Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.
Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.
A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.
Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.
Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.
Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
Legyen 70%. Trigon kiszállóban, Győr kiszállt, marad egy két alap, illetve KGT-ék, de gondolom ők is kiszállnak amint elfogy a pénzük. Az egyetlen stabil tulaj a Hicom.
Még csak nem is kéne begyűjteni a jelenlegiektől, 80%körüli a freefloat. De a legtöbb iparági vállalatnak meg van a maga baja. Elevetúl problémás egy ilyen tözsdei kivezetés.
akkor a menedzsment miért nem szerez szakmai befektetőt? olyan nehéz, vagy pedig a jelenlegi struktúrában nincs érdeklődő? szerintem ha a jelenlegi tulajdonosoknak valaki azt mondaná: nesztek itt egy kis prémium és adjátok oda a szakmainak, talán kiszállnának, nem?
Meglátjuk. Én kevesebbre várom. Sztem nem realizáltak olyan nagyon sokat a hedgeből.
Már hogy a viharba ne lenne szükség szakmaira.Egy jó szakmai befektőető adhat know-howt, stratégiát, piacokat, technológiát, megrendeléseket, stb. A jelenlegi tulajdonsosok hozzáadott értéke ilyen szempontból 0.
amennyivel kevesebbet mondanak az elemzők - 4,8 mrd az 5 helyett - az nem is irreális, figyelembe véve, hogy a relizált hedge már az első félévben is sok volt.
szerinted szükség lenne ma is egy szakmai befektetőre?
A hedge realizálása miatt, nem is biztos hogy olyan nagy baj lett volna ha a dollár még egy darabig gyengus. 2000 körül a Carraro majdnem megvette, de az EBRD úgy gondolta hogy 11 dollár/rv túl kevés, + a Wallis által delegált nagytudású, meg a félkegyelmű győri polgármester is nagyot alakított.
Szerintem kivár a piac azért alacsony a forgalom -meg persze elég sok tőkét kivontak a régióból. A szektor nem áll túl jól, és még nem tudni mennyire hat mindez a Rábára. Azt elég rossz jelek tartom hogy az ezévi EBITDA célkitűzés teljesíthetőségét majd mindegyik elemző kétségbe vonja.
szerintem meg ez nem az az időszak amikor nagy tételeket lehet adni-venni.
Így az árfolyamalakulás sem tükrözi a piac értékítéletét. (max. a távolmaradással jelzik, hogy nincs itt az idő)
nem tudom feltűnt-e sokatoknak, de augusztus eleje óta nagy mértékben visszaesett a forgalom. Ha az önkötéseket, meg a hati kötések ellenpárját kivesszük, szerintem nem éri el a 10 ezer db/napot az átlag.
Én is teszteltem, már 1000 db-bal akár 4-5 %-ot is ellehet téríteni az árfolyamot.
IP, biztos ez az a piac, aminek a reakcióira figyeljünk?
Kötve hiszem. (ez nem az az időszak)
1702, a leállások augusztus végén voltak (kb. 2 hét), rossz árfolyamok meg két hónapig, a háromból.
Kérdezzem a piacot? Minek? Úgy is eldöntik, attól még az eredmény ugyanannyi.
Azzal, hogy az elemzők és alapkezelők a Rába hitelességét és transzparenciáját az élre helyezték, link
még az is benne lehet, hogy meglepődünk a piaci reakciókon (pozitívan).
még annyit, hogy nézd meg a 2007 q4-et
a futómű akkori kiugró bevételét bőven meghaladta a q1 és a q2 is, az alkatrésznél is ez a helyzet, ez talán q4-re is feltételezhető. egyedül a MHbevétel lesz valszeg kevesebb, mint tavaly.
És milyenek voltak az árfolyamok?
EUR átlag 252,8, USD átlag: 174,4. Elég közel vagyunk már hozzájuk.
Azaz ha a devizahatás hasonló (feltéve, ha így marad), így előtérbe kerül az összetételváltozás hatása, azaz a magasabb nyereségtartalmú futóműértékesítések aránya jelentősen nőtt a bázishoz képest, tehát ugyanakkora árbevétel mellett is nagyobb eredményt kellene elérni.
Feltételezem, hogy azért az árbevétel is növekszik, bár az üteme biztos, hogy lassul a külső környezeti hatások miatt.
Ehhez még hozzá jöhet a surcharge-ok csúsztatott pozitív hatása (bánat tudja mennyi), plussz a folyamatban lévő acélár csökkenés is jót tehet.
Na, ha ezt mondja el a menedzsment valamikor novemberben, hátradőlhetünk:))
Rába elemzések, elmélkedések
Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.
Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.
A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.
Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.
Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.
Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.