Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Engem a Fater éveken át ütött-vágott szavakban. Szóbeli bántalmazás..összehoztam miatta pár hét kitiltást..:-) Viszont amikor bajban voltam adott hasznos jótanácsot. Segített eladni a jogilag szaros örökséget, így megérte. Kár hogy elment.
miért nincs itt? A tények leírása nem elegáns? Vagy a tajparaszt Lacibácsi stílusa nem volt elegáns? Hitler halott, hagyjuk már nincs itt ő sem ne beszéljünk már holokausztról meg világháborúról amiket neki köszönhetünk. Nem lenne elegáns. A sok bunkó történész...
Hagyjuk már az öreg savazását, már nincs itt, nem elegáns. Ezt írtam a wannabe ner-es ideírónak is. Ő annyira magas iq-t örökölt, hogy nem értette vagy nem akarta megérteni elsőre.
Épp a héten beszéltem egy ingatlanossal egy Torockó utcai lakással kapcsolatban. Nem tudta mennyi megtakarítása van a társasháznak és azt sem hogy mikor épült a ház. Abban viszont határozott volt, hogy nem szokta megmondani hogy hányas számú ház az utcában. Arra nem gondolt hogy az erkély korlát alapján könnyű beazonosítani, amit meg is tettem. Egyébként nem tudom felfogni mi ebben a titok.
Egy mondat után kiderül a dolog, akkor szépen el lehet köszönni, nem tudom ki az aki erre vevő. Ettől függetlenül sajnálom, hogy Laci már nem ír ide, számora érdekes volt a másik oldal, főleg úgy, hogy esetében nem a szakma tipikus agyhalott reprezentánsáról volt szó.
A kamuhirdetések most is mennek. Ingatlanos mesélte, hogy amikor a szakmát tanulta (itt jót nevettem magamban...méghogy szakma...hahahaha) az első óra első felében ez volt az alap. Hogyan bővítsük adatbázisunkat, hogyan lehet hasonló ingatlant eladni mint a kamuhirdetés....innen következett a rábeszélés és kamuzáshegyek.
Szerintem azzal nincs gond, ha valaki kihasználja a lehetőségeket. A baj ott kezdődik, ahol alapigazságokat, vadkapitalizmust, rátermettséget és őstehetséget kiáltanak néhány, csak azért mert éppen jókor voltak jó helyen a kedvezményezettek körében. Erre reagáltam én hevesen FAT-nek, hogy az, hogy alapjaiban meg kell változtatni az adózás rendszerét nem ördögtől való kommunista szokás - bár nagy kedvence mindenkit, aki nem ért egyet vele lekommunistázni.
szerintem szándékosan átba$@zni az embereket, az nem összevethető a kormányzati szociál politika adta előnyök kihasználásával. Persze nyilván most nem a kastélyokról meg Tiborcékról beszêlek....
Félreértettél. Véletlenül sem Neked irtam. Csak arra akartam rávilágitani, hogy igy vagy úgy de a fórumra irók többsége (velem együtt) kihasználja a mai adózás és szociálpolitika vadkapitalista módját és ez legalább annyira támadható mint Lacibáci ügyeskedése az ingatlanpiacon.
Nem én hozom a szabályokat, nem Is támogatom az íróit. Ne rajtam kérd számon. Az erkölcsi fölényt pesig nehéz lesz meglelned, mert pont az önfényezés a baj sokaknál, a többiek meg le se írják kiket és mennyivel támogatnak, én se dogom, mert nem glóriafényezésből kell ezt tenni. Ha ezért nem becsülsz pont nem baj.
Igen. De ne felejtsük el, hogy az ide beirók többsége: - büszke arra, hogy tőkejövedelme adózatlanul gyarapodik, miközben a minimálbéresek 15%-ot fizetnek. - jövedelmünk 20-30%-át költjük el havonta itthon, miközben a többség a havi jövedelmét hónap végéig elkölti 27%-os ÁFA adót fizetve utána. Szóval az erkölcsi fölényt keresem, de nem találom.
ez egy ingatlanos fórum. Nem egy az erkölcsökön őrködő biróság. Aki Lacibácsit figyelmesen elolvasta és tanult belőle, az felkészültebben szállt be az ingatlanpiac örvényeibe.
Még ha igaz is az amit a "másik" leír, akkor sem cserélnék vele. Egyrészt nagyon ki van feszítve, amivel persze lehet nyerni, de kvra nagyot bukni is. Családdal, 3 gyerekkel az ember ilyet nem csinál. És ha elhiszi, hogy közelben van neki a fire (ismétlem: még ha igaz is minden amit leír) akkor frankón hülye is.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link