Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szövegértés: nem ezt mondtam, nyilván egy budai családi házban én is jobban laknék. De nem tudom megfizetni, és sokan mások sem. És a panel egy kompromisszumos megoldás lehet, és igen, tudom a hátrányait, én is ébredtem már fúrásra...
"Nem kis barátom, nem sírna. Tihamér akkor vásárolna. Mániában tartani, Válságban vásárolni. Nem tanultál semmit az elmúlt években, ha ezt a mondatot sem tudtad megjegyezni." És mikor kell eladni? Arról nem szólt eddig a fámád :)
ja, az infláció miatt nominálisan hosszú távon minden felmegy. De a meglévőket gyorsan el kéne adnod hogy mindegyik helyett kettőt vehess a lefeleződés miatt. Mert különben nem tudsz igazán nyerészkedni
"és akkor a panelek ára is lefeleződne, és akkor Tivadar meg Izom sírna" . Nem kis barátom, nem sírna. Tihamér akkor vásárolna. Mániában tartani, Válságban vásárolni. Nem tanultál semmit az elmúlt években, ha ezt a mondatot sem tudtad megjegyezni.
Az Ausztráliába bevándorlók többsége magasan képzett, szorgalmas, kulturálisan kompatibilis ázsiai. Ezt ne hasonlítsuk már össze az itthoni őshonos kisebbség, vagy éppen a Nyugat-Európába beáramló embertömeg minőségével.
Lehet, hogy ezek a nem elhanyagolható paraméterei kifejezetten jók, de a szar attól még szar marad... Olyan ez, mint amikor valaki felújítja a lakását de a csövekhez, vezetékekhez nem nyúl, és gyönyörködik milyen szép lakása van.
Persze, de ez téglánál is előjön. Csak arra akartam kilyukadni, hogy egy full felújított, szigetelt panelt egyáltalán nem kell lesajnálni. Location meg sokszor jobb és a lakótömb szellősebb, mint az ujépítésű telepek.
Fűtésátalányom 8k (melegvízzel). Szigetelés után ez is lesett vagy 30%-ot. Töröljék el a rezsicsokkentést, legyen dupla ennyi, hát nem amiatt fogok éhen halni. (és igen, itt tudom hogy sok minimálbéren élő/nyugdíjasnak megterhelés lenne, nem ezt akarom belőle kihozni). A lényeg, hogy sokan nem értik hogy egy felújított panel miért ilyen durván drága. Hát ezért. Most még a társasház tervez napelemet felrakatni jövőre. Nem értek hozzá, nem tudom hol fog jelentkezni megtakarításban, de biztos hogy nem lesz rossz. Főleg hogy a tetőt is árnyékolja majd.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link