Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Öszetett a dolog mert az örök pénztermelő panel nemhogy csak öregszik hanem majd egy olyan környezetben kell majd jól teljesítenie ahol előre láthatólag csökken a népesség és a többi lakóingatlan meg modernizálódik. Na mindegy. Befejeztem.
“ Ez a panel élettartam vége ez leginkább urban legend kategória” Csak éppen itt a fórumon sok generáció anyagi alapjainak megteremtése a mondás az ingatlanportfolio pénztermelő gépezetétől. Erre reagaltunk nek azt mondtuk hogy nyaron bele fog menni a szú és szétragja.
Elnézést ha kicsit borus hangulatba kerultem a mi szép közös jövőnkkel kapcsolatban. Idós rokont tegnap reggel mentő bevitte a klinikák kórháztömbbe, sürgősségire, aztán csak annyi hírünk lett hogy orvos felhívott hogy mondjuk el mi a baja. De majd jelentkezik hogy tájekoztasson. Nem jelentkezett. Mivel semmi nfó, így délután bementem személyesen a kózponti betegelosztó feliratú kapun. Az információs pultnal megkérdeztém szeretném tudni mi van vele és hol van. Azt az infót kaptam hogy ez tobb kórház egy helyen, ha megmondom hol,van akkor megmondjak hol van. Ereztem hogy ez nem fog menni, ezért atmentem a sürgősségire. Ott az információn elkaptam valakit akimazt az infót adta hogy egy piros pólos nőt kell elkapnom , de őmelment valahova. Némi varakozas után lefotóztam a kiírt mobilszámot hogy majd ott tudjak érdeklődni. Ez beüthetett, mert ereztek higy ebből telefoncsórgés lesz így gyanaz aki előbb tájékoztatott végul elarulta a titkot! Koranyi úti oldal, belgyógyaszaton kötött ki. Átmentem. Ott azt a tájékoztatast kaptam hogy latogatasi tilalom van, de inkabb menjek fel mert “a nővérek trógerek, úgyse veszik fel,a telefont, nem foglalkoznak senkivel” Felmentem a pultban ült par nővér, mondtam ugy tudom ide került. -igen, és? Mondom megnézném, hozhatok e cuccot, mi van vele? -látogatasi tilalom van, igen, wcpapir mindenképp meg tisztasági. mi a baja? Hogy van? - azt nem tudjuk. ???? - orvos még nem allapította meg. Majd meg egyszer onnan is hívott az orvos(nem engem) hogy megkérdezze mi a baja. Sajnos még mindig nem tudtuk távdiagnosztizálni, így hümmögött hogy akkor még gondolkoznak. Az az érzésem ha a wcpapírszukségletukre nem kellenénk nemigen fogadnának ügyfeleket, csak a baj van velük. De rengeteg zöld és fehér ruhás fiatal beszélt nemetül csapatokban a főbejarat mogótt, tehat az oktatasi biznisz része rendben működik, a bevétel rendben. Valamint automatizalt polcrendszeren szaladgalt egy robotkar, a gyógyszerkiadasra a patikusnak, az eus pénz is rendben el lett költve.
Ez a panel élettartam vége ez leginkább urban legend kategória. Mondom ezt annak ellenére, hogy sosem laktam panelban. Tehát legalább annyi, hogy nem poziból mondom. :D Én egyáltalán nem amiatt nem vennék panelt, mert félnék attól, hogy nem fog állni legalább az életem végéig. Simán fog.
Szóval panelek.. közeledvén évről évre, évtizedről évtizedre az elméleti életartam vége felé turbo longot nyitották rá a befekterők. ..és örökké tartják... nem cserélnek... pedig logikus lenne.. Ezt nem értem.
Illetve az előző eszmefuttatásom csak abban aznesetben érvényes ha a magyar határokon kívülre is kiterjed az ismert univerzum, ha nem es a magyar ingatlant nézzük a magyar részvényekkel szemben akkor pláne nem igaz a fantáziálás. Bár elmeleti fizikusok emlegetik a téridő tulnyülik a jelenlegi sőt a trianoni határokon is, de ez csak elmélet.
Azért egy jelentéktelen mikroszkopikus apróság van az etf és az ingatlan között: Cégek vélhetőleg sokáig lesznek a bolygón(vagy ha nem akkor pénz sem), az ingatlannak azért lehet van egy kifutása, nem áll örökké. Illetve egy etf csomaggal a lokalizációból adódó problémák is elkerülhetőek, nem egy város szintű a kockázat. Ahol lehet gazdasági gond, forradalom, haború, huxit, vagy másik város lesz a főváros. Vagy bármi. De persze ezek a lehetetlent súroló eshetősegek, a részvenycsomag csak illanó pillanatnyiság, a pesti beton örök. Ezért hívják ingatlannak. Ingás szőba se jóhet, témyleg csak fantáziáltam, elnézest ha valakit érzékenyen érintett.
A pénztárolást értem. Egyértelmű, hogy valamiben kell tárolni...azt nem értem.. hogy miért panelekben táolják sokan...az idő előrehaladtával.. nem biztos hogy unokás pozi. de majd kiderül.
Gondolom most majd megkapom a de h.lye vagyok kommenteket. De nem baj. Nem gondolkodhatnak az emberek mindenben ugyanúgy.. főleg nem mindig és örökké. . Viszont ismételt szavazásra buzdítok. Aki szerint befektetésre alkalmas a jelen árazottság mellett Bp az fel nyilat nyomjon, aki szerint nem az minuszoljon. Köszönöm.
Igen, de ez érvényes ám a részvények árfolyamnövekedésére is: csak akkor realizálod a nyereséget, ha eladod. :) Addig osztalékot kapsz, aminek az ingatlanoknál a bérleti díj a megfelelője. Én például a FIRE életünk pénzügyi alapját képező ingatlanjainkat is úgy fogom fel, mintha osztalékrészvényekből álló portfóliónk lenne. Életem végéig nem fogom felszámolni (sőt tovább gyarapítjuk), a gyerekeim (és majd az unokáim, ha lesznek) megöröklik. Ez már önmagában is biztosítja nekik, hogy jólétben élhessenek, vagy hogy hozzánk hasonlóan náluk is FIRE lehessen, ha egyszer úgy döntenek.
Csak annak aki realizál a többieknek marad a kis pénz meg, hogy számolja mennyit érhet.. de mivel soha nem adja el így marad örökké a kis pénz. Ahol csak pénztárolás az ingatlan ez ok. Egyébkémt ezen az árszinvonalon. . már ugyanolyan kockázat is lehet mint bármi más..hisz szinte turbós certit vesz az ember a támogatásra épülő modell miatt. igaz hogy korrekció nem volt még de az idő előrehaladtával épp ezért egyre kockázatosabb.
"II. ker 87 m2 200 e Komoly hozamok." Ott nem a hozam volt a lényeg, hanem az ingatlan trezor jellege és egy átmeneti jövedelemkiegészítés egy felújítatlan, minőségtelen lakásbelsővel. "Jól be van szorulva Bp ebbe a 200-250-es sávba. Árakhoz képest tényleg horror a kiadási oldal." Az ingatlannál nem csak a bérleti díjból származó hozam létezik, a mostani időszakban ezt többszörösen haladta meg a lakások értéknövekedése.
Vicces és szomorú is egyben az a valóságtól történő elzárkózás, amit bemutattok. Az USA bevallott célja, hogy a soft powert alkalmazza, ennek elérésére médiumok sokaságát és emberek tömegét tartja fenn egy-egy országban. Ezeknek gyakorlatilag egytől egyig az a dolga, hogy ne az adott ország, hanem az Egyesült Államok érdekeit képviseljék. Ha kell, akár azzal is, hogy destabilizálnak, vagy háborúba taszítanak egy országot (lásd Ukrajna). Ezért kapják tőlük a pénzt: zsoldosok, akiket egy idegen hatalom fizet (ezeknek drukkoltok ti). Ezért lehet rájuk hírszerzési hálózatot alapozni, ezért sikerül Amerikából tolt káderek egész sorát hatalomhoz juttatni egy sor országban. Ez az amerikai geopolitikai célok bevallott képviselete, ti mégis orosz dezinformációt emlegettek, holott a kedvenc médiumaitok címlapon zokognak az amerikai befolyás felszámolása miatt. 🙂 Second Wave Magyar Péter és Vitézy is a Fideszből jött (ráadásul frissen), ahogyan MZP is egykori fideszes. Ez azért elég sokat elárul arról, mennyire nincs az ellenzéki oldalon sem elképzelés, sem ember arra, hogy mit kezdenének az országgal. A Tisza Pártnak sincs semmilyen programja, alapvető fontosságú kérdéseket sem válaszolnak meg. Szóval teljes vakrepülés, add a szavazatod nekik, aztán meglátod, mi lesz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link