Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
" Sokszor csak Budapesten szembesülnek azzal, hogy az életszínvonalnak teljesen más szintjei is vannak és rengeteg ember náluk sokkal magasabb jövedelemből, teljesen másféle életet él. " Ez igaz de ahhoz vidéken az agrárbárók, nerközeli vállalkozók és félmilliárdos támogatásos cégek közt baromira kellett szorítani a szemüket hogy ezt csak pesten lássák meg. (nem tudom az ötszázmillió milyen összeghatár lehetett, de sok cégen láttam a nagy táblát hogy 498milla támogatást kapott. Öt évig működtetve aztán utána azonnal eladva) Szóval hülyeség pesten rácsodálkozni hogy létezik gazdagság. Kis falvakban is mondok pár ilyet bármikor. Pl pálinkafőző üzem megtámogatva majdnem ötszázzal.
Értelek, de én azért előre gondolkodok, 30X évesen vagyont egyelőre a béremből, az ebből képzett megtakarításaimból és hitellel képzek magamnak, nagyon nem látom, hogy más irány lenne számomra, az örökség a gyerekek indulója, én mellé teszem a nyelvet és a jó iskolát nekik...
Ne a globális világot nézd. Saját pénzeid jöjjenek be, a telked azóta a dupláját éri, kész, pipa! Kit érdekel ki mennyit keres? Én is lóf.t keresek. szarok rá. Alappénznek számít jön mellette más. Nem keresetből veszik a 60 millás újpesti panelt hanem vagyonból.
Nagyon durva a csóróság a való világban itthon. Ezért is inkább kifelé érdemes - szerintem - befektetni. Pillanatnyilag inkább kezdünk Venezuelára hasonlítani, mint Európára.
Te Mester , meséld már el nekem ezt a "kiárazódás " dolgot. Ezmiez? Laktam valahol ahol nekem jó vót, de aztán valamiért (agglóvágy, nagyobb Pmap hozam, stb) elmentem onnan és akkor megint vissza akarok menni oda? De legalább a környékre vagy a kerületbe? vagy hogy?
Srácok a röhej teteje az a magyarázkodás, amit KSH művel a fogyasztási adatok láttán. Milyen jó, hogy az inflációs számokat papíron mindenki hozta, már csak az a kérdés, hogy mik lehetnek a valós számok? Az Ipari termelés lejtmenetben, a valós reál béremelkedés kvázi stagnál (ez szinte biztos, hogy csak papíron pozitív), én már teljesen elvesztem a piaci folyamatokban. A szomszédban ismét elkelt egy telek dupla áron (igaz közben belterület lett az utcánk) a 2014-es vásárlásomhoz képest. Teljes döbbenet...
Volt iskolatársaimmal sűrűbben találkoztunk nem csak 5 évente. Folytonos panaszkodás. Furcsa volt nekik boldogan élünk ,gyerekek kiválóan tanulnak ,mindenünk meg van amire szükségünk van. Mintha a holdról jöttem volna. Aztán jött -persze neked könnyű! Agyon tanult emberekből is dőlt az irigység. Azt gondolták vetitek, pedig csak keveset osztottam meg velük…. Aztán szépen elmaradoztam.
Ez a lenézés sajnos tényleg sok budapestiben jelen van, teljesen indokolatlanul (mondom ezt született budapestiként). Egykor ebben az országban sokkal több komoly szellemi centrum volt vidéken, nem volt ennyire fejnehéz az ország. Viszont amit leírtam tény, nincs semmilyen lenézés benne, egyszerűen ez a tapasztalatom. 50 éve is elsősorban a vidéki gyökerű, frissen lett budapestieknek épültek a lakótelepek, ebben nincs semmi szégyellnivaló, ugyanolyan teljes értékű magyarok vagyunk mind, maximum mást láttunk a világból.
Érdekes amiket írtok. Én is érzek hasonlókat mostanában baráti körben. Barátaim jó része nulla ingatlannal / befektetéssel rendelkezik, max eggyel amit a szülőktől kaptak, illetve van egy, aki a maga kispolgári világában nagyon szereti a pénzt, na neki van 2 darab panelje a 4.kerületben, az egyikben lakik a másikat kiadja, de ő a baráti körben már vagyonosnak illetve befutottnak számít. Nekünk az elmúlt két évben lett egy ingatlanból három, kettő befektetés ezekből és folyamatosan keresem a módját, hogy hogyan lesz még több, erős tőkeáttéttel. Azt veszem észre, hogy ez, ami engem nagyon sokat foglalkoztat, nem egy olyan téma amit már szeretek felhozni a barátaimnak, mert érzem az irigykedést illetve a "ja, hát neked könnyű" megjegyzéseket. Na és ilyenkor felmerül, hogy egyrészt nehogymár én érezzem magam szarul azért mert haladok egyről a kettőre (háromra :) ) másrészt, most akkor arról beszélgessek velük, hogy kit igazol a fradi valami szub-szaharai országból, vagy hogy mi az oka a Manchester City gyengélkedésének? Vagy arról, hogy hol akciós a héten a RioMare konzerv? Vagy, hogy kinek ki szívecskézte a facebook posztját és hogy vajon ennek mi a jelentése? Durván visszaránt a valóságba (az ő valóságukba) az, hogy addig fejben tíz meg száz milliókkal játszottam, most meg ez vagy az akciós és most pár ezer forinttal olcsóbban meg tudod venni.... Nem tudom.... Nálatok is volt ilyen? Vesztettetek el barátokat? Lettek újak? Vagy csak kerültétek a témát?
Érdekes amiket írtok. Én is érzek hasonlókat mostanában baráti körben. Barátaim jó része nulla ingatlannal / befektetéssel rendelkezik, max eggyel amit a szülőktől kaptak, illetve van egy, aki a maga kispolgári világában nagyon szereti a pénzt, na neki van 2 darab panelje a 4.kerületben, az egyikben lakik a másikat kiadja, de ő a baráti körben már vagyonosnak illetve befutottnak számít. Nekünk az elmúlt két évben lett egy ingatlanból három, kettő befektetés ezekből és folyamatosan keresem a módját, hogy hogyan lesz még több, erős tőkeáttéttel. Azt veszem észre, hogy ez, ami engem nagyon sokat foglalkoztat, nem egy olyan téma amit már szeretek felhozni a barátaimnak, mert érzem az irigykedést illetve a "ja, hát neked könnyű" megjegyzéseket. Na és ilyenkor felmerül, hogy egyrészt nehogymár én érezzem magam szarul azért mert haladok egyről a kettőre (háromra :) ) másrészt, most akkor arról beszélgessek velük, hogy kit igazol a fradi valami szub-szaharai országból, vagy hogy mi az oka a Manchester City gyengélkedésének? Vagy arról, hogy hol akciós a héten a RioMare konzerv? Vagy, hogy kinek ki szívecskézte a facebook posztját és hogy vajon ennek mi a jelentése? Durván visszaránt a valóságba (az ő valóságukba) az, hogy addig fejben tíz meg száz milliókkal játszottam, most meg ez vagy az akciós és most pár ezer forinttal olcsóbban meg tudod venni.... Nem tudom.... Nálatok is volt ilyen? Vesztettetek el barátokat? Lettek újak? Vagy csak kerültétek a témát?
A kommunizmus sokat ártott. Egyenlősdi. Neki miért? 20 éve lehetett összefutottam iskolatársammal a városban. Egyetemen tanított. Mondom gyere elviszlek. Meglátta az autómat ,azt kérdezte -ez a tiéd? Csak feleségem járt vele. Cégünknél nem mutatkoztunk vele. (Volvo) Egyik dolgozóm beszélgetett társával azt mondja ezt is le kéne lőni ! kérdezem miért ismered ,nem, de nem látod milyen autója van? Kulák!-mondja a másik.. Lopta! (valami audi volt) Szó szerint semmiből jöttünk, sokat tanultunk , dolgoztunk. ( nem privatizáltunk ,nem pártoskodtunk) mégis gyanúsak voltunk - hogyan? Hosszú ideig nyaralónkról sem tudott senki csak a közeliek. Ez van!
Csak néhány példa abból, amit az irigy emberek részéről tapasztaltunk. A feleségemről például egykori barátnője a háta mögött: "Jól ment férjhez, megfogott egy gazdag faszt, most kitartják, megvan mindene." Fact Check: mindent teljesen együtt, közösen dolgozva értünk el, a gazdagságról is más fogalmaink vannak. Rokon néhány pálinka után mély megvetéssel a hangjában a mi házunkban, az asztalunknál ülve a feleségemnek: "Aztán minek neked egy ilyen autó (új Toyota Carina E)? Meg a rongyrázás? Meg kell mutatni, mid van?" Szintén barátnő: "Jó pasinak tette szét a lábát, eltartják." Magamról is visszahallottam egykori baráttól azt, hogy "Az egész életük csak látszat, mindenük hitelből van, még a kocsijuk is. Annyi saját pénzük nincs, hogy a telefonjukat kifizessék!" Fact Check: semmi más nem volt hitelből, a kocsi is csak azért, mert a vállalkozásunk teljesen legálisan költségként számolhatta el ezeket a tételeket. Volt osztálytárs nekem: "Azért nem irigyellek, én legalább nyugodtan alszom." Másik ismerős, a társaságomban kissé piásan, közös barátunkhoz fordulva: "Azért ha kapnának egy vagyonosodásit, vége lenne a jó világnak. Láttam én már nagy bukásokat az életben." Tucatszám kaptunk ilyeneket, elegünk lett, megszabadultunk tőlük. Gondolom, érthető, miért.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link