Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tapasz01 csütörtök, 17:25
Előzmény: #264598  Tapasz01
És az általad felvázolt megoldásokról:
- szigorú gyerekvédelmi törvény: aki nem képes gyerekét rendesen felnevelni az elvesziti a jogát hozzá.
És ki fogja tőlük elvenni a gyereket? Majd úgy jár, mint szerencsétlen Szögi Lajos.
Kiscsoportos családi elhelyezésű mikro gyerekothonokat kell létesiteni.
És ezt ki fogja kifizetni? 8 gyerekre jusson 2 nevelő? Szerintem ezt havi 1,5 millióért se vállalná senki.
Illetve igazságos lenne, hogy aki rendesen él, adózik, annak a gyerekét meg 36 fős osztályokban nevelik, képzik feleannyiért a kevésbé képzett tanárok?
- családi pótlék: (ami azóta értékének kétharmadát elveszitette) kifizetést erősen korlátozni, előnyben részesiteni a természetben juttatást. Ingyenes isklai étkeztetést.
Akinek a gyereke nem jár suliba, az nem kaphat családi pótlékot, ingyenes óvodai és iskolai étkezés is van a romáknak és a 3 gyerekeseknek is jelenleg. A családi pótlékot jogosan nem emelték, ez helyett az adókedvezményt növelték, 4 és 3 gyermekes anyukák szja mentesen dolgozhatnak és dolgoznak is.
-  oktatás: ténylegesen ingyenes oktatást felsőoktatási szinttel bezárólag., több rátermett pedagógus (ma már alig akad ilyen a kontraszelekciónak köszönhetően), akiknek az értékelése attól kell hogy függjön, hogy a rájuk bizott gyerekek milyen fejlődésen mennek keresztül. Amelyik tanár teljesit az keressen háromszor annyit mint amelyik (amig ki nem lehet végre rúgni) csak a székét melegiti.) teret kell adni a gyerekek egyéni fejlesztéséhez. (Csak le kell lesni mit csinál egy jómdú budai polgár a gyerekeivel.
Szerintem a mai rendszerben tudnak boldogulni (lásd volt szomszédom), van ösztöndíj stb.
A tanárok már az én fiatal koromban is (az igazán elhivatottakon kívül) csak a leggyengébb tanulókból lettek (a leghülyébbekből a tornatanárok -Hofi). Ráadásul ma már nem lehet a tanároknak fegyelmezni a nagyon liberális oktatásban.
Külön órák , sport stb.) A lemaradóak egyéni kezelése, szintrehozatala.
Sajnos nem bírják a kötöttségeket, szigorú szabályokat, a folyamatos edzéseket, ezért is kevés a roma élsportoló, pedig talán ezzel tudnának a legkönnyebben kitörni. 

greenman76
greenman76 csütörtök, 17:22
Előzmény: #264597  Goldstein17
Sokszor körbejártam, de bevallom, nem jártam még a Farkasréti temetőben.
Az biztos, hogy a Bürök utcáról én csak a sírhelyeket láttam, hát...., amikor a fák ledobják leveleiket, valahogy nem tetszett.
Ott egyébként kb 90 nm + 20 nm tarasz 280 M + 7 M beálló + 4 M tároló, ami nem tűnik olyan kirívóan soknak.
És egyetlen lakást adtak el november óta... 
Tapasz01 csütörtök, 17:08
Előzmény: #264596  Tapasz01
Először a jó dolgokról:
Nagyon kedvesek voltak velünk, főleg velem, hogy egy pesti diplomás szóba áll velük, nem mutatja, hogy lenézi őket, eszik az ételükből. Nagyon jól főznek, legalábbis nekem ízlett, bár én nem kaptam sündisznót, mint a nejem korábban :-).
Az utolsó falat kaját, az utolsó 200 forintjukat is odaadták, ha szükséged volt rá (esetleg).
Ha valaki bántott volna minket, megvédtek volna, bárki is az.
1 szoba konyhás volt az ikerház fél, önkormányzati bérlemény volt. Csak áram volt, a víz a ház előtti kútról volt. 4-en laktak egy szobába, 2 felnőtt 2 gyerek. Az egyik gyerek nagyon jó tanuló volt, a másik kevésbé, de az volt a szeretetre méltóbb. Előbbi, ha jól tudom felsőfokú végzettséget szerzett, a kisebbik az építőparban dolgozik.
Goldstein17 csütörtök, 17:03
Előzmény: #264594  greenman76
Nem tudom melyik helyszínt választanám, a Budakeszi út közvetlen szomszédsága azért elgondolkodtató. A Farkasréti temető nagyon szép, egy óriási park, nem hinném hogy pont az csökkentené a keresletet. Nincs róla információm, hogy mi lehet a fizetőképes kereslet ebben a szegmensben, pedig nagyon érdekelne, 4 lakásunk van tervezés alatt, egy villaépületet újítunk fel, bár ezeket nem akarjuk eladni, csak ha nem hoz változást a választás.
Tapasz01 csütörtök, 17:02
Előzmény: #264595  Tapasz01
folytatás 1.
Aztán próbáltam úgy élni, hogy lehetőség szerint távol tartsam magam tőlük, mert engem is ért atrocitás, amikor a rokonoknál volt a Tisza partján, majd a lakótelepen is, ahol laktam. Szerencsés voltam, mert komolyabb balhéban nem vettem részt. Aztán a 2. házasságom úgy alakult, hogy egy vidéki kisvárosba költöztem a feleségemhez, aki egy ikerházban lakott, a szomszédok pedig romák voltak, közös udvarral, kerítés nélkül. 7 évig éltünk ebben a házban velük (a feleségem 35 évig), így van némi tapasztalatom velük kapcsolatban, elég nagy volt a rokonságuk :-). Megéltem sok szülinapot, gyerekszületést, ballagást, családi pótlék érkezést.
Tapasz01 csütörtök, 16:50
Előzmény: #264539  berlini
Köszi, hogy válaszoltál. Anyám egy Szabolcs megyei kis faluból származott, apám VIII. kerületi, igazi proli családból származott. 7 éves koromig VIII. kerületben laktunk, egy szoba-konyhás lakásban (Diószeghy utca). Roma gyerekekkel játszottam (Elemér és Árpi). Utána egy külvárosi lakótelepre kerültem, ahol nagyon kevés roma származású család volt kezdetben, én csak egy testvérpárra emlékszem. Gyerekként nem tudtam mire vélni az utálatot romák iránt, hiszen ez a két gyereknek csak a bőre volt egy kicsit sötétebb, de amúgy ugyanolyanok voltak, mint a többiek, tiszták, rendesek és értelmesek. Aztán az általános és a középsuliban nem találkoztam romákkal, nem is nagyon foglalkoztam velük. Aztán ahogy teltek az évek, valahogy egyre többször kerültem kapcsolatba velük (na nem a munkahelyen), mondjuk főleg a rendszerváltás után történtek nagy változások. Aztán olyan érzése támadt az embernek, hogy nekik egyre több joguk lesz, kötelességük pedig egyre kevesebb, ha valaki szólni merészelt, az egyből rasszistának lett nyilvánítva. Folyt. köv.
greenman76
greenman76 csütörtök, 16:41
Előzmény: #264587  Goldstein17
Két lakóparkot linkelnék.
Szerinted mi az oka, hogy az elsőben kb 4 hónap alatt adtak el egyetlen lakást?
(azt már az első napokban) 
"Csak" a temető? 
https://living.hu/hu/lakoparkok/martonhegy-villapark?campaignId=&utm_source=sfmc&utm_medium=email&utm_campaign=
És ebben is elég nyögvenyelősen fogynak a lakások.
https://www.biggeorge.hu/hu/kinalatunk/arnyas-40
Az árak azért egyikben sem olyan orbitálisak.
greenman76
greenman76 csütörtök, 15:17
Előzmény: #264591  siemens
Szerintem ezt már véleményeztem, rohadt drágának tartom, ezért írtam, szerintem a valós ára valahol 3 -3.5 M/nm körül van.
Az 5 M/nm sem olyan ritka a kerületben, de azok prémium lakások legprémiumabb helyeken.
Minden relatív: egy angyalföldi 8-10 emeletes modern betondzungelben a 2 M vagy a fölötti négyzetméter ár szerintem abszúrdabb, pont mint az újlipótvárosi új 3-3.5 M/nm -ért.
Nálam az érzékenység kb. 3,5M/nm fölött kezdődik, addig azért elég elfogadó vagyok, ha valami tényleg jót találok.
Az linkedhez nem tudok hozzászólni, mert az épületek tetszenek ugyan, de árakat nem látok, gondolom ajánlatot kell kérni.
greenman76
greenman76 csütörtök, 14:55
12 évet laktam az V. kerületben, és kb 11 éve a 2. -ben élek.
Az V. kerület azon a bő 10 év alatt borzasztóan megváltozott pozitív értelemben: tisztaság, rendezettség, egymás után megújuló homlokzatú házak jellemzik.
A parkolás az egyetlen ami nem nagyon akar javulni, de ez a központi helyezkedés átka.
Magam sem látom annyira különlegesnek a 2. kerületet: lepusztult, elhanyagolt épületek, és annyi kutyaszar van mindenfelé, mint ami az V. -ben volt mikor beköltöztem.
A kilátás és a csendes, nyugodt zöld környezet ami az eszenciáját adja, de semmi extra.
A vidéki valami istenek hegyének tartja és az újgazdagság szinonimája, pedig a valóság nagyon nem ez…
Debrecenben nőttem fel, a Nagyerdőn, a kilátást leszámítva, tök ugyanez, még sincs ennyire túlmisztifikálva mint itt a 2. kerület.
El lehet ítélni, de nem a sznob beszél belőlem, de a két klasszikus budai kerületen kívül sehol sem tudnám elképzelni az életemet itt Budapesten, csak valami külső kényszer hatására.
Ja, nem azért mert hú ez olyan fantasztikus, hanem mert a többi számomra még lepukkantabb és élhetetlenebb, ami meg nem, pl néhány budai agglós település, onnan meg már egyszerűen lusta vagyok bejárni…
siemens csütörtök, 14:36
Előzmény: #264586  greenman76

De ez 5 millió Ft/nm......... Nem házról beszélünk, hanem egy nyamvadt két szobás lakásról. 350 millióért, nézz körül miket lehet kapni.......Nagyon hülyének kell lenni, aki ezt megadja!
--
http://focushome.hu/ertekesites/barsi-utca-4/
DAXHU csütörtök, 14:32
Előzmény: #264588  HPPapa
Persze, mert itthon a lakáson kívül megszűnik az igényesség. Miközben egy ingatlan értékét a környezet állapota, az oda vezető út nagyban meghatározza.
Goldstein17 csütörtök, 14:13
Előzmény: #264588  HPPapa
Ez így igaz.
HPPapa csütörtök, 14:11
Egy osztrák faluban rendezettebb az utcakép és a házak állapota, mint a 12., 2. kerületekben.
Goldstein17 csütörtök, 14:06
Előzmény: #264586  greenman76
A 12. kerületben nőttem fel, az Istenhegyi út egyik oldalán születtem, aztán a másik oldalára költöztünk. Ezt követte az önálló élet, egy rövid Andrássy úti kitérő után a II. kerületben először egy társasházi lakás, majd egy önálló ház. Sosem éreztem, hogy ez luxus lenne, most meg főleg nem, ha hazamegyek, rendezett egységes képet mutató utcát ezekben a kerületekben is alig látok. Még nem nevezhetők polgári környéknek, mondjuk - fórumtársunk kreatív szóhasználatát alkalmazva-"polgáriasak":))
greenman76
greenman76 csütörtök, 13:57
Előzmény: #264583  siemens
Egy istenverte szocreál tákolmányokban is alig megy 2 M/nm alá a hirdetési ár, a felújítottak meg jóval feljebb csúsznak.
Értelmezhető ingatant itt nem nagyon kapsz 2,5 M/nm alatt.
Ide nem kényszer miatt jön az ember lakni, ha elhatározta valaki, hogy ezt a kerületet választja, annak a többi, a 12. -et leszámítva nem opció, így ezeket az árakat meg fogja adni...
greenman76
greenman76 csütörtök, 13:45
Előzmény: #264580  Goldstein17
Ez azért már egy komoly lakás, de borzasztó magas áron...
De ahogy írod, meg fogják venni az biztos, van az a réteg aki elviszi ennyiért is.
Ez a Törökvész út végén van, tény, hogy nem szép az utcafront, de a másik oldal ahová néz, na azért azt érdemes egyszer megnézni mindenkinek....
Hasonló kilátásom van kb nekem is, viszont egy jóval lepukkantabb társasházban...
Az Endrődi közepe táján még ennél is jóval drágább társasházi lakásokat árulnak, ha jól emlékszem talán 1,2 milliárd a legdrágább..
Ja, el fogják vinni azt is....
DavidCamp csütörtök, 13:37
Kizártnak tartom, épelméjű ezt nem veszi meg.
siemens csütörtök, 13:34
Előzmény: #264574  Goldstein17
Nagyon túlértékelt! Álom kategória! Összesen majd 350 Millió Ft. 5 Millió Ft/nm ár.........
--
Tudom melyik épületről van szó. De ha valaki tisztában van vele, hogy a II. kerület kiemelt presztízsű részein jelenleg is milyen projektek futnak, akkor........... Érthetetlen! .......basszus emelek én is :-)
HPPapa csütörtök, 13:33
Megéri, Zürich-London szintű árazás a Törökvész úton. Genfnél egyelőre olcsóbb.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 13:25
Szaros 65m2 310 ért ?? Nómális ? 
Akkor már inkább nyugaton egy közepes városban ...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek