Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
x2029J 2025. 09. 02. 11:51
Előzmény: #94077  Zanza2
Svájciak mentalistása nem barátságos.
Csak úgy csinálnak.
Például a neveden köszönnek: Grüezi Herr Blocher, pedig soha nem beszéltetek két szót, de valahonnan tudja hogy hívnak.
Kirakatország.
Ha egy szóval le akarnám írni őket....
x2029J 2025. 09. 02. 11:45
Előzmény: #94076  Boby
Nővérem fia sem akar hazajönni, szóval nem egyformák az emberek.
Igaz, ő nagyon jól keres, és 7 éve kora óta ott van, most 44.
Neki tetszik az a szögletes svájci mentalitás, el sem tudná képzelni itthon ezt az uram-bátyám rendszert meg hogy nem látszik az útburkolaton a felezővonal...
Szóval nem vagyunk egyformák. Minden ember más mentalitással rendelkezik.
Én nem nem éltem ott soha, csak látogatóba mentem sokszor. 1986-ban voltam ott legelőször átutazóban, szakadt egész nap az eső Zürichben.
És ha már klíma, akkor bizony az egy nagy szar a német területen.
Folyamatosan párás semmilyen idő van. Azt is utálom, izzadok.
De Svájc déli, olasz része ilyen szempontból sokkal jobb.
Francia rész is más, de csak kirándultam arrafelé.
Zanza2 2025. 09. 02. 07:43
Előzmény: #94075  x2029J
Egyetemi tanár ismerősöm évekig dolgozott Svájcban kutatóként. Mesélte, a svájci kollégák mindig nagyon szűkszavúak, hivatalosak és távolságtartók voltak vele, pedig kifejezetten kultúrált, kedves ember. Utolsó nap munka után búcsúzásként meghívta a közvetlen munkatársait egy közeli sörözőbe. Nem értették, mit akar, és miért. Azt mondták, ők nem költenek ilyesmire. Mondta, hogy ő fizeti az egészet - ezt pláne nem értették, bizalmatlanul méregették. Mindenféle mondvacsinált kifogásokkal lemondtàk, végül csak egy lengyel kolléga ment el vele.
Boby
Boby 2025. 09. 02. 07:24
Előzmény: #94075  x2029J
Nem meghazudtolni akarom a nővéred,de nekem teljesen mások a tapasztalataim,sokkal pozitívabbak. Igaz,én jóval kevesebb ideig éltem kint mint 30 év. Amúgy a feleségem unokatestvére (nő) sok-sok (tízen vagy húszon) éve Svájcban él,pont a nyáron mondta, hogy semmi pénzért nem jönne haza.
x2029J 2025. 09. 02. 07:11
Előzmény: #94072  kkv14
Piszkosul kihasználja a dolgozókat a kapitalista rendszerük.Svájciak lehetnek főnökük, de a egy kelet-európai szinte soha.
Nincs egy normális nyelvük. A Schwizerdütsch  -től felfordul minden külföldinek a gyomra.
Nem tudok most 36 évet leírni, amit a tesóm folyamosan mesélt, de elég csak az utolsó pár hónap:
Utolsó bérelt lakásában 30 évig élt. Vigyázott rá. Természetesen magad nem takaríthatod ki, mert képtelen vagy olyan dolgokra figyelni amit a profi takarítócég tud, hogy mire figyelnek átvételkor. Pld. a redőny minden rése koszmentes legyen az összes részben, de a hűtőajtó harmónikagumijának a résében se legyen egy morzsa sem.
Egy ilyen takarítás nagyjából 3-4 százezer forint, és pár órát vesz igénybe.
Oké. A csapok szűrőjét is megtisztítotték, elég meszes a víz.
Természetesen 30 éves használat után nem lett olyan mint a vadi új.
Sebaj, megígérte neki a házkezelőség hogy pár frankért tesznek fel újat, majd kiküldik a számlát utólag.
Majdnem 200 frank lett.
Pitiánerek a végtelenségig.
Más mentalitás, azért olyan szögletes ott minden.
Még a a közúti táblák is kisebbek, mint bárhol máshol.
Biztosan sokaknak bejön Svájc, de nem véletlenül menekült onnan haza 2 nőismerősöm mostanában, és itthon nagyon jól érzik magukat. 
kjanek
kjanek 2025. 09. 02. 06:02
Előzmény: #94073  kjanek
Marci a hitelminősítőknek próbálja majd megmagyarázni hogy a a csúnya számok ellenére minden a legnagyobb rendben van, sőt, ilyen jó még sosem volt, szánalmas balf*sz. :)
kkv14 2025. 09. 01. 22:17
Előzmény: #94071  x2029J
Hát akkor mesélj...., hogy tudják azok is akik csak hallottak róla.
x2029J 2025. 09. 01. 22:06
Előzmény: #94070  kkv14
Mert pénzzel a zsebben itthon nagyon is jó.
És a svájci mentalitás/életvitelt csak az szereti, aki soha nem próbálta, csak hallott róla, hogy ott milyen szipi-szupi minden.
kkv14 2025. 09. 01. 18:33
Előzmény: #94069  x2029J
Ha itt minden szarabb , miért jött vissza?
x2029J 2025. 09. 01. 15:46
Előzmény: #94066  TheSnake2020
15 éve én is azt terveztem, hogy kimegyek inkább családdal együtt Svájcba, ahol akkor már 11 éve élt akkor a tesóm, lett volna hol lakni, stb. Nem csak egy lehetetlen történet volt, holmi agyszülemény.
Ehelyett pár hónapja ő költözött haza, Magyarországra.
Egyre szarabb orbánisztán a maga módján, de mi nem futamodtunk meg, és mi visszavesszük tőle az Országunkat.  Megpróbáljuk legalább.
x2029J 2025. 09. 01. 15:39
Előzmény: #94064  Matthias_Fo_Rex

"Irreális az árfolyam most itt ahol van."
-------------
20 perccel ezelőtti történet:
Gyerekkori ismerős kislány, már 50 felett, szintén most települt haza, mint a tesóm Svájcból.
Hívott hogy nagyon gagyi forintot akarnak adni neki az 1000 frankért.
Valami 411,9-et.
Így járt a tini korom szépsége, de ezért átutaltam neki 423 ezret, és majd megadja a cash frankot ha találkozunk a napokban.
----------------
Ezt csak azért írom, hogy mi az irreális?
Minden annyit ér, amennyit adnak érte.
Oké. Szar a forint a gazdasági helyzet miatt, orbán, stb, de nem adják olcsón. Akkor??? 
TheSnake2020 2025. 09. 01. 14:37
Előzmény: #94062  EURHUF_goes_to_haven
Szolgáltatás: pl Telekom, bankolas , lehet azért találni.  Aggregat drágább odakint,  de az sem ilyen egyszerű.  Ha bemesz egy Barber Shopba nem hiszem, hogy messze leszel az átlagos osztrák ártól.  Idén kenuzas a Krkan fillérekért, nehéz osszehasonlitani.  Ez csatolt igy eszembe jutott.  Vagy , hogy hotelt már 15 éve német oldalakon foglalok. 
TheSnake2020 2025. 09. 01. 14:31
Azt már nagyon sokan pedzegetjuk,  hogy lehet, hogy egy forint kiszallot látunk. 1 évvel ezelőtt is erre tippeltem, illetve az év végi tippem is ezt tükrözte.. én úgy döntöttem,  hogy az országból tartok kiszallot részben.. elkezdtem a jövő évi választási eredmények lehetséges forgatókönyveit átgondolni és megismetlem van a rossz, és van a nagyon rossz.  Ez úgy,  hogy a világ többi részén BAU.
FR73 2025. 09. 01. 14:19
A magas kamat agyonnyomja a költségvetést. Valóban, ez így van, ez is a dolga, hogy közvetlen vagy közvetett módon kiszívja a felesleges pénzt a gazdaságból.
Ha levinnék egyebek változatlansága mellett, akkor a HUF-nak és az inflációnak annyi lenne, és viszonylag hamar még magasabbra kellene emelni.
Matthias_Fo_Rex 2025. 09. 01. 12:05
Előzmény: #94059  slash
Irreális az árfolyam most itt ahol van. Kiugróan magas a kamat, agyonnyomja a költségvetést. Semmi értelme ezt erőltetni. Max a narancsos uraknak a kiszálló miatt tartják itt.
Mi kisbefektetők meg nem is részesülünk a magas kamat előnyeiből.
Ha a hitelminősítők valóban normálisan elemznek, akkor ősszel leminősítést kell hozniuk.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 01. 11:27
Előzmény: #94062  EURHUF_goes_to_haven
Nem értetted meg a mondandóm lényegét. Olvasd el újra.
-
Nem várom el, hogy azonos árszínvonalon legyen a szolgáltatások ára, vagy külföld olcsóbb legyen. Nem is írtam, és nem is implikáltam ilyet. Nyugodtan beidézheted, ha mégis.
-
Itt többször felmerült, hogy a forint erősen van tartva, mert külföldön bizonyos termékek (zöldség, olíva olaj, kávé, stb.) illetve bizonyos szolgáltatások (éttermi pizza, kézműves fagyi) árai alacsonyabbak, mint nálunk, vagy megközelítőleg ugyanannyi, de jobb minőségűek (és ez utóbbi szerintem alapvetően igaz is). 
-
Ezzel kapcsolatban hoztam fel csak azt az aspektust, ha tényleg olyan erős lenne a forint, mint ahogy pl: Bobby szokta írni, akkor a szolgáltatások árai között sem lenne ekkora különbség, jobban konvergálnának átlagban! a díjak, árak. Pl: fodrász, körmös, stb. 
-
Megjegyzem, hogy az olasz éttermi pizza árában is van munkabér, ami áltagot nézve magasabb az olaszoknál mint itthon, mégis kb. ugyanannyi vagy olcsóbb a pizza, és mégis általában magasabb színvonalú, minőségű az étel.
-
Olvasd el újra a monetáris és fikális politikával kapcsolatos véleményem összefüggéseit az árfolyammal (mert erről írtam, ez lett volna a lényeg). Én ezt a véleményemet továbbra is fenntartom. Szívesen veszem a konstruktív ellenvéleményedet, ha jó értelemben tudsz vitázni.
-
Végül csak annyit, hogy hidd el én is tudnék lekicsinylően írni a hozzászólásodról, vagy személyeskedni veled, sőt kifejezetten tudok gonosz kis troll is lenni, ha úgy tartja kedvem, de talán izommantől eltekintve eddig mindig mindenkivel normális stílusban és jó értelemben próbáltam meg - konstruktívan - vitatkozni.
-
Úgyhogy vice versa azzal zárom a mondandómat téged idézve: "Ha ennyit nem sikerült megérteni, akkor felesleges válaszólni..."
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 01. 10:35
Előzmény: #94041  Moka_Brikka
Bocs kihagytam pár hetet nyaralás miatt.
Te kommentedre had reagájak . A szolgáltatások árai 2 dolog befolyásolja legfőképp. :
1- munkabérek
2-alapanyagköltségek
Az hogy a külföldinek mennyi ott valóban számítt az árfolyam, de ennyire különböző bérszinten, mégis hogy várhatod el hogy azonos legyen a szolgtatások ára, vagy külföld olcsóbb legyen ?
illetve adódik a kérdés, hogy élelmiszerek közt árban és minőségben miért jobb a külföldi. 
Ha ennyit nem sikerült megérteni, akkor felesleges válaszólni... a szolgáltatások árának összehasonlításánál csak az árfolyamot... szvítbébidzsízösz... persze minőséget, meg munkabért ne is tegyük mellé... minek is.. 
x2029J 2025. 09. 01. 09:26
Előzmény: #94060  x2029J

W. Csilla többször kp befizetésnek "látta" a milliós összegeket
helyesen:
W. Csilla többször kp befizetésnek "látta" a milliós összegeket, amik kifizetések voltak.
ATM.

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek