Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2024. 05. 02. 13:16
Előzmény: #220838  Ecnedam
Szülő az megint más eset mert ott nyugdíjj mellett lehet hogy lehetetlen neki fenntartani akkora. Vagy nem ért hozzá, illetve az is előbb utóbb (reméljük utóbb, jó egészséget a mamának!) a tiétek lesz. A gyerek amiatt más (szerintem ) mert egy önálló remélhetőleg Jó keresettel rendelkező entitás akinek meg KELL tanulnia, hgoy az életben NINCS ingyen ebéd. De ez az én véleményem, mindenki úgy rontja el a gyerekét ahogy akarja. ;)
tihamer
tihamer 2024. 05. 02. 13:13
Ecnedam
Ecnedam 2024. 05. 02. 13:12
Előzmény: #220836  EURHUF_goes_to_haven
Én is így gondolom.
Mi a feleségem mamájának lakásában laktunk 1,5 évig, rezsi + ha valami tönkrement saját költségen javítottam/cseréltem. Klímát is szereltettünk fel mert nyáron meg lehetett pusztulni. Most újra a mamáék laknak benne de eszembe nem jutna a klímát elhozni onnan. Abban maradtunk a feleségemmel legyen ez a bérleti díj a 2 év segítségért. 
Ishar
Ishar 2024. 05. 02. 13:10
Előzmény: #220834  gyula1971
Ez mind szép és jó, de vajon mi lehetett az a lélektani határ, amelyet áttört?! 🤔
EURHUF_goes_to_haven 2024. 05. 02. 13:01
Előzmény: #220833  Keva
Ezt a helyzetet én záros időn belül megszüntetném. Először is, a rezsit, kutya kötelességük nekik fizetni. (még akkor is ha nem az ő nevülök van, mivel ŐK fogyasztották el.). 2. neked jókora bevétel kiesésed van abból, hogy se rezsit se bérleti díjjat nem fizetnek, és az a pénz a bankbank is kamatozhatna.
Én is hasonló cipőben járok, de nálam ki lett kötve, hogy a rezsit azt bizony kutya kötelességük fizetni. Javításokat nekem kell, ami olyan . 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 05. 02. 12:59
Előzmény: #220829  FR73
Az magyarország esetén 0 lesz, mivel 5 éven túli lesz az eladás.
De akkor ezekszerint a németek még tarthatják a markukat, nem találtam arra infót hogy itt mennyi... 
gyula1971
gyula1971 2024. 05. 02. 12:35
Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, és a feladott lakáshirdetések száma is jelentősen növekedett, ami további élénkülést vetít előre 2024-re vonatkozóan - áll az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítőjében.“Lélektani határt tört át a lakáspiaci kereslet áprilisban. Az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet, és hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő szerint az is pozitív fejlemény a lakáspiac szempontjából, hogy a feladott eladó lakáshirdetések száma tavaly áprilishoz képest 10 százalékkal magasabb. “A kereslet és a kínálat egyszerre kapcsolt nagyobb fokozatba, ami azt jelenti, hogy a továbbköltözők ismét a piacra lépést tervezhetik. Ez azért jelentős az ingatlanpiac szempontjából, mert a lakosság az elmúlt 1-2 évben 60-80 ezer adásvételt halasztott el, aminek egy részét a következő hónapokban pótolhatják be. Ez pedig további élénkülést vetít előre a piaci forgalomban.” - tette hozÁprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, és a feladott lakáshirdetések száma is jelentősen növekedett, ami további élénkülést vetít előre 2024-re vonatkozóan - áll az ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítőjében.
Keva 2024. 05. 02. 12:16
Előzmény: #220822  Freszelés
Sajnos ezt érzékelem, ezért is nem írattam át eddig sem a nevükre. Mivel abban laknak, így úgy kezelik, mint a sajátot (kivéve, ha javítani kell valamit, mert akkor az enyém). A bosszantó az, hogy még a rezsit is én fizetem, mert az enyém, én nevemen vannak a közművek, stb. Hiába íratnám át a nevükre, mert ha nem fizetik, akkor is a lakásra/házra terhelik, illetve a kikapcsolás is engem terhel. Az ember a gyerekének jót akar és könnyebb életet, de biztosan nem így kell csinálni.... Azt mondják, hogy amit a gyerek lát, olyan felnőtt lesz. Nálunk ez sem igaz. 
FR73 2024. 05. 02. 12:14
Előzmény: #220831  Pistike12
Szerintem itt a jó cuccokat nem én szívom.
Pistike12 2024. 05. 02. 12:09
Előzmény: #220804  FR73
Nem is tudtam, hogy +1szobat akarok venni.
Ezeket hol olvastad? Komoly LSD gondok vannak... 
Pistike12 2024. 05. 02. 12:08
Előzmény: #220805  Ishar
Uh... Igazatok van. Osszeomlottak a berek es NINCS aremelkedes... 
FR73 2024. 05. 02. 12:05
Előzmény: #220828  EURHUF_goes_to_haven
A kettős adóztatás úgy tudom azt jelenti, hogy alapesetben a létérdek központod szerint adózol. Ha az német, akkor német (ha ott dolgozol, akkor ők eleve úgy tekintik, hogy német a létérdek központod). De nincs dupla adózás, azaz a németeknél befizetendő jövedelemadóból levonod a külföldön (ebben az esetben Magyarországon) már megfizetett adót, és csak a maradékot fizeted be.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 05. 02. 11:47
Előzmény: #220827  FR73
Egyébként én úgy tudom, ha én pl németországban élek és eladok egy ingatlant magyarországon, akkor ott kell utána adóznom. (Kettős adóztatás elkerülése miatt) Vagy rosszul tudom ?
FR73 2024. 05. 02. 11:32
Előzmény: #220825  EURHUF_goes_to_haven
Idehaza az adórendszer alapja a fogyasztás és a munka megadóztatása. Ennek támogatására kiépült az ekáer, az online számla és a NAV-hoz bekötött pénztárgépek. Egyszerű, könnyen beszedhető, nem a népet terheljük közvetlen, poltikailag eladható.
Az adórendszer nemcsak törvénykezés, hanem apparátus, informatika és egy csomó minden összessége. 
Egy általános átfogó és jelentős mértékű ingatlan adóhoz olyan dolgok kellenek, melyek nincsenek meg. Mi az adó alapja? Mikor a KSH egy év késéssel dolgozza fel az adásvételeket, mi legyen az adókivetés objektív alapja? Kivételek rendszere, ami az általános adómértékből csinálna egy jóval kisebb tényleges adómértéket. Mi legyen Mari nénivel, aki nyugdíjas? Mi legyen Bélával, aki külföldön dolgozik, oda adózik, a létérdek központja nem idehaza van, de van egy lakása, ha évente 2 hétre hazajönne?
Mi legyen a zavaros jogi helyzetekkel?
Aztán jön a bevallás, aztán a befizetés, aztán az ellenőrzés rendszere. Aztán az admininsztráció bármilyen tulajdonos váltásnál vagy besorolás váltásnál.
Kell ez a kormányzatnak?
Hát nem igazán.
Ecnedam
Ecnedam 2024. 05. 02. 11:29
Előzmény: #220825  EURHUF_goes_to_haven
Családban van olyan is aki külföldön él évek óta, Bp.-i garzon nincs kiadva. Ha hazajön egy évben 2-3x megalszik ott pár napig, rokon időnként átszalad óraállásokat kiírni, leveleket átvenni, esetleges ügyintézés miatt. Gondolom nem ez az egy darab ilyen üres ingatlan, tekintve hogy elég sok ember dolgozik külföldön, családostul. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 05. 02. 11:20
Előzmény: #220824  Second Wave
Akkor te azt mondod, hogy a lakás/ ház ami nincs kiadva (ezáltal nem termel jövedelmet ergo nincs jövedelemadó) azért jó mert ha lenne, az üres lakásra is adó akkor az inkább eladnák mint kiadnák ? Hát szerintem minden kicsit is dörzsölt magyar a kisebbik rossz felé menne. (BTW németországban hallottam már rádióban , hogy a nem kiadott ingatlanra vetnének 1-2% os adót.. (ami megintcsak totlális elmebaj)
Second Wave 2024. 05. 02. 11:13
Előzmény: #220813  Keva
Ha az itteni ötletekből indulsz ki, akkor nem lesz elég bejelentkezni, mert itt a cél az árletörést szolgáló szénné adóztató adó (a lakást vásárolni akaró olvtársak nem is titkolják ebbéli szándékukat). Ha ilyen könnyen ki lehet kerülni, akkor az adónem nem tölti be a célját...
Az érdekes, hogy az ötletelés szerint a mentesség az lakásszám alapján menne (tehát mentes az első lakott 300 millás hegyvidéki villa, meg az első lakott 25 millás közös udvaros lakás is. Valamivel be kell fogni a prolik száját, azok úgyse értik meg, hogy milyen vicces így ez a szolidaritási adó, azt meg el lehet sütni nekik, hogy ez így fair :-)
Szóval akinek több lakása van, az elad hármat, vesz a hegyvidéken egyet és beköltözik, az úgy OK, adómentes. Aki meghagyja a három kislakást, egyben lakik, attól a harmadikat öt év alatt elveszik :-) Szerintem nagyon ne készülj rá erre a vágyálomra.
Előbb lesz a TBSZ adómentessége megszüntetve, mint az ingatlanadó megemelve (mivelhogy ingatlanadó már van, az ingatlanra jövedelemadó van, szóval bevezetni már nem tudják).
Az egész hibás kiindulás onnan ered, hogy ha valaki nem tud ott bérelni, vagy venni, ahol szeretne, akkor lakhatási válság van. Hogy klasszikust idézzek: lóf@$zt mama! Az igényeket hozzá kell igazítani a lehetőségekhez, és rengeteg lakás bérelhető / vehető a kevésbé elit részeken.
Ecnedam
Ecnedam 2024. 05. 02. 11:05
Előzmény: #220819  Keva
"Pesze, ha egyáltalán lehet közeli hozzátartozótól ingatlant venni CSOK esetében."
Nem lehet, CSÓK-nál kizáró ok. Babaváró ok mert az szabadon felhasználható. CSÓK-nál az egyenesági közeli hozzátartozóktól nem lehet venni. Mi a feleségemmel a nagymamája lakását akartuk megvenni de nem fért bele, az még közeli. 
Freszelés 2024. 05. 02. 10:32
Előzmény: #220819  Keva
A vagyonelemeket nem ismerem (és közöm sincs hozzá), és a fiaid korát/habitusát sem, de ha fokozatosan adagolsz nekik vagyonelemeket, akkor az is működhet. Látod hogy hogy bánnak vele, hogy becsülik meg. Meg talán így a tettvágy se lesz belőlük kiölve: "Van ház/lakás? Akkor minden hóvégén yolo, jöhet hitelre egy verda, leürítem a bankszámlát, úgyis kész vagyok, minek fegyelmezetten félretenni, gondolkodni a pénzről, befektetésről, értékmegőrzésről."
EURHUF_goes_to_haven 2024. 05. 02. 10:32
Előzmény: #220820  Keva
Igen most pont ezt csinálom. 
Mivel hitel kiütése a cél lehetőleg az év végén, emiatt viszonylag likviden van tartva a nagyrésze (azért lekötve de hosszú távra). így ha bármi beüt lehet mivel reagálni. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek