Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ezzel terelik a turistákat a NER-es hotelekbe. Nem lesz olcsó szállás. Ráadásul akik eddig is ebből gazdagodtak, azoknak továbbra is megmarad a biznisze, csak már nagyságrendekkel többet beszedve. Kíváncsi vagyok, a bérleti szerződéseket hogyan fogják felülvizsgálni. Árstoppal? Ezt nem azért írtam, mert ellenzem, csak már megszokott, hogy minden egyes intézkedés alá van rendelve a lopásnak, egy pici réteg a haszonélvezője ezeknek. Gondolom tiborc majd mentességet kap, ha véletlenül rá is vonatkozna valami, vagy majd az állam kivásárolja csillagászati áron, mert nemzetileg kiemelik.
Itt a reggel emlitett jellemzők közül a tudatlanság tapasztalható. Csak te vagy képes összehasonlitani a világ egyik legdrágább ingatlanpicát New Yorkban a budapestivel. Ez még másnak nem jutott eszébe.
Hihető, ja nem, a kormány is az adventi gyergyák gyújtása közben jött rá, hogy probléma van: https://kormany.hu/hirek/cel-a-megfizetheto-lakhatas-a-csaladok-otthonteremtesenek-tamogatasa (1) Rövid távú lakáskiadás szabályozása: A kormány bejelentette, hogy a budapesti lakhatási válság kezelése érdekében jelentősen szigorítja a rövidtávú lakáskiadás (Airbnb) szabályozását. Ennek keretében 2025-től Budapesten a magánszálláshelyek után fizetendő éves átalányadó 38.400 forintról 150 ezer forintra, azaz négyszeresére emelkedik, valamint kétéves moratórium kerül bevezetésre az Airbnb típusú lakáskiadásra, azaz 2025-ben és 2026-ban nem lehet új nyilvántartásba vételt kezdeményezni rövid távú lakáskiadás céljából a fővárosban. (2) Lakásbérleti piac rendezése: Megkezdődött a lakásbérleti díjak és szerződések felülvizsgálata, amelynek célja a tiszta viszony kialakítása, ennek keretében egységes mintaszerződés ötletének a kidolgozása került elő. (3) Kollégiumi férőhelyek bővítése: A kormány bejelentette, hogy a felsőoktatási hallgatók lakhatási helyzetének javítása érdekében a kollégiumi férőhelyek számát jelentősen kívánja emelni. Emellett megvalósulhat a Diákváros projekt, amely 12 ezer fiatal számára biztosít kollégiumi férőhelyet. Örüljünk akkor együtt, hogy a fenti pontok mielőbb megvalósuljanak.
Törölt felhasználó2025. 02. 09. 14:30
És ez cáfolja itt a CSOK meg a Babaváró ami lehetőség a fiatal családosoknak hogy az az átok és minden azért van ( a lakás ár boom) Hát máshol jobban boom ol az egész elég csak Varsót Prágát vagy Pozsonyt megnézni.. -MÁSHOL SEMMI ILYEN TÁMOGATÁS NINCS! Múltkor néztem egy riportot Balogh Lacival (ingatlan.com elemző) szerintem olvassa ez a fórumot Én vetettem fel először itt, hogy a europai lakás ár növekedés mekkora hülyeség mikor a FT növekedést vetik össze a Litván meg a többi ország euro alapu lakás ár növekedéssel. Már a riportban ő is említette nem úgy van az , hogy mi vagyunk lakás ár növekedésben bajnokok ha EURO alapon néznénk közel sem vagyunk dobogósok..!
Nem csak a youtube algoritmus pont benyomta ezt a videot nekem.. Gondoltam megosztom én is ledöbbentem a kinti árakon körülményeken.. (Figyeli a gép az érdeklődési köröm úgy látszik lépten nyomon ilyenekbe bukkanok :)))
A srác a bolti árakat is mutatja.. hogy felment... a rekord alacsony inflával is brutális.. érdekes videó ki van vakadva ő is ahogy te is.. A magyar árakon.. Nincs segítség semmi sem a családosnak nincs olcsóbb hitel nekik hitelelengedés babaváró semmi sem old meg magad ahogy tudod a lakhatásod! ;-) Itthon még jó világ van a 100 ezer euros panel árakkal majd ha itthon is fél meg 1 millió dollár lesz egy panel...! és megszűnnek a támogatások egyes társadalmi csoportoknak akkor lesz szép világ..!
Egyszerű. Vénasszonye az első vételár részlet kifizetése. Magyarán ő kapja meg az első 25 milliót. A többi vetelar részlet az utolsóig meg slahéket illeti. Közjegyző előtt vállalja hogy már a 25 millióval eltakarodik azonnal, és atadja az ingatlant, kikoltozesi nyilatkozat, 0 as igazolás etc. Oszt jonapot. Ennyi. Vénasszony örül pénzel a zsebében mehet vidékre vissza a rokonokhoz, etc. Slash meg örül mert nem akadályozza már a birtokba adast üres az ingatlan. Szívesen.
Törölt felhasználó2025. 02. 09. 14:11
500 ezer dollár egy egyszobás lyuk 2 szobás 1 millió dollár ( lepukkant szintén ) átlag ingatlan ár pedig 2 millió dollár / ingatlan Van tér idehaza a növekedésre határ a csillagos ég ! :)
És úgy tudom kint még valami 1 % ingatlan adó is van? Jól elvannak a tulajok vele áthárítják a bérlőkre ..
Törölt felhasználó2025. 02. 09. 14:06
Még mielőtt valai azt mondaná itthon rossz világ van nézzétek meg ezt: New York átlagos lakás ár 2 millió dollár/ lakás ízlelgessétek! Egy vacak lakás is 800 ezer-1 millió dollár és 3500 dollár havonta a bérleti! ( Van még hova fejlődnie Budapestnek) https://www.youtube.com/watch?v=YEOz_9n7p64És ott nincs CSOK nincs Babaváró meg ilyen piac torzító dolgok mégis ilyen árak vannak.Nincs segítség záró segítség önerőre ( babaváró ) és CSOK hitel és hitel elengedés gyerekenként a családosnak semmi. Old meg magad akár az önerő megteremtést.
azt azért még ki kell találnod, mi legyen a fizetési ütemezés és az hogy viszonyuljon a kiköltözés és birtokbaadási lépesekhez aztán a ténsasszony ki tud e költözni mielőtt a teljes részét megkapná? . kérhetnétek e,illetve megtenné a teljes kifizetést a vevő kiürítetlen, lakott állapotban is? erre a kérdésre gyakran nem készül fel egy gyakorlatlan eladó, vagy első nekifutásra tud elfogathatatlan feltételt kitalálni . nem lepődnék meg,ha ez még nagyon rágós falattá válna
“ Honnan tudja hogy akár a forum felé nincs-e felette statusszilag?” Ezt tudom! Mert senki nincs felette státuszilag, talán csak vezérlő csillagunk a szeretett vezér dr mininiszterelnők úr őméltósága, a jóisten áldja meg mindket csokos kezét. Nézd innen :D
Ez volt a célom pajtás!!!!! . Hogy minden idegszaladdal figyelj! Háború művészeteben le van írva, vagy Marcus Aurelius is írt erről taktikarol. Ha úgy mégy oda hogy " buta román picsa", ahogy írtad akkoriban, kivagtak volna a házból, és indult volna a felesleges csata.... . 😉. Tetszik érteni? :) De mivel írtam hogy ne nézd le, (attól utalhatod:), de ne nézd le mert valószínű már járt ügyvédnél hamarabb mint te. Szóval ha nem ijesztelek meg, akkor lettél volna ily végtelenül türelmes és alázatos.? Nem. Mert "ezeket a hülyéket lenyoomod mint a vak a poharat". Igen de abból a magyar jogrendszerben lett volna elsőfok másodfok és utána kúria, ami akar 5-8 év, és sok milliós ügyvédi es bírósági költség. Sok ilyet láttam már. Amikor a vénasszony is befeszul és nem hagyja magát és ti is:), a vége ugyan ez lett volna csak az ügyvédi milliókat és egy szivrohamot vagy 1 fekélyt spóroltál meg. Ja és a laza 30-35 millióhoz most juttok hozza nem évek múlva😉. De ehhez kellett az "alázatra nevelés", jogos ijesztgetésem, mert az hiányzott belőled, bocsi! :) Ami érthető emberileg, de üzletileg káros. Így szépen mindent eltűrtel ott, aztán iszol rá egy 1 pálinkát, mert megertem hogy nehéz lehetett ott ez emberileg elturni, de ez vezetett eredményre. 😉
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link