Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
2000 - 2010 között épülteket hirdetik ekkora méretben kb 170 - 200 M között, és el is mennek ennyiért igen hamar, mert errefelé szinte alig jelenik meg ilyesmi a piacon, egyszerűen hiány van belőlük. Ez egy 2020 -as építésű liftes épület, egész szép kilátással, ilyet ennyiért a büdös életben nem kapsz. Még lehet alá lőttem az előző tippemmel, 220 -230 körül szerintem el fog menni.
Na ezzel aztán megmondtad a tutit... Amit én leírtam és korábban linkelték azok pedig a száraz tények. Az is hogy a bérolló nyílik, magyarul ha több etnikum születik és nyílik a bér olló kilátás nélkül azt miért ne hoszabbítanánk meg bicskéig ? És itt nem 200 éves távokra kell gondolni emlékeim szerin a korábban linkelt cikk (az istennek se találom) 10-15 évről szólt
Szembejött már ez velem is a com -on, vicces az ár. A konyhának a szobában való elhelyezése tipikus példája annak, ami már méltatlan és szánalmas ilyen környezetben és áron. Nekem semennyiért sem kéne, de valós ára valahol 200 és 230 között lehet, annyiért nagy valószínűséggel el is viszik...
Erre több válasz adható. Itt a topik mérsékelten felvilágosult liberálisnak tartja magát (annyi, hogy nem szeretjük, ha cigók sétálnak a lakás ablaka előtt, de amúgy O1G). Szóval: 1) irány a kerítéssel, majd később fallal körülvett lakóparkokok kora. Pl. Zugló Mandala. Tök szimpi, egy zárt világ, a béke szigete. Melóhelyen mélygarázs, otthon védett parkoló, a supermarketben érhet valami inzultus, de remélhetőleg ott nem késelnek meg. Annyi, hogy idővel a portást le kell majd cserélni FBŐ-re (fegyveres bizt. őrség). 2) meg lehet próbálni valamiféle edukációt. Nekem még gyerekkoromról vannak jó emlékeim. Apám anno adott munkát romáknak is. Volt hogy együtt melóztunk. Mindenki tudta a szabályt, roma/magyar egyaránt: ha nem dogozol tisztességesen, többet nem kell jönni. Aztán később elromlott minden. De én ennek a megoldását nem vállalom, van, akit ezért fizetünk. A baj, hogy a politikusi pálya annyira kontraszelektált, hogy sem a ner, sem az alternatívákban nem látom a javulás esélyét. Ráadásul a helyzet gyorsul a szélsőségek irányába. A lentebb berlini által megnevezett Aranyosapáti mellett kettővel van egy falu, aminek az iskolájában nincs egy roma sem. A suli egyházi fenntartású. Az történt, hogy a környék településeiről is elkezdték áthordani a gyerkőcöket oda, aki megtehette. Így a romás településeken az arányok egészen elborultak lettek a helyi suliban. Gondolom az oktatás színvonala ment mélyrepülésbe. Előbb utóbb várható, hogy a pedagógusok feladják a harcot... Szóval a helyes egyéni döntés az 1. A közösség dolga pedig a 2., csak nem csinálja senki. Ha netán hozzákezd, akkor csak még tovább szegregál. Reménytelen.
Van egy olyan érzésem hogy azért beszéltek el egymás mellett mert az egyik származást ért a cigány alatt a másik meg viselkedést, életmódot. Aztán lehet hogy az a "cigány" kékszemű. Futottam bele párszor ilyenbe. Vagy hogy az a cigány zeneakadémiát végzett zenész pl. De igen, a jelenség létezik. Nyilván kezelni kellene a lecsúszást és esélytelen életpályát, ami jelenleg halovány ha egyáltalán. És igen, minél később annál nagyobb problémát fog jelenteni. Aztán ország-világ végét okozta már sokminden és nem csak a tatárra-törökre, latin és német nyelv hétköznapi terjedésére gondolok hanem minden kor adott problémájára ahol a grafikont továbbhúzták a pusztulásba. Nos, egyik se jött be, se ebben, se a tőzsdén, se a lakásárakban, se a forint gyengülésben/erősödésben. A "magyarság" se tünt el eddig se, csak nem nagyon érdemes a melldöngetőknek dns tesztet hasonlítgatni a honfoglalókkal. Valami lesz, max nem fogjuk megélni. És új problémák is lesznek ha valamelyik megoldódna. Ez ilyen.
Nézd, ha különböző viselkedés formából és rászorultsági érdekekből kell kiindulni, akkor létezik is meg nem is a polgáriasság. De egyszerűsítek: te és aki ide ír/olvas, az én olvasatomban, ebbe a kategóriába tartozik. Nem kezdem el sorolni az okait, mert magadtól is tudod.
A "polgárias" mit jelent? Azt hogy a minap láttam a SPAR-ban ahogy az eladó ordítozik egy idős hölggyel és azt mondja neki hopgy többet ne jöjjön ide? Vagy esetleg azt, hogy a családok 90%-nak nincs annyi megtakarítása, hogy egy évig megéljen belőle? Azt hogy emiatt arra adja a szavazatát aki több alamizsnát ígér neki? Vagy azt, hogy abba próbál belerúgni, aki úgy érzi még nála is lejjebb van a társadalmi hierarchiában, lásd cigányság?
Kérdezte, hogy mi volt a dobozban, elmondtam. Kérte, hogy nyissam ki hogy rendben van-e, mondtam nem nyitom. Felajánlotta, hogy menjünk el a Szamoshoz és vesz nekem ugyanilyet. Megköszöntem, de nem kértem. Ekkor mondta a kisfiúnak, hogy kérjen bocsánatot, láthatólag nagyon meg volt szeppenve, mondtam nem kell, csak máskor lehetőleg ne csináljon ilyet. Nekem két fiam van, egy esetre emlékszem amikor hangosan szóltam rá a nagyobbikra, még nem volt két éves és észrevette, hogy ha a konnektor felé nyulkál az nagyon idegesít. Megpróbálta bedugni az ujját ekkor rákiáltottam, ő pedig sírva fakadt.
20 év múlva itt jelentős változások lesznek demográfiailag és gazdaságilag egyaránt. De nem jó irányba lesz az a változás. A roma népesség többségben lesz és ezzel a most megszokott "polgárias" életnek örökre vége. Amikor egy ilyen népcsoport kerül többségbe, akkor a teljes leepülésre kell számítani. Se eszük, se igényük nem lesz olyan gazdaságot/ társadalmat működtetni, ami fenntartható és " normális" alapokon működik. Remélem tévedek...
Soha nem értettem, hogy a szülők miért nem tudják megnevelni a gyerekét, mikor tör zúz a boltba, üvölt és söpri le a polcról a terméket mert épp olyanja van. A mi időnkben anyám csak rám nézett szúrósan és megállt bennem az ütő.. Ma meg olyan nagy a szabadság, hogy a gyerek csak nő mint a gomba, de nevelni meg nem lehet, látom családon belül is, elkényeztetett, szivacs szerű szabályok, és a gyerek nem hallgat a szülőre... Érdekes módon, ha én szólok rájuk (tesóm gyerekei pl) akkor azonnal glédába állnak. Tudják, hogy énnálam nincs kecmec, ha én valamire azt mondom "nem" akkor ha felszedi a járólapot is NEM... hová lesz a világ. Remélem anyuka legalább kártérített (bár a mai világban kétlem)
Tegnap jöttem haza és még a reptéren, ahogy mindig szoktam, vettem egy kis desszertet a Szamosnál a családnak. Szépen elballagtam egy kis fali kúthoz, hogy megtöltsem a plackom, letettem a táskám , rá a kis desszertes dobozt, vigyázni kell rá törékeny. Ahogy töltöm a palackot látom, hogy egy anyuka jön a kisfiával kézenfogva, majd a gyerek elengedi az anyja kezét, nekifut és teljes erővel beleüt a dobozba, ami repül vagy 10 métert. Az elemi agresszió egy kisgyerekben úgy tör ki, ahogy éppen tud. Láthatólag jólszituált család volt, látszólag nem volt semmi oka az egésznek. Most gondoljunk arra, hogy ez a gyerek valami elmaradott vidéken nőne fel, esetleg egy cigányputriban, mit hozna ki belőle az a sors?
Ha te tényleg azt hiszed, hogy a politikusok tényleg azért vannak ott, hogy az országot jobbá tegyék akkor valami hihetetlenül naiv vagy, és ha azt hiszed, hogyha a feladatát nem tudja hatékonyan végezni akkor meg lemond... persze egy idilli világban talán, de itt tolvajok és farkasok vannak. Nagy Márton is biztos azért van ott, hogy a gazdaságot ha kell a saját vérével és verítékével kurblizza be (még véletlenül sem azért, mert gyakorlatilag felelősség nélkül mondhat bármekkora baromságot 5-6 milliós fizetésért + juttatásokért.... ) Tisztelet a kivételnek, de szerinte a parlament 95% ilyen szempontból egy erkölcsi 0. Gondolkodás nélkül cserélném le őket szinte mind, mert ennél csak hatékonyabb lehet... és itt ön elő, hogy sok régóta beágyazott kifizető hely már be van betonozva, így változás nem lesz.
Van egy rossz hírem, korábban le volt írva, hogy magyarországban néhány éven belül vége.. Konkréta több rome származású gyermek születik mint fehér. Csak nézz utána milyen fertilitási ráta különbségek vannak. Lehetne őket nevelni? Persze, személy szerint nekem is rossz tapasztalaton van velük, de ha meg se próbáljuk akkor a végkimenetel fix. És sajnos a nyugati országokra is ez vár (willkommenskultur ja?) Hát ott is a tehetős német 1-2 gyermeket nemz maximum és aki oda települ az vállal többet. A végeredmény borítékolható feszültség. Én az ország északnyugati csücskében15 évesen kezdtem dolgozni olyan gyárban ahol 75% roma volt (betanított munkás, sok írni, olvasni se tudott) ott az emberbe belenevelik, hogy utálja őket, kötekedő fajta, igénytelen, ingyenélő, lop,csal... félreértés ne essék fehérben is bőven van ilyen, lehetne neveléssel javítani? igen. de erre sajnos belső igény nincs, a vezetés részéről meg még előny is (sötétben tartva gombaként, csak a szavazatért).
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link