Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nagyon sokan 2015-ben kezdtek el vásárolni befektetési céllal.Nekik jövőre jön el az adómentes eladás lehetősége.Ha a többség úgy látja,hogy ennyi volt az áremelkedés,sokan piacra fognak lépni az eladói oldalon. Én ezt nem akarom megvárni!!!
Ha hozzaadjuk a csinositas es a rovarirtas no meg a szomszedtol valo hangszigeteles es karos anyag kibocsatas elharitas koltsegeit. Persze az illetek meg az ugyved is kikostalja a paraszt kasszajat. Johet a baba !
Tavasszal írtam utoljára,hogy áremelkedést várok!!! Addig vártam, amíg emelkedett. De nyáron az új államkötvény (MÁP PLUSZ )kiszívott kb 1000 milliárd forintot a piacról.Ez volt szerintem a jel,hogy itt a vége. Az árak 300%-kal emelkedtek BP-en, kb 5-6 év alatt.Ezek után még áremelkedést várni ilyen gazdasági helyzetben nem biztos hogy jó meglátásra utalna.
Vegre egy szakember. Idejeben ott hagyta a parasztnak a szart had nyuglodjon O tovabb a 666 ezres paneljaval. Ami ertekben egy budai luxuslakas erteke.
Mi változott meg benned 1 hónap alatt? Augusztusba még te voltál a további emelkedést várok tábor fő szószólója. Mi alapján hoztad ezt a döntést? Őszintén érdekel!
Eladtam az első meghirdetett panelt!!!! Beszerzési ár 221000ft/nm,eladási ár 666000ft/nm!!!. Két hét alatt ment el,az átlag ár alatt 10%-kal. Vevő szerintem nagyon kevés van, előbb-utóbb gond lesz az eladással.Hirdetem a másodikat is ,egyet megtartok,de további áremelkedést már nem bír el a piac. 44db ugyan olyan lakás volt drágábban hirdetve mint az enyém!!!
Most kerult a kezeme egy Technocasa ingatlanlap. Budapesten jellemzoen ketszeres de neha haromszoros tularazasig megy a dolog. Ebbe a penztemetobe csak a realis aron szabadna belenyulni.
Én pontosan ezért tartom kitűnő kontraindikátornak a helyet, elvégre ugyanezek a versenyzők voltak azok akik a piaci 2013-as történelmi mélypontján azt bizonygatták, hogy most aztán semmiképpen nem érdemes Budapesten(!) lakást venni. Aztán persze az árakkal együtt emelkedett az elkeseredettségük is, ennek megfelelően sokan mostanra már valamiféle bibliai léptékű tisztítótüzet várnak.
Neked az a szerencsed hogy nem a Mester utcaban laksz. Eltoltenel ott par evet menekulnel onnan avagy azt se tudnad mi van korulotted mert csak a melygarazsig tartana a keruleti lakcim. Par szerencsetlen kiveszi mert ra van szorulva.
Igen, ez egy érdekes helyzet. O.V. politikájának egyértelmű haszonélvezője Budapest. Minél kisebb a település annál inkább csak a hátránya marad. Ennek ellenére egyedül Budapesten nincsen egyértelmű többsége.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link