Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 23:39
Előzmény: #247514  J0hnnyEnglish
egyébként meg bruttó 6 % ot külvárosi panellel most is ki tudok hozni  ( a bruttó az pedig nettó lesz nekem ha FIRE lennék még nem vagyok az de egyszer lehet az leszek )
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 23:37
Előzmény: #247515  Ishar
A 1,5 mft os bérre lázadnak az orvosok? viccelsz? :D na ne röhögtess kitömte az egészségügyi dolgozókat a Fidesz elég rendesen. ..!
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 23:36
Előzmény: #247514  J0hnnyEnglish
Én vagyok a tudatlan buta ? Aki ennyire vitte? Elmondom nagyban az inteligenciámnak is köszönhetem, hogy ott tartok ahol. Ti vagytok a buták nem tudjátok helyesen: családi adókedvezmény lehet bérleti díjból is érvényesíteni
Link: https://elemzeskozpont.hu/hogyan-adozz-az-ingatlan-berbeadas-utan-2025
"Családi adókedvezmény igénybe vehető-e az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után? A Szja tv. 29/A § alapján a családi kedvezményt érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját a családi kedvezménnyel csökkenti. Az összevont adóalap részét képezi az adóalap-kiegészítést is tartalmazó önálló tevékenységből származó jövedelem. Ennek számít ugyanis 2011. január 1-jétől a magánszemély ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme, mivel ettől az időponttól megszűnt az ilyen jövedelem elkülönült adóztatásának választási lehetősége. Kifejezett jogszabályi rendelkezés nem tiltja azt, hogy a magánszemély a családi kedvezményt ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme tekintetében érvényesítse, ezért ilyen esetben is élni lehet a szóban forgó kedvezménnyel."
SZJA mentességet viszont csak munkabérből.
Goldstein17 2025. 06. 15. 23:13
Előzmény: #247501  FatFIRE
Zsigeri, egzisztenciális fèlelemből, megtenné, hogy kivezeti az országot az unióból. Csak remélni tudom,  hogy ha lesz ilyen helyzet, nem fog aszisztalni hozzá a nép. De még mielőtt erre sor kerülne szépen sorra veszik az FSZB bevalt modszereit, kezdve a dezinformacios kampanyokkal, ami mar jóideje legfőbb szellemi tápláléka az ország felének, eljutva egészen a politikai letartóztatásokig.
Magyarnak pedig láthatóan pont az adja erejét, hogy képes a  nép nyelvén beszélni,  ertik amit mond. Tőlem nagyon távol áll az ő világa, de mindenképpen úgy ertekelnem a győzelmét,  hogy egy nagyot léptünk előre. Lenne egy fékezett habzású Orbànunk.
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 22:48
Előzmény: #247506  Törölt felhasználó
"Reménytelen dolog meggyőzni valakit, akinek érvei tudatlanságból fakadnak."
--
Nem először bizonyítod be, hogy az oktatás fejlesztése miért kulcskérdés, miért a legfontosabb feladat egy társadalom fejlődése, jövője szempontjából........
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 06. 15. 21:22
Előzmény: #247502  Törölt felhasználó
A mostani árakon a 6% álom! Adókedvezményt munkabérre kapsz.
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 20:57
Előzmény: #247512  Ishar

Gratulálok 10 dologból amit írtam 1 et kiemeltél.
 Csak a rezsicsoki miatt nem szavaznék rájuk ettől sokkal többről van itt szó.
Ishar
Ishar 2025. 06. 15. 20:54
Előzmény: #247507  Törölt felhasználó
"Ha piros hó esne akkor se szavaznék a Fidesz ellen nem vagyok hülye és szerintem sokan vannak ezzel így!" --- Tudod Izomember, - bár a te esetedben a Fidesznek ez sikerült -, nem lehet mindenkinek a száját rezsicsokival betömni. Tudod miért van ez a sok kedvezmény a rendes fizetés helyett? Hogy a (lét)bizonytalanságban tartott szavazókat lehessen riogatni az elvételükkel, ahogy azt te is csinálod itt. Azt is megsúgom, hogy azt a rezsicsokit, amelyet olyan előszeretettel majszolgatsz és még hálás is vagy érte, bőven kifizeted máshol. 
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 20:12
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 20:12

Itt vagy egy balos ellenzéki gondolkodású FIRE srác nem bántom én őt ez is egy út és tudom sokan akik itt ingatlanra fújjolnak a TBSZ en gyűjtik a lovét és nagyon Orbánoznak. 
Csak emlékeztetőül : A FIDESZ VEZETTE  be a TBSZ-t!  Hogy nem kell zéró adót fizetnetek a befektetésetekre ! Előtte nem létezett ilyen találmány ha lesz ingatlan adó egy ellenzéki váltás esetén a TBSZ is majdnem biztos vagyok benne megszűnik.. Hol van ilyen Nyugat EUban  ugyanis? SEHOL elmondom főleg így, hogy korlátlan keretig adómentes minden rajta.
Ha a kormánypárt ellen szavaztok ezzel is kalkuláljatok lehet magatokat is MEGMARJÁTOK! ;-)
Pistike12 2025. 06. 15. 20:09
Előzmény: #247506  Törölt felhasználó
Tevedesben vagy egyebkent a torzsszavazoival kapcsolatban. A mahgjat a cxganyok es a 60 felettiek adjak, mert vele nottek fel. Mint H gyuszi idejeben. Plusz erre jonnek a NER eltartottak tiz/szazezrei.
Andy01 2025. 06. 15. 19:59
Előzmény: #247500  Second Wave
Ezt irod: "1) Mit nyerne Orbán személyesen anyagilag és politikailag egy huxittal? 
2) Technikailag tud-e bármi visszafordíthatatlant tenni huxit ügyben a hátralévő 304 napban?"
Igen, sokunkban van kimondott vagy kimondatlan felelem ettol az esetleges lepesetol
 Szerinetem 1.) Senki elott nem kerdes, hogy mit nyerne vele szemelyesen.  Politikailag: nos, egyes kulfoldi  partnerei  szamara az az ertek, hogy az orszag EU tag, tehat veszitene.
2)  Igen, ez a nagy kerdes. Egy egyszeru orszaggyulesi tobbsegi szavazattal ez jogilag kivitelezheto lenne-e. Tovabba: lenne -e tomeges tiltakozas ebben az esetben, es az erne -e valamit. A magyarok ezer szallal kotodnek mar az uniohoz. A NER -es elit tagjai is.
Miert lepne meg egy ilyen brutalis torvenyileg megkerdojelezheto dontest?
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 19:58

Ha piros hó esne akkor se szavaznék a Fidesz ellen nem vagyok hülye és szerintem sokan vannak ezzel így!
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 19:57
Előzmény: #247503  Pistike12

Hogy vesztenének tőrzsszavazót ? A családost ? aki éppen duplán kapja az családi adókedvezmény? 
Vagy az a 400 ezer család aki csokkal babaváróval szerzett a 16 év alatt lakás házat magának?
Vagy a fiatal aki  munkás hitelt kap vagy SZJA mentességet 25 év alatt több  adókedvezményt kap mint én most 3 gyerekre? 
Vagy a nyugdíjas aki kapja a 13 havi nyugdíjat? 
Vagy úgy cuzammen mindenki aki harmad ötöd annyi gáz   áram díjat fizet mint a  szomszédos országokban vagy nyugat europában ? 
Majd szerinted arcon köpjük magunkat és a Fidesz ellen szavazunk mikor ezeket mind kaptuk kapjuk? 
Kizárt ..!
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 19:52
Előzmény: #247501  FatFIRE

Hol lépne ki ez csak lózung. A Kínai a BMW meg a többi nagy cég minek hozza ide a gyártást ? Mert itt olcsó gyártani kikerülik a vámot és mehet az EU-s piacra a cucc vám nélkül . Ha ez megszűnik\megszúntetnék akkor nem sok gyár jönne ide ez Orbánék is tudják ez a hívó szó mi vagyunk az EU kapuja és jönnek is ....
Előbb utóbb ezek az aksi és autó gyárak is beindulnak bár az igaz én se vagyok az a nagy elektromos autó fun. Nekem használhatatlan tengerre lejutni innen lehetetlen vele persze ha melóba kéne kocsival szaladoznom meg 100-200 km erre járnék nyaralni megfelelne, de mivel egyik sem játszik én inkább skippelen ezt az elektromos autó őrületet.. majd ha 1000 km ert autópálya sebességben ( 130 ) elmegy egy elektromos autó na majd akkor. de ez még úgy 10-20 év szerintem .. és akkor is ezek a modellek arany áron lesznek. 
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 19:48

Ráadásul  a törlesztő részlet  30 % a már az elején is tőke törlesztés a bérletit ha jól megy inflával tudom emelni ha nem akkor pedig stagnál. 
Most egyébként az ARBNB betiltása a  városban vágta tacsra a bérleti piacot. (jobban megéri bérelni mint venni lakást   ezt akartuk a nagy bérleti piac versenyt megkapták a jó népek lehet örülni )  illetve az van benne szezonalitási hatás is télen eleve nem mennek az albérletek úgy.
Pistike12 2025. 06. 15. 19:46
Előzmény: #247499  Goldstein17
Dehogy van MPnek 2/3s gyozelmi eselye. Meg a sima feles is szinte lehetetlen.
Az egesz valasztasi trv/terkep a fidesz torzsszavazo bazisara van tervezve, meghozza 2/3os gyozelemre.  Ez tiszta matek. 
Egy picit se gondold, hogy a torzsszavazokbol lathato mennyiseget vesztett. Az csak a termeszetes elhalalozassal fog megtortenni. 
Annyi van h kommunikacioban hangosabb, mint az eddigi ellenzek, es a bizonytalanok az infla miatt nem tobzodnak. 
Jovore megerkezik az szja mentesseg, az adokedvezmeny duplazasa, a fegyverpenz, es meg vmi csodaszer, vegyitve a haboru felelmevel es 51% a fidesz 2/3ad.
Jelzem mar faszan visszatereltek a kommunikaciot a haboru medrebe... 
Törölt felhasználó 2025. 06. 15. 19:45
Előzmény: #247457  J0hnnyEnglish
6 % os hozamot el tudok érni egy külvárosi panellel ha marad a mostani adórendszer  adókevezmények stb.Nekem helyzeti előnyöm van adózás szempontjából.Ki tudom már az első évben 25 % os önerővel nullszaldóra hozni az egész történetet úgy, hogy adókedvezménynek hála adómentesen tudom pörgetni a bérletit .(Ha marad a jelenlegi rendszer és a családi duplázás) A hülyének is megéri. De sok a ha  ha nyer az ellenzék elvehetik  az adókedvezményt és lesz vagy 30 % a lakás kiadásra  mint régen én erre számítok .Sajnos akkor 15 % SZJA és 14 % Echo volt a kiadásra és nem volt adókedvezmény stb ( Fletó idején . De nyugaton is ez volt ez combos érvágás lenne ha választások előtt jó nagy hitellel még vennék 1-2 lakást lehet ami a jelenlegi rendszerben nullszaldósként nekem kijön utána már erősen mínuszos lenne. Ez óriási rizikó meg kell várni a választásokat vele csak akkor fogok lépni ha megéri és az elkövetkezendő 4 évben is kijönnek a számok. Ha nem akkor kifizetem a jelenlegi hiteleim egy jó nagy részét és ülök a seggemen fizetem az adót és szitkozódik véget ért a 16 év sikerszéria ( fejlődés széria )  Sajnos akkor ez a világ jön mint az Olaszoknál vagy akár Spanyoloknál, hogy lecsorog a lakás ár  és lehet várunk vagy 10-15-20 évet mire ott lesz az ár ahol volt régen még ez is lehet sajnos ha jön egy " idióta vezetés"  mutatom a grafikonokat spanyol és olasz társainknál ez lesz ha  ottani  adórendszer és politika lesz :  Spain görgesd le a charthoz 2010 es árakat érték el most az árak : https://www.globalpropertyguide.com/europe/spain/price-history ; ( olasz görög is hasonló stb )  Szóval csak óvatosan  a hitellel való befektetéssel nagyon fontos kijöjjön a matek és egy új adórendszer mindent boríthat és beomlaszhatja a  mi kis vagyonkánkat ( mert a magyarnak a lakásban van a vagyona rendesen ) 
FatFIRE 2025. 06. 15. 19:42
Előzmény: #247499  Goldstein17
Miért akarna Orbán kilépni az Unióból? Miért szolgálná ez a Fidesz érdekeit? Inkább elveszik a szavazati jogunkat, hogy mindenben a nyugati többség szava legyen a döntő. Komolyabb támogatást már úgysem fogunk kapni, esetleg akkor, ha MP mégis nyer, hiszen akkor meg kel jutalmazni a politikai fordulatot. De érdemben azzal is csak annyit érnénk el, hogy lenne miből gazdaságot élénkíteni.
Magyarnak mitől lenne kétharmada? Ahhoz a választókerületek többségét is meg kellene nyernie, ebben pedig nem tűnik erősnek. A nagyvárosok közül többen sokkal népszerűbb lehet a Fidesznél, de a vidéki választókerületekben messze nem annyira. Közben a DK, a Mi Hazánk és a Kutyapárt is harap az ellenzéki tortából egy picit, ami tovább csökkenti a kormányváltás esélyét.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek