Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Slash, konnyen lehet, hogy barmi ilyesmi "agyfasz" bekovetkezhet. Szerintem nagyobb a valoszinulsege egy "luxus" lakopark kaptar epitesenek. Termeszetesen ez sem egy orom, a lezudulo autoforgalom miatt. A befektetok penze "viszket" a zsebukben.
Ja, valami rémlik mostmár.. itt a soha meg nem épülő M0 északi szakasz miatt áll minden a fődbe. Hála Istennek . agyfaszt kapnék ha lakóparkot raknának mögénk..
Slash, igy akarta az Onkori megszerezni rovid ido alatt a tekeket. Mindenhol a spekulaciot keresd. A 12.keruletben, a Csillagvolgyi ut also szakaszan teljesen ugyanez volt a tortenet. Nem olyan regen zajlott. Setalj el arra fele, akkor latni fogod, mik epulnek ott. Kiszedtek a fel hegyet, termeszetesen az erdot is, oriasi epitkezesek folynak. A spekulacio, a penz. Kerdes, hogy ez milyen hatast gyakorol erre az ovezetre, ahol most meg mindig a 2000 m2 koruli a teleknagysag.
Igen, gondoltam, hogy nem keves idot fektettel abba, hogy igy ismered a Belvarost. Reszemrol egy darabig - fiatalabb koromban - foglalkoztam idegenvezetessel, majd kesobb tolmacsolassal. Az ezzel kapcsolatos tanulmanyok soran erosodtek ezek az ismereteim, van nehany konyvem az egyes varosreszk tortenelmerol, tulajdonos csaladok, ingatlanok sorsa stb. reszletezeseig. De ilyen melysegben soha nem foglalkoztam vele. Talan mert eltem rovidebb idegi Parizsban, es elkezdett foglalkoztatni ugyanez a tema ott is. Az ottani lakhelyem tortenete, a varosnegyed, majd kesobb annak a felgyorsult valtozata. Egy ottani barati csalad befektetesei, ingatlanaik sorsa. Csaladtortenet vonatkozasaban en a 19.sz. masodik feleig tudtam visszamenni. Szerencsere, hogy apam jelentos iratgyujtemenyt megtartott. Sajnos, en a regi hazbol valo koltozeskor sok iratot - regi telek adasveteli szerzodesek, jogvitak, stb. - kidobtam, pedig ma erdekesnek talalnam oket. Ugyanakkor nem tudok - es tulajdonkepen nem is akarok - idot szanni a multra, mert a jelen - es a jovobeli tervek - nagyon lefoglalnak. Neked ezekhez az ismereteidhes, es kutatasaidhoz gratulalok.
Erről nem tudok. Annyit tudok hogy itt a hegyen a külterületi házak , nyaralók önkori tulajdonban voltak és az önkori pár éve sokszorosára emelte a bérleti díjat és sokan elhagyták, visszaadták és oda ment be a lepra nép.
a helymeghatározási slendriánságod volt kijavítva értelmes ember által használt helyes forma okaira való hivatkozással, annak részletes bemutatásával ha nem érdekel, semmi gond . a bután megadott földrajzi helyen meg megy ami megy
engem több okból is nagyon érdekel régóta az, hogy miféle szellemtörténeti vonatkozásai voltak a kb reformkortól a második világháborúig terjedő időszaknak . kb 25 éve kezdtem erőteljesebben foglalkozni vele, eleinte nagyon sokszor napokat ültem könyvtárban és ott olvasgattam, egyszerre 10-15 könyvet vettem magamhoz, hogy megtaláljam melyik az igazi a nagyszülein életét körülvevő világot szerettem volna eredetileg megismerni (1883 és 96 között születtek) gyorsan kiderült hogy jóval korábbról kellel kezdenem a felgöngyölítést, hogy a fiatalkoruk világát értsem . az anyai nagyanyám egy évvel előbb kezdett dolgozni a Dohány utca - körút egyik külső oldali sarkán könyvelőkénr, mint ahogy a másik sarkon a Nyugat folyóirat "szerkesztősége" a New York kávéházban működni kezdett, és 1920-ig ott dolgozott, és abban az utcában lakott ahol a Kiss József is akinek a Hét nevű folyóirata számít a Nyugat elődjének, (és az 1890-es indulása sokak szerint a modern magyar irodalom kezdetének is), és nála pallérozódtak évekig sokan a Nyugat szerzői közül a Centrál Kávéházban a Ferenciek terén szegény Kiss József jól meg is sértődött hogy otthagyták, csak hát megöregedett alaposan, a fiatalok meg továbbléptek . ez már alapból komoly motiváció volt . aztán napi politikai lózungok eredetére is melléktermékként néha választ kaptam és igazán akkor gyorsult fel az múltban való bányászat amikor 2007 végén az 5. kerületben elkezdtem k- be járkálni 100-150 éves épületek kapuin, és nekiláttam kinyomozni az épületek, utcák, keletkezéstörténetét, építészek építtetők és néha egyes lakók életrajzát is és ahogy mélyülnek az ismereteim, egyre döbbenetebben látom, hogy manapság a politika mennyi mindent újra felmelegítve régen kipróbált sablon szerint megint sikerrel alkalmaz . a lakáseladásaim pedig építészeti,- város építéstörténeti, előadásokból állt, fűszerezve korabeli sztorikkal 80-90%-ban hülyének néztek, de a maradék élvezte és nagyra értékelte és azt vették meg amelyikre rámutattam hogy ezt keresték eddig .
Atti, talan meg most nem latod ezt igazan. Elobb - utobb eljutsz odaig. Maskepen latod majd az ingatlanpiacot is. Reszmrol a csaladunk igazan sikeres ingatlan befekteteseit ennek a latasmodnak es ismereteknek koszonhetem. Az en csaladom is - mint itt sokan masok - a nullarol indult a II.Vh. utan. Sok munka kellett hozza, hogy a sajat lakhatasunkat vegul megteremtsuk, es kesobb, hogy a jelenlegi tobbe -kevesbe megfelelo eletminosegunket kialakitsuk.
Laci, ez a honlap - amit linkeltel - nagyon erdekes: http://albaregalis.hupont.hu/85/obuda-hatarai#google_vignette Mondd, a tortenelmi Belvarosrol is ismersz ilyen forrast, ennyire reszleteset? Regebben sok mindent irtal a Belvarosrol, ami arra utal, hogy igen komoly - egeszen a regi hazak tortenetere, multjara - kiterjedo ismereteid, forrasaid vannak. Koszonom, ha tudsz linkelni!
Atti, felesleges errol vitatkoznotok. Laci nem a jelenlegi kozigazgatasi hatarokat es onkormanyzati kompetenciakat vitatja. O a targyalt varosreszek tortenelmi kialakulasarol ir. Lehet mondani, hogy ennek a mai allapotokhoz nincsen semmilyen koze. Tehat ket kulon dologrol vitatkoztok. Ugyanakkor egy varos - es annak varosnegyedei - tortenelmi fejlodesenek ismerete egy magasabbrendu gondolkodas, atfogobb ismeretek, az esetleges jovobeli fejlodes megsejtese szempontjabol fontos lehet. Szereny velemenyem szerint fontos. Nem csak Budapesten, hanem a vilag mas nagyvarosaiban is. Aki ismeri a varosfejlodest, maskepen gondolkodik az ingatlan befektetesekrol is.
Laci, az ismereteid nalam lassan kezdenek kisebbsegi komplexusokat okozni. Sokat tudok a Horthy korszakrol csaladom altal elmondottakbol, az irodalombol, kolteszetbol, de ilyen mertekben nem ismerem az irodalmat. Mentsegemre szolgaljon, hogy a regi csaladi hazunkban megmaradt ujsagtermeket - melynek cime "Magyar Uriasszonyok lapja" - mind a mai napig nem dobtam ki, ott lapul a kamrank egyik kis zugaban ( 30-as evek).Azzal, hogy majd egyszer - ha olyan idos leszek, hogy erre is jut idom - majd tanulmanyozni fogom. De lehet, hogy erre mar soha nem kerul sor. Talan elajandekozom , talan oda adom valamilyen konyvtarnak.
persze nem fontos tudni, hogy "Óbuda" mint földrajzi név, egy adott önálló település neve volt sokáig, ma egy Budapest 3. kerületében található városrészé . a https://obuda.hu/ nem földrajzi név . az Óbuda - Békásmegyer Polgármesteri Hivatala sem földrajzi név . és az Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala jogosult kezelni pl Óbudán is ügyeket, pl Csillaghegyen is, vagy Békásmegyeren, de nem jogosult sok egyéb más földrajzi névvel bíróterületen, így pl Budakalászon sem . minden egyéb stimmel szívesen . és szurkolok hogy sikeresen meghosszabbítsd Bicskéig
ne zavarjon hogy az obuda.hu a Budapest Főváros III. kerületi Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal felülete . de megdicsérlek, majdnem meghosszabbítottad Bicskéig de kicsit még erőlködj nekem tetszik
Törölt felhasználó2025. 04. 19. 13:40
gyengébbeknek egy kis felhomályosító olvasmány , mi a fene is az az Óbuda vigyázat, hosszú szöveg . előzetesként:a 13. századig Buda volt a neve, abban az évszázadban alapították a mai Budát, és emiatt kapta akkor az Óbuda nevet . http://albaregalis.hupont.hu/85/obuda-hatarai#google_vignette . és aki nem únta meg olvashat Békásmegyerről is de csak erős idegzetűeknek ajánlott ugyanis többször szerepel benne az Óbuda és a Békásmegyer megnevezés de az Óbuda soha nem Békásmegyer helyett vagy értelemben . https://obudaianziksz.hu/bekasmegyer-egy-telepules-metamorfozisa/ . persze ettől még lehet hogy a liberalizmus az oka hogy buták a népek de lehet hogy mégse
Szólj Békáson öreg, hogy ne pakoljanak, mert az önkori Óbudán, nem az egész 3. ker-t irányítja, csak Óbudát. Óbuda csak Óbudának parancsol. Békásnak NEM. Mond azoknak akik most bontják a kecójukat a hegyen. Ne engem győzködj. Azoknak mondd. Aztán szaporázd a lépteid öreg, mert a hegyen a népek, nincsenek vicces kedvükben.
namégegyszer . de csak a gyengébbek kedvéért : a a 3.ker nagyobbik hányada nem Óbuda és soha nem is volt az . mint ahogy Budapest sem Bukarest csak azoknak akik összekeverik őket . "A felületes földrajzi
ismeretekkel rendelkező csillagok listája hosszú. Megtalálható rajta a
Metallica együttes, amelynek alapítója, James Hetfield “Jó estét
Budapest!”-tel üdvözölte közönségét annak ellenére, hogy nem először
járt Romániában. Az egyik legismertebb énekes, aki elsőként követte el a
bakit, Michael Jackson volt. Ő 1992-ben a román parlament erkélyéről
köszöntötte “Hello Budapest!”-tel rajongóit, akárcsak az Iron Maiden
együttes három évvel később.
Hasonló hibát követett
el Lenny Kravitz 2008-ban, de a brit Whitesnake rockegyüttes énekese,
David Coverdale is magyar nyelven üdvözölte román közönségét. Később a
Morcheeba brit együttes is gyarapította a sztároknak ezt a kevésbé
dicsőséges névsorát.
A “Bukarest-Budapest
szindrómát” nemzetközi toplistákon is jegyzik, hiszen a brit Sunday
Times összeállítása szerint a világ leggyakrabban előforduló földrajzi
tévedései között az ötödik helyet foglalja el."
Az a baj a 3. ker. polgi majszter hivatal azokat is elintézte, akik normális emberként laktak a " hegyen". Biztos az Önkorinál senki nem egyeztetett Laci bával, hogy Békás soha nem volt Óbuda.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link