Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Bár ahogy a női vezetőim felhívják az otthon gyeden lévő férjeiket kb mintha a 10 éves gyerekeikkel beszélnének. Én ezt nem tűrném. De mindenkinek más lapokat osztott az élet.
gondolkozom amikor összejöttünk jónak számított e a fizetésünk. tippem szerint nem. Nekem nem volt a kezemben a diplomám (felnőttként csináltam) meg ő is vacak fizuért dogozott hogy gyakorlata legyen. Oké ez nem cáfolja hogy életképtelen önsorsrongálóval nem jött volna össze. Csak arra akartam utalni hogy nem azokat az időket éljük amikor egy nő egyetlen esélye a házasság, amin áll vagy bukik minden. Nyilván vannak biológiai kényszerpályák amikor a férfinak kell családfenntartónak lenni(bár másutt jobbára ez nem gyerekenként három évet jelent) de azért én anyagiaktól függetlenül is büszke vagyok arra hogy tanult, sikeres, eredményes. Nagyon szivesen hogy elismerem nehezített pálya, többet beletett mint én. Nem szeretem a nők a konyhában elvárást, de persze semmi baj ezzel ha mindkét fél úgy akarja. Csak ne vegyük alapállásnak.
A hangsúly az is-en van. Maradjunk annyiban nem fog összeállni egy tescos árufeltöltővel, vagy építőipari segédmunkással. Valószínűleg te sem egy fogatlan, fogalmatlan, kocsmai hőzöngő ősmaszkulin faszi vagy minimálbérrel. Mindenképpen szűkíti a nők lehetőségeit ha túl okosak és sokat keresnek. Egyre kevesebb férfi az akit megtűrnek maguk mellett, valamint az is előjön, hogy egyes férfiak (sok ilyen van) nem tudják elviselni ha az asszony tartja el a családot míg ők csak gombokért dolgozva keresik a gyereknek a zsebpénre valót… Bár ahogy változik a világ talán ez a jelenség is egyre inkább eltűnik majd.
“ Egy nőnek (jól) férjhez kell menni és nem lesz baj. És nem egy trógerhez. Ennyi. ” Ha a párom is hétszámjegyet hoz haza két gyerek után az hol helyezkedik el a koordinátarendazeren? Megvessük vagy csak nem “ennyi”?
90es évek elején belevágtam egy ilyen projectbe. Bajza utcában volt az ingatlan. A nénike korán meghalt. De hallottam olyat, hogy még éltek benne 20 évet és szarul volt megkötve a szerződés. Szívtak vele rendesen.
Illetve sokan kizárólag lakás kiadásbol élnek. És nem azért, mert az annyira jól hoz a konyhára, hanem azért, mert a munkaerő piacon nem kellenek. 1, maximum 2 lakás kiadásbol ha szűkösen is, de már meg lehet élni. Jó esetben fizetnek lakás kiadási illetéket, ez a ritkább eset. De pl. nyugdíjjarulekot nem fizetnek.
hangosan gondolkodok: lehet ők azért ülnek rá a "vagyonra" metr félnek hogy öregkorukra ha nem marad semmi, akkor hogy fog gondoskodni magáról? mert a nyugdij kevés, eü-cociális dolgok lerohadva, stb. és ez az ő kis biztosítéka hogy ne totál kiszolgáltatott legyen?
Szomszéd néni példa erre is: 4 szobás belbudai lakáskáját kifűteni is nehezen tudja (nyafog). Egyik gyereke világvégefalun (mert ott tudott magának valamit csinálni), a másik meg a föld túloldalán. A felettem lakó másik 80+-os ugyanez. Igaz ott csak 3 szoba van. A következőnél lehet majd bedobom hogy havi 200 életjáradékot fizetek a lakáskájukért cserébe. :)
Amit én látok: anyu/apu 55 évesen örököl és 'továbbadja' de csak 85 évesen (az elhalálozással) az akkor 55 éves gyerekének, de a generációt nem ugorják át. Aztán persze volt nyafi is hogy (1) miért nincs unoka vagy (2) miért nem tud magyarul az unoka vagy (3) miért csak évente 2x látják a gyereket/unokát.
Többször írtam már, családon belüli vagyontranszfer fontossága. Ha apu-anyu 55 évesen örököl a nagyitól, akkor nem világkörüli útra kell menni, hanem továbbpasszolni a 25-30 éves gyereknek.
Sokan felreertelmezik a lakasdragulassal jaro gazdagodast. Trump ezt jol latja sajnos a maga nyelvezeten. Az, hogy a 50+ generacio hozzaadott ertek nelkul egyre dragabb ugyanazon ingatlant(okat) tulajdonol, es a tobbi nem tud venni, az elszegenyedes gyakorlatilag. Gyakorlatilag nem tudjak kitermelni a dolgozok, akiknek van hozzaadott erteke az ingatlant, ami szegenyseget jelent. Ezek a 30 evnyi berek a hozzajutashoz csodot jelentenek.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link