Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
21630 2026. 07. 14. 20:16
Előzmény: #267054  Pistike12
"Egyszeruen felhivok keritesest kerteszt stb 1 heten belul jonne... "
Nagyon sok emberrel elszaladt a ló (sokat kér) a másik meg az, hogy igazából nem akarnak (sokat) dolgozni, ezért vagy kell emelt áron a "szolgáltatás", vagy nem.
Milyen gardróbot vettél, ha nem titok, illetve milyen ajtókat?
Kozben a 170-180e/nap/ember szamlasan a piac alja a szakiknal. Feketen meg 80e ft...
Villanyszerelők nekem most 70e-t mondtak, nem nehéz munka, de csak 3-4 nap. Ez a másik baj, hogy nem lehet elhúzni.
Igazából ezt is sokallom - meg tudom csinálni én is - de számolgattam, hogy a bérelek gépet + ami még kell, akkor majdnem ott vagyok, mint az elméleti összeg amit adnék érte, így csak marad utána a festés (:))
Tetőt kellene csináltatni, de előtte mindenképp a villany lesz. 
Tető is érdekes kérdés volt: a komplett kivitelező mondott egy 1x milliós összeget a munkára, és mellette keressek én bádogost + béreljek állványt, mert nekik nincs (????) és ők nem foglalkoznak ilyennel. (???)
Phylaxa 2026. 07. 14. 19:37
Előzmény: #267057  HPPapa
A NATO sem olcsó mulatság. Ez most biztosan egy plusz nekik.
HPPapa 2026. 07. 14. 18:45
Előzmény: #267055  Phylaxa
Panaszkodnak is, hogy milyen kevés marad meg a fizujukból. Egészségügyi ellátással nagyon elégedetlenek, semmire nem kapnak időpontot. Nagyon sok elmegy a családosok segélyezésére, sok gyerekkel nem is éri meg dolgozni.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 07. 14. 18:42
Előzmény: #267054  Pistike12
Tavasszal kellett pár dolgot csinálnom. Megrökönydve tapasztaltam, hogy sok termék a német áruházlancokban olcsóbb volt mint a tüzépeken, de a bauban a növények is sokkal olcsóbbak a kertészetekhez képest. A sóder és a mosott homok ausztriai aron megy. Szomszéd 40% al olcsóbban hozatta a faanyagot szlovákiából fuvarral, eurót váltva...
Phylaxa 2026. 07. 14. 17:46
Előzmény: #267053  berlini
Annak idején kiszámoltuk a svédeknél, hogy a munkabéred ( itt még a munkaadói járulékot is hozzászámoltuk) hány %-át költöd végül a termékre, szolgáltatásra. Akkor még meglepően 28% körül jött ki a netto. Az össze többi adó, járulék stb. Nekem ez a mérvadó, mert ennek ellenére jól működött az ország. Kíváncsi leszek az elkövetkező években hogy is jön ez ki majd nálunk és mire lesz elég. Az elvont 72%-ból pedig mennyit fogunk fejlődni.
Pistike12 2026. 07. 14. 17:43
Előzmény: #267052  Nandi
Igen. Ezert nem vagyok pozitiv az ingatlanpiaccal kapcsolatban sem.
Epitkezek es ugy mennek fel az anyagarak jelentosen hormuzi miatt, hogy a ft erosodott. 
Kozben a tuzepeken allitolag 50-60%os a visszaeses. Az ablakos ujra szolt hogy pedzegetik az aprilistol +30% emeles utan meg 20%ot. Kozben mondta, hogy lassan nincs vevoje... 
Nemetorszagbol ugyanolyan ajtot rendelek mint 3 eve es euroban ugyanannyi az ara. Annyira be van allva a kereslet....
2021ben vettem gardrobeot itthon. 560e ft volt. Ugyanaz most ausztriaban 260e ft... 
Kozben a 170-180e/nap/ember szamlasan a piac alja a szakiknal. Feketen meg 80e ft...
Brutal koltsegek vannak cegkent. 
Teljesen abszurd... 
De a munkaeropiac is total szet van szakadva. Alig van valodi hirdetes, sok helyen csak diszbol hirdetgetnek, mindenhol leepiteseket hallok penzugyi szektorban. Ahol meg van ott eleg nagy szamban mocskos alacsony berek vannak, de a masik veglet meg egesz europai berek a mai arfolyammal. 
Nagyon furcsa minden. 
Kozben idaig olyan utemben keszul a hazam - remelem nem kiabalom el-, hogy meg a 23as reccset is megelozi. Ugy nez ki, hogy - ha minden jol megy-, 45 nap alatt tetonalatt leszek nyilaszarokkal... Ha nem gyartatnam a tetot, akkor 35 nap lenne... 
Meg is mondtak, hogy amig prompt fizetek, addig en vagyok az elso. 
Egyszeruen felhivok keritesest kerteszt stb 1 heten belul jonne... 
berlini
berlini 2026. 07. 14. 17:31
Előzmény: #267050  KoTa
Már bocsánat, de a munkajövedelmek adóterheihez hozzátartozik az elköltéskor kifizetett adó. Az alacsony jövedelműek magyarországon költik el jövedelmük szinte 100%-t, igy az ÁFA hozzáadódik a jövedelemadóhoz, TB járulékhoz, nyugdij járulékhoz és alig marad valami.
Minél magasabb valakinek a jövedelme annál kidebb az adóteher.
Igy többet tud félretenni, ami után szinte semmi adóterhet nek kell viselnie.
Nem csökkentek a munkajövedelmek adóterhei az elmúlt időszakban. 16 évvel ezelőőt minimálbér után nem volt jövedelem adó
És bocsánat, de az is kamu, hogy azért kell az ÁFÁn keresztül az igazán húsbavágó adót beszedni mert azt nem lehet elcsalni.
Az azért világrekorder mértékű mert valahol be kell szedni a szükséges állami bevételeket.
Ha a szürke gazdaság kifehéritése lenne a szempont akkor a lkossági szolgáltatásoknál nagyon alacsony ÁFAt kellene kiszabni, hogy nem legyen mind a szolgáltatóank mind a megrendelőnek közös érdeke a számla elfelejtése.
Nandi 2026. 07. 14. 17:17
Előzmény: #267051  Pistike12
Mindez a reálbér-növekedés kb nulla GDP növekedés és kb. nulla hatékonységnövekedés mellett, adminisztrációs kényszerből jött létre.
Pistike12 2026. 07. 14. 17:04
Előzmény: #267050  KoTa
Itt van errol egy uj cikk. Epp errol szol, hogy jelentoset csokkent a munkajovedelem adoterhe, es a teljes adobevetel is az EU also felebe kerult. 
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20260714/a-kulonutas-magyar-adopolitika-egyre-nagyobb-arat-kovetel-unios-osszehasonlitasban-latszik-igazan-a-baj-848832
Ami érdekes, hogy mennyit nottekna realberek az elmult években. Ezert is ketelkedek a tovabbi realbernovekedesbe, foleg ha nem korrigal vissza az euro. Akkor meg ugye az infla es a kamatszint lesz bajos... 
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2026/07/magyar-fizetes-realber-oecd-foglalkoztatas-keresetek#google_vignette
"az OECD friss jelentése szerint a magyar reálbérek 2021 és 2026 első negyedéve között közel 30 százalékkal emelkedtek, amivel csak Törökország előzi meg az országot a szervezet rangsorában" 
KoTa 2026. 07. 14. 16:56
Előzmény: #267049  berlini
Már bocsánat, de a munkajövedelmek adóterhei jelentősen csökkentek az elmúlt időszakban. Éppen azért emelkedett az ÁFA, mert a kenyeret jellemzően nem tudjuk feketén megvenni, míg a fekete és szürke foglalkoztatás jelentős bevétel kiesést okozhat az államnak, ha magasak a munkabért terhelő elvonások.
berlini
berlini 2026. 07. 14. 14:57
Előzmény: #267046  Pistike12
Szerintem is, leszállhatnál az ostorozásról.
Kiszámoló sem a jóisten, se nem tévedhetettlen.
Az igazgató esetét leirta, de miért is kellene ehhez egy egész tankönyvet csatolni arról, hogy normális országban mi a normális cselekvés?
Miközben nem normális országban éltünk és politikailag nem vállalható most sem még egy sor korábbi kontraproduktiv intézkedés megszüntetése.
- rezsicsökkentés: csak arra volt jó, hogy 10 éven át nem igyekezett senki az energiafelhasználása racionalizálására és a vállalkozásokkal fizetették ki akik pedig az beépitették a lakossági fogyasztók áraiba.
- munkajövedelmek adóztatása, tőkejövedelmek széleskörű adómentessége. (ez mennyiben ösztönöz a munkára?)
- világbajnok ÁFA kulccsal párositva, (amivel a legszegényebbek adóterhelése 60% feletti és a felső 10%-é pedig kb 3-5%)
- olyan lakhatósági támogatások, amelyek bizonyitottan a befektetési célú lakásvásárlást könnyitették kb fele arányban, miközben a másik felének csak töredéke jutott a ténylegesen rászorulóknak.
Batiszkáf
Batiszkáf 2026. 07. 14. 13:44
Előzmény: #267043  N0MAD
 Miklós az elmúlt bő tíz évben lényegében az „Út az elszegényedéshez” c. receptet árulta. 
Soha nem fogunk túllépni a hasitasis panelbárók világán, amíg a többség számára ilyen figurák képviselik a nagybetűs pénzügyi edukációt.
Pistike12 2026. 07. 14. 13:29
Előzmény: #267041  Nandi
Nem vedve az itthoni helyzetet, mert azon nincs mit, egyetértünk. 
De a mukso egy vilagtrenddel ment szembe evtizedig, mikozben alaptezis. Alacsony kamat=eszkozaremelkedes, mar egy fokkal tovabb kell menni ahhoz, hogy rajojj hogy altalanos infla lesz belole=kamatemeles. Bocsass meg de ez a jozan ortodox kozgazdasagtan. Az unortodox, hogy emelle meg gazra lepsz. Koszi Marcika🥝 
De az a gaz, hogy o ebbol el... Sok fanatikus kovetojevel... Es keptelen az eredmenyekbol kovetkeztetest levonni. 
Azert is lettem volna kivancsi a fenomenra, hogy mit javasol igazgato urnak? Esetleg csokkeno kotvenyt venni, amikor kotvenyben fuldoklik a vilag? Esetleg 100as p/e futo reszvenyeket venni. Jo kis Spacexet? Nyersanyagot? Amikor zero novekedes van a vilagban? Egy szot sem szol. 
Egy kicsit talan belegondolhatna, hogy mennyi az eselye a 79-81es tortenteknek? Vane párhuzam a 71-73as idoszak utani 79-81el? De azert ezt a melyseget ne varjuk el😀 
"1971 és 1981 között az ingatlanpiac drámai növekedést mutatott. Az Egyesült Államokban az új otthonok medián ára az 1971-es nagyjából 25 200 dollárról 1981-re körülbelül 72 600 dollárra emelkedett . Ezt az évtizedet az egekbe szökő infláció jellemezte, a jelzálogkamatlábak az időszak végére köztudottan elérték a kétszámjegyű értéket."
Esetleg visszater-e az inflacio? Fel sem merul az emberben... 
Pistike12 2026. 07. 14. 13:18
Nem tudod hogy mennyire jo a tanacsa, de azert kardoskodsz... 
Ertem. Szerintem kovesd a tanacsait a beszelo fejnek, mert kikovezett utad leszba sikerhez😀 
DaGi 2026. 07. 14. 13:18
https://tudastar.ingatlan.com/hirek/budapesten-mar-harmadik-honapja-csokkennek-a-lakasarak/
Budapesten ahol sosem csokkennek az ingatlanarak nominalisan, 3 honapja csokkennek az arak nominalisan.
Egyeb erdekessegek: mivel ez volt az utolso otthon start bejelentes elotti honap, igy a tavalyival osszevetve az arszinteket mostmar meghatarozhato, hogy mennyi volt az eves arnovelo hatasa az OSP-nek a jelen korulmenyek kozott: orszagosan +12.2%, Budapesten +8.7%.
Pistike12 2026. 07. 14. 13:16
Szted ebben a cikkben, amiben az igazgat9t fikazza, van szo arrol, hogy mit kellene tennie?  Hogy lenne erdemes kezelnie a kockazatot?
Nincs 
N0MAD 2026. 07. 14. 13:12
Előzmény: #267036  Pistike12
" ZERO tanacsot nem ad, hogy mi lenne a megoldas a vagyongyujteshez,"
Ja, csak valami harminc órás pénzügyi oktatássorozata van fent ingyen a youtubon, amit amúgy pénzért tartott cégek és egyebek megrendelésére.
A minőségértékelését ne tőlem várd mert nem néztem, de kb ennyit a ZERO tanácsról.
De tudom, neked lesz igazad a végén mert mindig az kell legyen, szóval ja, egy kókler aki csak lehúz.
Batiszkáf
Batiszkáf 2026. 07. 14. 13:10
Előzmény: #267040  Pistike12
Rengeteget elárul a magyarok pénzügyi műveltségéről, hogy a Kiszámoló ilyen gyászos track record mellett még mindig az ország legnépszerűbb pénzügyi blogja.
Nandi 2026. 07. 14. 12:55
Előzmény: #267040  Pistike12
Van egy mondás, a piac tovább tud irracionális lenni, mint te fizetőképes.
Józan közgazdasági számítások nem számolhattak azzal, hogy idióta módon az egekbe fűtik a keresleti oldalt politikai haszonszerzés céljából. Persze aki látta, hogy mire megy ki a játék és lépett, az jól járt. Aki meg azt gondolja, hogy a buli ugyanúgy fog folytatódni kis döccenő után, nos, az nem hiszem.
Elértek egy 20+% túlárazást. Ennek értelmes kormányzás alatt ki kellene egyenesedni. Meglátjuk. 
A 3% hitelt is ki kellene vezetni, de minimum átalakítani. Az én adómból ne dotálják senki befektetési ingatlanvásárlásat. Nonszensz. De egyben kivezetni sem lehet most, minden lakossági hitel 90%-a ehhez kapcsolódik így vagy úgy.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek