Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
es legyetek szivesek az oregeimet nem basztatni emiatt hogy az ety szem kolykuknek is kamatra adnanak , svabok, eletre akartak nevelni, es tenyleg szar a nyugdijuk
Nagyon jókat írtál, de rossz helyre. Ha kezdetektől itt lennél tudnád, hogy itt mindenki bérlője előre fizet. MINDIG. Az év 10-15020% emeléseket is, de ha mégsem és elmegy csak jobb jön helyette. Itt csak dől a ZS a kiadott kecókból évekig, évtizedekig, csupa öröm és bódottá. Komolyan. Mint a tőzsdés fórumok. Mindenki csak nyer. Mindig. Besz.rás.
Törölt felhasználó2025. 02. 25. 16:03
na lenyeg kb 100 milla puttyan le hozzam elso korben . mi legyen vele? ez nem ajandek ebbol nekem hasznot kell termelnem a Fatereknak. szar a nyugdijuk kell nekik a potlas . mi legyen? vagy atvallalom az allamkoztvenybol kaphato alternativ hozamot es garantalom a 6%-ot 5 evre vagy beteszik ok maguk es ki vagyok hagyva
Most. Én arról beszéltem, hogy jó befektetés adódik. Pl. megroggyan a részvénypiac és erdemes beszállni. Nem arra gondoltam, hogy csak neked adódik lehetőség és csak te akarsz kiszállni, pláne nem egy felpörgetett piacon. Mert most arról beszélünk, hogy valaki most száll be ingatlanba és mondjuk 2028-29-ben akar kiszállni vagy később, akár egy olyan környezetben, mint volt 2009-2014 között. Mert ingatlant nem 1-2 évre veszünk általában befektetésként.
2018 ota olvasom ezeket es? Es Berlini forumosnak volt igaza ez van, meg a nagy ncseed is kitarazott bvar a 20 % pmap lehet kompenzalta szoval regi motoros vagyok a szavak nem nagyon szeditenek meg
"Nézzük meg azokat a pontokat , amit sokan nem vesznek figyelembe bérbeadott ingatlan teljes hozamszámításánál. 1. Olykor probléma adódik a bérleti díj fizetéssel. Ha egy bérlő nem akarna kimenni az ingatlanból, akkor az ügyvéd vagy közjegyző előtt kötött szerződés sem olyan, hogy néhány héten belül kirakom " Valós kockázat, de tudni kell kiválasztani a bérlőt és nem szabad kimaxolni a bérleti dijat. Ha a bérlő folyamatosan tudatában van annak, hogy Nálad jól jár akkor igyekszik megtartani a lakást. "2. Adózni kell, adminisztrálni, bevallást készíteni. Ha valaki ezt nem teszi, azt kockáztatja , hogy egy bérlő feljelenti vita esetén. " Ez igy igaz. Mint ahogyan nem érdemes bankot rabolni sem. Ez nem kockázat, hanem döntés kérdése. "3. Szaladgálni kell javítások esetén, olykor viták a bérlővel. Akár a bérlő viselkedése is probléma lehet a társasházban." Olyan szerződést kell aláiratni, hogy a kisebb javitásokat a bérlő intézi. (Bejelentéskötelesen persze) "4. 2-3 évente kisebb felújítás, kb. 10 évente teljes. Új vagy szép ingatlan esetében ez tetemes összeg az eredeti állapotra hozás, vagy kalkulálni kell az ingatlan értékének csökkenésével. A bérlők nem úgy vigyáznak a lakásra, mint a sajátjukra. Kaucióból levonásnál kérdés, hogy rendeltetésszerű használatból ered-e , amiért levonást akarnék tenni. Ebből bírósági ügy is lehet. Előfordul, hogy minden bérbeadás után festetni kell, pláne, ha dohányzók veszik ki, vagy kis gyermekesek, kutyatartók. " Ez igaz, de a bérleti dij egy részét erre kell félretenni. "5. Foglalkozni kell hirdetéssel (hirdetési költség), bérlő kiválasztással. " ezt nem értem. Az állampapirnál miért nem irod, hogy fáradni kell azzal, hogy kiválasztod és megveszed? "6. Ingatlan vásárlásnál felmerül 4% illeték, 0,5% ügyvédi költség. " Ezt én beleszámitom az ingatlanvételbe. Nem a bérleti dijat terheli. "7. Ebben az évben szándékosan fel van pörgetve az ingatlanpiac. És azután mi lesz? Lehet stagnálás vagy csökkenés is. Ha kormányváltás lesz és el kellene adni, akkor 5 éven belül sávosan az ár növekmény után adózni kell." Ebben az évben????? Hol élsz Te?? Már közel 10 éve folyik. Minden fideszes a kormányváltással riogat. (ki van adva, hogy enélkül nincs hozzászólás egy fórumon sem) De elfelejtitek megmagyarázni, hogy miért is lenne ennek katasztrófális következménye? Már évek óta leirtam többször is, hogy hogyan lehetne a lakásállomány állagát javitva a piacra kerülő lakások számát drasztikusan növelni. Ez biztosan fékezné a hozamokat, de azért nem annyira, hogy rohanni kellene és megvenni az állampapirokat, amelyek egy elcsalt inflációból kiindulva még véletlenül sem tartják értéküket. "8. Sok helyen a bérbeadott ingatlan után építményadót is kell fizetni. Ha elsunnyogjuk és lebukunk (vagy utólag egy bérlő feljelent), akkor az adón kívül 50 % bírság és késedelmi kamat. Na most mindezt kell összehasonlítanom pl. egy adómentes állampapír hozamával, amivel semmi dolgom. " Propaganda szólam. Az állampapir minden csak nem értéktartó. És még csak meg sem emlitetted, hogy a befektetési célú lakások hozamának többsége az áremelkedésből jön össze. Olyannyira, hogy én már több olyan esettel találkoztam, ahol a megvett új lakásban még konyhát sem csináltattak. Vártak 2 évet az átadás után és eladták jóval a vételár felett.
Kicsit igazságod vagyon "Laci bá", de gondoltam a sok egyéb téma mellett talán bele fér egy ingatlannal kapcsolatos is. Ha csak 2-3 személytől azt kapom, hogy: igen, nekem az is infó, ha azt, hogy " nem' az is infó. Én a kicsivel is beérem. Ha csak 1 ember "igen" és vele tudok 2-3 gondolatot váltani, nekem már megfelel és számomra már van is teteje a kérdésnek.
A múltbeli tapasztalatból ez van. De befektetési döntést kockázatos arra alapozni, hogy 2015-től mostanáig mi volt. Most 2025 van, csillagászati ingatlan árakkal, amikor már egy panel ára is millió Ft/nm ár felett van és nyárig még biztosan próbálják az eladók tovább növelni. Mint tudjuk a fák nem nőnek az égig, és ciklikusság van. Most szándékosan, mesterségesen fel van pörgetve az ingatlan piac kormányunk tevékenységéből eredően (CSOK, magas kamatok kifutása, nyugdíjpénzek felhasználhatósága). Nem tudom tihamer hány éves, de az ingatlanok ára nem mindig követi az inflációt. Lásd 1994. és 2000. között például.
a generalkivitelezosdi melos gondolkodasom nem nagyon valtozott. Minden ingatlan legyen jo vagy kivalo helyen kivbalo muszaki es esztetikai allapotban :)))
Faterek nyaraloja erdekes 5 x et nyomot 2018 ota kivalo helyen van thermalfurdo mellett es piszkosul megdolgoztam meloskent rajta uj viz villany nyilaszarok futes magyartu tiptopp az es
Én azt mondom neked is mint izomnak. Ha a régi darabok leöregedtek akkor sokra nem megyünk az ingatlanok drágulásával mert még mindig ugyanazt birtokoljuk mint a vételkor + az amortizáció. A játék végén szerintem jobb ha újakat birtoklunk. A mániában jobb eladni mint a fagyban. Ha meg nincs vége a játéknak akkor pláne.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link