Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Na ja... ahol 3-4 guriga 1nm új, ott a lefingott 50-60 éves társasház négyzetmétere is vad lesz. Belülről még megcsinálhatod, de a ház-tető-udvar, rohadó a kertkapu/szomszéd garázsajtaja... böá.
Megnéztem az MBH kondíciós listát, és semmiképpen nem ajánlom, ha nemcsak díjakat szeretnél fizetni, hanem inkább pénzt keresnél. 1XVIBefektetesiszolgaltatasokKondicioslista20240219.pdf (mbhbank.hu) III.1.3.1. pontban a Xetra ETF díja 1,0% és min 16000 Ft (ami k..va sok, 41 EUR minimum díj, Lölő, normális??? - ugye azt jelenti, hogy 4100 EUR környékén van a javasolt minimális tranzakció - és ha egyszer eladod, akkor ismét legombolják az 1%-ot, remek). Na itt el is felejtheted, hogy MBH-nál nyiss értékpapír számlát ETF-ekhez. IV. 6. pontban a TBSZ-nél devizában feltétel, hogy legyen devizaszámlád is (ami ismét plusz díj, mire odajutsz, hogy van ETF-ed devizában, már tokkal-vonóval le fognak gombolni rólad néhány százalékot mindenféle díjakkal, és utána még a tartással is).
Nálunk a négyzetméterenkénti 25 forint közösköltség emelés se ment át tavaly, mert idézem: "nemrég emeltünk". A nemrég 2015-ben volt. A célbefizetéses ötletemre (négyzetméterenkénti 10-20ezer forint) meg páran azért nem ültek a seggükre, mert épp szék volt alattuk. Reménytelenség van.
Aki a múlt évben nem tudott a tőzsdén 20%-nagyobb hasznot realizálni, Ő ne is kezdjen hozzá! Többi meg ferdítés csak bluchippeket kell nézni és akkor látható, hogy múlt évben mennyit lehetett kaszálni. Nem a BUX-t kel nézni ( de ott is volt haszon ), létezik olyan papír is, hogy OTP, MTEL, MOL, Richter! Akik ezzel foglakoztak nem hiszem el, hogy vesztettek, ha igen akkor valamit nagyon elrontottak.
Tudom miről beszélsz, gyakorlatilag kivitelezhetetlen egy társasház felújítása....., pláne ha felújítási alapot sem képzett a társasház, a folyamatos állagmegóvás mellett. -- Egyre nehezebb lesz értékesíteni a lakást, ha a lakóközösség nem jut el odáig, hogy ezzel a hozzáállással a saját ingatlana értékét is erodálja. -- Miért mennél rosszabb helyre??? 1,5 szoba.
Sziasztok, a Kis-Sváb-hegyen van egy társasházi lakásunk amitől az épület felújításának reménytelensége miatt szeretnénk megválni és egy akár kisebb lakást venni, viszont új(abb) házban. Érdemes szerintetek ilyesmibe belevágni mostanában? Ha igen, akkor szerintetek kb. 70M forintból melyik Budapesti kerületben és kb. milyen lakást érdemes venni kiadásra. Előre is köszönöm, ha valaki rászánja az idejét a válaszadásra!
Azt akartam írni hogy, 25%-os jtm-nél szerintem felesleges fizetni. Inkább költsd el bármi másra. Aztán rájöttem, hogy sokkal többet költök én vagy bárki más tök fölösleges dolgokra havonta... így végülis ha jobban alszol már megéri.
Ingatlanadó: Nem gondolom, hogy rövid távon lenne belőle valami ha lesz is szerintem nem fog gondot okozni azoknak akiknek több ingatlanuk van. Persze lehet arra gondolni hogy összeszakad a piac. Én kétlem. Gondoljunk bele, hogy pl mostanság szegénynek és gazdagnak is sok esetben jelentősen megnőtt az élelmiszer ára... és még is túlélték valahogy az emberek. Kevesebbet vásároltak. Spóroltak stb'... Pedig ha 5 évvel ezelőtt az olvastuk volna ami történt, akkor lett volna pár ember aki teljes összeomlást vízionált volna.. lehet én is.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link