Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izomman 2025. 04. 11. 12:53

Minden ki van gondolva és el van tervezve az életembe srácok nem kell értem aggódni.. a legapróbb részletekig mind az életem mind az anyagi dolgaimat be szoktam tervezni pár éves de évtizedes terveim is vannak . A cél nélküli ember a legrosszabb aki cél nélkül sodródik a világban értelmetlenül..!
Andy01 2025. 04. 11. 12:52
Előzmény: #243881  izomman
Izomman, alapveto adozasi szabaly: magyarorszagi ingatlan jovedelem utan M.o.on kell ingatlanadot fizetned. Sp.o.-ban  - amikor bankszamlat nyitsz - el kell dontened, hogy itt keletkezik-e olyan jovedelmed, amire itt adot fizetsz. Termeszetesen ha itt veszel ingatlant, elotte bankszamlat kell nyitnod. Errol tudod fizetni az ingatlanadot is, amely EU viszonylatban nem magas (peldaul Fr.o. sokkal magasabb)
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 04. 11. 12:51
Előzmény: #243815  Xis24
Hat igen es ha pl. en most 2M-t felreteszek evente ami a fizum majdnem fele nettoban akkor nem vettem mellette semmit.
Durvan dragul, kiarazodtam, en sem tekintem azt, hogy lesz sajat ingatlanom. Plusz munkaert nem fogok loholni, uj munkahellyel meg mar nem kockaztatok, mert hitelfelvetel ota is valtottam 2x. Persze tobb penz de semmi sem biztos, most meg plane.
Akinek van penze az oruljon, ezt tudja tenni. :)
izomman 2025. 04. 11. 12:50

Öreg koromba nem biztos akarom csinálni ( 60 évesen ).. két fiam közül valamelyik csak befog a papának segíteni én csak kiadom utasításba mit csináljanak a fiúk.. majd meglátjuk . van utánpótlás ettől sem félek.
izomman 2025. 04. 11. 12:49

Ezek a lakások meglesznek addig amig élek. Amikor meg nem na az nagy kérdés akkor meg majd a gyerekek veszik át a stafétát 2 fiam 1 lányom van valaki csak fogja vinni a boltot ha akar magának jó életet.
ha meg nem így járt , de bérleti szerződéskötésekre felújításokra minden ilyesmire el fogom őket vinni és betanítani nálunk ez alapfeltétel lesz.
Lakást nem fognak kapni sokszor leírtam már majd önerőre valót ( 20 % ot ) és fizetheti a hitelt az irányba tartja nem herdálja el a fizetését.. Ja adnék nekik egy lakást aztán se albérleti költség se hitel költség aztán már 20 évesen a Maldivon nyaralna a gyerek ahol az apja sose volt persze :))
na ilyen nem lesz . ha meg nem lakik  a hiteles lakásába kiadhatja betanulhatja hogy megy ez hogy kell intézni lakásokat .. valami ilyesmi lesz...
izomman 2025. 04. 11. 12:45
Előzmény: #243892  Andy01

Lehetséges.
A panelből való kilépési pont  5 év múlva lesz ... igaz 2-3 év múlva már valamit el tudnék adni ( hitel és adómentességek lejárnak ) de ez odébb van.. Most a kiszállás nem opció.
De nem vagyok biztos benne én egy részvény portfólióból szeretnék élni ami bevált 15 évig majd később ne válna be? nem hinném.. Ha kilépsz az ingatlanból 4 % illeték +0,5 % ügyvédi díjat egyből buksz ha meggondolod magad és mégis ingatlan kár volt eladni mondjuk egy ilyen vagyonnál már ez az összeg sem piskota szinte biztos nem fogok akkor se kiszállni átkonvertálni más ország ingatlanjába megint nem ahol 6-8-10 % os illeték van és kezdeti költség! brr!! frászt!)
Lesz részvényem majd ha nem lesz hitelem.  , de az nem most lesz.
A panelek egy jó alap ha meg baj lesz baj lesz mással is nem csak a lakásokkal.
Xis24
Xis24 2025. 04. 11. 12:44
Előzmény: #243891  izomman
A valóságban meg nem úgy szokott lenni, hogy ha az embernek 6 ingatlana van és 3 gyereke, akkor a 3 gyerekre rámegy a gatyád mire az élet rögös útjára lépnek na  . meg  a végén 3 ingatlanod is viszik?,😃 De mivel gazdag gyerekek így  a 4 ingatlant becserélheted terepjárók. 😃
Fire élet tervezés 3 gyerekkel nem lehet egyszerű. De csak csesztetlek. Vicc volt.
izomman 2025. 04. 11. 12:41

Olyan házam van kanizsán ami itt Pesten 120-150 MFt árt se  lenne. De a tengerparton is annyi pénzért  csak egy kaptárat egy lakást kapnál vagy azt se.
Kiváló vétel volt jó nyaralóm lesz FIRE ként .. Sokan azért nem tudnak kitörni a mókuskerékből, mert minek ugyis unatkoznál .. Ez csak a szegények dumája sok gazdag éli az életet két kézzel
Szavas Norbi hiteles  youtuber mondta ismer gazdagokat akik élik az életüket  ők azt megélik amit te TV be látsz mi meg nézzük meló után esténként a TV  ahogy a gazdagok élnek.
Lassan eljön az idő amikor én is csak a hobbiknak fogok élni és eszem ágába se lesz visszatérni a munka  világába.
Sajnos nagyon nagyon sok munkámba kerül\került , hogy végre FIRE létre szenderüljek de szerintem sose fogom visszasírni Kanizsáról a régi életem ami Pesten volt.
Andy01 2025. 04. 11. 12:39
Előzmény: #243882  izomman
Nem rabeszelni akarlak Sp.o. ra, termeszetesen. Csupan esetleg arra utalok, hogy igen sok mas lehetoseg is van, es ez a panel story nem biztos, hogy orokke igy lesz, es biztositana a "Fire" eletedet a csaladoddal egyutt. Egy ugyed ismerosunk - egy videki varosban el, de Bp.-hez kozel - gorog tengerparton vett lakast. Buntetojogasz, idosodik, rovidesen nyugdijba megy. Igen jol keres, de elege van. Tobbet gondol az egeszsegere.Te is bele fogsz faradni ebbe a lakas feljujitas, javitasok, berlok, stb. allando mokuskerekebe.
izomman 2025. 04. 11. 12:35
Előzmény: #243888  Freszelés

ez családos ár 5 főre..! 200 ból most is találtam szállást ARBNB és egy bejáratott utazási irodán keresztül
Persze melós a leutazás 12 óra vezetés de egy seggel lemegyek a családdal éjszaka.
Valamit valamiért cserébe nem kell a tengerparton bérelnem kocsit és minden nap más tengerparton lóbálhatom a családdal a lábam tudok bevásárolni a supermarketekbe kedvező áron és úgy élhetünk kint mint itthon.. Tudom más azt mondja ez nem nyaralás ha nem éttermezel meg ez az . ok giroszt szoktam  venni néha és 1-2 étterem is néha azért becsúszhat  de semmi más plusz költség úgymond nincs ahoz képest hogy itthon vagy ott lakok 2 hetet vag yakár 2 hónapot mert olyan is lesz ha FIRE leszek
1 hónapra az ARBNB kedvezményt is ad a szállásra 1 mft ból 2 hónapra lehet találni szállásokat azért.
Így nyaral egy zsugori gazdag de tudjátok a gazdag attól lett gazdag, hogy megnézi mindig mire költ mi a jó ár érték arány és úgy megy nyaralni is..!
Táborba se fognak menni a gyerekek minek? annak kell akinek a szülője nem tudja megoldani a gyerek hovatételét.
Tartalmas életet tudnék élni egy ideig Kanizsán minden hétvégén mehetnénk hol Balaton hol Adria hol Rafting Szlovénbe hol siklőernyő vagy motorozás hol windsurf 1-1 napokra a ház egy jó bázis.
a kocsim kedvező fogyasztású az üzemnyag se sok 4,5 liter / 100 km  nyáron csináltam már rögtönzött kirándulást 3 óra le 6 kor  indulással KRK szigeten jól elstrandoltam  9 re már a paron fürödtem este 12 re értem haza 9 kori indulással.  és mindez kijött horvát drága pálya díjjal és üzemanyaggal 25 e ft ból .
Godnolkodtam sokat FIRE unalmas lenne ha nem egy nyaralóban élnék (kanizsai ház ) A sorház ahol élek csak egy kaptár semmi több innen egy egy hétvégére leugrani a tengerre lehetetlen Kanizsáról pedig lehetséges. Sajnos a gyerekekre sincs aki vigyázzon  télen ősszel amikor repülne az ember valami szép helyre a gyerekeknek pedig suli van sokat ki se lehet venni őket.. így mindig egész nyáron azt a 2 hónap tengeri nyaralást várnám ami kicsit uncsi lenne Pest arra van ,hogy az ember melózzon aki itt él a robotnak él  Kanizsa meg egy nyaraló onnan nyaralni mennek az emberek innen meg dolgozni ez a nagy különbség.
Szerintem megjátszom, hogy lemegyek 5-8 évre míg tanulnak a gyerekek Kanizsára aztán húzok vissza Sorházba Pestre azért, hogy dolgozzanak legyen lehetősége gyerekeknek jó pénzt keresni.. Nyáron a párommal nyaralunk a gyerekekkel együtt és nézzük hogy boldogulnak októbertől áprilisig meg valamelyik ázsiai országba fogok telelni.. valahogy így tervezem az elkövetkezendő 20 évem.
Peti84
Peti84 2025. 04. 11. 12:33
Előzmény: #243889  FR73
Igy mulat a csepeli panyelbaro...
FR73 2025. 04. 11. 12:29
Előzmény: #243887  izomman
45 eurós szálláshelyen nyomod otthonról vitt kajával, asszony állandóan főz. Csúszdapark, kirándulás múzeum, de még egy szelet pizza vagy gombóc fagyi is nuku.
Tudsz élni.
Freszelés 2025. 04. 11. 12:21
Előzmény: #243887  izomman
viszed a családot is?
izomman 2025. 04. 11. 12:20
Előzmény: #243884  izomman

persze előszezon és utószenzoni árakon nyaralok  ( mindig )
Június közepétől végéig van MOntenegró betervezve össz költségvetés 300 e ft
szeptember utolsó két hetére meg Sarti  300 e lesz az is  ( üzemanyag + szállás )
15 éve így nyaralok 15 éve. régen még 100 e ből kijött a szállás és 50 e ből az üzemanyag ... a régi szép idők.. most már duplázódtak az árak..!
Xis24
Xis24 2025. 04. 11. 12:18
Előzmény: #243878  izomman
Szerintem ilyen 5-10x-ezések után ugyanúgy te is fogadsz.. azaz tőzsdézel. Az hogy ez most papír vagy tégla vagy panel igazából számít? Nem tudom. Ezen véleményem kialakulásában azért erősen közrejátszik, hogy te vetetted fel, hogy bizonyos bolygó együttálások esetén elkezded csökkenteni a diverzifikálatlan portfoliódat.. azaz kimenekülsz. 
DavidCamp 2025. 04. 11. 12:17
Előzmény: #243865  izomman
Vannak ellentmondások.....csóró vagyok meg 1-2 év mulva fire. Jo reggelt! 
izomman 2025. 04. 11. 12:16
Előzmény: #243883  FR73

Oh... Kanizsáról az alpok 3 óra reggel jösz este mész
Ne gondolj szállodára meg francos dolgokra.
Azért jó Kanizsa azért néztem annak idején ki , mert minden utazó távolságra 3 órára : Olasz Horvát , Szlovén, Osztrák  , Balaton  fél óra
szóval ilyen rögtönzött 1 -1 napos kirándulást sokszor tudok megejteni
Nyárra kell még 2 hónapra 1 millióért egy szállás és kész ott élünk úgy mint itthon
Eszközeink vannak kajak sílecek búvár cuccok  siklőernyő stb.. motorom még nincs lehet veszek egyet.
Ok ha hotelbe akarod vinni a családot 1 hétre all inclusive be  vagy akárhogy persze hogy marha drága minden nekem a 2 x 14 nap nyaralásom ( egyik Montenegró másik Görög ) 2x300 e ft ból jön ki 220 e a szállás és 80 ezer az üzemanyag önellátásba )
Hihetetlen ? Lehet de én ennyiből szoktam nyaralni tengerpartra pedig minden nap máshova megyek  a kocsival ahol éppen megtetszik a gyerekkel.. Kaja nem több ott sem mint itthon itthon is enni kell ennyi ( önellátásban)
Hihetetetlen ? biztos nekünk nem.
FR73 2025. 04. 11. 12:07
Előzmény: #243878  izomman
Síelni 3 gyerekkel? Csak mert mi egy hetet nem hozunk ki hárman millió alatt. Szerintem marad nektek a Normafa. 
Nyáron felülteted őket a repülőre, kifizetsz valami normális appartmannt a tengertől gyalog távra napi minimum 150 euróért valahol, befizetsz egy csúszdaparkot és egy hajókirándulast, az se áll meg 1 misi alatt, sőt, bőven több lesz. 
És akkor még nem beszéltünk a kamaszkor magasabb mindennapi megélhetéséről, ha nem akarod a perifériára tenni őket.
izomman 2025. 04. 11. 12:05
Előzmény: #243880  Andy01
Max bérelnék spanyolba  max azt.. aztán haza jönnék intézni időnként a lakásokat ...
izomman 2025. 04. 11. 12:04
Másik az is jól hangzik ( ha nem lenne egyik ingatlan részen hitel másikat meg nem kéne busásan leadózni eladás után) hogy vidd ki mondjuk spanyol apartmanba az egészet.   A gátak a következők :  
  • nem tudod a nyelvet megkopasztanak az ingatlanosok – persze meg lehet tanulni a spanyolt is ez talán menne
  • nem tudod a törvényi viszonyokat azaz tudom utána jártam biróság álltal tudod kitenni a lakót ha nem fizet hiába van közjegyzővel írva a bérleti szerződés ergó lehet évekig pereskesz majd egy lakásért. sokkal nagyobb a bérlői védelem
  • itt van kigyűjtve a csodás spanyol adózás több 10 milliókat buknék ujabb illeték magasabb adók ( nuku adómentesség ) stb  ha oda kivinnék mindent egy magyar panellel sokkal jobban járok :
  • ingatLANOS 20-30 % OT LEVONNA  legalább ha ingatlan kezelőkre bíznám hozam ott sem jobb ha mindent számításba veszek mint a panelokon.
  •  
📌 INGATLAN VÁSÁRLÁS Amikor ingatlant vásárolsz, a következő költségek merülnek fel: 1. Átruházási illeték (ITP – Impuesto de Transmisiones Patrimoniales)
  • Használt ingatlan esetén: 6–10%, régiónként eltér (pl. Andalúzia 7%, Valencia 10%)
  • Új építésű ingatlan esetén:
    • ÁFA (IVA): 10%
    • Jogosultsági díj (AJD): 1–1,5%
2. Ügyvédi díj: kb. 1% 3. Közjegyzői és földhivatali díj: kb. 0,5–1% 📌 INGATLAN TULAJDONLÁS Éves költségek és adók, amiket akkor is fizetsz, ha nem adod ki: 1. Ingatlanadó (IBI – Impuesto sobre Bienes Inmuebles)
  • Helyi önkormányzat szedi
  • Évi kb. 0,4–1,1% az ingatlan kataszteri értéke alapján
2. Nem rezidensként fizetendő jövedelemadó (IRNR)
  • Ha nem adod ki, évente fizetendő „fiktív jövedelem” után
  • Alapja a kataszteri érték * 1,1–2%, adókulcs:
    • EU rezidens: 19%
    • EU-n kívüli: 24%
📌 HOSSZÚ TÁVÚ BÉRBEADÁS Ha az ingatlant hosszú távon adod ki (pl. lakásbérlet 12 hónapra): 1. Jövedelemadó (IRNR nem rezidenseknek)
  • Adóalap: a bérleti díjból levonható a költségek (karbantartás, közös költség, biztosítás stb.), csak EU/EGT rezidens esetén.
  • Adókulcs:
    • EU/EGT rezidens: 19% (nettó jövedelem után)
    • EU-n kívüli: 24% (bruttó jövedelem után, költséglevonás nincs)
2. Helyi adók: mint az IBI, továbbra is fizetendő 3. Bejelentési kötelezettség: negyedévente (modelo 210) 📌 RÖVID TÁVÚ BÉRBEADÁS (Airbnb, Booking, stb.) Ha az ingatlant turistáknak adod ki rövid távra, extra szabályok érvényesek: 1. Engedélyezés kötelező
  • Minden régióban eltérő szabályozás van.
  • Szükség lehet: turisztikai licenc, regisztrációs szám, energiacímke, biztosítás stb.
  • Pl. Barcelona, Baleár-szigetek, Kanári-szigetek szigorúan korlátozzák!
2. Adózás – IRNR
  • Ugyanaz, mint hosszú távnál, de szolgáltatás esetén (pl. takarítás, reggeli) akár gazdasági tevékenységnek minősülhet
    • Ez vállalkozói regisztrációt (autónomo státusz), ÁFA-nyilvántartást és könyvelést is igényelhet
3. Helyi turisztikai adó
  • Régiónként eltérő (pl. Katalónia, Baleár-szigetek, Valencia régió)
  • Napi díj személyenként (0,5–4 euró/éj)
📌 EGYÉB FONTOS TÉNYEZŐK 🇪🇸 Rezidens vagy nem rezidens?
  • Ha évi 183 napnál többet élsz Spanyolországban, adórezidens vagy, és a világjövedelmed után is Spanyolországban kell adózni
  • Nem rezidensként csak a spanyolországi jövedelmedet adóztatják
🏠 Amortizáció és költségek levonhatósága
  • Hosszú távú bérbeadás esetén EU rezidensként az amortizáció (3% évente) és egyéb költségek is levonhatók
  • Rövid táv esetén, ha gazdasági tevékenységnek minősül, ÁFA visszaigényelhető, de vállalkozói státusz kell
    Szóval hagyjuk..!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek