Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Mindenkinek megvan a szerepe a családban. Az övé is, hidd el, lehet, hogy pont miatta tudsz lazán összehozni 3M-et, csak nem látod a közvetlen összefüggést.
De ha segít abban, hogy te nyugodtan tudj 3 gurigát havonta beletenni, akkor az is valami. Mert megeshet, hogy sok-sok terhet leveszed a válladról és/vagy nyugodt hátteret biztosít hogy önmegvalósíthass. Csak mondom.
Azért mondjuk az se árt, ha az asszony kontributál is anyagilag, és nem csak annyit, hogy nem bassza el a pénzt. Én ugyanígy vagyok, kis lábon él, mert meg lett neki mondva, hogy úgy kell, de amíg én havi 3m-et, ő havi 300k-t rak a "kasszába". Néha elgondolkodom, hogy milyen jó lenne kétszer ilyen gyorsan haladni kétszer ennyi pénzből, dehát nem ezt dobta a gép.
"30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos szerződéses kamatlába az október 20-án zárult héten 20 bázisponttal volt magasabb, mint az előző héten, és elérte a 7,9%-ot - közölte a Mortgage Bankers Association (MBA)." Hat bmeg nalunk meg 3%ost hirdetnek. ' 😃 Nem lennék most az USA helyében. Jól átvertük őket. Hiába, a hanyatló nyugat. 😆😂
'feleségem kis lábon él és a gyereknek egy csomó mindent jó minőségben de használtan vesz..." 👍 El sem tudod képzelni hogy milyen szerencsés ember vagy.
" az én hajóm nem mások hajója. " Ez nagyon fontos gondolat. Én is mindig arra figyelek hogy önmagamhoz képest fejlődjek. Ha lehet exponenciálisan 🌙 "Sok embernek az a problémája, hogy olyan szakmát vagy párt választ, ami másoknak megfelelő" Erre a megfelelési kényszerre van egy jó gondolat: Inkább utáljanak azért aki vagyok, Mint szeressenek azért aki nem én vagyok.
"Tény, hogy 1 vagy 2 gyerek esetében más a helyzet. Ezért nehezen érthető ez az egész. Mintha a belépési korlátot tolnád feljebb, de a magasan lévő árakat már kevésbé bántod." ☝️ Én is így látom. Leegyszerűsítve az 1, másfél szobás lakások fognak jobban drágulni.
"és jövő nyárig bezárólag terveztük az év elején/közepén még az ingatlan vásárlást. Hát most felköthetjük a gatyát, ..." Javaslatom: Minél előbb vásároljátok meg azt a lakást, mielőtt beindul a tömeges nyáj ösztön Mert akik már a nyáj után mennek már csak szaros füvet fognak legelni, de azt is baromi drágán. Szerintem most van meg a gödör alja. Nekiállok én is aktívabban ingatlanokat keresni.
A jövőben született gyerekek után gondoltam és nem előre adni. Ezt szerintem sokan felveszik, mert adják, aztán jóvanazúgy. Tök mindegy.mi lesz 10 év múlva.
Ez igaz, de sok mindenki majd az első lakást vásárló, 3 gyerekes csokos verzióra fog várni és majd ehhez kimaxolják az árakat. Ebből igencsak oldalazás lesz.
Sajnos kis hazánkban a piaci törvényszerűségek nem működnek. Láttuk már, ha az új építést támogatják, akkor az építési vállalkozók vérszemet kapnak és mindjárt növekedni fognak az építési költségek. Ráadásul az új lakások növekvő árai, viszik magukkal a használtak árait is. Ördögi kör. :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link