Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. A kérdés, hogy én az OSP-t felvehetem-e, ha haszonélvező van a lakásomon (és akár bejelentkezik ide, ha ez kötelező).
Haszonélvezet nem számít, csak nem tudod értékesíteni és élete végéig ott lakhat. Azonban ha értékesíted akkor az 25%-ra vonatkozó adót ki kell feizetni, sőt az értekesítést meg is akadályozhatja.
Valaki segítsen értelmezni a hitelt, mert megint változtattak…. 1/1 tulaj vagyok, de haszonélvezete van anyukámnak az ingatlan(om)ra, ezesetben felvehetem az OSP-t vagy sem? Ha nem, akkor úgy felvehetem-e, ha bejelentkezik ide (és én is itt lakom papíron)?
Kincsem park!!! Fiam beszállt egy 28nm2 lakásba. Minden együtt 43 milla, most fognak váltani 54nm2-re. Az most mindennel együtt 80 milla. kíváncsi leszek, hogy mi lesz a vége ... nekem annyi, hogy részben finansziroznom kell. Ez van. . Az volt a döbbenetes, hogy megkérdezték, hogy 3%-s hitellel. Igennel válaszoltak, így 5%-kal magasabb az ár!
Friss dolog, örököltek lakást garázst, elvileg nincs még hirdetve, az egyik közös képviselő ismerősnek mondtam ha tud eladó garázst a területén szóljon. Árat nem tudta. Van neki pár háza ahol vannak ilyenek. Mennyiért érdemes kiadni ekkora ár mellett? havi 100ezer? Akkor már bérelek üzlethelyiséget 30-50nm ugyanezen a környéken vagy raktárat. Mert mint írtam nekem pakolni kellene. Van minden helységem ami kell de ez egy másik irányban lenne.
Anyósomék nagyon nyomják, hogy vegyünk még egy lakást otthon start hitelre, le ne maradjunk. Feleségem révén jogosultak lennénk rá. Befektetésekhez semmi érzékük nincs, ez már a teteje a piacnak?
néztem egy garázst, társasház aljában, udvarban lévő, billenő garázsajtóval, a mellette lévőtől egy csirkeháló választja el. 14nm 14millió :) sok sikert kívántam, mondta azért mondjak valamit, mondtam nagyon messze van árban és zokon venné. 500e/nm-nél többet nekem nem ér. Üllőitől nem messze. Igazából csak pakolni kellene. És mellé még fizessem a közös költséget is.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link