Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 02. 22. 17:15
Előzmény: #240839  Murdoch
Biztos voltam abban, hogy lazán átsiklasz afölött, hogy trump úgy lett ujra elnök, hogy továbbra is nyiltan hirdeti, hogy 2020-at elcsalták az ellenfelek.
Én nem látom az oroszokat a spájzban, de akinek esze van, az nem várja meg amig az autokrata diktatúra vonulat elfoglalja lakóhelyét.
veled még az is a probléma, hogy még arra sem jöttél rá, hogy elferdült világnézetedet melyik propagandagépezetnek köszönheted,
Hogy megnyugtassalak én sokkal szélesebben meritek, mint gondolod és nagyon gyanakvó vagyok mielőtt bárki álláspontját magamévá teszem.
Murdoch 2025. 02. 22. 17:08
Előzmény: #240838  berlini
Nem baj, Amerikának most van elnöke, eddig nagyon jól csinálja. Elhiszem, hogy vonzódsz a Biden és Zelenszkij féle kétes hősök iránt, a te dolgod, nem nagyon érdekel. Vance meg mindent elmondott Münchenben amit kellett. 1000%-osan igaza van. De látom hogy már nem csak az oroszokat látod a spájzban, hanem kis sárga emberkéket is, valóban működik az orwelli propaganda, csak nem úgy, ahogy gondolod, köszönd a usaidnak. 
berlini
berlini 2025. 02. 22. 16:53
Előzmény: #240837  Murdoch
ha már választani kell, akkor inkább élek egy olyan világban, ahol az emberek megfigyelésére jogszabályok vannak Ahol nem szabad egy ország minden lakosát folyamatosan monitorozni és aki nem papiroz, azt büntetni.
És nem vonnék párhuzamot a sáros cipóvel asztalra mászó gyereket félrenevelő szülők és az orweli pokolt megvalósitó kinai diktatóra között.
A fene se akarja demokráciánkat exportálni, de én inkább attól tartanék, hogy majd jön az import.
Trump egyszer már nem akarta átadni a hatalmát és uszitott, mit lehet tudn mit csinál majd 4 év múlva
De ez téged nem érdekel, ezt már számtalanszor bebizonyitottad.
Murdoch 2025. 02. 22. 16:26
Előzmény: #240836  berlini
Jó, de most mit mondjak erre? Nyugaton meg túltolták a biciklit, mindenkinek lassan mindenhez joga van. Itt a környéken elnézem, hogy néha a gyorséttermekben a gyerek felmászik sáros cipővel az asztalra, nem hogy rászólnak, hanem meg le is fotozzák a szülök. De a legjobban a közlekedésen látszik, hihetetlen agresszió van az utakon, nagyon meglep, németeknél is, de főleg itt a helvéteknél. Sokkal durvább, mint Mo-n. Másrészt ne legyen kétséged, simán megy ám az adatgyűjtés bárkiről is, legfeljebb nem tudsz róla. De mindegy én jellemzően nem Kínát magasztalom, hanem csak az tartom, hogy ny-európa igencsak lejtőn van. Meg az sem megy ám, hogy a német politika ujgurozik, de közben a külügyminiszter meg tartja kint a markát a nyersanyagokért. Én elég sokat jártam keletnek, más világ, ne akard ráerőltetni a nyugati (ál)demokráciát.
berlini
berlini 2025. 02. 22. 14:22
Előzmény: #240539  Murdoch
https://www.portfolio.hu/podcast/20250222/tiz-ev-kinaban-ceo-kent-polivka-gabor-egyedulallo-karrierje-742983
28:45-től hallgasd és döntsd el, hogy a nyugati demokrácia minden hibája ellenére ezt a rendszert választanád.
Gyorsan hozzáteszem, hogy az orweli rendszer veszélye fennáll nálunk (nyugaton is)
FatFIRE 2025. 02. 22. 13:50
Előzmény: #240833  N0MAD
A hosszú távú kiadásból származó bevételt elfogadják, de ez is bankfüggő. A rövid távú ingatlanokból származó bevétel sokkal magasabb, de a bankok nem fogadják el jövedelemként, sem támogatott, sem piaci hitelhez.
Ettől még mi is adózunk, de természetesen más az adókörnyezetünk, mint a munkavállalóké. 
FatFIRE 2025. 02. 22. 13:45
Előzmény: #240832  Placi82
Képzeld bele magad a bank helyébe: alacsony a marzs, ha nem fizetik a hitelt (pl. mert válság van), egyesével kell vívnod az adósokkal, akikkel mi történik az eddigiek alapján? A kormány megmenti őket, jön a kamatplafon, a törlesztőrészletek felfüggesztése, a kilakoltatási moratórium, bármi, ami a gazdasági élet ilyenkor szokásos mechanizmusait megakasztja. Ehelyett ott van megnyugtató szereplőként a Garantiqa, mögöttes állami viszontgaranciával. Baj esetén nem kell a követelést leírni, céltartalékot képezni stb... Mivel mindenki igyekszik a pénzénél lenni, ezért kell a dologi fedezet.
N0MAD 2025. 02. 22. 12:59
Előzmény: #240831  FatFIRE
Hát akkor azt mondod hogy ingatlanok kiadása mellett nem lehet lakhatási célra adott kedvezményes hiteleket további ingatlanokra felvenni munkajóvedelem nélkül.
Meg ezek adőterheinek befizetése nélkül, tőkejóvedelemből élve. Hát igen, kemény ám a módosabbak szoviális helyzete, az már szentigaz.
Izom is kénytelen a munkába bejelentettek keseru kenyerét enni a hitelfelvételhez a szigetlakó élet helyett. Jó, ebben a háztartásbeli csokalanyok is akadályozzák némileg.
De állat vagyok, vissza is vonom az egészet, hát szigeten lakik már rég. Akkor, bocs tárgytalan az egész.
Placi82 2025. 02. 22. 12:58
Előzmény: #240831  FatFIRE
Aha értem. Jobban mondva nem.. Mivel nem érint, a dolog, mindenbe nem ásom magam. Mert túl sok idő:)
De ha kapsz 100 millió. Ft nagyon nagyon alacsony kamatozasu mondjuk 3%os  céges mondjuk Széchenyi hitelt anno, akkor kérnek toled egy 100-150 millio Ft os dologi  fedezett, ez lehet állampapír, vagy családi házad 120millió Ft ig jelzalogozva. Ergo a kereskedelmi bank  befedezi mint egy egyszerű lakás adasveteles  jelzaloghitelnel.. Igazam van??? 
Akkor mi a francnak az állami Garantiqa állami biztosítása a kereskedelmi bank felé ??? Hisz bagatel összegért 0.5% ert hatalmas  biztosítási kötelezettséget vállalnak.? Na érted, ezt nem mertem? Komolyan örülök ha erre vonatkozóan  hitelesen felvilagositasz... Köszi 
FatFIRE 2025. 02. 22. 12:41
Előzmény: #240816  Placi82
"Gondold el hogy ingatlanok többsége hitwlel, csokkal, elidegenitesi tilalommal  vagy/és továbbá simán 1/2 tualjdonhanyadu a házastárs megléte miatt.!!"
Én tudom, de hidd el, nem adnak sem puszira, sem cégre hitelt, ingatlanfedezet a jellemző (régóta vannak hasonló gazdaságélénkítő programok, mindig így volt). Vállalkozóként egyébként is gyakran esünk el a magáncélú ingatlanok hitelezésének lehetőségétől, ugyanis pont fordított a helyzet, mint a munkavállalóknál: alacsony a munkabérként realizált jövedelmünk és magas a vásárlóerőnk. Nekünk például nincs is bejelentett állásunk, csak tőkejövedelmeink vannak. Magánemberként hitelezési lehetőségeink szinte nincsenek, ellenben ha fedezet kell, bőven tudunk adni.
FR73 2025. 02. 22. 12:33
Előzmény: #240829  DaGi
Remek találmány. Növeli a fogyasztást, és röghöz köti a fiatalt. El kell ismerni, remek találmány. Lacibácsi, izom, Tihamér számára remek bérlőket teremt.
DaGi 2025. 02. 22. 12:24

https://bankmonitor.hu/mediatar/cikk/berobbant-a-munkashitel-5000-folyositas-alig-2-honap-alatt/
Eddig 9.000 igénylő, 5.000 sikeres folyósítás, 142.000-es éves tervvel szemben. Csoda lesz, ha 80.000 folyósítás fog ebből történni. Saját tippem valahol 50.000 körül. Néha itt felmerül, hogy ingatlanpiac szempontjából releváns a munkáshitel, szerintem annyira nem. De aki szerint az, annak itt van néhány eddig ismert adat.
FR73 2025. 02. 22. 09:23
Előzmény: #240810  Pistike12
A 2021-22-es eszetlen pénzszórás hatásai ma. Sose fogja bevallani, hogy a holdról nem csak a győzelem látszott, hanem utána az infláció is. A környezetünkkel összehasonlítva sz@rrá inflálták a forintot, és még mindig nem érti, miért nem fogyasztunk.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 02. 22. 08:32
Előzmény: #240825  N0MAD
és ncseed! lefelé a lejtőn (sajnos) ez van...
N0MAD 2025. 02. 21. 21:20
Előzmény: #240821  J0hnnyEnglish
“ Utóbbi nem azt jelenti, hogy mindenkinek felsőfokú végzettsége kell, hogy legyen, mert igaz ez a burkolóra, ácsra, orvosra ... sorolhatnám”
Erre az első reakció: “és aki nem képes rá? A tóbbség?”
Hát ha az a realitás hogy az okj-s burkoló csücsteljesítmény nem reális a tóbbségnek akkor nem tudom eldónteni menekuljek vagy egy karrier aranybányán ülók :D
N0MAD 2025. 02. 21. 21:17
Előzmény: #240823  ncseed!
Marad az panyelbáróság :D
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 21. 21:02
ja, annak aki KÉPES RÁ.... és mi lesz azokkal (a többséggel) aki nem?
N0MAD 2025. 02. 21. 14:35
és megteremti az alapját amivel aztán a tőzsdén is befektethet
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 02. 21. 14:12
Előzmény: #240812  2345678

Nekik sajnos nem mondták el, hogy a legjobb befektetés nem a TESLA, Coinok, Állampapír és társai, hanem a tanulás és önképzés.
Utóbbi nem azt jelenti, hogy mindenkinek felsőfokú végzettsége kell, hogy legyen, mert igaz ez a burkolóra, ácsra, orvosra ... sorolhatnám. A versenyképes tudás sokat segít a munkaerőpiacon...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek