Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.
Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.
A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.
Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.
Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.
Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
de lehet, hogy tévedek és surcharge-ok miatt meglep a q3 (ebben pessze kevésbé hiszek, mert a leállások és az extra rossz árfolyamok a negyedév 2/3-ban agyoncsapták az eredményt, legalábbis az üzemit)
Ha maradnak a devizák ezen a szinten, vagy magasabban, akkor a q4 látványosan (értsd: üzemi szinten) jobb lesz.
De erről korai polemizálni, majd a menedzsmettájékoztatón kiderül lesz-e profitwarning.
Előrebocsátom, ha lesz, az sem lesz zavaró számomra (ezért is írtam a 4,5 mrd-ot), mert valszeg teljesül a realizált hedges várakozásom.
lássuk a bázist:
Ebidta+realizált hedge
2007 Q3: 933 M
2007 Q4: 1.827 M Ft
közel duplája tehát, persze ebből nem következik a 2008 automatikusan, de a tendencia látható, úgy hogy igen, ezt várom.
A surcharge-ok működésének eredményét nem ismerem, annyi elképzelhető, hogy a q3 több lesz, a q4 kevesebb ezek hatásával vagy fordítva (nincs rá precedens), de a végeredményt nem befolyásolja.
úgy látom elbeszélünk egymás mellett. a 3,8-as real h+ebitda után az kéne, hogy a q4 2mrd legyen az 5,8-hoz nem, ez szerinted reális? mert a most leírtakból ez kéne következzen
nincs meg a tartós javulás, ez vicc akart lenni, ugye?
Az hogy 2008-ban negyedévenként csökken az üzemi eredmény erre mutatna????
Negyedévről-negyedévre egyre szarabb lett a külső környezet,
hahó nem beszéltünk még eleget a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulásáról, annak üzemi eredmény hatásáról?!!!
nem beszélve a piaci viszonyok alakulásáról (Usa tgk. piac hatalmasat esett és végig este az évet, FÁK nem indult be, stb.)
Ezektől nem leht elvonatkoztatni, és elvárni, hogy az ígért 5 mrd teljesüljön!!
Igen tavasszal én is meglepődtem, hogy csak 5 mrd EBIDTA-t jeleznek előre (legalább 5,5 mrd-ot vártam a piaci körülmények (devizák, no pénzügyi válság, no gazdasági visszaesés) alapján, de ez megváltozott!!!
Az eredményt főleg az üzemi eredményt és ezáltal az EBIDTÁt nem lehet ceteris paribus (minden változatlan) kategóriának tekinteni, ami nem változik a külső körülmények hatására.
Egyébként meg pont szerencsés a Rába helyzete, mert az eredmény nem lesz kevesebb (szignifikánsan), hanem csak átrendeződik.
4,5 mrd Ebidtát várok, de realizált hedge-dzsel 5,8 mrd-ot, és ez realizált cash bevétel!!!
Persze lehet még akár 200-as dollár is a negyedik negyedévben és akkor meglehet a sokak által várt 5 mrd, de a realizált hedge-dzses eredmény ettől nem változik, marad 5,8 mrd!
És ez a lényeg!
Neked aki sokat foglalkoztál a Rábával, és akivel sokat beszéltünk az üzemi eredmény-pénzügyi eredmény hedge miatti mozgásával tudnod vagy látnod kellene, hogy a 2008-cal nincs nagy baj, sőt igencsak rendben van. (vegyük már figyelembe mik történtek a gazdálkodási környezetben)
A 2009 érdekes lesz piaci szempontból, hogy hogyan alakul majd a tgk., a busz, vagy a mezőgazdasági piac, de ez meg messze van, és amilyen csapkolódás folyik most, nem is lehet jelenleg megjósolni (maguk a megrendelők sem tudják) hogy mi fog történni.
a 3,8 relizált hedge-dzsel viszont nem szerény, hanem szegényes. mert sajnos negyedévről negyedévre romló tendenciát mutat majd mindenkinek, és aki hitt a tartós javulásban, az most majd nem fog többé....
ezt nehéz lesz kommunikációval ellensúlyozni. ki hiszi el, hogy akár a 4,8 is meglesz év végére így???
a 3,8 realizált hedge-dzsel együttértendő, a szövegkörnyezetből adódott, azért nem írtam ki.
a 2,8-cal beletrafáltál, mert kb. annyit várok hedge nélkül. (bár a körülmények miatt teljesen bizonytalan az előrejelzésem)
Egyébként ez az eredmény szerintem nem annnyira szomorú. Éves szinten még mindig 16.6%-os emelkedés (miközben az usd átlagár több, mint 20 Ft-tal esett).
az ingatlaneladással én sem számolok, mert láthatóan a menedzsmentet egyelőre nem érdekli, valamiért egyelőre nem érdekük, ne fogjuk már a válságra, amikor nem volt, akkor sem csináltak vele semmit, ebbe kezdek belenyugodni. csak ne felejtsük el, hogy ha nem kezdenek semmit az ingatlannal, akkor bizony az értéke egy nagy nulla..
az engel meg szerintem menekülni fog
Az 5+ EBIDTA csak üzemi vagy realizált hedge-dzsel együtt értendő?
Mert az 5+ csak realizálttal érhető el,szerintem. (q3 valahol 3,8 mrd körül alakulhat)
Persze ha marad vagy még erősödik az USD, EUR és esetleg lesz egy tavalyihoz hasonlóan erős q4, még bármi lehet.
A q3 publikálásakor valszeg megtudjuk a választ a menedzsmenttől.
Ingatlant eladni hitelválság idején?
Én nem számolok vele ebben az évben már, bár az Engellel kapcsolatosan várok híreket (lesz-e további megállapodás vagy nem).
A komolyabb volumenű megrendeléseket bejelentik (bejelentették eddig is).
A mai Kisalföld interjú megerősíti bennem, hogy nagyon fontos lesz, milyen tájékoztatást tud adni a cég a piaci helyzetről (azonkívül, hogy romló), illetve a vállalatot érintő közvetlen hatásokról:
"Pintér István, a győri Rába Járműipari Holding elnök-vezérigazgatója úgy véli, Magyarországon nem az a kérdés, hogy utolér-e bennünket a pénzügyi válság, hanem az, hogy milyen mértékben.
– A Rába hónapok óta érzékeli azt, hogy a piaci előrejelzések egyre bizonytalanabbak – fogalmazott Pintér István. – Ez igaz valamennyi stratégiai piacunkra, az Egyesült Államokra, Európára és Oroszországra is. Mivel vevőink elbizonytalanodtak, a piacokon is csökkenésre kell számítani.
Az elnök-vezérigazgató szerint a bajt tetézi, hogy a piaci bizonytalanság mellé a pénzügyi válság okozta bizonytalanság is társul.
Pintér István: „A biztonsági öveket be kell kapcsolni"
– Ha a vállalatok nem jutnak pénzhez, elindulhat a dominóeffektus, amelynek a végét csődök jelezhetik. Azok a vállalkozások, amelyek adósságot halmoztak fel, gyorsabban csődbe juthatnak. Különösen veszélyes lehet, hogy a két bizonytalanság – a piaci és a pénzügyi – egymást erősítheti.
– A tanulság a Rába számára egyértelmű, ha nagy a turbulencia, a biztonsági öveket be kell kapcsolni – magyarázza Pintér István. – A készpénzmenedzsment előtérbe kerül, vevőink fizetőképességét folyamatosan ellenőrizzük. Ezen a téren is igazolva látjuk azt a következetes stratégiát, amelynek eredményeképpen a Rába-csoport hitelállománya jelenleg az iparági átlag alatt van és felkészültebb a turbulens időszakok kezelésére. "
Köszi a válaszokat tigus.
Ha lesz időm majd megnézem, hogy milyen tényezők okozták a korábbi évek válságperiódusait, (valószínű az első jelek azok lehetnek amiket leírtál: piacvesztés) - és hogy most milyen megrendelések miatt vagyunk védve ettől? A hosszú távú (pl. 1év) rendelésállományokról szoktak információt adni?
"hát korábban a tervek árbevétel növekedésekről szóltak, egy recessziós környezetben persze lehet növekedni, de azért nehezebb"
"az elemzők egyébként meg a közhangulatra reagálnak. recesszió? akkor vegyük le a sales becsléseket 5 %-al fő az óvatosság"
Nézzük meg (elemzők is ha olvassák) a 2007-2010-es stratégiai tervet, mert NEM az árbevételnövelésről szól!!!
célkitűzések:
az árbevétel 20%-os növelése 2010-re a 2006-os értékhez képest: ez 60 mrd, tehát 2008-ban teljesült!!!
hitelállomány 10 mrd alatt (szintén teljesült)
készpénzteremtés 4-6 mrd forint körül alakulhat. (többé-kevésbé már ez is)
fókuszváltás EU-ra FÁK-ra (megtörtént és folyamatban)
vevőkkel való közös kockázatviselés (megtörtént)
kapacitáskihasználtság javítása
közvetett költségek további csökkentése
technológiai fejlesztések beruházásokon keresztül (ld. modernizációs program)
eszközalapú akvizicíó (ez még feladat).
Azaz nem az árbevétel növelésén van a hangsúly, hanem a hatékonyság és az eredményesség növelésén (akár szinten maradó, de más szerkezetű árbevétel mellett).
Én meg a napokban utaztam egy Rába üléses Suzukival amikor meséltem, hogy San Franciscoban lassan minden busz Rába futóművön fog szaladni a dombokon amikor szembejött egy Claas gép az úton, a mezőn pedig egy John Deer vágtázott :DD
végülis nem gyárthat mindent egymaga
az elemzők egyébként meg a közhangulatra reagálnak. recesszió? akkor vegyük le a sales becsléseket 5 %-al fő az óvatosság. hát tessék nekik elmondani, hogy nem köll aggódni, mert recesszió ide vagy oda, a traktort veszik, abba meg kell a futómű. a teherautókkal meg utánfutókkal kapcsolatban nemtom mit gondoljak, dehát gondolom majd ezt is kommunikálja a menedzsment.
erről beszélek én is. szép úgy elvérezni, hogy közben tudjuk, jó a rába:((( az állami nyomda is jó az elemzők szerint, meg az otp is, meg az egis is. a 2007-es első félévi nagy hossznál legalább utólag láttuk mitől volt a felfelé menet, legaláb három négy nagyobb szereplő látott fantáziát a papírban és egyszerre vették a javuló eredményesség mellett. te most látsz ilyet aki ide akarna jönni rábát venni. a nagy alapoknak 100 mio euró az alsó kapitalizációs határ, ez ugye 24,5 yard. na ettől most messze van a cég.... közben még a magyar brókercégek közül az első két legnagyobb forgalmú nem is fogalkozik a rábával, elemzés szinten sem.
Rába elemzések, elmélkedések
Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.
Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.
A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.
Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.
Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.
Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.