Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 07. 16. 11:38
Előzmény: #249975  Tibi123
Ez oké, de itt vannak a britek, akik exiteltek, vannak a franciák, akik most a németekkel vívnak éppen, hogy ki legyen az izmosabb Európában. Ellenben a németek köbö dupla annyit fizetnek be nettóként az eu-ba, mint a franciák, aminek nyilván van jelentősége a döntéseknél. Egyébként meg nincs miről beszélni, külföldi cikkek is részben lehozták, hogy a védelmi kiadások miatt elvonások lesznek. Persze ezt lehet hogy narrálni, hogy jelen esetben kisgazdák érdekében történik.
FR73 2025. 07. 16. 11:36
Előzmény: #249973  Murdoch
Minden a szürke valamelyik árnyalata. 
Én lopásnak nevezem a közvagyon indokolatlan olcsósággal történő magánosítását, legyen szó bármiféle jogi trükkhalmazról. Beleértve bármiféle ingyenhitelt, támogatást, adóeltérítést. És ebben Orbán és a NER elképesztő mértékű kárt okozott, elképesztő mértékben, amit nevetséges még csak hasonlítani is előző kormányok tetteihez. Bolhafing vs elefánt a méretkülönbség.
Ugyancsak lopás a törvénykezéssel biztosított arbitrázsok tömeges előfordulása.
Ebben is szándékos vagy súlyos gondatlanságból elkövetett károkozás van.
A következő kazegória a dacból hülyék vagyunk politikusi viselkedés károkozása, lásd pl a Lázár féle mozdony és vasútügyeket.
Matolcsy ámokfutásának engedélyezése.
És lehet folytatni.
N0MAD 2025. 07. 16. 11:34
Előzmény: #249975  Tibi123
nekem rémlik nagyon régről hogy a mezőgaz támogatásoknak az volt az indoka hogy "legyenek kisgazdaságok meg egészséges élelmiszer, illetve hogy a sok kisgazdálkodónak megérje, ne adják el a földeket nagybirtokosoknak, a munkanélküliséget növelve"
Most meg nagybirtokok csak lettek (mérethatékonyság) viszont munkaerőHIÁNY van, talán nem arra kellene költeni hogy ne jelenjenek meg a munkaerőpiacon.
Csakhát az eu már csak ilyen hogy addig nem változtat amíg nem szorít a cipő ngyon.
Legfőbb ideje ezt rendbetenni és piaci alapra állítani. Nem hiszem a párhektáros johndeeres kisgazdálkodó az optimális hatékonyság.
De nem értek hozzá csak ötletelek.
Pistike12 2025. 07. 16. 11:32
Előzmény: #249962  FR73
Gratula. Viccen kívül. Soha senkit nem karhoztattam, aki penzt keres a hullamon. En is ezt tettem az ingatlanpiacon. 
De az szamomra a visszataszito, ha az objektivitas elmard mindemellett. Fokent aki tul komolyan veszi magat, es a felsőbbrendűseget🙂
A dallal ellentetben az ejjel bizony veget erhet🙂
Temahoz: tovabbra is erdekes - ha igaz- a 400e fos munkanelkuliseg, mert ennek okan a 3%os hitel, ami a bemondasok alapjan mar a kiskutyaknak is jar az I keruletben luxuskutyaolra, erdekes kockazatokat epit fel, meghozza az idokorlat miatt impulzusszeruen. Ez kiegeszitve munkanelkuliseggel igazan egyedi helyzetet hozhat. Meg a Kommunista Part Kinaban sem tett ilyet. 
Ez a Magy Marton vmi egeszen elkeleszto egy figura. Helikopterpenz az ingatlanpiacra usd hitelbol mikozben a munkanelkiseg nő. Megfuszerezve 0%as szjaval. Finomfinom
N0MAD 2025. 07. 16. 11:27
Előzmény: #249974  Pistike12
nagyon pmapra akarod váltani a témát?
Tibi123 2025. 07. 16. 11:25
Előzmény: #249964  EURHUF_goes_to_haven

Az EU földalap támogatás kimondva vagy kimondatlanul, de egyfajta jóvátétel volt német részről főleg a francia, de UK gazdák irányába is. Németben élő rokonok meséltek ezekről a dolgokról, meg hogy a németekbe belenevelték a bűntudatot. Nekem több rokonomon is lekoccolt 56-ban, a többség Németországban kötött ki és amikor már engedték nekik a beutazást, akkor jöttek és meséltek mindenféle dolgokat, mi meg kisgyerekként de nagyobb gyerekként is tátott szájjal hallgattuk a történeteket egy világról, amit még elképzelni is nehéz volt. Meg amikor jöttek a kocsijaikkal, amiket csak autóskártyán láttunk. Az egyiknek egy japán terepjárója volt, sajnos nem emlékszem már a típusra, csak hogy volt benne egy giroszkóp elven működő kijelző, ami a kocsi dőlését mutatta és azon veszekedtünk mindig, hogy ki üljön az anyósülésre, ahonnan jobban lehetett látni, hogy éppen hogyan áll a kocsi :) Levitt minket a Balatonra pár napra és direkt kiment a kocsival terepre, mi meg csorgattuk a nyálunkat, meg kormányozhattam egy kicsit kis sebességnél, azt megengedte :) Egyébként nagyon visszasírták sőt akik még élnek most is visszasírják a 60,70,80-as éveket. Mindig mondták és aki még most is él, mondja most is, hogy milyen jól éltek akkoriban, persze lehet, hogy nosztalgia, de őszintének tűnik nekem. Stabil munkahelyek, jó fizetés, kiszámítható élet. Egyébként simán elhiszem, hogy sok nyugdíjas nálunk is visszasírja a Kádár korszakot. Ha valaki csak élni akart, akkor egyszerű, kiszámítható élete volt, sokan nem is vágynak másra, most meg nyugdíjasként rohamozhatja a boltokat hajnalban az akciós árukért...
Na mindegy, csak eszembe jutott és valahol ez lehet a lényeg, hogy azért ilyen torz a rendszer, mert ebben még olyan megfontolás is volt, hogy persze a német gazdáknak is jól jött a pénz, de főleg a nagy termőterülettel rendelkező francia és brit gazdák voltak a célcsoportja. 
Amikor még a UK az EU tagja volt, az egyik nagy földbirtokos valami régi családból kapta a legtöbb föld alapú támogatást az egész EU-ban. Neki mégis minek kellett? Meg a brit királyi család is, elképesztő ez is, német adófizetők támogatták a brit királyi családot :)  Nálunk is a támogatás nagy részét, szinte tökéletesen a pareto szerint, kevés nagybirtokos nyúlja le a támogatás nagy részét, miközben nekik nincs rá annyira szükségük, ahelyett mondjuk, hogy a minőségi élelmiszer termelést támogatná az EU meg a kisgazdákat próbálná meg felemelni. Közösségi értelemben sokkal többet jelentene, de ahogy próbálnak hozzányúlni, azonnal elkezdődik a visítás.
Pistike12 2025. 07. 16. 11:20
Előzmény: #249971  N0MAD
Blablabla. 🙂
Mar ott se votal a pmapnal🙂
Murdoch 2025. 07. 16. 11:18
Előzmény: #249972  FR73
Most akkor le kell mennem kutyába, ennyire nem sikerül felfogni? Persze, hogy lop Orbán, nem kérdés, de NEKEM nem kell bizonygatni ilyen-olyan bírósági eljárásokkal, van ennyi eszem és így is fogok szavazni. Ha viszont az ellentétes oldalra merek mutogatni, ráadásul okkal, akkor jön a relativizálás. Most akkor ez jobb, mint a neres propaganda? Kicsit tükörbe kéne néznetek.
FR73 2025. 07. 16. 11:10
Előzmény: #249966  berlini
Murdoch a tökéletes kibic esete. 
Elmenekül a világ (még) egyik legbiztonságosabb menedékhely országába, majd onnan hangosan támogatja a Trump, Putyin, Orbán tengelyt. Full kibic pozícióban semmi sem drága.
N0MAD 2025. 07. 16. 11:09
Előzmény: #249949  Pistike12
"En ugy tudom hogy az ITsok, a korunk hosdi nyavalyognak hogy a nélkülözhetetlenseguk megserult nyomtatott penz hiányában."ezzel nehéz vitatkozni, alighanem te tényleg így tudod." Melle jonnek a mernok sztarok, valamint az autoszerelok a gyarakban, akik olyan huzoemberei a GDPnek,"
Mérnők, it-s (pláne it mérnök) kilőve, marad még a banki ügyintéző közgazdász aki el nem ismerten viszi a hátán az országot.
A pmap meg jó téma, a topikjában állampapírellenes lettem, nálad meg fő állampapíros. Vicces. Ez valami furcsa szekta/ellenszekta lehet  akik szerint aki nem ért egyet azt állapapíros/állappírellenes zsákba kell tenni.
Náluk már csak a XIII n+3 hívők az viccesebbek akkik szerint mindenki hülye aki nem azt vesz 2022ben. Pláne az elméleti szakemberek akik ezt hirdetve nem vettek hanám a határ mellé építkeztek és azóta utálják a felelősöket az ITsok, a mérnökök és az autóipari  szalagmunkások személyében. De a rendőrségi fogalmazók és nyomozók szerencsére rendben vannak, bár az előbbiekkel eggyütt a fizetésemelkedés miatt kiárazódók népes táborát alkotják.
Banki ügyintéző közgazdász szemmel nézve.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 16. 11:05
Előzmény: #249947  Pistike12
Tudtommal 3 hónap után kikerülsz a "munkakereső" státuszból így a statisztikát így hamisítják aki pl 50 éves és hiába megy el mindenhova, ha nem kimondottan a kora miatt nem veszik fel akkor ez van. És akkor még nem beszéltem azokról akik szenvedélybetegek, isznak és emiatt .... De persze fentről nézve minden szipi szupi... csak ne kelljen ténylegessen lemenni a nép közé, mert akkor lehet megismétlődne egy Game of Thrones jelenet mikor Cercei lement a nép közé... annak is tudjuk mi lett a vége... Képzeljük el Orbánt ádámkosztümben dunaparton vezekelni "shame!, shame!, SHAME!!". tinnél 1 kosár tojást meg paradicsomot az tuti :D
gyula1971
gyula1971 2025. 07. 16. 11:05
-Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint öt-tíz éven belül súlyos kihívásokat okozhat a népességfogyás, a jelenlegi iskolarendszer újragondolására is szükség lehet. Már most is több olyan általános iskola van, ahova egyetlen első osztályos diákot sem vettek fel – tette hozzá a PSZ elnöke.
https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/altalanos-iskola-ksh-gyermek-diak-kozoktatas-psz-totyik-tamas-osztaly.812691.html?fbclid=IwY2xjawLkRXZleHRuA2Flb
berlini
berlini 2025. 07. 16. 11:03
Előzmény: #249966  berlini
...edddig sajnáltalak, de ez már undoritó.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 16. 11:00
Előzmény: #249941  berlini
Az öntözési infrastruktúrát amennyira tudtom teljessen lerohaszották (mint a villany és ivóvízhálózatot is by the way) és emiatt újra kellene kezdeni, illetve a folyószabályozásokkal is azt érték elsősorban el, hogy a víz minél gyorsabban átfollyon az országon, nincsenek visszatartó víztározók , csatornák stb. Így ezt teljessen az alapoktól kellene újragondolni. De ha erre még csak igény sincs, mert most Orbán ingyen adja, csak fizesd a fuvarost, akkor nem szabad csodálkozni...
GY-M-S ben ismerek egy elég nagy volt "TSZ elnököt", akinek több marhatelepe és rengeteg földje van. Olyanokat csinál, hogy a helyi bádogossal minden vihar után új zink festékkel befújatja a bádogot, hogy azt mondhassa meg kellett csinálni és biztosítási pénzt vegyen fel utána. Minden kiskaput ismernek és olyan kapcsolat rendszere van, hogy úgy cápáznak a támogatásokkal mint az üzérek... Persze közben megy a sírás, hogy jajjj semmi se jó... Na pont az ilyen "Mocskoknak" nem kell támogatást adni. Így én ezt elég rövid úton oldalám meg. Kutyából nem lesz szalonna.
berlini
berlini 2025. 07. 16. 11:00
Előzmény: #249953  Murdoch
Orbán nem lop????
Ezt még a fidesz szavazók többsége sem hiszi el neked.
Akkor hogy lett a vejéből százmilliárdos, hogy lett a haverjából többszörös dollár milliárdos?
Te tényleg elhiszed, hogy ezekhez az ezer milliárdokhoz neki semmi köze nincsen????
Az önbecsapás tetőfoka.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 16. 10:53
Előzmény: #249938  Murdoch
Nekem tetszik ez a mentalitás ! Arról meg hogy ki szimpatikus és ki nem... Nekem 135 nem szimpatikus  pereputtyal együtt takarodhatna a süllyesztőbe vagyonelkobzás után :). NER mehetne utánuk, de ott sok jóvátételt és javítást is kifizetttetnék még velük.  (pl vas kihagyva betonból esetek miatt)
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 16. 10:51
Előzmény: #249937  Tibi123
A korrupan elosztott támogatást én is megvonnám.
Mogács kell, fájjon, nagyon, gyorsan. Én konkrétan jogállamisági lépésekhez kötném (hallottam is valami ilyenről,de részletekbe nem mentem bele).
Ha valakinek ez nem tetszik az a lassú halált preferálja.. Pató Pál úr ejj ráérünk arra még.. Hát a nagy sündörgős lófsz azt! 16 év nem volt elég?!?! 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 16. 10:46
Előzmény: #249929  Tibi123
Köszönöm, sajnos nem saját hitelem így a részletekkel abszolút nem vagyok tisztában . Anyósé, emiatt is nagyon problémás, mert ő "elengedte" de azért próbálom unszolni, ha jól tudom még cakkompakk most egy 10 milla van vissza a hitelből (ne kérdezd a tőke részt vagy bármit mert sajnos nem tudom). Illetve neki is egy elég nehéz életszakasza ez és nincs kedve vele foglalkozni. 
Persze ha átadja az iratokat én átbogarászom neki szívesen, hogy van e értelme egyáltalán vele foglalkozni.
Nem akarok mindenáron nyerni, de amennyiben nem tájékoztatták rendessen akkor igenis szeretnék.
Neki az ő fizetéséhez ez megterhelő, így úgy gondolom az a minimum hogy megpróbálok neki segíteni.
Sajnos eléggé naív, nincsen tisztában milyen jogai vannak, ha valamit tévessen is vett online akkor is én intéztem el neki, (webshop saját ÁSZF jére hivatkozva) hogy annak ellenére, hogy kibontotta, kötelesek visszavenni... 
Arra a kérdésre, hogy helyes e vagy nem... egy könycseppet se fogok hullajtani a rekord nyereséget elérő bankok miatt. Nem mondom azt hogy ők a patás ördög (bár mocskosul kapzsi az összes), de vinnyogni hogy jajj mi lesz, és közben évek óta rekord nyereséged könyvelni a tranzakciós illeték ügyében... hát az sem helyes és az ellen még csak tenni sem tudok. 
FR73 2025. 07. 16. 10:44
Előzmény: #249955  Pistike12
A táplálékláncban néha előfordulnak változások, most például jól fizető lett az orvosi szakma, fejben már gyakorolhatsz is, hogy majd valamikor rajtuk kárörvendjél.
Nálam sajnos már elkéstél, én akkor megyek "nyugdíjba", amikor csak akarok. Havi 11800-at befizetném és pá.
tihamer
tihamer 2025. 07. 16. 10:41
Előzmény: #249919  HPPapa
Jön a következő támogatás is:
."jelenlegi árakkal és költségekkel számolva az eddigieknél jóval nagyobb értékű, 15 millió forintos kedvezményes lakásfelújítási program bevezetését javasolta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – tudta meg a lap. Méghozzá az Otthon Starttal párhuzamosan (amely az első otthon megvásárlását fix 3 százalékos hitellel segíti), kedvezményes kamatozású kölcsön lehetőségét kapcsolva egy ugyancsak széles kedvezményezetti körhöz. A 15 millió forintos csomagból 10 millió forint lenne az olcsó hitel, amit a lakásfelújítók ugyanúgy családi állapot, gyerekvállalás és életkori megkötés nélkül felvehetnének, mint az első lakást vásárlók. Korlátot egyedül a jövedelem nagysága szabna a kedvezményes hitel elbírálásánál, de ezen a ponton is változtatást javasol a szakmai szövetség, amely a jövedelem 50 százalékáig engedné a havi hiteltörlesztést, átlagon felüli magas jövedelem esetén pedig akár a 60 százalékáig is.A szakmai szervezet elnöke, Koji László hangsúlyozta, hogy a komplexitás jegyében fontos elem maradna a kombinálhatóság, hogy a többi állami támogatás és kedvezmény is bevonható legyen a lakásfelújítók lehetőségeinek maximalizálása érdekében. Az ÉVOSZ szakmai javaslataira az előzményekből ítélve általában fogékony a kormány, így jó eséllyel a 15 milliós felújítási csomagtervet is támogatják a döntéshozók. A Covid-idején nagyon sikeres két évre meghirdetett lakásfelújítási program, a 3 milliós önerő mellé adott 3 millió forintos állami támogatás után néhány év szünettel bejött két másik. Csakhogy mind a vidéki, mind a hangsúlyozottan energetikai fókusszal működő, bárhol igényelhető otthonfelújítási program túl bürokratikus lett, bonyolultan pályázható, és a vártnál kevésbé sikeres. Igaz, a SZÉP-kártya keretet és az önkéntes nyugdíj megtakarításokat is ki lehet idén csatornázni a lakáspiacra, de látszik, hogy ezek együtt sem mozgattak meg még elég követ.HIRDETÉSAz új, nagyszabású felújítási program kapcsán még nem volt konkrét bejelentés, de az már biztosra vehetőnek tűnik a cikk szerint, hogy az első lakást vásárlók és az új lakásfelújítással élni kívánók támogatásánál egyaránt a szeptemberi startban eltökélt a kormány.Hétfőn derült ki, hogy a tervek szerint az új, 3 százalékos kamatozású hitelt csak meghatározott ideig lehet majd igénybe venni. Új infó az is, hogy figyelembe veszik majd azt is, ha valaki már rendelkezik ingatlannal, de annak mérete nem megfelelő méretű vagy az nem a lakhatást szolgálja. Ha fel szeretné venni a legfeljebb 50 millió forintos hitelt, "

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek