Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bronz 2025. 04. 20. 06:43
A Pesofideszes, pedoKDNP-s kommunisták húsvéti ajándéka.
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1223178383143638&id=100063544630409
Spiller 2025. 04. 19. 23:11
Előzmény: #244511  Törölt felhasználó
Jaja komulus es remus ,) 
Spiller 2025. 04. 19. 23:06
Előzmény: #244514  Andy01
Logikus erveles nagyreszt mindig szubjektiv. Valakinek a kialakult velemenye a tudasa az erzelmeinek a sulypontjainak  az elettapasztalatanak az eszenciaja. Nem ugyanezen osszetevok mas koktelt adnak. 
Spiller 2025. 04. 19. 22:49
Előzmény: #244513  Törölt felhasználó
A liberalizmus alapbol jo, a demokracia az emberi alap es szavadsagjogok es a vilagi elet alapja. Szeles paletta a liberalizmus. Letezik konzervetiv liberalizmus. Sajnos a szot kisajatitotta a szelsobal, a kollektivista ballibsi aramlat. Ebben az ballibsi eszmeben nem kell gondolkodnod mert megmondjak mi a jo neked, mitol vagy szabad es egeszseges gondolkodasu, csak azt kell mondani gondolni amit mondanak. Nem vagy eleg kepzett es tanult ahhoz, hogy megértsd ezeket a magas összefüggéseket. De ne aggodj ok tudjak helyetted is. 
Spiller 2025. 04. 19. 22:39
Előzmény: #244505  Törölt felhasználó
:) nem mindenkinel jon be. Nalam ingatlanos alapbol a vigec. Nem banom megdolgozik a pénzéért de nincs 1,5 oram baratkozni vele ő meregessen. Alapbol nyilt targyalo vagyok, elmondom mi az amit elvarok. De ha kell kb 5perc alatt barkit kiforgatok az eszebol es elojon a sajat enje es hibazgat amire felhivom mindig a figyelmet, az elobb nem ezt mondta. Tudok 2-3 dologrol egyszerre beszélgetni ( es fejben szamolni beszelgetes kozben) es meg figyelni is a delikvens babozasara,  valtogatom a temakat a hangerot es a beszedem sebességet. Neha beirok valamit a fuzetembe neha ket vonallal alahuzom, probalja kilesni mi lehet az, a vegen izzad kikerul a szerepebol, elfarad. Akkor lassan halkan baratsagosan kerdezek parat esetleg csaladrol, lelazul azt hiszi vege.. aztan meglatom, ujabb menet vagy kapitulalt es hasznalhatom. Kell egy kicsit helyre kerüljenek. Az ugynokok alkalmazottak, van főnökük 1x volt ugyeskedett a vigec felhivtam fonoket, van masik ugynoke mert a kollega valamiert nem akarja vegyunk ingatlant, jol latom? Stb stb.. 
ehe
ehe 2025. 04. 19. 21:22
Előzmény: #244502  Andy01
hol van a porteka?
megosztanal rola nehany infot?
Andy01 2025. 04. 19. 20:11
Előzmény: #244513  Törölt felhasználó
Laci, te meg mindig azt hiszed, hogy logikus ervelessel mindenki meggyozheto? Ahhoz jogot kell tanulni, no meg logikat, hogy egy szemely kepes legyen az erzelmi oldalt es a mellekkorulmenyeket a megvitatando problema eseteben mellozni, es a lenyeget erinto erdemi reszben allast tudjon foglalni. Nem erdemes ilyesmin vitatkozni, just hopeless, time lost.  Hol van egy ingatlan lokacioja? Ez az elso erdemi kerdes egy ingatlan megiteleseben. Aki ott lakik, azt valasztotta, szeret ott lenni, szuksegkepen nem kepes objektiv velemenyt adni. Mindegy, hogy mi volt a tortenelmi multja annak a lokacionak.  Mikor sajat magunknak veszunk lakast, ezt tobbnyire tudjuk, ennek ellenere befolyasolnak minket szubjektiv tenyezok.  Errol sok vicc szuletett,  meg szegeny Janos Pal paparol is, annak idejen. No, nem lakas ugyben, hanem a nok... Nem merem itt leirni, mert kikozositenek. Talan van, aki ismeri.
Törölt felhasználó 2025. 04. 19. 18:32
Előzmény: #244512  Andy01

nem baj
vannak itt mókás pillanatok
pl amikor valaki köti az ebet a karóhoz,hogy Békástól picivel északabbra lévő hely az óbudán van
a másik szerint a liberalizmus leszoktatta az embereket az önálló gondolkodásról

Andy01 2025. 04. 19. 18:05
Előzmény: #244511  Törölt felhasználó
De jo nektek, itt most igazai vihar volt. Vad szel es haborgo tenger, nemi eso. Ezert ragadtam a laptop mellett, es lassan forum fuggove valok, ami majdnem olyan rossz, mint egyeb mas fuggoseg.
Törölt felhasználó 2025. 04. 19. 17:37
Előzmény: #244510  Andy01

a cirrust és cumulust ismerek
ha kinézek az ablakon most szép cumulusokat látok
Andy01 2025. 04. 19. 17:22
Ki tudja, mi tortent Cyrus The Great nicknevu kollegaval?  Rakerestem mas okbol, lassan 3 eve eltunt, elotte nagyon aktiv volt. Egy hsz tole: "Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 12. 13. 21:01#140565Regmult es jovendo befektetok adjak-veszik egymas kozti az eves 10%-ot novekvo pesti panelek garmadajat."  Ezek szerint jol latta a lakaspiacot? Ez eddigtenyleg bejott. Szv szerintem mar kezd lecsengeni. Mar Izomman is bevasarolt.
Törölt felhasználó 2025. 04. 19. 17:07
Előzmény: #244506  Andy01

az egy elég gyakori naiv vevőjelölti elvárás hogy mivel még nem tud dönteni, mert nincs elég összehasonlítási alapja, és reméli, hogy az egyébként szimpi lakás eladója nem mozdul amíg ő gondolkodik és tájékozódik
aztán ha nem így lesz csalódott
Andy01 2025. 04. 19. 17:01
Előzmény: #244505  Törölt felhasználó
Ingatlanos ismeros elmondasa egy eseterol: alacsony aron arultak egy ingatlant, ugy gondoltak, hogy ez a realis erteke.  Nem volt jelentkezo. Akkor felvittek jelentosen az arat, azt kovetoen rovidesen eladtak. Ha alacsony aron van az ingatlan, az igenyesebbek esetleg azt hiszik, hogy az ingatlan nem elegge igenyes a szamukra. Nem tudom ezt megitelni.
mr_bob
mr_bob 2025. 04. 19. 16:59
Andy01 2025. 04. 19. 16:55
Előzmény: #244504  DaGi
Felesleges humorizalnod. Mindig vannak uj erdeklodok. Ha a regi erdeklodo egy adott arra nem reagal, nincs megegyezes, miert ne lenne lehetoseg az arat emelni? Az sem jo, ha a sav also reszen van a lakas. Ez egy igen jo adottsagu lakas, nem szorul felujitasra, kitunoen berbe adhato igenyesebb kornek. Duplex, erkelyes, stb.  Nekunk is itt most, Sp.o. ban szamtalan ilyen tapasztalatunk van, ami az arak emelkedeset illeti. Az ajanlott arra raajanlanak, es az viszi, aki tobbet ad erte. Nem bonbont, nem viragot.
Törölt felhasználó 2025. 04. 19. 16:45

korábban mérnök értékesítő voltam évekig több multinál is
jó tréningcégektől kaptam kiképzést
pontosan tudtam, ha előbb eladom magam, utána bármit megvesznek tőlem
ezért a kínált termékről soha nem beszéltem, ha valaki arról akart beszélni, azonnal kezetnyújtottam és elköszöntem
.
a lakásokról sem beszéltem pár mondatnál többet
csak arról ami szemmel nem látható, múltról, presztizsről, kapcsolódó régi emberekről, a környék és az épület jövőjéről
ezért találkoztam lakásnézés előtt szinte mindenkivel semleges helyszínen, és 1-1,5 órát beszélgettem velük, hogy bemérjem kifélék mifélék, és bemérjem melyik arcomat mutassam melyik ,szerepemet érdemes eljátszanom feléjük, és ennek a beszélgetésnek volt az árfolyamom megalapozása is az egyik lényeges célja
ha kajálták a dumámat, nem lankadt a figyelmük, és egy idő után meg tudtam nevettetni őket akkor nagy eséllyel várható volt hogy lesz üzlet
a titok: eleinte csak arról beszéljünk amiben jobb vagyok náluk
.
persze saját cucc értékesítése eléggé más
és értekesítői rutin nélkül is kevés pluszt tudsz hozzátenni a lakás pénztárcanyitó erejéhez
DaGi 2025. 04. 19. 16:31
Miert, az aremelesre az erdeklodok reszerol milyen reakciora szamitottal? Viragra es bonbonra?
Atti 2025. 04. 19. 16:27
Előzmény: #244498  Andy01
Pontosan.
Andy01 2025. 04. 19. 16:19
Előzmény: #244501  Törölt felhasználó
Ingatlanosok - es ingatlant eladok is - sokszor erdekes ismeretekre tesznek szert a vasarolni kivanokkal valo kommnikacio soran. Most, hogy egy 90 M koruli lakast adunk el, volt egy story.  Holgy jott Szegedrol a 20 eves fiaval. Elmondasa szerint ugyved a ferje, es most mennek Kinaba. A ferjjel soha nem talalkoztam, csak a holgy neve lett megnevezve. Kijelentette, hogy kesz fizetni, mikor haza jonnek, masfel het utan. Tobb erdeklodo, stb.volt kozben.  Kicsit feljebb vittem az arat, mert a sav also hataran volt, miutan a holgy nem tett semmilyen kezzel foghato lepest a vetel fele. A holgy szornyen felhaborodott ezen, a stilusa kemenyen atvaltott. Ismet megnezette az ingatlant a fiaval (az o reszere akarta venni), es a fia baratnojevel.  A kedves kis 19 -20 eves baratno kijelentette, hogy a Prater utcaban ezert a penzert uj lakast lehet venni. Kulonben is, ebben a lakasban nincsen szaritogep. Egyebkent, ok itt meg atalakitanak, festetnek, tovabba o a 4.emeleten nem akar lakni, mert teriszonya van.  Kulonben is, milyen alapon emeltuk a hirdetesi arat?
Foleg a Prater utcara valo hivatkozasa a kislanynak - aki nem ismeri Pestet, soha nem elt itt - mar eleg volt ahhoz, hogy hova tegyem ezt a csaladod., melyben az allitolagos ugyved apukat meg sem neveztek.  Szoval, vannak tapasztalatok a vevo jeloltekkel.
Törölt felhasználó 2025. 04. 19. 15:56
Előzmény: #244492  Andy01

a régi Pest közepéhez tartozó ismereteimet ezer helyről gyűjtögettem össze
.
több mint 10 évig ha éppen nem ügyfeleztem. akkor a guglit faggattam az éppen aktuális épületek utcák és mindenféle hozzájuk kapcsolódó régi emberek miatt
és amire találtam némi használhatót, azzal kapcsolatban ami éppen érdekelt, rendszerint több új téma került elő, mint ami éppen megoldódott
és ez így végtelenedik
aztán ha elmeséltem egy egy fejezetet valakinek (minden napra jutott bőven hallgatóság), a mesélés következtében meg is ragadt bennem
.
sok mindent a gyerekeimnek is elmeséltem
és ez a legviccesebb része a dolognak
az idősebbik fiam vidéken él és amikor már közeledett a szülés felköltöztek, mert Pesten született az unokám
az Üllői elején laktak, és sokat sétáltak a belvárosban és a gyerekem folyamatosan mesélte a feleségének a tőlem hallott történeteket, aki építész lévén nagyon élvezte ezt a történelmi aspektust hallgatni, sőt elvitte vacsizni a Centrál kávéházba is azért hogy a nevezetes helyen a Kiss József sztorival is megismertesse

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek