Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 07. 05. 10:50
Előzmény: #249019  Freszelés

általános érvényű magyarázatot úgysem fogsz találni
..
van 3 top tizes amerikai teniszező: emma navarro, a t. fritz, és a j. pegula
mind a három mögött durván komoly dollármilliárdos családok
.
top tizes teniszezőnek lenni irgalmatlan, kegyetlenül nehéz kulimunka
mégis csinálják, és szeretik
Freszelés 2025. 07. 05. 10:33
Előzmény: #249018  Freszelés
+ meg még után/közben egy vállalkozás is elindult.
bár azt azért hozzátette hogy a céges papirmunka az a maihoz képest vicc volt. Egy apróság a sok közül.
Freszelés 2025. 07. 05. 10:31
Előzmény: #249017  Freszelés
ja és a 90-es évek elején, 2 gyerek és (állami) munka mellett azért lett balatonparti telek és (nyilván szorgalmasan) azért felhúztak rá egy 6 szobás 3 szintes nagy házat. Csak így mellékesen. Hogy hogy csinálták? Nem tudom.
Freszelés 2025. 07. 05. 10:26
Előzmény: #249015  kuruczr77
off
A szüleim (nyugdíjkörüliek) korosztályában szintén hasonlót látok. Jórészük a rettenetes 90-es évek óta, szóval úgy 30 éve vállalkozók (virág, barkácsbolt, gyógyászati szaküzlet, csibetelep, akármi). Látom a gyerekeiket: egyik sem vállalkozó. Próbálkoztak, többször is, de 2 kivételével mind felsült. Az a kettő pedig nyugaton csinálta meg a szerencséjét. A szüleik jórészben vállalkozók voltak, nyilván voltak jótanácsok, több nyelvet beszélnek, elvégezték az iskoláikat (sőt nem csak másoddiplomáig jutottak, hanem önálló, teljes értékű 2. egyetemet végeztek el). Mind nyakkendős rabszolga vagy multikatona itthon, külföldön.
Valami megváltozott volna a 90-es évekhez képest kishazánkban? Ettől még mindenkinek magának kell megoldnia a házit, de.. itt csak azt akartam kibontani kicsit jobban, hogy örülök hogy nem most vagyok fiatal. És szomorú vagyok hogy nem 30 éve voltam fiatal.
még egy kis színes:
anyám a 'kizsigerelő' multit a 90-es évek végén akkor mondott fel, amikor már nem volt elég hóvégén leírni egy A/4-es oldalban hogy abban a hónapban mit csinált. 2-3 naponta kellett reportálnia. Emlékszem hogy néha mentem vele, délre befejezte a melót úgy, hogy a másnapit is letudta közben.
A managerem másfél hete rámírt, hogy látja hogy a céges AI toolt nem aktiváltam még és ezek szerint nem nagyon írom a promptokat meg az elfogadott válaszok száma is 0 így... és van-e valami oka, hogy nem használom az AI-t. Ha ezt a fajta nyomonkövetést, elszámoltatást összevetem a gyerekként látottakkal, akkor azt kell hogy mondjam, hogy paradicsomi időszak volt a 80-90-es évek.
/szubjektív vélemény békapespektívából.
Törölt felhasználó 2025. 07. 05. 10:19
Előzmény: #249015  kuruczr77

volt egy általános iskolai padtársam, jó barátok voltunk, a jóval idősebb bátyja volt mindenben a példaképe aki elektromosság buzi volt, így ő is az lett, ilyen középiskolába járt
nem tanult tovább hanem azonnal fusizni kezdett egy garázsban, autóriasztókat gyártott és adott el szatyorból az autóboltosoknak, és autószerelőknek, és maga is szorgalmasan szerelte be őket 
gyorsan csinált egy gyereket, így megnősült korán és 79-ben született az egyetlen fia, aki mellette nőtt fel és szakmába vágó diplomája lett
.
a felesége közgazdaságiba járt, ideális pár lettek az asszony lett először a könyvelője, aztán a pénzügyes főnök volt mellette
durván nagy, cégük lett
.
ők egyidősek, és ahogy elérték a nyugdíjkorhatárt, teljes egészében átruháztak mindent a fiukra, akinek ez az első és egyetlen munkahelye, és ma már csak néha kirándulásképpen járnak be néha, egyébként utazgatnak, és unokáznak
kuruczr77 2025. 07. 05. 09:54
Előzmény: #249013  Törölt felhasználó
Respekt...teljes mértékben egyetértek és én is ezt látom a környezetemben. 
kuruczr77 2025. 07. 05. 09:47
Előzmény: #249007  szieszta
A bank széfjének a fúrása is fáradtságos munka ám...de attól még nem lesz legális, főleg, ha ott vannak a banki alkalmazásban álló hivatalos bankszéffúrók, igaz, hogy ők alkalmatlanok a feladat elvégzésére.
De ha szavazni kell, hogy melyik a legjobb bank, akkor a saját bankjukra szavaznak mind az alkalmazott, mind a vállalkozó bankszéffúrók, önös gazdasági érdekükből kifolyólag.. A megtakarítóknak pedig csak folyik el a pénze...
Na mi leszel? bankszéffúró vagy bankszéffúró, esetleg lúzer megtakarító? 
Törölt felhasználó 2025. 07. 05. 09:43
Előzmény: #249010  kuruczr77

ez az itt gyakran emlegetett FIRE, az újszülöttek az makkal álmodó éhes malacok sláger dalszövege
.
van két barátom még az egyetemről, így mindketten szintén nyugdíjkorhatárt meghaladóak, mindegyiknek a feleségükkel közös cége van régóta, megnéztem az ebeszámolón a cégeik elmúlt 4 évét, mindegyik 4 évi adózott eredményének átlaga az évi 365 napra számítottan napi 1 millió fölött van
egyiknek sincs szándéka abbahagyni a munkát
igaz mindegyikőjüknek 2-2 lány van, egész más jellegű végzettségekkel mint amiről a cégek szólnak, és az egyikőjük mindkét lánya régóta külföldön van, sőt nem is Európában
.
nyilván nem hajtanak már úgy mint akár még 5-10 éve is, de miért állnának le teljesen, ha élvezik?
ha ők leállnak a cégeknek is kampó lesz, mindegyik még tök egészséges, és van kész tervük hogyan futtatják majd ki a cégüket ha úgy érzik hogy itt az ideje
látva őket, a cégükben való tevékenység az egészségi állapotuk egyik, de lehet hogy a llegfőbb karbantartója
Freszelés 2025. 07. 05. 09:19
Előzmény: #249011  Törölt felhasználó
megvillan, vagy inkább sokan csak tudomásul veszik (szomorúan) hogy...
this is the way.
Törölt felhasználó 2025. 07. 05. 09:17

76-ban lettem nagykorú, a 80-as évek elején álltam munkába, nem hallomásból vannak információim a szocializmus utolsó két évtizedéből
.
a sláger a gebin, a vállalati gmk, a törvényen kivüli Demján féle áfész és közeli rokonaként a tsz melléküzemág volt
.
86 végétől az ódudai hajógyárban gyártmánytervező lettem, a hajók bútorait és mindenféle burkolatait rajzoltuk: belépő vizsgamunkaként a Mohács nevű tolóhajó konyhájába kellett egy hokedlit "terveznem", és  amikor készre jelentettem, a 3 db 50 körüli kollégám - akik mindannyian az újpesti faipari technikumban tanulták a szakrajzot a hírhedt Szefu bácsitól - körbeálltak, hosszasan vizsgálgatták végül egybehangzóan megállapították hogy egész jó
egy óra múlva aztán újra körbeálltak és elmondták, hogy van itt olyan hogy gmk, és úgy döntöttek hogy bevesznek
8-9 ezer között volt a havi fizum, de a következő hokedlit már gmk-ban rajzoltam ugyanúgy munkaidőben, ugyanazon a rajzgépen, de már 15 ezret kaptam azért az egy db hokedli rajzért
ilyen alkalom havi 1-2 volt nekem, de félév után visszamentem inkább főállású edzőnek a kicsit érettségi előtti kicsit érettségi utáni korú lány csoportomhoz mert 28 évesen az a másik p betűs dolog sokkal jobban érdeket
.
a 80-as évek gebines, gmk-s, áfészos, tsz melléküzemágos világát már az orbán is megismerte felnőttként, amiben a lehetséges törvényenkívüliség, a kapcsolat, az ügyeskedés és a megkérdőjelezhetetlen párthűség volt a főszereplő, mivel csak 5 évvel fiatalabb nálam
.
2010-ben azonnal köbre emelten vissza is állította az említett mutyivilágot, majd azt is hamarosan ismét köbre emelte, majd néhány havonta újra és újra ismételten köbre emelgette
így érkeztünk meg a mába
.
csoda e ha egy némi ügyeskedési lehetőség is egyből megvillan a 3%-os lakáshitel lehetőség említésére a kevésbé újszülöttek számára?
kuruczr77 2025. 07. 05. 08:55
Előzmény: #249005  szieszta
és csodálkozunk, hogy drága a sport szelet?
Egy utolsó kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
A mama már eljutott a FIRE szintre?
Freszelés 2025. 07. 05. 08:53
Előzmény: #249007  szieszta
Örömmel lettem volna 30 évvel ezelőtt fiatal.
Örülök, hogy nem most vagyok fiatal.
DavidCamp 2025. 07. 05. 08:53
Előzmény: #249001  siemens
Sehogy. Nincs az a bank aki ezt bevállalja.
szieszta 2025. 07. 05. 08:43
Előzmény: #249005  szieszta

Azt azért hozzá kell tennem, hogy folyamatosan úton van, mindig spekulál, menedzseli a cégeket, tehát most még elég sűrű a feladat köre. De hát valamit valamiért, ha ennyire későn kezdte. Óriási energiát ad neki a folyamatos siker, ahogy látja duzzadni számláját.
Nekem nagyon jó barátom,  tisztelem és nem irigylem. Én ezt 30 évvel ezelőtt csináltam, igaz, nem politikai háttérrel. Akkor még lehetett úgy is vagyont építeni.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 07. 05. 08:33
Somogyi felhasználó, ha még olvasod, nagyon nagy valószínűséggel ez az a lakás amit nem sikerült árverésen megvenned 1,5-2 éve. Emelet, utca stb. stimmel. 
https://ingatlan.com/34831297
szieszta 2025. 07. 05. 08:32
Előzmény: #248987  Törölt felhasználó

Nekem is van egy jóbarátom, több, mint 20 évig alkalmazottként tengette életét. Mindig azt mondta, anyukája vállalkozott, de sokszor volt, hogy még kiflire sem jutott, a következő hónapban meg  a teljes család felöltözködött az elért nyereségből. Egyi évben nyomorogtak, a másik végén új autót vettek.
Neki meg mindig jött a számlájára a fix fizetése, nem az ő gondja volt, honnan teremti elő rá a pénzt.
Már elég magasan járt, mikor belevágott egy kft-vel. Szerintem az igazgató megtudta, így szépen lassan kipenderítette , szerencséjére.
A igazgató barátja vette maga mellé és megindult a szekér. Kiderült, hogy az igazgatónak kell egy hangya, aki melózik, ő meg tücsökként ezt el tudja adni. A közös munkájuk szépen fejlődik, a narancssárga ködben.
Folyamatosan nyílnak  a kiskapuk és évente szintet lépnek, duplázzák a nyereségüket. Már 4 kft-n keresztül fejik a közöst, meg 5 helyen dolgozik, megbízottként, munkaszerződéssel. Tanácsadás, analízis, reklám, fejlesztés.....ilyen jó kis munkakörökben. Az a fontos, ne vigyék túlzásba, egy kft max 50 millióig számláz. A legnagyobb gondjuk az adóalap eltüntetése, mert költségük nincs, főleg a kocsifutással, meg kisiparosoktól megvett számlákkal tudnak adót optimalizálni. Legutóbb elszólta magát, sokkal korábban kellett volna ezt meglépnie, mert a korábbi 1 millió feletti fizetését megtízszerezte és ez csak jobb lesz. Az a terve, hogy 5 év múlva elérje  a FIRE szintet és nyugdíjba vonul. Arra törekszenek az igazgató barátjával, hogy a kft-kbe úgy csepegjen a pénz, hogy azzal nekik ne kelljen foglalkozni. Hosszú távú szerződések biztosítják a bevételt.
kuruczr77 2025. 07. 05. 07:57
Előzmény: #249003  Törölt felhasználó
más megfogalmazásban:
mindenki lehet hitelfelvevő (most alacsony a belépési korlát), de nem mindenkinek való a hitel és nem minden hitellfelvevő lesz nyertes ( 25 év hosszú idő, itt az emberek nagy része a holnapot sem látja, láthatja, tervezi, ...persze hogyan is tenné, tehetné? ki mutatna itt nekik jó példát?) 
Törölt felhasználó 2025. 07. 05. 07:45
Előzmény: #249002  kuruczr77

naná
nem véletlenül  konkretizáltam a típust, melyik alfajnak a legjobb
"már meghízott ügyes ügyeskedő"
.
de kösz a megerősítést
ha más megfogalmazásban is elhangzik, az sem árt semmiképpen
kuruczr77 2025. 07. 05. 07:35
Előzmény: #248996  Törölt felhasználó
mindenki ügyeskedő csak nem mindenkinek való az ügyeskedés és nem mindenki ügyes....
siemens 2025. 07. 05. 07:32
Előzmény: #248997  siemens
Meglátjuk, hogy egyetemisták, miként tudják igénybe venni.......

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek