Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"Magyarországon hajlamosak vagyunk az átlagbérből kiindulva megítélni, ki engedheti meg magának a lakásvásárlást, a piacot azonban valójában a legjobban keresők felső 20 százaléka mozgatja – világított rá Csorba Dániel, egy luxusingatlanokra szakosodott közvetítőcég társalapítója az Óbudai Egyetem podcastjában. Szerinte az alsó 60 százaléknak gyakorlatilag alig van megtakarítása, így örökség vagy meglévő ingatlan nélkül csak egy szűk réteg tud lakáshoz jutni. Hogy merre tart a piac, azt szerinte sem a közgazdászok, sem a mesterséges intelligencia nem tudja megjósolni." - kivéve berlinit :)
"2026 októberének elején fordulóponthoz érkezett a hazai ingatlanpiac: egy évtizedes szünet után először mértek országos árcsökkenést a szektorban." - berlini de azt mondtad nem lesz csökkenés, kérlek magyarázd ki magad
Én úgy gondolom, hogy érdemes tanulni. Könnyebb lesz a kutatás. Nem az AI fog kutatni, hanem továbbra is az ember. Viszont sokkal hatékonyabban teszi majd az AI-val. Tehát az ember nem csak jelen lesz, hanem reményeim szerint továbbra is ő fog irányítani.
Egyébként szeretem az egyszerű dolgokat. Megkérdeztem magát az AI-t: " Te mikor fogsz feltalálni dolgokat?" íVálasz: " Én nem tudok új dolgokat létrehozni. Abból dolgozom, amit kapok. (Ember). Sokan tévednek abban, hogy az AI bebizonyított egy matematikai feltevést, tehát feltalált valamit. Nos azért tudta bebizonyítani a feltevés ellenkezőjét, mert a képességeivel talált egy példát rá.
Optimista vagyok, tehát tartom, hogy a jelenlegi egy helyett (ami megszűnik) kettőt hoz létre, mert ő újat nem tud létrehozni, csak elvégezni a jelenlegit. Az ember viszont képes alkalmazkodásra, vagyis azonnal talál piaci réseket, ahol is az emberre van szüksége az embernek. pl. Engem biztosan nem érdekelne a robot foci. De az ember által kitalált és játszott játék az emberi közönséggel, az igen. Rengeteg új területet találhat ki az emberiség és nagyon gyorsan, amikor is "emberi dolgokra" van szüksége.
Egyébként ellentmondás a kapitalizmus megszűnése, mert ha mindenkit kirúgnak a gyártulajdonosok, akkor senkinek sem kell a termékük. Tehát tök feleslegesen invesztáltak az AI-ba, beléptek önként a nincstelen tömegek közé.
Ez allaspontom szerint nem igaz: "az AI minden munkahely helyett többet fog létrehozni" Sokan hasonlitjak a gozgephez stb. De a gepiesites a mezogazdasagban ment le evtizedek alatt es kognitiv munkat nem igenylo munkakotok voltak. Az igy felszabadulo munkaero ment at szep lassan a gyarakba, ahol nagyobb kognitiv munkakorok voltak. Szep lassan az irodistak szaporodtak mert fejlodott a gyartas, es terjedtek a szolgaltatasok. Tehat ujra tobb kognitiv funkciot igenylo munkakorokbe ment a vandorlas evtizedek alatt. Az AI viszont a kognitiv funkciok 99%at lefedik, igy nincs tovabb ter a munkeronek illetve evek alatt nem evtizedek. Szerintem ezert mas a szituacio. Nincs ter illetve nincs ido az adaptaciohoz. Plusz a maganadossagra alapozott fogyasztoi tarsadalom es gazdasag mukodesenek alapjait rengeti meg igy penzugyi valsag lesz belole ha a fele igaz a josolt tudasanak. A kapitalizmus veget jelentheti... Itt 10 ev mulva az AI josolt elterjedese eseten nem arrol fogunk beszelgetnina forumon h le, fel befektetes stb. Hanem arrol h nem lesz ingatlanpiac
Itt az Európai Iskolában már az otthoni gimnázium második osztályának megfelelő S5-ben elkezdték az orientációt, ami akkor még a tárgyválasztásban segített. A fiam fizika, kémia, matematika hármast vett fel, csodálkoztak is az budapesti iskolájában (ahol szintén vizsgázik azokból a tárgyakból amik itt nincsenek, így elvileg fenntartjuk a lehetőséget hogy Magyarországon érettségizzen), hogy ez hogyan lehetséges ott csak két tárgyból lehet fakultációt választani. Az orientáció most folytatódik, nagyon kiváncsi vagyok, hogy hogyan próbálják majd őket felkészíteni az új világra, sajnos a fiam nem túl beszédes eddig még semmit nem sikerült kiszedni belőle. Egy biztos az általa válsztott tudományágak sem védettek az AI-tól, ahogy a másik matematikusnak készülő fiam is érdekes helyzetbe kerülhet, ő most csinálja a Bsc-jét kvantumkémiai témában. Talán ilyen határterületeken még jelen lesz az ember egy ideig.
A szülők és a pedagógusok bizonyos dolgokat párhuzamosan végeznek. Tehát a sulikban is kellene őket tájékoztatni. Ehhez persze az is kellene, hogy az egyetemekről és a cégektől is járjanak be szakik, akik információval látják el a diákokat. De nyugodtan tarthatnának online tájékoztatást is.
Egyébként én azt tanítom nekik, hogy az AI minden munkahely helyett többet fog létrehozni (tehát nem érdemes gépet rombolni). Csak hát ehhez kellenének szakik akik el is mondják nekik, éppen hol is tart ez. Az, hogy hallgatunk róla, az bizonyosan nem vezet sehova.
persze, az is mehet mind a levesbe. sok ügyintéző, hivatalnok, sötöbö. gyakorlatilag amihez kompjúter kell az végveszélyben van. a többi meg akkor, ha majd az univerzális robotok értelmesen tudnak minden körülmény között mozogni. az még azért pár év. talán. az előbbi 1-2. jó esetben.
ha megnézem hogy mennyit számláz a usage alapon nálam, nálunk akkor lehet azt mondani hogy jaj óránként elégetek akár 10-20 dollárnyi tokent is. de 1 óra alatt lenyomom azt a melót amit korábban napokig csináltam. szóval ha tízszeresét (!) kérnék érte holnaptól, akkor is megérné és egyértelmű döntés lenne hogy kell-kifizetjük.
Es en nem IT kivaltasrol irok, hanem a back officerol tobb tizezer FTIvel mogotte, ahol a fizetes avg feletti. A monitoring es stb gyakorlatilag otod munkerobe kerul...
Igen. Sokan nem latjak. En csak a terveket latom es nem vagyok boldog. Ha tenyleg igazak a szamok, akkor sokan nem lesznek boldogok... Azt irogatjak soksn h koltseges. Persze, az usa hienak szolgaltatasa, de a lokalis AI modellek sajat vason feltanitva az adott munkafolyamatot nem koltseges... Sajnos a bekovetkezes csak ido kerdese, ha a politika nem reagal ra. Es kurva gyors az integralas. Azt hittem van 3-5 ev. Sajnos nincs
a designer meg termékmanager nálunk olyan fejlesztői munkát végez el amit előtte ~évtizedes tapasztalattal rendelkező fejlesztő csinált meg akkor és csak akkor ha már évek óta ugyanazon a projekten dolgozott. és cserébe megcsinálják ezt napok alatt. nem hetek alatt. brutál mennyiségű funkció, meg mindenféle (migráció, hibajavítás) készül el töredékidő alatt. és nem. nem omlik össze. regresszió nem nagyon van. 1-2 éve volt. féléve nincs.
Az olyan nagy kaland nem lesz. Lehet körözni Mária országában. A határig elhozza a robot, Józsi leakasztja és majd boldog lesz az alamizsnával, mert nem fognak ilyen béreket kapni. Ettől hamarabb bekövetkezik a sok irodista menesztése, mehetnek újra kapálni vagy másik k szakma.
Magyarorszóagon nem tudom, hol kapnak, de amitóta világ a világ, egyes szakmák eltűnnek, mások felemelkednek, keletkeznek újak. Az osztrák sulikban egyébként van pályaorientációs óra, és a tananyag is dinamikusan változik, tehát itt azért képben lehetnek a diákok, ha figyelnek. Egyébként meg a szülő dolga a tájékozódás.
Ez igy van. Nemetotszag UK a diplomas junior munkakorok elenyeszoek lettek. Nagyon mely problema van. Kina detto. A sokat szidott eletmodunkban nincs ter felfele. Sokan elfelejtettek a qe elotti eletet. Es most nincs qe. Mi 3an bereltunk egy lakast jo sokaig es napi 3000 ftom volt megelni abban az idoben. Es ez 12+ eve volt. Diplomaskent, alkalmazottkent. A 2013as qe utan valtozott meg sok dolog. 2023ban ujra eljottek azok az aranyok, de a FIDESZ meg kipreselt magabol par ev lufit minden teruleten. Remeljuk nem ereszt le...
A gond az, hogy ha jól tudom, akkor ez nemcsak nálunk probléma és van ahol már a pályakezdők 50%-a nem kap munkát. Tervezés nix, elmehet ingyen más szakmát tanulni? Melyik szakma az amelyik tartós marad? Szinte semmit sem hallanak róla. A diákok hol kapnak tájékoztatást diákéveikben, miszerint merre felé tanuljon tovább?
Nem a csórókat kuldik el most. IT, penzugy SSC, mernok stb.. Epp ok a kereslet a jobb albérletre es uj es ujszeru lakasokra. Pluszba junior pozik szukultek, ami szinten a kereslet. Raneztem az n+2es ujszeru kiado lakásokra. Erdemes ranezni hogy joszerivel 400e/ho kornyeke. Az nem apropenz...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link