Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 04. 17. 21:49
Előzmény: #244439  J0hnnyEnglish
Korlatozasok eleg komplikaltnak tunnek igy elso latasra, a kerdes, hogy milyen lesz a reszletesen kidolgozott rendelet.  Elkepzelheto, hogy igen sok kiskapu lesz majd. Peldaul fel lehet kutatni a rokonokat, regi idokre visszamenoleg, stb. akik ott eltek. A magyarok a talalekonysagukrol ismertek.  Lehet, hogy ott lakott az anyukam keresztmamaja? Vagy a dednagyapam ott szuletett?  Termeszetesen a helyi kapcsolatok dontoek lesznek ilyen ugyekben is. Nalunk minden igy mukodik. 
lacikonyha 2025. 04. 17. 18:10
Előzmény: #244436  Andy01

elég sokat olvasok, de nagyon válogatós vagyok
egy emberélet rövid, szemét olvasgatására sajnálnék minden percet
a gyors pénzt én is szeretem, az szórakoztató, főleg ha sok,
Andy01 2025. 04. 17. 17:31
Előzmény: #244433  lacikonyha
Laci, te mindent ismersz. Meg mindig sokat olvasol? Kituno, amit mellekeltel. Sajnos, en egy kicsit feluletes vagyok, mindent gyorsan es azonnal akarok. Tudast is, ingatlant is, penzt is.  Nem helyes. Raadasul azt is akarom, hogy szorakoztato legyen. 
N0MAD 2025. 04. 17. 16:53
Előzmény: #244421  FatFIRE
még mindig nem azzal vitatkozol amit mondtam hanem a démonjaiddal, és engem cimkézel.
nem baj ha ebből én kiszállok?
Placi82 2025. 04. 17. 15:26
Előzmény: #244431  FatFIRE
Azt is olvastam, írtam is itt már róla. Egan Ede ír származású Habsburg kormany megbizottrol szól, akit Kárpátaljai ruszin nyomorultakhoz kukdtek. 1880 as évek..? kb. 
Olvastam én mindent is, még az Ószövetséget is.... :)
Placi82 2025. 04. 17. 15:14
Előzmény: #244430  FatFIRE
Jaj. Ezt így nem lehet. 
Először is tisztázni kell mi van most és mi lesz a világban és a vilaggazdasagban, 3 éve mondogatom az új ketpolisu   vilagrendet, dollár hegmoniat, petrodollar kudarcot...
A katalizátor az már megtortent esemény.... Pont kb 3 éve... 
Ha Biden adminisztráció győz, akkor a háború eszkalaciojaval oldottak volna meg azt a gazdasagi axiomat, amit most Trump a vám es deviza háborúval akar... Mondjuk baltával esett neki a dolgoknak, de hát ő ilyen stílus, lehetett volna finomabban, is,mashogy is, de a vége az ugyan az lesz..... 
Ha adsz egy full  kamu eldobhato email címet húsvét utáni napokban leírom röviden egy szerintem helyzet jelentest, azt hogy mit vettem, és miért, továbbá mit shortoltam és miért, és milyen platformokon.... .... 
És egy viziot, egy scenariot ... És ez a fontos!! Ez a halászhálo a jövőre nézve.. ... Milyen új Deglobalizacios, és geopolitikai és új monetáris okok forrnak  a mélyben, aminek manifesztaciojat látod is, láttad is, az orrod előtt. Ilyen például az Orosz Ukrán háború...... Például, vagy most a dollár leértekelese.... etc, 
Na de ezt itt, "Portfólió fórumon" biztos nem..... 
Ha adsz email címet, akkor mikor megirtam  a kis "esszémet", jelzem, itt, "hogy atkuldtem" , azért  nehogy más szórakozzon veled a nevemben .. :)) 
Ha így jó, akkor jó, ha nem, akkor nem. 
Üdv... 
FatFIRE 2025. 04. 17. 15:06
Előzmény: #244427  Andy01
"Gratulalok az ismereteidhez. Az, hogy Moricz a maganeleteben hogy erzett, nem kisebbiti azt, ahogy ezt  a regenyt megirta."
Így gondolom én is. A regény is zseniális, jó, hogy ajánlottad. A legnagyobb művészek a magánéletben gyakran kiállhatatlanok voltak. Például egyik nagy kedvencem, Salvador Dali is. Ettől még amit csináltak, csodálatos. 

Placi82

Valószínűleg a Kazárföldönt is érdemes lenne mellé olvasni, mint ahogyan Tormay-t is. Fontos lenne a másik oldal nézőpontjának megértése is. De utóbbiakat - kétségbe vonhatatlan tehetségük ellenére - már a szocializmusban kiátkozták a magyar irodalmi kánonból.
FatFIRE 2025. 04. 17. 14:49
Előzmény: #244422  Placi82
Én 2022 első felében még visszaforgattam a jövedelmem a Covid végéig diszkonttal vásárolt lakások felújításába és berendezésébe. Az év második felében kezdtem csak el egyéb célra szolgáló pénzt keresni, majd ezt és a részben 2023-ban keresettek egy részét magáncélra használtam fel, a másik részéből pedig 2024-ben elkezdtem BTC-t venni (amiből sajnos túl korán szálltam ki). A pár havi kockára tett jövedelem miatt érzékeltették itt többen is, hogy a diverzifikáció lényegéről semmit nem tudó, hozzá nem értő hülye lehetek. 😂 Nekem ennyi kockázat ezzel a játszós pénzzel bőven belefért. 
Azóta az amerikai energiaipart vásároltam csak és legutóbb némi aranyat. Nagyon beletemetkezni, a tőzsde figyelésétől függőségbe kerülni nem szeretnék, úgyhogy ha volna valami jó meglátásod, szívesen venném. Amit az elmúlt pár hónapban vettem, azt jobb ötlet híján tettem (arra számítva, hogy Trump sikeresen ráerőlteti Európára az amerikai energiahordozókat), úgyhogy ha volna valami jó meglátásod, szívesen olvasnám.
Placi82 2025. 04. 17. 14:39
Előzmény: #244424  FatFIRE
Szerintem Mikszáth művei esetén is érezhető... De ez csak vélemény.
Régen az uzsorás kamatra hitelezes  tiltva volt. Ezt úgy kerültek ki, hogy  a váltora 1000 arany forint helyett amit valójában kapott  a fiatal gróf, vagy báró gyerek, 10.000 Arany forintot írt rá az uzsorás... Gróf úrfi meg aláirta.... Aztán várta az orolaeget, ami évek harmincadjara jutott mire hozzajutott a sok Adósság váltó miatt..... Aztán 1870 - 1880 as évekre csodálkozunk hogy kialakult a dzsentri osztály, 30-40 év alatt kirantottak aloluk az  500 éves uradalmat kastelyostul, menesestől...... És bizony  a több ezer holdas  uradalmi földekböl, már csak egy  Pesti mostani korgangosban berhazba bérelt lakás, cserépbe jutott egy kis föld és kegyelemböl kaptak valami minisztériumi munkát. Nem párbajozni kellett volni tudnia a fiatal magyar nemességnek, hanem pénzügyileg felkészültek lenni ezekkel szemben... Például.... 
Amugy az több ezer holdas  uradalombol csak 1 cserép föld maradt meg.................. 
Na az volt az igazi vagyonatrendezodes...... 30 év alatt.... 
Andy01 2025. 04. 17. 14:39
Előzmény: #244426  Fannaf
Kezdd el, ha lehet, ne a statisztikaval, hanem a "valo elettel". Mi most eppen hirdetunk egy ingatlant, lakast eladni. Inkabb nem gondolok a jelentkezokre, a veluk valo targyalasokra. Ez is olyan, hogy Laci bacsi egy exposet irna rola. Atfogja a tarsadalom minden szeletkejet. 
Andy01 2025. 04. 17. 14:35
Előzmény: #244424  FatFIRE
Gratulalok az ismereteidhez. Az, hogy Moricz a maganeleteben hogy erzett, nem kisebbiti azt, ahogy ezt  a regenyt megirta. Valamikor kotelezo olvasmanykent olvastam, most ramolaskor akadt a kezembe, mikor selejtezni akartam a konyvtaramat. Aztan elkezdtem olvasni, es felfedeztem. Szorakoztatott is, bar szomoru volt.  Sokszor egy-egy iro maganelete elsotetiti az alkotasairol alkotott  velemenyuket. Kerdes, hogy kik vagyunk valojaban, amit leirunk tudatosan, vagy ahogy elunk?  
Fannaf 2025. 04. 17. 14:33
A vélt és valós történelemóra helyett vissza lehetne kanyarodni a lakás/ingatlan témára? :)
kkv14 2025. 04. 17. 14:30
Előzmény: #244415  Freszelés
Apám jogi doktor volt , mivel éppen végzett rendőrségi fogalmazó volt (köztörvényesek..). , 5 évig kubikolt majd ,segédmunka, végül egy vasas szakma, - haláláig. Semmi bünt nem követett el.. Kapott 10ezer Ft kárpotlási jegyet....
Nagy bánata volt , hogy miatta gyerekei élete is reménytelenné vált.
Nekem egy célom volt .mi és gyerekeink, utódaink, vissza juthassanak  közép polgári színtre.
Érettségi után esélyem nem volt tovább tanulni. Nagy szorgalommal , sok tanulással,  munkával, nyelvek elsajátításával mégis sikerült előbbre jutnunk. Semmi megalkuvás, semmi párt! 
Gimiben (2.oszt) nyári munkára mentem. A portánál egy bácsi fogadott. Kérdezi holt tanulsz? mondom .. Milyen nyelvet tanulsz? -Latin, oroszt...   Na akkor fiam ismered -e ?    és mondta mondta latinul.  Majd kérdezi , de akkor ógörögöl is tanulsz?  és nyomta... Több nyelven beszélő ,intelligens, -félretett ember . 
FatFIRE 2025. 04. 17. 14:20
Előzmény: #244367  Andy01
Móricz Zsigmond említett könyvének őszinteségét enyhén szólva árnyalják a naplójegyzetei, amiből világosan kiderül, hogy a könyveiben foglaltakkal ellentétben szó szerint undorodott a zsidókról és úgy gondolta, hogy uralomra törnek. Valószínűleg meg akarta őrizni az irodalmi életben elfoglalt kiemelkedő helyzetét, ezért írt teljesen más szellemben, mint ahogyan valójában gondolkodott.
Ha mondjuk lacikonyha másokat sárba tipró szellemében akarnék Móriczról megemlékezni, valószínűleg arra emlékeztetnék, hogy öreg korára hazavitt  és feleségül vett egy tanulatlan, buta kurvát (ő volt Csibe). Én azonban azt látom, hogy a lány kétségtelenül gyötrelmekkel teli, viszontagságos élete ihlette az Árvácskát, a magyar irodalom egyik gyöngyszemét.
Placi82 2025. 04. 17. 14:12
Előzmény: #244422  Placi82
2020 januarjaban=2022 helyett *jav. 
Placi82 2025. 04. 17. 14:11
Előzmény: #244390  hunball2
Nem. Kioktataskent, de én speciel 2016 ban "majdnem" csődbe menő bányász cégeket vettem, hatalmas zuhanás után... Brutális profit.
2022 ben. Mikor meghallottam a híreket Kínai kapkodasrol gyanus lett az "anomália" . , mindenbe is shortba álltam, életembe először tokeatetelt alkalmazva..... 1 hónap múlva gennyesre kerestem magam, csak beragadtam a "mindent is megteszunk"  Powell beszéd után, hát a franc se hitte ennyire bedurrantjak a EKB, FED, (MNB), penznyomdat...  Pitiáner profit tál szaltam ki.  30%, nagysagrendekkel tobb lett volna ha nem a saját" Narratívamnak" hiszek a jelekkel szemben.. 
És most 25'ben   január óta többet kerestem ebben a felfodulasban idáig mint az elmúlt 10 évben összesen a tozsden, sőt!! ...... 
Ha ezt most nem alszom, be észreveszem majd a  fordulatot időben , és időben zárok akkor, nekem tenyleg  Fire, de nem "Izomman" stílusban........ :), hanem rendesen.... 
Tőzsden a piacokon, az indexek etc shortolason  megjobban lehet pénzt keresni, mert ha esik, akkor intenziven esik .... 😉Jaa ha veszel, egy OMV részvényt, és vársz a csodára, abból nem lesz 100-300%profit. És bizony egy recesszioban, válságban  akár eshet is...
FatFIRE 2025. 04. 17. 14:10
Előzmény: #244412  N0MAD
A sokadik kibic vagy már, akinek az erről szóló észosztását hallgatom, szóval ha unom már, ne csodálkozz. A 80 százalékot nem te mondtad, de a szellemiség, amiben kinyilatkoztatsz ugyanaz, szóval amit írtam nem csak neked szól.
Ha ötször sikeres voltál valamiben, akkor bizony úgy fogsz nekiállni, hogy hatodszorra is sikerülni fog. Ha ez valakit irritál, magára vessen. 🤷🏻‍♂️
Ha a családodban több kimagasló szellemi képességű ember van és azt látod, hogy a gyerekeid is ilyenek, természetesnek tekinted, ha ez a tanulmányi eredményeiken és a jövedelmükön is tükröződik. Ugyanúgy, ahogy az orvosdinasztiába születő gyereknél sem számít meglepőnek, ha ő maga is orvos lesz, vagy legalábbis magas jövedelmű értelmiségi. Ezt csak azok a szerencsétlen életszemléletű emberek szokták vitatni, akik folyamatos hadakozásban állnak a valósággal.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek