Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 19:35
Előzmény: #266839  J0hnnyEnglish
Nem magával az emelkedéssel van gond. 
-- de azzal van gondod mert ott ulsz Bp egyik legnivosabb ricsfildi lakotelepen es bosszankodsz hogy a hely csaladi haz arak rettenet elmentek es nem gyozol futtni utanna
--
Alapvetően az éves alapon végbemenő 20% os emelkedést és az alsó szegmens feltolását, nem lehet sem ésszerűnek sem normálisnak tartani/nevezni.
---
teljesen realis volt a 3%-os hitel miatt az ugras bufi reszrol
--- Amíg nem éri meg és nem érdek hasznosítani itthon az ingatlant 
---5 x utan megerte ezek tenyek--
addig érdemi változás nem lesz
--- de ha elzarjak a csapokat
---
, de legalább a közpénz lábat kivehetnék ebből a befektetési otthonstartból
----talan csak ki akartak tarazni mert tudtak a tuz kozelben levok itt lenne az ideje 
---... nem is értem. 
--- 
o dehogynem erted csak nem tetszik
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 07. 09. 19:27
Előzmény: #266831  berlini
Nem magával az emelkedéssel van gond. Alapvetően az éves alapon végbemenő 20% os emelkedést és az alsó szegmens feltolását, nem lehet sem ésszerűnek sem normálisnak tartani/nevezni. Amíg nem éri meg és nem érdek hasznosítani itthon az ingatlant addig érdemi változás nem lesz, de legalább a közpénz lábat kivehetnék ebből a befektetési otthonstartból... nem is értem. 
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 18:17
mivel mindenki csak tippelget  en is megtehetem
 nalunk kishazankban nagy az ingatlanfetis szerintem most hogy a fityesz nem tolja tovabb a piacot es megindult a korrekcio  a videki ingatlan bufik egyszeruen atpozinicionaljak magukat Bp-re     videken elad itt vesz    aki a betonba es teglaba hisz    mivel ez erzelmi dontes sem mint racionalitas   itt fog venni      a topp 5 nagyvaros aggodhat     egy megyeszekhelyet nagyon figyelek ott brutal a novekedes a kinalatban es a kozepmezonyos belepo szint arai egyre csokkennek ami a bufik kedvenc terepe(jogosan)
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 18:10
Előzmény: #266836  Törölt felhasználó
de demografiailag korfa alapjan nem  lett leosztva   sajna  
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 18:09
Előzmény: #266831  berlini
" Magyarországon az emberek 95%-a saját ingatlanban él. "
 amugy 90%ra mondjak de ebben benne vannak azok is akik berelnek     ok is magantulajdonban laknak
--
itt a portfolio hozott le fel eve kb egy cikket a Bp lakasallomanyrol     le is volt vezetve   ennyi a tulajdonos tehermentesbe     ennyi a berlo ( onkoris es maganszemelytol      amugy minden 6-ik pesti aki veletek szembe jon az utcan berlo)    ennyi a jelzaloggal terhelt ingatlan tulaj   de demografiailag nem    magyarul a boomereke a dandarja       
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 18:04
Előzmény: #266830  greenman76
a kincsemrol beszelgetunk epp berlinivel   konkretan 
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 18:01
Előzmény: #266827  berlini
meg mindig azon agyalok amit irtal
 zebra ugyebar nincs es nem is lesz hol fognak ott gyalogolni?  a dzsindzsan at  arkadig?    a villamos megallot mar megcsinaltak ahogy lattam egy pillanatra az ut szelesites megvolt befele asszem feher ut vagy mi a neve (?)  1 hete voltam kb arra       meg se fordulna a fejembe hogy ne 50 metert setaljak es ne a 2.ik tombe vegyek valamit ha kellene      rokonaim laktak anno albiba az ulloi uton a 9. ker be  az hangzavar   se ejjel se nappal nincs nyugi
berlini
berlini 2026. 07. 09. 17:59
Előzmény: #266829  Törölt felhasználó
Az sem közvetlenül  a főutra épül és amai nyilászárók elég jól zajszigetelnek.
sityaki 2026. 07. 09. 17:59
Előzmény: #266828  sityaki
Most kínaitól bérelek Pesten. A kínaiak nem könnyű eset, de becsületesek. Magyar honfitársaimtól soha többé semmit.
berlini
berlini 2026. 07. 09. 17:58
Előzmény: #266809  DaGi
"Gyakorlatilag mindenkinek erdeke leszamitva az ingatlanbefektetoket es az epitoiparban erdekelt embereket."
Magyarországon az emberek 95%-a saját ingatlanban él.
Azaz egy ingatlanáresés azonnal csökkenti a lakástulajok vagyonkáját.
De a 4,5 millió háztartásból van kb 50 ezer, aki első lakására gyüjtöget. Ők tényleg hálaimát rebegnének egy ingatlanár csökkenéskor.
Aztán van vagy 300 ezer, akinek van, de nagyobba szebbe akar költözni. (évente max 100 ezernek sikerül.)
Ők is annak örülnének ha az árolló a meglévő és a vágyott között nem nyilna tovább.
Ez kb 350 ezer háztartás.
Szemben a kb 4,2 millióval.
greenman76
greenman76 2026. 07. 09. 17:55
Előzmény: #266826  Törölt felhasználó
Nézz utána, ez a koncepció lényege.
Meg lehet azért oldani, pont ahogy a Bayer építi a Kincsem -et.
Helyben van minden, modern panel, egyenlakások, a minőség ami inkább kérdéses.
Nyilván nem kiemelt lokáció, a mérettel, a tájolással és az erkéllyel is trükköznek.
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 17:53
Előzmény: #266827  berlini
hmmm   azt akarod mondani hogy a zajos fout melletti utem lesz a legkaposabb?    
sityaki 2026. 07. 09. 17:52
Előzmény: #266789  Capi
Ahoyg a normális bérbeadó is kevés. Béreltem egy lakást, havi két hétvégére vettem igénybe külföldről, tökéletesen vigyáztam rá. Erre a tulaj bejárt a lakásba, és szólt, hogy fizetnem jkell egy wc-cserét, mert rossz...?!!! Elmentem a Praktikerbe és vettem egy 400 forintos tömítést. Fel is mondtam a lakást rögtön. Ha valaki ennyire idióta sunyi magyar... 20 éve bérelek külfölsön gond nélkül. 
berlini
berlini 2026. 07. 09. 17:50
Előzmény: #266824  Törölt felhasználó
A Bayer először az Őrszvezértől távolabbi részeken épitett. Az utolsó ütem már emberi gyalogtávolságban van a metrótól. Utoljára kell a legkapósabbakat megépiteni.
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 17:41
Előzmény: #266825  greenman76
ez nem eletszeru    a fejleszto nem hulye     lehet kitalacio    lehet ugyis tudtak majd hatalyon kivul teszik   lehet ideiglenes mediakozles hogy lenyugodjon a nep lam a kormany mily rendes     minden szerzodes amugy annyit er amennyit betartanak belole    vagy ahogy mondjak a szerzodes arra van hogy megszegjuk    ezer oka lehet    de itt akkor se kerek valami 
greenman76
greenman76 2026. 07. 09. 17:35
Előzmény: #266817  Törölt felhasználó
Nem egészen.
Ezekben az új OSP -s olcsósított társasházakban a fejlesztő vállalta, hogy a lakások 70% -a 1.5M/nm alatt lesz. 
Persze, ha az új kormány nem rugja föl.
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 17:32
lenne egy kerdesem hatha tud valaki benne segiteni?
az ors vezer mellett epul a bayer soklakasos lakoparkja   azota figyelemmel kovetem( szakmai artalom) miota ledaruztak a beton kerites elemeket  es most mar szepen keszen vannak nagyjabol 
---
 asszem sony forumos vett ott valami bufi lakast
---
erre elkezdtek a sokadik utemet gondolom az utolsot    kozvetlen a fout mellett   ennek mi ertelme? az osszes egy idoben epult    mar azt gondoltam itt a vege erre rakezdtek arra is
a bank addig nem finansziroz amig el nem adtak a jok nagy reszet ez pedig csak a belsobb a fout mellettieknel lehet elerni?  vagy kialakitando a bizalom hogy tutti hogy meglesz nem csak igeret es lelep a ceg   ( hermina bau nal a 14-be  is sok erdekes sztori volt az evek alatt akarcsak a veresegyhazi lakoparkban csak ugy porzott a net a cikkektol)   vagy miert ez az uccso utem ujra pont a fout mellett      ki a fene akar egy soksavos mellet lakni tajolas ide oda?        vagy utolag sikerult megszerezni a teruletet  vagy a tokom tudja?          van valami infotok vagy tippetek? 
szieszta 2026. 07. 09. 17:15
Előzmény: #266809  DaGi
Ingatlanár csökkenés csak akkor lesz, ha  a tulajdonosok bajba kerülnek és el kell adniuk. Ha a bankok szórják a hiteleket, az emberek meg bátorak, akkor csak növekedés várható, max stagnálás. Ez nem az életszínvonal emelkedése, hanem az infláció hatása. Az inflációt meg nem a pénzbőség okozza, hanem az áru szűkössége. Jó ingatlanból meg nem nagyon lesz bőség.
Törölt felhasználó 2026. 07. 09. 17:14
Előzmény: #266818  Bolton01
valahol regebben olvastam a 30 eves trend     tarsashazi lakasoknal       
uj 100%
tegla 80"
panyel 60%
Bolton01 2026. 07. 09. 17:13
Előzmény: #266814  greenman76

Nézd, írtam hogy egyetértek Veled, a józan ész azt diktálja hogy az újat! DE, és itt jön be a nem logikus faktor:
Az új majd egyszer lesz, pontosan nem tudható mikor lesz készen. 
A helyi viszonyok között sokszor előfordult, hogy végül mégis nőtt az ár, vagy csökkent a műszaki színvonal.
Vagy a végén a használatbavétel, albetétesítés nem történik meg, jogi katyvasszal bedől a kivitelező cég, stb.
Esetleg építkezés után a cég megszűnik, és az esetleges garanciális dolgokat zsebbenyúlósan mégis a tulajok fizethetik, stb.
Arról nem is beszélve, hogy ki tudja milyen feltételekkel, támogatásokkal szerződhetsz X év múlva  ...
Nagyon árnyalt a kép ...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek