Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peti84
Peti84 2025. 02. 11. 10:23
Előzmény: #239838  Törölt felhasználó
Sőt ha az embernek "f*sza apja van és nem apja f*sza" akkor szépen egyre értékesebb ingatlanokba megy....
mamoka47
mamoka47 2025. 02. 11. 10:17
Előzmény: #239825  Murdoch
És ezt akkor bemondásra  kell elhinni?Te arra jártál? Én itt vagyok és azt írtam ami ma itt az ingatlanos irodákban hírdetve van. Okoska.
Törölt felhasználó 2025. 02. 11. 10:11

a több generáción át ingatlanban történő vagyonfelhalmozás mióta jelenti azt hogy a vagyonnak kizárólag egyazon ingatlanban kell állnia több generáción át?
időközben nem mehet egyik ingatlanból másikba, vagy nem osztódhat akár többfelé is újabb ingatlanokba?
ki érti ezt
N0MAD 2025. 02. 11. 10:06
Előzmény: #239835  Moka_Brikka
Sőt, amíg nem küldtók el melegebb helyre a filozós hangulatomért:
Lehet még régebbi ez a territoriális gondolkozás mint a földművelés és letelepedés, egyszerűen kódolva lehet belénk, terület, ingatlan, faluhatar, országhatár, enyém/övék, “mi/ők, na jó ti is mi vagyunk, együtt AZOK ellen” 
Nagyon jól meg is ertjük egymast a kutyáinkkal, jobban mint genetikailag kózelebbi fajokkal vagy akár más emberekkel. Plane ha nem is akarjuk megérteni.
Aztán hogy milyen mértékben viselkedünk az ősi és tovabbadott minták mentén es mennyire eltérően abban azert van némi variáta.
De gyanítom többet hoztunk az emlekezet elött időkből mint gondolnank, es lehet többet mint ildomos lenne.
Mar utáljuk/féljuk(vagy épp ellenkezőleg már imadjuk) a feltetelezett földönkívüli ntelligenciakat bár nulla,nfó van. De már viszonyulunk.
Mert vagy leigázni akarnak vagy felemelni. Közepút nemigen. 
Mert ők ŐK. Masok. De ez itt a MIÉNK!
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 02. 11. 10:05
Előzmény: #239830  Törölt felhasználó
Én személyesen eddig egy ilyen projektbe láttam csak bele. 5 lakást alakítottak ki, és végül 4-et el is adtak. Egyben maradtak a tulajdonosok. Maga a ház is rendeben volt, a lakások pedig teljesen felújított állapotúak voltak belül a vevők ízlése szerint megcsinálva. Így a tulajdonosoknak jelentősen több pénze lett belőle, mintha a házat önmagában adták volna el. Amúgy az önálló albetétek realizálása diszkonttal mentek el a hagyományos társasházban lévő felújított lakásokhoz képest Ft/m2-et tekintetében. Szerintem mindkét fél jól járt a történetben. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 02. 11. 09:55
Előzmény: #239829  N0MAD
Ok, értem :)
Egyetértek veled, én csak kiegészítő gondolatként tettem hozzá a mondanivalómat a kommentedhez :)
Még egy kiegészítő gondolat: már lassan több ezer éve hajtják a különböző társadalmak tagjai, hogy valamilyen módon minél több földet/ingatlant szerezzenek. Ez már lassan olyan szinten belénk van kódolva, mint az arany. Szerintem ez is hozzájárul az ingatlanmániához. 
N0MAD 2025. 02. 11. 09:51
Előzmény: #239830  Törölt felhasználó
Igen, lentebb már írtam vannak ilyen elméletek higy a világ a kis-nagykorútig, bp határig, trianoni vagy nagymagyarországi határig tart, esetleg eu, europa, a bolygó elmeleti hatósugarában, vagy esetleg a multiverzumok szintjéig.
A földrajzi és ebbol adódóan történelmi életutak tekinteteben.
De elég általános vélemény itt a minden tojást egy kosárban, ugyhogy nem kell rám figyelni, csak elmélkedek tét nélkul.
Ha az a lényeg ne ingjon akkor az, nincs ezzel baj. Amig nincs. Mert utána van.
De ez persze csak elmélkedés, nem lényeges, ugorjátok át.
Mint a kórházi sztorit is, ezek nem lényeges dolgok.
Törölt felhasználó 2025. 02. 11. 09:50

egy autó teljesítményéről szóló megállapítás ellen kiváló érv az autó színének említése
bravó
Törölt felhasználó 2025. 02. 11. 09:47
Előzmény: #239828  sztiv

a Falk Markó északnyugati sarkán álló épület 1928-as, már társasházként épült épület első emeleti saroklakását 2013-ben passzoltam el, a közel 70 éves tulajdonos megbízásából
az ügyvéd nagyapja és a családja volt az első tulajdonosa, túlélték 1944-t
amikor eladtam az unoka tulajdonából, már neki is volt 4 unokája, a pénz oda vándorolt
igaz, az nem 170 éves épület, csak 97
és az is jó eséllyel ott lesz még pár generáción át, annak ellenére hogy premodern épület, tele vasbeton szerkezettel, amihez volt már statikus is, de nem volt még nagy és kiérlett kultúrája a vasbeton kivitelezésnek
N0MAD 2025. 02. 11. 09:46
Előzmény: #239827  Törölt felhasználó
“ az épület 1855-ben épült a Hild Károly tervei szerint, késői neoklasszicista, amit építészeti romantika körszakbelinek is mondanak
ma a Pázmány irodái vannak benne, szépen fel újított állapotban van”
Ez kiváló példa az épuletben tórténő többgenerációs vagyonfelhalmozás témakóreben, köszönóm, jogos.
Apró mellékszál hogy közben pár világháború, forradalom, több vagyonelkobzás, államosítás, kitelepítés, munkatábor, szőnyegbombázás és rendszerváltás lezajlott, de valőban az épület szerencsésen áll.
Valamint szerencsesen leszármazottak is életben vannak, csak a közöttük lévő birtokviszony nem letezik már.
Namármost kellene családi törtenet azokról akiknek mobilabb volt a vagyonkájuk, esetleg ennel kisebb is volt és most másik kontinensen él a génállományuk sokkal békésebb történelmi eletútak végén.
Nekem és ismerettdpségi körömnek is vannak rokonai odaát a kitántorgók hajós korszakából meg 56os lelépők is. És még szerencsés a vérvonalam teszem hozzá, se haláltábor, se kuláklista, de még a frontokat is elég szerencsésen túlélték. Ok, földelvételek természetesen, business as usual ebben a régióban.
Szóval ja, az igatlan hosszü távon állhat, csak a birtokviszony cserélődik dőnként ellentetelezés nélkul. Erre lehet alapozni.
Törölt felhasználó 2025. 02. 11. 09:42
Előzmény: #239829  N0MAD
Attól függetlenül, hogy aznátlagnál pesszimistább vagyok ha szavazni kellene akkor Bp-i ház társasházzá alakítására tenném a voksot. Nem megvenni a város 5 pontján 5 lakóközösséget... 5 esetleges problémahalmazt. Saját telek saját ház saját kaptár.
N0MAD 2025. 02. 11. 09:36
Előzmény: #239821  Moka_Brikka
“ Az indexek lenyege es elonye szerintem az, hogy cserelodnek bennuk a cegek.”
Nyilván, meg a nagy etf-ek is apol és eltakar jelleggel kiegyensülyozzák az egyes cégek mozgásait.
De amit akartam mondani hogy ingatlan portfolio sajat kezelésben az igazi, ha cég kezeli sokat elvisz, (még saját kezelésben is sovanyka a hozam mashoz viszonyítva hosszú tavon ha az idoszakos árrakéta idoszakokat leátlagoljuk ugye) az viszont lokációban eléggé lehatárol. Ami meg diverzifikáció szempontjábol bajos.
Szóval kicsit pezseg a jövőkép ahhoz szerintem hogy egy lokacióhoz, egy befektetéstipushoz lancoljuk magunkat.
(Tudom, ha bármi van a panelbárók azonnal jó áron eladnak és hamarabb és jobban tipliznek mint mások, kár leírni, igaz, nem is vitatom, relax, peace.)
sztiv 2025. 02. 11. 09:34
Előzmény: #239827  Törölt felhasználó
Igen, ha az a 170 év olyan nyugalomban telt volna mint Európa szerencsésebb felén, de mivel nem, szépen látszik ezen a fórumon is a következménye: itt mindenki holnap akar nyugdíjba vonulni a külvárosi panelportfóliójából :D
Törölt felhasználó 2025. 02. 11. 09:29

vannak épületek amik mint épületek alkalmasak többgenerációs vagyonfelhalmozásra
.
az anyai nagyanyám apja 1881-ben Sándor utca 15. beli lakosként házasodott a
házassági anyakönyvük szerint, és ott született 2 évvel később a nagyanyám a születési anyakönyve szerint
az épület ma is áll, a mai  Bródy Sándor utca 15 -ként hívják a helyet
az épület 1855-ben épült a Hild Károly tervei szerint, késői neoklasszicista, amit építészeti romantika körszakbelinek is mondanak
ma a Pázmány irodái vannak benne, szépen fel újított állapotban van
idén az épület 170 éves, és van esélye hogy újabb 170 év múlva is látható lesz, a tartószerkezetei erre alkalmassá teszi
.
a dédapámnak van már 5 általam ismert ük-ük unokája
mr_bob
mr_bob 2025. 02. 11. 09:28
Előzmény: #239821  Moka_Brikka
+1
nagyon jól leírtad az első bekezdésben a lényeget a megújulásról. ezzel szemben egy ingatlan hogyan újul meg úgy évtizedek alatt folyamatosan, hogy nem költesz rá? sehogy
Murdoch 2025. 02. 11. 09:27
Előzmény: #239823  mamoka47
És akkor a bemondásodra kell elhinni? Speciel én gyakran jártam arra, szuper házakat találni 3-400k-ért, kit érdekel a főváros, ha ott az óceán.
Törölt felhasználó 2025. 02. 11. 09:18
Előzmény: #239822  berlini
csak a részvénypiaci 100 év az ingatlanpiacon szerintem nem 100 év hanem 1000. 
mamoka47
mamoka47 2025. 02. 11. 09:16
 Én nem tudom hogy nálunk drága e az ingatlan ,de most 1hete dél portugáliában tartózkodom, és csak bambulok az ingatlan árakon. 40-50nm között 200 000euró alatt max bontandó van. Beköltözhető 250 000 euró, új építésű 350 000euró. És ez nem a főváros. A tengerparti parkoló meg tele van 10-30 éves kocsikkal. Nem néztem a netet, csak az utcákon lévő ingatlanosok árait néztem. És ne linkelj be "hogy te találtál olcsóbbat", mert az itt látott hírdetési árak itt érvényesek.
berlini
berlini 2025. 02. 11. 09:14
Előzmény: #239810  N0MAD
A valóságban az SP500 index tagvállalatainak jó része nem élte túl a 100 évet, mig a 100 évvel ezelőtt épitett budapesti házakból csak azokat bontották, ahol a telekár miatt gazdaságos volt az új épités
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 02. 11. 09:03
Előzmény: #239810  N0MAD
Az indexek lenyege es elonye szerintem az, hogy cserelodnek bennuk a cegek. Ezert vannak a nagy indexek trendszeru ciklikussagban “orok” novekedesre itelve, amig ez a rendszer van, mert a rossz porteka kihullik belole. 
-
Ingatlannal az kezd problemam lenni, hogy sok projektnel a lakassal egyutt nem szerezel tulajdont a fold felett is. En direkt olyat kerestem, ahol az epuletben es a telken is szerzek tulajdont a vetellel. Hiszen nem mindegy, hogy van egy epuletbol 100m2-es resz kizarolagos tulajdonomban, vagy pedig a 100 m2 epuletresz mellett van quasi kb 300m2 telekreszem is. Nekem ez fontos volt. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek