Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Atti 2025. 08. 27. 17:08
Előzmény: #254520  slash
Csakszólok.
Hidd el akik itt élünk Dújváros mellett kicsit jobban tudjuk, hogy milyen hely, mint a pestiek.
A Vasmű pedig komcsi szökevény volt, egy életképtelen valami.
Tudnék mesélni, de minek.
Te/ti ezt úgy is jobban tudjátok.
Goldstein17 2025. 08. 27. 16:41
Előzmény: #254771  tihamer
Ebben az esetben a nyugalmad forrása az, hogy a piac illikvid és a pillanatnyi árat sem látod a képernyőn. A tudatlanság erő,  ahogy azt Orwell írta.  Javaslom mottódnak.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 08. 27. 16:23
Előzmény: #254661  Moka_Brikka
Felhő tárhelyek, igen. 💁🏻‍♂️
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 16:20
Előzmény: #254772  tihamer
"A világ népessége :
2037-re eléri a 9 milliárd főt.
.
( legfrissebb világnépességi előrejelzések szerint )
.
2060-ban eléri a 10 milliárd főt, 
2100-ban pedig a 10,2 milliárdot.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 08. 27. 16:19
Előzmény: #254765  Tibi123
Azok a házak kint vannak vidéken a munka pedig bent Oszakában és Tokióban. Nem feltétlenül érné meg a japánnak aki az urbanizációban szocializálódott, hogy kimegy a vidékre.
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 16:12
A 20 legnépesebb ország (élő)
1India1 465 906 143
2Kína1 415 590 348
3USA347 567 068
4Indonézia286 073 501
5Pakisztán255 845 442
6Nigéria238 298 164
7Brazília212 940 480
8Banglades176 022 842
9Oroszország143 868 586
10Etiópia136 015 785
11Mexikó132 118 219
12Japán123 001 799
             13Egyiptom118 655 577
14Fülöp-szigetek116 935 767
15Kongói Demokratikus Köztársaság113 401 268
16Vietnám101 694 777
17Irán92 551 849
18Törökország87 718 704
19Németország84 000 403
20Thaiföld71 612 303
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 16:09
Népesség növekedése mai nap eddig a percig:
128.800 ember
Ezért is kell egyre több pénzt nyomtatni.
Egyiptom lakossága 1920 körül kb annyi volt mint a trianoni Magyarország népessége (8-9 millió. Most meg lehet nézni mennyi.
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 16:03
8.242.035.554 fő 
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 16:02
Előzmény: #254769  berlini
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 15:58
Előzmény: #254768  Tibi123
"...berakom a pénzt mondjuk 5e forint körüli OTP-be, akkor most lenne 6x annyi pénzem + az osztalék az évek során. Nem biztos, hogy a lakás összesen hozott ennyit, de mondjuk ez egy másik kérdés. "
.
Idegbaj VS nyugalom.
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 15:54
"Csak egy lábjegyzet, hogy hétszentség nem venne pösti panyelt most Buffet :) de el se adná."
.
Ez így van.
Mániában tartani.✔️
berlini
berlini 2025. 08. 27. 15:31
Előzmény: #254764  tihamer
Ha Csernok elhinné amit ir és lenne üzleti érzéke, akkor fájdalommentes öngyilkosságot megkönnyitő eszközöket importálna és kezdene árulni.
Mert ebből tömeges depresszió lesz.
De azért van némi túlzás és ellentmondás ebben a siralom énekben.
japánban és Koreában is többen mennek nyugdijba mint ahányan belépnek a munkaerő piacra.
Miért is nő akkor a munkanélküliség?
De tegyük fel igy van.
Akkor miért is baj, hogy van pár ország ahol már nem rohamtempóban nő a népesség és ezáltal a jelenlegi 8 milliárdból talán nem lesz 9 milliárdnyi a föld népessége?
Ki a fenét bántja az a vizió, hogy a foldet száz éve múlva estleg "csak" 6 milliárdnyian fogják lakni? 
Tibi123 2025. 08. 27. 15:20
Előzmény: #254767  Freszelés

igen a kbc elődjénél, még a PETI rendszerrel, megvettem az amibroker programot és itt a portfólión segítettek összekötni a PETI-vel és mint a wall street-i nagymenők két monitoron néztem a mozgó csártokat :)
sőt programoztam is saját algoritmusokat, hogy majd én megtalálom a tőzsdei bölcsek kövét. Ami nekem ebből a tapasztalat, hogy a csártok elég jól meg tudják mutatni utólag, hogy mit kellett VOLNA csinálni, de a gond az, hogy amikor élesben megy a tőzsde, akkor volt, hogy ugyanaz a chart 5x változott vételről eladásra oda-vissza 1 percen belül és akkor legyek okos. Napi kereskedéshez muszáj kisebb időintervallumot választani, azok meg emiatt használhatatlanok. Utólag persze nagyon szépen megmutatták általában, hogy miért voltam hülye :)
Egy szerencsém volt, hogy nagyon szigorú veszteség menedzselési rendszert választottam és szerintem emiatt nem buktam el a fele pénzemet én is, mint többen. A broki járt jól az egészen, szerintem az én befizetésemből volt a céges vacsora akkor év végén :) jó vicc, de összegben kijött volna belőle.
2010-ben volt egyébként egy lokális csúcs és egy visszateszt, esés és akkor jöttek az agyasok az elliot hullámaikkal és akkor indítottuk a csoportot. Nagyjából semmi nem jött be ebből.
Egyébként ha akkor csak fogom és berakom a pénzt mondjuk 5e forint körüli OTP-be, akkor most lenne 6x annyi pénzem + az osztalék az évek során. Nem biztos, hogy a lakás összesen hozott ennyit, de mondjuk ez egy másik kérdés. 
Freszelés 2025. 08. 27. 15:00
Magyar brokinál voltál gyanítom (akkoriban tippre nem nagyon lehetett más). 0.45% vételkor, 0.45% eladáskor, giga spread devizaváltáskor, ez vár még 2025-ben is az erste banknál. Nem csoda, hogy ilyen költségek mellett érdemi profitra nem tudtál szert tenni napi sok-sok trade mellett. Max buy and hold tud működni, de ott meg évek kellenek...
Freszelés 2025. 08. 27. 14:56
Előzmény: #254764  tihamer
A korfa ezeken a helyeken olyan amilyen. Láthatja valamelyik most fiatal hogy mennyire nem jó ami van, de most ő (fiatalság) van kisebbségben. És 20-30 év múlva ő fogja majd megszavazni azt, amivel ellehetetleníti az akkori fiatalságot.
Ez van. Várjuk a becsapódást. Én várom. Kishazánkban is.
Tibi123 2025. 08. 27. 14:47
Előzmény: #254761  tihamer

"Továbbra is több pénzt csinálunk horkolva, mint aktívan.    Warren Buffett"
Ez nagyon igaz  mondás, személyesen is megtapasztaltam. 2010 közepén egy volt osztálytársam a pü-számvitel másoddiplomám idejéből és csinált egy kisebb csoportot napi kereskedésre, hogy majd szénné keressük magunkat a tőzsdei turbulenciák során. 
Pont jó is volt nekem, mert benne voltam egy hosszabb projektben, ahol nem kellett fejlesztenem, hanem csak tesztelni / QA és emiatt teljesen szabad volt az időbeosztásom, csak legyek kész határidőre.
Közel 1,5 év aktív napi kereskedés mérlege: átlagosan 1-1,5m forint volt a "játszós" pénzem; brutális, közel 2 milliárd értékű tranzakciós összeg évente (napi 5-10 tranzakció is akár, gyakran tőkeáttéttel) és valami felfoghatatlan összeg ment a brokinak. Gyakorlatilag szinte az összes nyereségem nekik ment és én még jól jártam, mert nagyjából nullán ki tudtam szállni ebből 1,5 év után. Beletoltam a lakásba később ezt a pénzt is.
Mindezt egy hosszabb távon mindenképpen emelkedő tőzsde mellett sikerült kiizzadnom és ezzel az eredménnyel a csoportban is bőven az átlag felett voltam. Egy "normál" tőzsdei időszakban ez garantált bukó lett volna.
Igazán sokat senki nem nyert, illetve volt, aki megduplázott 5m forintot, de ő 2009 nyarán vett és beleült és 2010 tavasszal vette ki lakásvásárlása, tehát a Buffet logikát követte. Volt aki lefelezte a pénzét a napi ki-be ugrálásokkal, mert nem tudta elkapni a beszálló pontos és nem volt veszteség kezelési doktrinája. Én meg "dolgoztam" a brokiknak ingyen gyakorlatilag. Gyakran stresszes döntéseket kellett hoznom, bár nagyon érdekes volt megismerni ezt a világot, de ehhez sokkal több tudás kell, hogy valaki ebből komoly nyereséget kivegyen, mint amit mi a csoportban össze tudtunk rakni.
Azóta meg veszek és ráülök, ahogy a Buffet mondja. Néha eladok, mint ahogy az amcsi osztalékfizető részvényeket likvidáltam amikor a kettős adóztatás bejött újra, nem akartam még az adóval is szenvedni. Amúgy azt jól elkaptam, akkor bitang erős volt a dollár és azok a részvények se mentek feljebb azóta sokat, érdemes volt kiszállni és átváltani másra.
Ez igazán a Buffet tudása, hogy ő látja, miből lesz a cserebogár, nagyon jó hatékonysággal. 
Csak egy lábjegyzet, hogy hétszentség nem venne pösti panyelt most Buffet :) de el se adná.
A kiszámolós japán cikket olvastam, amúgy tényleg furcsa ez valahol, mert ha a japán fiatal nem lenne ennyire önérzetes és hajlandó lenne megvenni egy használt házat, akkor 100e dollárnak megfelelő yenért már igen pöpec használt házakat lehet venni. A japán ingatlanos videóit, amit szoktam nézni, ő fel is újít házakat, de azért vágott bele a YT videózásba, mert nagyon nehéz a használt házakat még felújítva is eladni japánnak. Külföldiek meg jönnek, mert sokkolja őket, hogy ilyen olcsó és ahhoz képest milyen jó kis házak vannak és még a megtérülés sem rossz, mert ahogy a kiszámoló is írja, sok japán az egészet lesz.rja és bérel inkább. Ennyit kéne egy japánnak is megtenni, hogy lejjebb adja kicsit az igényét és vesz egy nagyon jó felújított házat és a lakhatása megoldva, de nem.
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 13:45
Előzmény: #254760  Tibi123
"Japán az elvesztett második világháború után a világ egyik legszegényebb államává vált. Hihetetlen munkamorállal, önként vállalt elképesztő mértékű túlórákkal, nagyarányú fejlesztésekkel a világ második legnagyobb gazdaságává vált, évi átlagban 10%-os gazdasági növekedést felmutatva. Már mindenki azt számolgatta, mikor fogja meghaladni a japán gazdaság mérete az Egyesült Államokét. Ha modern elektronikát akartál venni, nem az volt a kérdés, hogy japánt-e vagy valami más ország gyártmányát, hanem hogy melyik japán terméket vedd meg, legyen szó kamerákról, walkmanról, hifiről, szinte bármiről. A japán cégek már az autógyártás területén is elkezdték utolérni az amerikai és európai cégeket. (Ez eddig szólhatna szinte szó szerint Kína történetéről is a kilencvenes évektől, de ezt csak zárójelben. Nincs új a nap alatt....)Papíron a japán cégek voltak a legértékesebbek a világon, 1989 végén a világ tőzsdei kapitalizációjának közel 60%-át a japán cégek adták (pont úgy, mint most az amerikai cégek) és a japán ingatlanok négyszer annyit értek, mint a sokkal nagyobb lakosszámú és területű amerikai ingatlanok összesen.S ekkor jött el az összeomlás órája, a tőzsde értékének a 80%-át, az ingatlanpiac az értékének a 70%-át vesztette el. A tőzsde 35 év múlva tudott oda visszakerülni, ahonnan lezuhant (de már csak a világ tőzsdei kapitalizációjának a 4,9%-át éri a tokiói tőzsdén jegyzet részvények összértéke), az ingatlanpiac még mindig nem érte el az 1990-es értékét..Ezután következett az "elveszett évtizedek" korszaka a japán gazdaságtörténelemben.Az összeomlás előtt és után született gyerekek most váltak a munkaerőpiac meghatározó szereplőivé. S egy új jelenség ütötte fel a fejét közöttük, a low desire society vagy magyarul alacsony igényű/vágyú társadalom.Egyszerűen ez a fiatal korosztály nem akar küzdeni, nem akarnak azért dolgozni, hogy saját ingatlanuk legyen, inkább bérelnek lakást, nem vesznek autót, használják a tömegközlekedést vagy kerékpárral járnak, nyoma sincs már a nyolcvanas évek luxuscikkeket hajszoló életvitelnek, sokkal inkább online szórakoznak, mint étterembe vagy hasonló helyekre járnának és igen, nem akarnak házasodni sem.1982-ben még csak a fiatalok 2-4%-a nem akart megházasodni, 2020-ban már 15-17%-a tudatosan nem akart házasságot. A japán fiatalok 40%-a mondja, hogy jelenleg nincs párja és sokan közülük nem is keresnek párt.(A japán termékenységi ráta közmondásszerűen rossz, pedig csak 1,15 volt 2024-ben, ami alig rosszabb, mint sok európai országé (Például Olaszország 1,18 gyerek/szülőképes korú nő, de a legfrissebb magyar adat is 1,27, ami éppen jobb, mint a japán adat, de alig), a dél-koreai 0,75-ről már nem is beszélve.)Az, hogy a fiatalok elkezdték nem hajszolni a világ javait, nem a költekezésben, a tárgyak vagy élmények vásárlásában akarnak kiteljesedni, tulajdonképpen egy üdvözölendő irány is lenne, csak éppen az őrületbe kergeti a japán gazdasági szakembereket ebben a mértékben.Ha nincs fogyasztás, nem kell termelés sem. Ha nincs termelés, nem kell annyi munkaerő sem. Még mindig él a japán bér-rabszolgaság intézménye az országban, vagyis hogy a cégek nem küldik el a dolgozóikat, cserébe azok nem panaszkodnak, hogy mennyit túlóráznak. Azonban egy stagnáló gazdaság mellett (az elmúlt 35 évben átlagosan 0,78%-kal nőtt a gazdaság Japánban) nem vesznek fel új munkaerőt, rengeteg lett főleg a fiatalok között a szerződéssel dolgozó, akik lényegesen kevesebbet keresnek és sokkal könnyebben munka nélkül találják magukat.A fiatalok, tanulva az 1990-es összeomlásból és látva, hogy bizonytalan a munkaerőpiaci helyzetük, inkább megtakarítanak. De nem ám részvényekbe vagy kötvényekbe fektetve a pénzt (látva mekkorat buktak a részvényeken a szüleik), hanem egyszerűen készpénzben tartva a megtakarításokat. Mivel közel 35 éve a deflációval küzd a japán gazdaság, ezért nyugodtan megtehetik ezt, nem értéktelenedik el érdemben a pénzük. Azonban ez sem kedvez a tőkepiacnak.A kínai fiatalok között a tang ping vagy "hanyatt fekvés, heverés", terjed, amiről már itt írtam. Ott is a fiatalok besokalltak a napi 12 óra munkától, hat nap egy héten, ami elvárás velük szemben (hiszen ezt tette naggyá Kínát, hogy mindenki napi 12-14 órát dolgozik, panaszkodás nélkül), ezért éppen csak annyit hajlandóak dolgozni, hogy ne haljanak éhen és inkább lejjebb viszik az elvárásaikat, lemondanak az amúgy is elérhetetlen áru saját ingatlanról vagy kizsákmányolással párosuló karrierről. Gyereket sem vállalnak inkább, a termékenységi mutató leesett az országban 1 alá, idénre átlagosan 0,9-es termékenységi mutatóval számolnak.A dél-koreai fiataloknál N-Po generációnak hívják a problémát, ahol a Po a biztos szó rövidítése, az N pedig arra a sok (N számú) dologra utal, amit biztos nem tudnak megszerezni, mint a randevú, házasság és gyerekek, illetve saját ingatlan, karrier és így továbbA szöuli  lakások átlagára már meghaladja az egymillió amerikai dollárt. Elérhetetlen összeg egy fiatal számára, közel negyvenévnyi teljes fizetésével összevethető összeg. De egy átlagesküvő 35 ezer dolláros költsége is bőven vetekszik a fiatalok egyéves jövedelmével. Miután a fiatalok 70%-ának van valamilyen diplomája, így a diploma értéke is nagyot zuhant az elmúlt évtizedekben.Mindezek oda vezetnek, hogy a legtöbben egyszerűen feladják, mert esélyt sem látnak arra, hogy családot alapítsanak, ingatlant szerezzen és gyereket neveljenek. Ezért inkább ők is az elvárásaikat csökkentik és már a rajtnál kiszállnak a versenyfutásból. Ennek legékesebb bizonyítéka a koreai 0,78-as termékenységi mutató, vagyis egy koreai nő élete során 0,78 gyereknek ad életet. Nem nehéz belátni, hogy hamarosan hatalmas demográfiai válság szakad Dél-Koreára.S a sort még lehetne folytatni. Egy csendes ellenállás vagy felkelés zajlik a világban a fiatalok generációjában a lakhatási válság és a fiatalok növekvő munkanélkülisége miatt, aminek viszont nagyon is kézzelfogható demográfiai és gazdasági hatása van, amivel minél hamarabb kezdeni kell valamit. Mert nagyon jó, hogy több lakást vesznek meg a 70 év felettiek befektetésnek, mint a 45 év alattiak, akik viszont laknának valahol, ahogy nemrég írtam is róla, de ha ezt nem szabályozzuk és nem teszünk valamit a folyamat ellen, annak hamarosan nagyon súlyos ára lesz a gazdaságban a világ legtöbb fejlett országában."
Csernok Miklós 
Törölt felhasználó 2025. 08. 27. 13:41
Előzmény: #254762  Second Wave
Főbb előnyök: • Biztonsági bejárati ajtó és rács
50 millat nem adunk olyan helyen ingatlanert ahol racs kell
Second Wave 2025. 08. 27. 13:34
Előzmény: #254760  Tibi123
325 ember szerint vicces...
https://www.facebook.com/groups/496234384325125/permalink/1830997237515493/
Nehéz dió.
Van egy sk felújítás (az általában feláras, aranyat ér, benne van a nagyi keze is).
Az összkép elég lehangoló..., még ha látszik is valami halvány igyekezet. OK, falon kívüli csatorna, ez van, de kötődoboz akkurátusan elhelyezve... Nekem is volt panelom, de kötődobozt nem biggyesztettem a fal közepére. Az íróasztal felett két csatorna párhuzamosan (1. a fal/mennyezet sarkában, 2. 15 cm-rel alatta, + a 3. a mennyezeti lámpához). Lett egy új konyha, új fürdő, új burkolatok. Az erkély'falat' a szigeteléssel együtt készíthették.
Szerintem az eladó a Bayer Építő ügynöke, minden megtekintőt rádumál a Kincsem parkra.
tihamer
tihamer 2025. 08. 27. 13:29
Előzmény: #254759  FR73
Továbbra is több pénzt csinálunk horkolva, mint aktívan.    Warren Buffett

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek