivitelezőt találni, aki felújitaná) Viszont kivárnám a felújitással a jövő év végét. Akkor tömegével futnak majd ki az épitési (nemcsak lakásépitési) projektek és keresnek munkát a kivitelezők. (Ennek a megvételével sem szabad azonban sokáig várni, mert a lecsökkenő újlakásajánlati tömeg tovább fogja felvinni a használt lakások árát.)
A fene tudja, ugye sok panel 60-70-es evekben epult, azok most lesznek 50-60 evesek.... En ezt is neznem, mert eleg szarul hangzik. Elvileg nem voltak ekkora tavra meretezve. Persze "szakertok" azota mondtak hogy tovabb birja...aztan ha megsem, igy jart.
Attól, hogy belerakták a legolcsóbb filléres de trendi kiegészitőket, még hallod ha a szomszéd csendesen fingik. Hát még ha ordit a tv vagy a gyerek...
A következő hónapok érdekesek lesznek. Szerintetek az új építésűek ára is csökkenni fog, vagy szét fog nyílni az olló a régi tégla/panel és az újépítésu között? Indoklás is jöhet :). Szerintem egyébként a panel nem fog akkorát esni, hogy a régi árarányra visszaessen, mert már nagyon sok szigetelt/felújított van és nem olyan rosszak, mint régebben. A rezsije sem olyan sok, mint régen.
Én ikerházakat néztem mostanában élőben: kettő felújítandónál voltam 2 hónapja. Az egyik 40-ről 33 lett, a másik 25-ről 22. Mind a kettő piaci ár alatt volt akkor is, és most is természetesen. Mind a kettőnél valós az eladási szándék, már-már kényszer. A felújításuk 12-20m-ig terjed. Ezért mondom, hogy az eladóknak csökkenteniük kell már július óta. Az tud eladni, aki eléri az 5%-os hozamszintet. Felette balek kell, hogy legyen a vevő:) gazdagréten a 48m-os panel enyhén túlárazott a 3%-os hozamszintével. :) 33 éves megtérülés nagyon vad. Lehetséges persze, hogy valakinek szíve vágya 33 évig fizetni valamit, de az legkevésbe egy lakás illetve panel:)Illetve azért a lakáscélból vásárlók 95%-a már kivásárolta magát 2015-től. Természetesen a jól árazott lakások elkelek hamar, ahogy mindig is elkeltek.
Orbanra varnak meg,hatha jon egy 3-ik csok:) Pedig az arakkal van baj,csak meg sokaknal nem esett le a tantusz....ez nem egy mutargypiac ahol teljesen belterjesse valt a kereskedelem,itt rengeteg egyszeru ember erintett,akik hangot adnak elegedetlenseguknek.
Első lakásvásárlóként albiból! én folyamatosan nézném a piacot egy évig, és lecsapnék egy jó ajánlatra. Ahol min 5%-os hozam kijön az saját célra vételes. (éves albidíj/teljes bekerülés a hozam) De sok mindentől függ: kp-s vagy nem (én mindenképp hitelt ajánlanék), ház/lakás/új/használt stb. Illetve olyat érdemes venni, ami előreláthatólag 20 évig kiszolgálja az igényeket, de minimum 5-10 évig, azért mert esésnél beragadós lehet a sztori, illetve jó idegrendszer kell, hogy veszteséget realizáljon az emberfia egy cserénél (egyébként megérheti, de jó lokációban kell most venni, hogy esésnél kiszálló lehessen).Szerintem a bérekhez viszonyítva a reális (amennyiért megvenném) lakásár közepes helyen panel esetén 400-450e/nm használt tégla 500-600 új 600-700e. Ezek már beszállós szintek a fenti körülmények alapján. Persze nem szentírás amit írok, csak egy vélemény.Családi ház esetén pedig elkezdenék vadászni egy telket 1 éven belül és építtetnék a szürkezónában egy házat egy kivitelezővel nettóért. Újat venni ezzel az ÁFÁ-val botrányos lesz. A telkek árait le is fogja szorítani, mert beruházó nem fog venni új telket magas árszinten amíg 27%-os az ÁFA, saját építkezésnél pedig jövőre nagyon beindul az okoskodás. Persze CSOK kizárva ilyen esetben.A 27%-os ÁFÁ-t ugyis mondhatjuk, hogy kilőtték a CSOK-ot:), mert az ÁFA összege a CSOK a mai árszinten:) csak így elegánsabb a sztori. Összegezve az Állam úgy belelőtte a Dunába a nagyvárosi piac további szárnyalását az ÁFÁ-val és a MÁP-pal, ahogy illik. Megemelte a kívánatos árszintre, ami feljebb ment mint akarták, és most próbálják hűteni, eddig sikeresen.
Nincs eladasi kenyszer,es a piac kesleltetett. 2015 vegen sokan meg nem tudtak hogy oriasi boom van! Viszont az teny hogy forgalom csokken,hirdetesek arai is morzsolodnak le..
Igen, új építésnél látok megtorpanást, de ezen ki csodálkozik, amikor egy (!!) év alatt 30-40%-kal emelték az árakat?? Cordianál portside 1 éve (2018 október) 2 szobás lakás 33M volt, most 46M. Cordia akadémia garden 2 szobás 1 éve 32M most 42M. Metrodomnál ugyanez. Nem zavarja őket, ráérnek, úgyis 1-2 év múlva adják át ezeket.
" elso lakasvasarlokat a vetelrol. Ha esetleg valaki bedolt nekik az jo nagyot bukott sajnos. En azt javaslom tovabbra is hogy a kovetkezo 6 honapban vegyenek egy alkalmi vetelt mert kamatemelesig itt csoda nem lesz." Tudom, hogy nem vagy jós, de szerinted a jelenlegi helyzetben megérheti még másfél évet várni?
Ez bizony így van. Ha tősgyökeres pestiekről van szó, akkor a többségük azért pontosan tisztában van azzal, hogy előbb-utóbb ők beülhetnek a nagyszülők lakásába, még ha ki is kell vásárolni a többi örököst. A mélyvidékről felköltözők meg örülnek, hogy lyuk van a hátsójukon.
Felhívtad ezeket? Én a következőket tapasztalom: 1) Nincs kínálat, a kínálat darabszámban is hónapról-hónapra csökken (ez tény, figyelem a számokat 2015 óta). Jó adottságú lakás 20-30-ból 1 db van a piacon, az hamar el is kel. 2) Árcsökkenés csak a nagyon túlárazott lakásoknál van, amik még 20-30%-kal olcsóbban is drágák lennének (ezeket a két évvel ezelőttihez képest kb dupla áron adják, az ingatlanon jópár ilyen konkrét lakást látok). A reális áron (értsd, a 2 évvel ezelőttihez képest csak 20-30%-kal drágább) hirdetett jó lakásokat napok alatt elviszik most is. 3) NAGYON sok megint a kamu hirdetés, főleg Otthon Centrum vonalon. Van olyan projekt, ahol tudom, hogy mindent eladtak, de az OC nyomja. Egy ismerősömnek konkrétan lelopták a pár hónapja eladott lakása fényképeit, és most hirdet vele az OC (máshol levőnek előadott lakást)...
így sem vesznek meg semmit, szerinted hova emelnének még? :D nem győzöm bezárogatni a cordiás hirdetéseket, a fizetett "szakértői elemzéseket" és társait... ezek konkrétan már azt sem tudják eladni ami 5% áfával forog, nemhogy még rádob 22%-t :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link