Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 07. 15. 21:22
Előzmény: #249936  Murdoch
Nem ismerek Nálad naivabb embert.
Megnézel egy cikket és látsz 10 hozzászólást, amelyek egy irányú néphangulatot tükröznek.
(lásd mandiner.hu)
Ebből azonnal azt a következtetést vonnád le, hogy a néphangulat alapján a NER 2026-ban valószinűleg 96%-os (lásd Putyin eredményei oroszországban) eredménnyel nyer jövőre.
Már 4 éve lovagolsz a Bizottsági elnökasszony állitólagos vakcinás korrupciós ügyletein, miközben ennyi idő nem volt elég, hogy egy vádemelést elérjenek az elnökasszony ellenfelei.
De Te továbbmész.
Egyenlőségjelet teszel a NER rekorszintű korrupciós ügyletei (amivel sikerült 15 év alatt ugyanennyi idővel visszavetni az ország fejlődését,) ezzel a mondvacsinált vakcina üggyel.
De én dugom homokba a fejemet.
Bagoly mondja verébnek.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 15. 19:14
Előzmény: #249928  EURHUF_goes_to_haven
Ertem. Remelem minden jol alakul majd a meloval! Aztan majd meglatjatok. 
Murdoch 2025. 07. 15. 18:33
Előzmény: #249935  Tibi123
Nem volt sok időm, így lehet tévedek, de annyit vettem ki a cikkekből, hogy az addigi, abszolút különálló keretben kezelt mezőgazdasági támogatásokat, hozzácsapják a többihez, így egy bödönből lehet meríteni. Aztán majd kiszórják azoknak, akiknek akarják, ha nem szimpatikus, akkor nem. Csak akkor már nem brüsszelbe mennek tüntetni a gazdák, hanem mondjuk a Kossuth térre. Ögyes.
Tibi123 2025. 07. 15. 18:30
Előzmény: #249935  Tibi123

Illetve egy fontos részlet felett elsiklottam, hogy összevonnák ez egyes alapokat, hm, akkor lehet mégsem jó a nernek, mert akkor ezeket is visszatartják
az meg, hogy ki a célcsoport, nem mindegy végül is, ha nemzethy hatáskörbe kerül? az csak egyfajta ajánlás lesz utána már csak, ne mindegy nem akarok EU témákban okoskodni, mert nem értek hozzá semennyire se, de nekem felsejlenek olyan kommentek, hogy a CAP, mezőgazdasági támogatást is szeretnék megvonni a korrupt országoktól és ez lehet, hogy megnyítná a lehetőséget rá
Murdoch 2025. 07. 15. 18:30
Előzmény: #249934  berlini
Értem, aztán nehogy azt hidd, hogy mákszemnyivel jobb vagy a nernél, ha amikor kedved tartja, homokba dugod a fejed.
Tibi123 2025. 07. 15. 18:26
Előzmény: #249920  Murdoch

a mezőgazdasági balhé nem pont arról szól, hogy az EU kiadná a nemzethy hatáskörbe és a ner ez ellen miért lázadna? nekik jó
a gazdák, ha jól értem azért lázadnak mert kevesebb lesz a pénz és ezért ez az átalakítás, hogy a büdzsé csökkenést el lehessen fedni és a másik, hogy nem bíznak (gondolom jó okkal) az egyes nemzehty kormányokban, hogy eltérítik a pénzt ,ami most célzottan jön a gazdáknak.
Majd kíváncsi leszek, de nernek ez jó, lehet mellett döngetni és majd ők tudják, hogyan kell elosztani
berlini
berlini 2025. 07. 15. 18:15
Előzmény: #249933  Murdoch
ezek szerint tizet irtál csak.
Murdoch 2025. 07. 15. 17:54
Előzmény: #249921  Goldstein17
Sejtettem a sok orbánozás után :) Mondjuk én is olvasom. Remélem páholyból nézted kint Ursula bizalmis magyarázkodását, rálestem egy rakat külföldi fórumra, 10-ből 11 komment követeli a távozását. 
berlini
berlini 2025. 07. 15. 16:27
Előzmény: #249929  Tibi123
ezt érdemes végighallgatni:
https://www.youtube.com/watch?v=CmByy3VColY
Freszelés 2025. 07. 15. 15:51
Előzmény: #249927  EURHUF_goes_to_haven
Én azt is mérlegelném, hogy (1) mennyi pénzt nyerhetek és hogy ennek fényében megéri-e egyáltalán ezzel vesződni. Kivéve persze ha (2) valamiért presztízskérdést csináltok belőle. Az életben nem kell minden harcot megvívni, ahhoz az túl rövid.
(3) Attól hogy a jog szerint jár esetleg nektek kárpótlás/valami, attól még nem biztos hogy helyes is. Tényleg úgy gondoljátok, hogy a bank hibája kizárólag ezért a banknak kellene viselnie a következményét, a hitelt felvevő kellően körültekintő volt és véletlenül sem felelőtlen/mohó? Tudom, a mai világban ez nem számít, de nekem mégis.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 15. 15:50
Első körben érdemes ezt meghallgatni. 
https://www.youtube.com/watch?v=geTgn6UEDPU
-
Mindig a szerződés és mellékletei a legfontosabb. De minden ügy egyedi. Ebben a podcastben is beszámolt az ügyvéd arról, hogy volt olyan, hogy a feleségnél megállapították, hogy nem megfelelően tájékoztatták, míg a férjnél ezt már nem állapította meg a bíróság.
Tibi123 2025. 07. 15. 15:50

Precedens nincs ebben az országban, de jogegységi határozat lehet, ha jól mondom, de csak hallomásból. 
Én egyszer úgy olvastam, hogy az egyoldalú kamatemelés miatt is lehet támadni őket, de ügyvéd nyilván ezt jobban tudja. Ugyanis a forrásoldali költség hivatalosan stagnált, sőt talán még csökkent is, de a bankok arra hivatkozva, hogy sok a nemfizető adós, megemelték a kamatokat, hogy aki fizet, azt jobban megkopasszák. Egyébként összegszerűen ez a nem túl nagy %-os emelés többet jelentett, mint az árfolyam emelkedés. 
Nem akarok hazudni ezzel kapcsolatban, mert nagyon régiek az emlékeim, de mintha lett volna per és nyertek is volna, de megint egyesével kell perelni vagy megvárni valami csoportos pert.
Én úgy tudom, hogy ez a tájékoztatás is csak porhintés, ugyanis EU szabállyal ütközött a CHF hitel és ilyen módon hibás termék volt. Legalábbis én így értettem azt, amit az ügyvéd mondott, aki megnyerte a pert,
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 15. 15:47
Előzmény: #249926  Moka_Brikka
Egyelőre még a sakkozás megy... tanácsadóhoz akarunk először menni.
Nekem a munkahelyen jelenleg rezgős (autóipar, hallom, hogy bércsökkentést szeretnének, egyéni aláírás / ott az ajtó alapon) Ez még nem is lenne gond, mert még abból is simán tudnánk fizetni, de ha az egész cég menne gallyra akkor gyorsan kell munkahelyet keresnem. (Emiatt első a diplomám, oktatásaim és nyelvizsgám elfogadtatása a német rendszerben).
Egyelőre csak ingaltan portálokon nézegettünk + online hitelkalkulátorokkal futtatom a sceanriokat.
Mivel most még van egy hitelünk a magyar házon így jelenleg vagy azt ütjük ki, akkor minimális önerő marad csak amire a németek rosszabb kamatot adnak (vagy nem adnak rá hitelt).
Árakban most nem látok változást, ha ez a kérdés, de a szórás nagy. 
Nehéz megítélni mivel lakást még nem vettem (hogy ilyenkor hogy lehet pl a társasház felújjítási alpajába betekinteni pl?) Olyat szeretnénk ami fel van újítva, és szigetelve van, és lehetőleg azonnali költség nem kell rá (nem egy festésről beszélek természetessen vagy egy parkettáról, de pl egy fürdő vagy konyha felújítást nem vállalnék be most)
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 15. 15:38
Szerintetek ez alapján van értelme futni még 1 kört devizahiteles adósként (anyós) Ft osítva lett, de még mindig nyögi.
-
https://24.hu/fn/gazdasag/2025/07/15/devizahitel-kuria-jogegysegi-hatarozat-eub-arfolyamkockazat-arfolyamres-kamat-toke/
-
Ha jól értem akkor a kulcsszó, hogy az eredeti szerződésben milyen tájékoztatást kapott az ügyfél, ha csak annyi van benne, hogy a törlesztő változhat, az nem elégséges, még a példákkal bemutatott sem az. Szarvashiba lehet még, hogyha a bank nem vizsgálta a jövedelmi helyzetet ilyen esetben, de erről banktól kellene információ amit nem vagyok benne biztos, hogy kiadnak.
Ha jól sejtem először az eredeti szerződést kellene előkeresni, és azt egy ügyvéddel átbeszélni ?  
OTP már adott ki állásfoglalást, hogy lófütyi a seggetekbe.. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 15. 15:32
Előzmény: #249924  EURHUF_goes_to_haven
Szerintem kb. ~12%-os esés volt átlagosan 2022-2024 között, és úgy emlékszem, hogy a kereskedelmi ingatlanoknál volt +20%. Amúgy az általában jellemző, hogyha lakásárak esnek, akkor a jelzálogkamatok emelkednek. Talán Japánban nem így volt, de az más tészta.
-
Január környékén írtad az EURHUF topicba, hogy elkezdted nézni a németországi lakásokat vétel céljából, de sok volt akkor a bizonytalansági tényező.  Van valami változás? Árak? 
slash
slash 2025. 07. 15. 15:28
Előzmény: #249914  EURHUF_goes_to_haven
Így van. Imádtam Sopront gyerekkorban és még 15-20éve is. Mindig ott szálltuk meg és onnan kirándultunk a labancokhoz. Pár éve jártam arra megállok tankolni: Úristen, micsoda arcok..mint Miskolc.. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 15. 14:57
Előzmény: #249917  Moka_Brikka
Persze én is inkább vásárolnék 150 e € ért ingatlant mint 250-300 ért, de sajnos épp elromlott az időgépem, ahogy hitelt is inkább vettem volna fel pár éve 1% on, rúgja csacsi befixálva 20 évre 1,5% on... (kb ennyi különbséget látok most kalkulátorokban a 10 vs 20 éves közt).
Utólag könnyű okosnak lenni, de most 4 év után tudom, hogy mai áron kifizettük (nebenkostennel együtt) de egy lakás 20% át.... És igen ha én most akarok erre finanszírozást keresni, akkor a törlesztőm több lesz mint az albérlet volt. (3-4-5% Tilgungal úgy hogy a végén ne maradjon Restschuld). 
Nem is értem az olyan hiteleket amikor 1-2% csak a Tilgung, hogy alig megy le a hitelből és 50-100e € val is drágább lehet a teljes visszafizetett összeg a restschuld miatt, amit vagy újra meg kell finanszírozni vagy egyben kiütni. Persze amivel most én is számolni szeretnék az a Sondertilgung ~eltörlesztés, mivel német bankoknál 5-10% ot szoktak engedni költségmentessen betörleszteni a tőkébe. (tudommal ilyen magyarországon nem elterjedt, nekem MBH nál 1,5% van most ha jól emlékszem)
FR73 2025. 07. 15. 14:52
Már korrigáltak is elsőlakásos témában, nem úgy van a meglevő ingatlantulajdon, hanem amúgy. Lesz ez még amamúgy is.
Goldstein17 2025. 07. 15. 14:44
Előzmény: #249921  Goldstein17
Nem , ezt még nem láttam, de sok hasonlót már igen...
Goldstein17 2025. 07. 15. 14:40
Előzmény: #249920  Murdoch
Olvastam, nekem jár a Politico:)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek