Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bolton01 2025. 08. 07. 23:42
Előzmény: #252356  Pistike12
Folyamatosan az a réteg kerül ki a bérleti piacról, aki vígan és stabilan bérelhetne nyugati mintára, és akinek az ember szívesen ki is adná a lakását. Hitelre, sokszor erőn felül veszi a legtöbb fiatal az ingatlant, a bérleti piacon még marad a problémás, bizonytalan anyagiak között élő réteg, akiknek minden, csak nem fáklyás menet a bérbeadás. Érdekes lesz 5-10 év múlva visszatekinteni, hogy kihagyott lehetőség vagy kikerült akna a mostani ingatlanpiaci helyzet ...
Bolton01 2025. 08. 07. 23:32
Előzmény: #252339  tihamer

Én egyre inkább az elértéktelenedő pénzt látom a háttérben, itthon és külföldön egyaránt. Lehet árnövekedésnek hívni persze, de értéknövekedésről beszélni egy folyamatosan öregedő panellakás esetén ... abszurd ...
Van szerencsére több ingatlan is a családban, és az első reakcióm nekem is az volt a hír után, hogy azonnal megvenni a legolcsóbb panelt, de egész egyszerűen amikor a lakók 1000 Ft közös költség emelést nem tudnak/akarnak kifizetni, elgondolkodtató a helyzet....
A 3%-os hitellel kapcsolatban sem lennék biztos, hogy a felvételkori feltételekkel végig fog menni 20-25 évig. Én is hátralépek, nem bírom elképzelni, hogy innen tartósan egy újabb áremelkedés jön ...
DaGi 2025. 08. 07. 23:06
Előzmény: #252357  MethYou
Kis lakas ellenere 40m2-tol nagyobb? Attol kissebben nem emlekszem, hogy lattam volna ennyire alacsony m2 arat az elmult fel evben Lagymanyoson, de felette se gyakran.
MethYou 2025. 08. 07. 21:46
Előzmény: #252346  DaGi
1,2m
Pistike12 2025. 08. 07. 20:22
Előzmény: #252344  Murdoch
Siman aremelkedes lesz az albi piacon is:
1. Aki kiadasra vesz hozamelvarasa van, illetve a berektol fugg a berleti dij, nem a hiteltol. 
2. Homogen piacon akar igaz is lehetne, de nem homogen. Budapesten van 100 db alberleti celu lakas, ebbol 30at megvesznek az alberlok. Akkor 70 db marad. Es a videkrol evrol evre erkezoknek, akik konstansan ugyanannyian vannak, kevesebb lehetoseg lesz... Ezert az ar fel, es licitalni fognak felfele... Igy elintezik a munkaeropiacot is... 
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 19:06
Előzmény: #252354  DaGi

csak a címzettnek ajánlott olvasmány, vigyázat nem lesz rövid
.
gyerekkoromban biztos
az ingatlanpiacon szinte csak kérdéseket tettem fel - na jó legalább annyit meséltem is - de a kérdéseimnek mindig volt célja, messze több mint a kíváncsiság
.
és emlékszem még egy esetre amikor nem tudom hogy mi volt a kérdéssel a pontos célom, régen volt, de príma eredménye lett (egyszer már beszámoltam itt róla)
.
amikor utolsó éves voltam az egyetemen soha nem volt kajajegyem és úgy kajáltam a menzám. hogy valamelyik haveromtól aki már evett, kölcsönkértem a kajajegyét amelyen az aznapi rublikába belepecsételt a sor végén üldögélő bácsi, amit gyengén hypós papírzsepivel el lehetett tüntetni, és pár percig egy éjjeli lámpa alatt megszárítani, össz időszükséglet kb 4-5 perc és máris mehettem enni
.
és egyszer várakoztam a kollégiumban egy tv szobában az osztrák tv-n rajzfilmet nézve pár másik fiuval, hogy legyen már ebédidő, és jöjjön vissza valaki kimosható kajajeggyel, amikor benyitott a messze legdögösebb elsőéves lány, hogy ki megy vele ebédelni
mindenki bemozdult, aztán helyben maradt, ne hogy úgy nézzen ki hogy: navégre vele ebédelhetek
kicsit tétován álldogált a lány, és mivel tök éhes voltam, mondtam hogy én megyek, de csak akkor ha nekem adja a fele kajáját, mert nincs kajajegyem
pár pillanatot kivárt, és jobb ajánlat híján azt mondta hogy oké
.
soha nem beszéltem vele korábban, leballagtunk a lépcsőn, és elindultuk a menza kb 80 méterre lévő bejárata felé és valahol félúton megkérdeztem tőle hogy szűz e
na ekkor minden megváltozott
kisült hogy párszáz fiu között lakik egy kollégiumban már vagy fél éve, és szűz, és ez élete mindent elsöprő nagy problémája, és rögtön azt mondta, hogy kérdezzek még, én meg kérdeztem, és olyan hatásosan kérdeztem, hogy az egész kajáját elém tolta egy falatot sem kért, csak kérdezzek
mire mindent megettem, megegyeztünk, hogy van ugyan stabil barátnőm, de szívesen megoldom a problémáját, csak későn jöjjön ki az albérletünkbe, mert a barátnőm 9 körül szokott csak hazamenni
boldog volt az egyezségtől
és eljött, megtettem a szükségeset, és még néhány hétig járt hozzám gyakorolni
.
majd amikor már belejött mondtam neki hogy most már választhat a saját évfolyamtársai közül egyet, biztos hogy  nem fog leszerepelni
ettől úgy megsértődött, hogy utána ha találkoztunk a botankertben nemhogy nem köszönt, de még a fejét is elfordította
.
aztán pár hét múlva kiabált utánam, hogy várjam meg, beszélni akar velem
kiderült hogy szűz fiut választott, és ő tanítgatta, és tanácsot kért miután elmondta hogy mik a bajok. én pedig adtam tanácsot, amit még kb 2-3 újabb konzultáció követett
ehhez a fiuhoz ment feleségül, 3 gyerekük van, a középső lány, és az iwiw időszakában a kollégáim engem is regiszráltak, rákerestem, akkor volt a lánya kb 16-17 éves és pont úgy nézett ki mint ő az emlékeimben
.
na jó a válasz?

.
.

DaGi 2025. 08. 07. 18:03
Előzmény: #252349  Törölt felhasználó
Volt mar veled eletedben olyan, hogy egyszeruen megkerdeztel valamit mert erdekelt mindenfele 20d-s sakk szamolgatas nelkul?
Goldstein17 2025. 08. 07. 17:43
Előzmény: #252351  mr_bob
Brüsszelben a bruttó átlag hozam 5,5 %.
Goldstein17 2025. 08. 07. 17:42
Előzmény: #252351  mr_bob

mr_bob
mr_bob 2025. 08. 07. 17:31
Előzmény: #252343  Goldstein17
nyugati kiadási hozamok lesznek balkáni devizában
Moka_Brikka 2025. 08. 07. 17:23
Előzmény: #252341  _Gabor_
Harrison 18 year real estate cycle
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 17:09
Előzmény: #252346  DaGi

és pont annyi hasznos következtetést fogsz levonni belőle mint a tranzakciószámokból?
vagy a hirdetés darabszámokból?
.
és esetleg ha kapsz egy nm árat csak akkor fogsz majd esetleg rájönni hogy még ezer kérdést fel kell tenned hogy bármi következtetésre juthass?
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 17:03
Előzmény: #252347  Murdoch
ne szemetelj
Murdoch 2025. 08. 07. 17:00
Előzmény: #252345  Törölt felhasználó
DaGi 2025. 08. 07. 16:56
Előzmény: #252329  MethYou
Milyen m2 ara volt?
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 16:55
Előzmény: #252344  Murdoch

ma már részletesen elmagyaráztam miért ne higgy a saját szemednek
.
annyit viszont nem érsz meg hogy azt is kifejtsem hogy a saját tévképzeteidnek és a vágyvezérelt butaságaidnak egyaránt miért ne
mert ez utóbbiaknak úgysem hiszel, csak rossz szokásból szemetelsz velük
Murdoch 2025. 08. 07. 16:46
Előzmény: #252340  Pistike12
Mondjuk inkább vesznek sajátot, mint hogy béreljenek. Aztán meg kevés lesz a fóka.
Goldstein17 2025. 08. 07. 16:32
Vicces helyzet amikor a "befektetők" önként mennek a vágóhídra, legalábbis a cikk elgondolása szerint.
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 16:31

nem hülyék csak gecik, és fosnak
mivel most bajban vannak és úgy vélik, nincs más kiút, hogy most ők legyenek a Gábor Zsazsa
"Mindegy, mit írnak rólam, csak írjanak"
ezért beszélnek egyre többet és egyre nagyobb faszságoket, erre kell a dopeman is
.
nagyon kéne az az újabb 4 év mentelmi idő és hogy közben elvarhassanak néhány kényes szálat
ne hülyézd őket, még megsérted a valódi hülyéket
_Gabor_ 2025. 08. 07. 16:19

Nincs olyan felmérés ami az ingatlanpiac várható összeomlását jelezné?  
15 év alatt nálunk emelkedtek legjobban az árak az EU-ban, most még továbbfűtik a piacot. Minden támogatás egyből beépült az árba. Soha nem lesz ennek vége? Mondjuk a tőzsde sem akar összeomlani. Emlékszem 2009-ben mondták a nagyok csak a partvonalról figyelnek, az emelkedés csak átmeneti ez csak "Dead cat bounce", megfelelő magasságból leejtve a döglött macska is felpattan. Mintha az Elliottosok is csak C hullámnak nézték volna. Azt látjuk mi lett belőle. De azért az sem lehet, hogy örökké csak emelkednek az árak. 
Tulajdonképen azt szeretném tudni, hogy érdemes ezt a 3%-os kamatos lakásvásárlást meglépni, vagy 25 év alatt várhatólag sokkal nagyobb visszaesés lesz, ami eltörli ezt a kedvezményt. Igaz lehet nem lesz soha visszaesés már, amit azért nagyon furcsa lenne. Kovidra azt mondták, az volt az ingatlanpiaci visszaesés, hogy akkor nem emelkedtek az árak, pedig infláció azért volt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek