Topiknyitó: tigus7313 2007. 11. 17. 13:00

Rába elemzések, elmélkedések  

Topikindító.

Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.

Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.

A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.

Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.

Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.

Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 12. 07. 12:22
Előzmény: #1019  tigus7313
ebből n azt látom:

1. az igatlantól még kedvező környezetben kellett volna szabadulni, akár áron alul is, ezzel nagyobb lenne most a mozgástr, az ott elveszett 1 mrd most hozna 3-at.

2. kisebb lett vona a mellény és tavaly elmgy a cég 2200-on az utólag a menedzsmentnek is jobb lett volna. csakhát ilyenek a menedzsmentek
tigus7313 2008. 12. 06. 21:29
Előzmény: #1018  tigus7313
Erősségek
Erős, válságkezelésben edzett menedzsment (pl. az öntöde kiszervezése is a legjobbkor történt, így most már nem jelent beruházási kényszert, több pénz marad a kovácsüzemre)
Kis méret miatt rugalmasság, gyors válaszok (ld. bérelt munkaerő csökkentése) a kihívásokra, ezért hatékonyabban kezelhetők a váláság hatásai.
Aktív üzletfejlesztési képesség, új megrendelések még ilyen iparági környezetben is mindhárom üzletágban.
Diverzifikált piac (katonai járművek – erre kevésbé hat a válság, jól tervezhető, tgk futóművek - ez érzékenyen reagál, de talán közel az alja, mezőgazdasági futóművek - több megrendelés, mint tavaly, 2009 közepéig jól néz ki, speciális futóművek (Marmon)- nem várható növekedés, a leszerződött mennyiség remélhetően teljesül?, alkatrészek, pótalkatrészek – ha nem vesznek új tgk.-t, a régiekhez egyre többre lesz szükség, személyautó alkatrészek – láttuk Suzuki: 25%-os csökkenés, busz futóművek – orosz piac megdermedt a télben, talán a tavasz?, busz, vasúti ülések - óriási növekedés és szép számú megrendelés.
Hatékonyság javítási tartalékok.
„A cég helyzete jelenleg rendkívül stabil. A jelenlegi hiteleinkkel 2009-ig elvagyunk” (by Pintér)
(remélem q4-ben jelentős készletállomány csökkenést is látok végre, mert túl sok pénz áll már benne)

Gyengeségek
Likviditási korlát (a takaró lehetne hosszabb is – kellett volna még 1 év)
Ingatlan üzletág 0 bevétel, jelenleg 0 esély nagyobb tranzakcióra, ez a részvényárfolyamából is kikerült.
Tervezhetetlenség miatt könnyedén lehet rossz döntéseket hozni (kapacitás lekötés, hedge árfolyam és mérték), melynek súlyos lenne az ára.
Bizonyos árbevétel szint szükséges a közvetett költségek kitermelésére.
tigus7313 2008. 12. 06. 17:52
Ugyan írtam, hogy 1000 alatti árfolyam esetén nincs sok értelme az elemezgetéseknek, de jelentősen megváltozott a gazdasági környezet, így vegyük sorra mik a kockázatok és a lehetőségek, mely során felhasználom és támaszkodom az utóbbi időben Pintér Istvánnal készített interjúkban elhangzottakat.

Kezdjük a kockázatokkal:

Piacméret
Egy biztos, a bizonytalanság: a megrendelések össze-vissza változnak, a partnerek nem tudnak adni előrejelzéseket, hogy fog alakulni a 2009-es év, így lehetetlen tervezni, optimálisan kiosztani a kapacitásokat.
Nagyon nehéz megfelelő válaszokat adni a piacméret hirtelen változására (márpedig a lassú reagálás nagyon sokba kerülhet), bár a trend mára egyértelmű. A válság hossza, illetve a kifutása azonban nem, tehát még erre sem egyszerű felkészülni, mert nem mindegy, hogy rövid távú intézkedéseket kell hozni, vagy hosszúakat. Az árbevétel visszaesésének mértéke továbbra is kérdéses.

Árfolyamok
A devizaárfolyamok volatilitása is jelentősen emelkedett, ezáltal itt is jelentkezik a kiszámíthatatlanság, és nehezen adható megfelelő válasz a kihívásokra (pl. a 180-190-en kötött hedge ügyletek mai szemmel fájóbbak, mint a 160-as dollár idejében).

Likviditás
Szerencsére a 2006 óta folyamatosan emelkedő készpénztermelésből adódó cash-t, nem srv-re költötték, hanem fejlesztésre és hiteltörlesztésre, így sokkal jobb helyzetbe érte a céget a válság, mint 2003-ban. (más kérdés, hogy 1 év még kellett volna, hogy a modernizációs programot végig csináljáki, mert azzal még jobb helyzetben lenne a cég). 10-12 mrd között mozog s hitelállomány, megújítása nem jelent problémát (de drágább lesz, bár a kamatteher számottevően nem változik (+ néhány 10 millió) az előző évekhez képest, mert akkor magasabb volt a hitelállomány), de a mozgásteret szűkíti, hogy további hitelt nehéz lenne szerezni. Ezt nem is tervezik, a novemberben bemutatott modernizációs programot saját erőből és már elnyert támogatásból szeretnék megcsinálni. A bizonytalanság miatt azonban a beruházások is visszafogásra kerülnek, illetve időben eltolva valósulnak meg a stratégiai kulcskapacitások kivételével.
A vevők fizetési hajlandóságának csökkenése, illetve a megrendelések esetleges drasztikus visszaesése szintén kockázatot jelent a likviditásra nézve.
Áremelési lehetőségek közelítenek a nullához.

Lehetőségek

Piaci részesedés növelése
A válság hatására ugyan visszaesnek a megrendelések, de a stratégiai szerződéskötések (Volvo, Scania és talán a Claas, és a JD) következtében a termékmix növekedése (több termékre érkezik megrendelés) várható. A két hatás eredője inkább pozitív lesz (egy új termék megrendeléséből fakadó árbevétel növekedés jelentősen meghaladja a meglévő termék gyártásának csökkenéséből eredő árbevétel csökkenést.) Ezenkívül „a Rábának komoly üzletfejlesztési lehetőségei vannak, így reményeink szerint növelhetjük piaci részesdésünket is”. (by Pintér)

Kedvező árfolyamok
A kedvező árfolyamok jelentős mértékben tudnák ellensúlyozni a megrendelés visszaesésekből következő árbevétel csökkenés eredményhatását. Nézzük egy példán keresztül: 2008-ban teoretikusan 100 M USD bevétele lesz a vállalatnak, az átlagárfolyam 173 körül alakulhat, így az árbevétel 17,3 mrd. Tegyük fel, hogy 25%-ot csökken az árbevétel dollárban (bár ennyit nem fog csökkeni a nehéz tgk. piac, a Marmont meg nem tudom, de évi 45 M USD-re szerződés van), azaz 75 M USD lesz 2009-ben, az átlagárfolyam azonban 203-ra nő (Magyaro. kockázata nő, mint láthatjuk, és az forint gyengülést, illetve gyenge forintot jelent). Az árbevétel 15,3 mrd-ra csökken, ami 11,5 %-os csökkenést jelent. Vagyis 10-12%-ra csökken a 25%-os rendelés visszaesés hatása. A Suzukira is igaz ez. (vagyis akár 25%-nyi megrendelés visszaesés esetén a devizaárfolyamok tompító ellensúlya mellett „csak” 10-12 %-nyi árbevétel visszaesés várható. Emellett még 4,5-5 mrd körüli EBIDTA könnyen elérhető)

Hatékonyságnövelés
akár fájdalmas intézkedések meghozatalával.
További hatékonyságjavítási intézkedések kerülnek meglépésre (melyeket az eredeti környezetben nem biztos, hogy megléptek volna ilyen gyorsan). A kovácsüzemi modernizáció további költségcsökkentést eredményez, mely a beszállítói versenyben előnyt fog jelenti. „Úgy látjuk, jelentős hatékonysági tartalékaink vannak” (by Pintér)

Együttműködési kényszer, JV-k
Felgyorsul a kooperációs lehetőségek feltérképezése, illetve kihasználása (pl., Alkatrész üzletág - vegyesvállalat az üléshabgyártás kapcsán: hozzáértő, nagy piaccal rendelkező partner, aki megkönnyítheti a belépést olyan nagy partnerekhez, mint az Audi, BMW, vagy a Mercedes). Az esetleges akvizíciók lehetősége is növekszik, persze nem cég, hanem eszköz és piac átvételt jelentő. (kevesebb forrást, illetve finanszírozást igényel, tehát van reális esélye)

Aktív üzletfejlesztés
Volvo, Scania, Claas
Busz és vonat ülések növekedés várható 2009-ben
Alkatrész gyártás, pótalkatrészgyártás
Üléshab (Renault Master)
Sennebogen, DAF (?)
tigus7313 2008. 11. 29. 13:49
A másik topik elszállt, úgy látom.

No a tul. szerkezetben az október a likvidálások, illetve a pótfedezet nyújtási kötelezettségek hónapja volt.
Ezért fordulhatott elő, hogy pl. a Concorde-nál eddig nem látott mértékben, 1.000.000 db-bal (nettó 800.000 kötvény alap csökkent 200.000) nőtt a részvények száma (ennek egy része valszeg KGT, aki visszahozta a Rafiból, hogy mennyi maradt neki, nem tudom. Lovas kolléga arányaiból kiindulva harmadolt-negyedelt).
Aegon azért nem csökkentett akkorát, mint a szept 30-ból látszani tűnt. augusztushoz képest nem változott a pozija.
A Trigont tudjuk, tovább csökkentett (már csak 600.000 db....)
CIB nőtt, Erste csökkent közel azonosan (120.000 db).
Törölt felhasználó 2008. 11. 04. 09:37
Előzmény: #1015  Törölt felhasználó
és elérkezett a szégyen pillanata. az hagyján, hogy a genesis hamarabb talpraáltt mint a rába, de a synergon is lekörözte. tehát, lehet tenni a fundára. s hogy milyen cég részvényese szeretnék lenni? egy drága cégé, sok papírral:))))
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 11:00
Előzmény: #1014  akibaci
kihagytad a nyáriakat akibaci!

jön a szégyen, a syni lassan lekőrözi a Rábát!!!!
akibaci 2008. 11. 03. 10:03
Előzmény: #1007  Törölt felhasználó
Mik34,

Nem kötözködni akarok, én is összeadtam a cég részvényvásárlásait, és nekem 2008.09.26-tól kezdődően, október 20-ig bezáróan szerintem 120616 darabot vettek, 117millióért. De lehet, hogy én néztem valamit be.
tigus7313 2008. 11. 03. 09:46
Előzmény: #1012  Törölt felhasználó
dehogy lettem:))

azért az 5 db-ra meg azt mondaná a közvélemény (én is), hogy komolytalan.

egyébként benne volt az interjúban, hogy masszívan alulértékeltnek tartja a Rábát.
nagyon többet szerintem nem tehet.

Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 09:24
Előzmény: #1011  tigus7313
én nem ostoroztam a menedzsmentet. én az elmúlt hozzászólásomban menedzsment kritikaként annyit fogalmaztam meg, hogy a pintér pld vehetett volna legalább 5 darabot, jelzésként. ez jó üzenet lett volna ennyi. kicsit érzékeny lettél....:))))
tigus7313 2008. 11. 03. 09:11
Előzmény: #1010  Törölt felhasználó
IP,

lehet ostorozni a menedzsmentet,
való igaz nincs gyakorlatuk a különböző árfolyamkarbantartó és menedzselő praktikák terén. de kérdem én baj ez?

A tulajdonosok tényleg azt szeretnék egy termelő cég menedzsmentjétől látni, hogy különböző tőzsdei ügyletekkel, számviteli machinációkkal operáljon????

Ilyen tipusból van elég a magyar tőzsdén, nem??
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 09:02
Előzmény: #1009  tigus7313
a lehetőségek korlátlanok, az érdekek határozzák meg azok kiaknázását....
tigus7313 2008. 11. 03. 09:00
egyetértek mik34-gyel.
1.az srv-hez kell szabad saját tőke (eredmény, vagy eredménytartalék), ennek megállapításához auditált egyedi mérleg kell!! (nem konszolidált, tehát az anyavállalaté, amely alapban veszteséges, technikailag nyereségessé lehet tenni ugyan, de ennek mértéke korlátozott és valóban nem tudjuk, ezt a közbenső auditált mérleg tartalmazza, illetve a q3-nál már mi is kapunk róla némi infot.
2. az, hogy van pénz a másik oldalon, nem azt jelenti, hogy srv-re lehet költeni, főleg akkor amikor elkezdték a kovácsüzem és a szerelde modernizációját!!!
3. Valóban olyan a piaci helyzet, melyben jól lehetne venni srv-t, de az 1. és 2. pont korlátozza annak lehetőségét.
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 08:57
meglátjuk kinek van igaza. nem lennék meglepve, ha november második felében, de inkább januárban az előbb leírtak miatt újrakezdődne a buli... egyzser már megcsinálták fél év alatt a 800-2300 forintos kört, jöhet másodszor is. csak vevő kéne meg piac...
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 08:43
Előzmény: #1006  Törölt felhasználó
Na, összeadtam, 285 milliót költött el a cég srv-re eddig. A dinamikát is érdemes figyelni, szeptember végéig alig csipegettek (kiváve a legelső alkalmat, amikor keményen belenyúltak), majd október folyamán elkezdték 5-10k-s tételekben venni, aztán 21-én megszakadt a dolog, pedig akkoriban még olcsóbban vehették volna. Szerintem elfogyott az erre szánható pénz, akkor pedig nem nagyon fognak tudni még jópár hónapig venni...
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 08:35
Előzmény: #1004  Törölt felhasználó
Megnéztem már párszor, ugyebár 400 mill felhalmozott vagyon van, ebből kb. 150-200 millt elvertek már srv-re. Ugyanakkor úgy tudom, hogy auditált mérleg kell az srv-hez, az ott szereplőről pedig nem tudom, milyen. Srv-t június 23-án kezdett el venni a cég, a gyj-ben pedig 30-i dátum szerepel a mérlegnél. Vagyis szerintem még az előtt készíttettek egy auditált mérleget, amiben lehet, hogy más számok szerepeltek, vagy az is lehet, hogy azért hagyni szeretnének némi tartalékot. Ugyanakkor mostanság nehéz lehet olyan mérleget készíteniük, amelyben nagyobb felhalmozott vagyon szerepel, ugyanis a forint gyengülése okán a hedgek-en elszenvedett veszteség megint a negatív tartományba nyomhatta / nyomhatja a vagyont, és beletelik egy időbe, amíg a működésből befolyó pénzek ezt ismét 0 fölé lendíthetnék. Számomra még az is kétséges, hogy június 30-ig képes lesz-e összegyűjteni a cég a 3. tranche-hez szükséges srv-mennyiséget. Az árfolyamot pedig hangulattal szemben nem fogják tudni 2000 forintig tornázni, ez biztos.
watson
watson 2008. 11. 03. 08:11
Előzmény: #1002  Törölt felhasználó
Az exportőrök mentik meg az országot, ideje tisztelni őket :))

A határidőn eladott devizákkal gyakorlatilag likviditást pumpáltak a deviza swap piacba :))

"A gyengülő forint lázba hozta az exportőröket, ám számukra valójában jobb volna az árfolyamok kiszámítható alakulása."
Kaszáltak a hazai bankok a válságon link
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 08:11
Előzmény: #1003  Törölt felhasználó
és mik! ha megnézed a féléves gyj-t kiderül, srv-re van még pénz bőven. csak amint már említettem, most még nem érdeke a menedzsmentnek az árfolyam. szerintem a q3 számokkal és a hozzá tartozó prezivel akarnak majd valamit felépíteni, ami júni 20-ig egy 2000 forintos árfolyamban testesülne meg, hogy a 3. tranche lehívható legyen. csak hát ki is futhatnak az időből
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 08:09
Előzmény: #1002  Törölt felhasználó
abban egyetértek, hogy a menedzsment csak boldog attól, hogy megszabadul néhány nagytulajdonostól. az elmúlt másfél év erről szólt.. ebrd ki, győr ki, trigon ki, korányiék ki. csak nehogy túllőjenek a célon.most úgy tűnik, sikerült:)))))
Törölt felhasználó 2008. 11. 03. 08:07
Előzmény: #1001  pundit
én a nagytulajokra magasról teszek, ha alacsony az ár és a cég valóban értéks, majd jön vevő, vagy ilyen, vagy olyan. a pintér féle vételről csak annyit akartam mondani, hogy bizalomerősítő lépés lett volna, pozitív üzenet. akár csak 1000 darabbal is. (ennyivel ugye senkit sem húztak volna ki a csávából)
pundit 2008. 11. 02. 23:20
Előzmény: #1000  Törölt felhasználó
a csökkenö megrendeléseket kevesebb emberrel szolgálják ki.

ez a rábva stratégiája a válságra.

azt hiszem nem vitás hogy ez a papper valahol 1500 körül kellene járjon.

az összes külsös dolgozót elküldték.....

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek