Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ja még egy pont. Ha mondjuk váratlanul úgy alakul a helyzet, hogy hirtelen tőkére van szükségem (akár egy jó befektetési lehetőség miatt is), akkor ingatlanból sokkal hosszadalmasabb kivenni, mint egy értékpapírból. Ezért ingatlanban csak a megtakarítás egy kisebb részét érdemes tartani, mármint befektetési céllal. Szerintem, tapasztalatom alapján.
1999-től 2023-ig folyamatosan adtam bérbe lakást. 2015-2022 között 4-et is, munka mellett. Nézzük meg azokat a pontokat , amit sokan nem vesznek figyelembe bérbeadott ingatlan teljes hozamszámításánál. 1. Olykor probléma adódik a bérleti díj fizetéssel. Ha egy bérlő nem akarna kimenni az ingatlanból, akkor az ügyvéd vagy közjegyző előtt kötött szerződés sem olyan, hogy néhány héten belül kirakom 2. Adózni kell, adminisztrálni, bevallást készíteni. Ha valaki ezt nem teszi, azt kockáztatja , hogy egy bérlő feljelenti vita esetén. 3. Szaladgálni kell javítások esetén, olykor viták a bérlővel. Akár a bérlő viselkedése is probléma lehet a társasházban. 4. 2-3 évente kisebb felújítás, kb. 10 évente teljes. Új vagy szép ingatlan esetében ez tetemes összeg az eredeti állapotra hozás, vagy kalkulálni kell az ingatlan értékének csökkenésével. A bérlők nem úgy vigyáznak a lakásra, mint a sajátjukra. Kaucióból levonásnál kérdés, hogy rendeltetésszerű használatból ered-e , amiért levonást akarnék tenni. Ebből bírósági ügy is lehet. Előfordul, hogy minden bérbeadás után festetni kell, pláne, ha dohányzók veszik ki, vagy kis gyermekesek, kutyatartók. 5. Foglalkozni kell hirdetéssel (hirdetési költség), bérlő kiválasztással. 6. Ingatlan vásárlásnál felmerül 4% illeték, 0,5% ügyvédi költség. 7. Ebben az évben szándékosan fel van pörgetve az ingatlanpiac. És azután mi lesz? Lehet stagnálás vagy csökkenés is. Ha kormányváltás lesz és el kellene adni, akkor 5 éven belül sávosan az ár növekmény után adózni kell. 8. Sok helyen a bérbeadott ingatlan után építményadót is kell fizetni. Ha elsunnyogjuk és lebukunk (vagy utólag egy bérlő feljelent), akkor az adón kívül 50 % bírság és késedelmi kamat. Na most mindezt kell összehasonlítanom pl. egy adómentes állampapír hozamával, amivel semmi dolgom.
Azt mondod ingatlan én meg azt, hogy Vonovia. Évi 4% osztakék levonás nélkül euroban (ez az én bérleti díjam munka és idegesség nélkül). Ráadásul ugyanúgy részesülök az ingatlan értéknövekedéséből a részvényárfolyam emelkedésén keresztül. Az ingatlanportfólió frekventált helyeken, könyv szerinti nm ár 2200-2300 euro. Ja és bármikor eladhatom.
nincs sok teteje a kérdésednek egy ilyen döntés személyfüggő, mit kezdenél egy ismeretlen embertől kapott igennel vagy egy nemmel? . egy ingatlan tranzakció két ellentétes, egyidejű döntés az eladó szerint jobb ha nem tulajdonolom tovább, a vevő szerint jobb ha megveszem és sokszor mindkettőnek igaza van a saját szemszögéből . tipikus eset: azt mondta az ügyfelem hogy a parlament körül venne mivel nem volt semmim, javasoltam egyet a bazilikánál rámnézett: az nem jó hely, van ember aki ott venne? mert ő biztos hogy nem . és ez lejátszódott fordítva is (a bazilika mellől akartam átvinni a parlamenthez)
Törölt felhasználó2025. 02. 25. 15:25
a fo problemam az elegh erdekes dolog lett. Eljott az ido a Faterek megoregedtek es kezdenek vagy elkezdenenenek kitarazni az ingatlanvagyonbol ez fejfajast csinal most nekem. Kereskedelmi ingatlanok nyaralok stb mindig is irtam nem csoresz csaladbol szarmazom. De oregek szarnak mar bele es atadnak az iranyitast . Egy a cel a vagyonmegorzes elomeletben , gyakorlatban meg mar basznak az egeszre ha olyan hulye utodjuk van (en) hogy elkotyavetyeli ugyse tudnak mar semmit tenni ellene. Na ezzel a penzel mit kezdjek?
Törölt felhasználó2025. 02. 25. 15:17
en tanulni jarok ide es nemely csavaros eszjarasu forumost plagizalniu mert ok okosabbak mint en. hiaba no az okosabbaktol tanulhatunk:)
evek ota nem vettem es ezt a torzsgarda megerositheti az itteniekboil barmelyikuk misem lenne egyszerubb beirni ide ezt azt vettem ?? de nemirtam ilyet nem szandekom manipulalni barkit is
Ügyes vagy. Én nem írtam , hogy zöldfülű vagy. Tavaly, vagy idén adtál-vettél? Újat esetleg? Mert ha nem akkor jó szaki vagy. Gondolom juhász, mert jól terelsz.
19 adasvetelim volt eddig . tutti hogy zoldfulu vagyok a lakaspiacon? vagy netan puszta szorakozasbol olvasom a lakaspiaci topikot evek ota?
Törölt felhasználó2025. 02. 25. 15:02
nezzuk a tenyeket 2011 es panyelka kismasfeles egyetem mellett videk 5.2 ert vettem ez teny. teljeskoru felujitas utan de minden viz villanyos ajto ablak burkolatok. 2014 ben ert piaci aron 5-ot. ez volt a legjobb arajanlatom amit kaptam, ncsed utan szabadon a paiaci ar szamit a tobbi maszlag. akkor cseszte a csorom mar a Bp koltozes szekhelyattelepites. Akkor a 7 ker ligetvaros alias cskiago 6.7 ert mentek a foldszinti borzadalyok.
Végre valaki, aki az ingatlanos fórumon úgy ír ide, hogy ad, vagy vesz. Úgy látom fehér hollók vagyunk. Na mind1. De úgy olvastam, te is használtakat veszel. A kérdés továbbra is az: Újat veszel-e Pmáp-ból?
"és amíg sikerrel teszi, jó politikus" kérdés az ő szemszögéből nézzük: "eredményes=jó" a nép szemszögéből "eletszínvonal emelő = jó" és milyen időtávon, mert a rövidtávon jó hosszabb távon lehet katasztrofális. Szóval én nem merném a jó fogalmát a "saját céljainak megfelelő, eredményes" definícióhoz kötni.
portfolio tudod gazdasagi forum :) ha elcseszi a munkat a spuri okj szaki hat megy a rendes szaki helyreallitani. bont elszallit es ujraepit :)) a megrendelonek nem jo de a gdp porgeti a 2x munka
kevered a szezont a gőzekével és azt hiszed igazad van . egy politikus politikai célú döntését csak az minősíti, hogy elérte a vele a kívánt célt (politika célja a hatalom megszerzése, ha megszerezte akkor a megtartása, és amíg sikerrel teszi, jó politikus) hogy vannak sokak számára káros hatásai, ismert szempont, de nem számít egy politikusnak . ha egy közgazdász gazdasági döntései okoznak anyagi veszteséget, az viszont mindig hiba, ha a politikusé az csak akkor hiba ha belebukik . kézilabdában lábbal szabálytalan labdába érni, fociban meg kézzel ha focizol, ne kézilabdás szabályokat kérj számon játék közben
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link