Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szabadrablás van és húgyszag. Ki köll kerülni a trógerukat.
Törölt felhasználó2020. 04. 05. 19:33
Előzmény:
törölt hozzászólás
'Egyszerű vidéki emberként csak ámulva hallgatom, hogy milyen árakat kifizetnek egyesek a villanyszerelőnek " Tessék már békén hagyni a melós villanyszerelőket , néha ők is már hadd járjanak jól ne csak más ,a mézes bödönhöz őket is oda lehetne engedni néha.
Törölt felhasználó2020. 04. 05. 19:14
Előzmény:
törölt hozzászólás
" Örülök, hogy rátaláltam a fórumra, sok hasznos információ is elhangzott. Több olyan dologra felhívtátok a figyelmem, amire nem gondoltam volna önmagamtól. " Legteljesebb mértékben eggyetértek ,én is rettenet sokat tanultam itt az itteniektől,nemcsak hasznos infókat hanem látásmódot is. Ajánlók sweex egy jó kis szakirodalmat most ezeket olvasom ,hogy legyen némi nemű tudásom ahhoz hogy értsem is amiket írogattak itt., Mert nekem néha magas volt. De tanulunk . André Kostolany összes.
Nem a 2013-as allapot volt a normalis hanem a valsag elotti2008-as,igaz akkor is volt lufi az arakban,de korantsem akkora mint most. Kobanyai panel 8 milla volt,azota ratettek az inflat,vagy szamolhatunk dollar arfolyamvaltozas szerint is tobb mint 100%. Tehat 16m felett van,de 20 alatt joval a realis,fizetesek alapjan elerheto ar. 20 millat irtam valsag melypontnak,amit a koronavirus miatt vittem le 5 millioval az elozo arhoz kepest. Tehat 15m korul lehet a panelok alja. Nagyoke. Es ha kiszamoljuk median atlagberben az egy hazasparnak pontosan 5 ev,de kokemeny megtakaritassal,abszolut letminimumon....szo sincs 2 evrol,es kozbe meg dozsolnek is a vevok,olyan nincs. En helyedben varnek meg a vetellel,mar csak a szamaid miatt is.
A kis lakásom ne tartsa az árát csökkenjen ahova akar egyharmadot is akár nem érdekel,teljesen független , a kicsi és a nagyobb lakás közötti különbözet ami érdekel. Az csökkenjen.
Pesten nincs semmi túlértékeltség. Nincs is érték csak ár van ,piaci ár volt és azon történtek tranzakciók ,legfeljebb az átlagembereknek lett elérhetetlen a saját lakás,a spekák befektetőknek teljesen megfeleltek az árak, mindegyiknek más okból indítékból de megérte , sőt még versenyeztek is egy egy jó vételért. A Map Plusz után már nem érte meg nekik ,az Airbnb telítődése korlatozasai és a hosszútávún elérhető hozamok miatt , főleg ha már árnövekedésre sincs remény szépen kiszálltak Most majd szépen visszakorrigalnak az árak jelenértékenken kb a 2017 év végi szintre. A covid19 miatt pedig csurog majd még lejjebb.
Miert hiszed azt hogy a Te kis lakasod jobban tartja az arat mint egy nagy? Jelenleg is pont az a problema hogy egy 50+ paneltre csak par millaval kell tobbet adni mint egy 30+-ra. Anomaliak vannak a piacon,pont ezert nincs forgalom,befagyott piac van. Ha itt megszunik a konjuktura a kis lakasok se kellenek,ergo nem tudsz toluk megszabadulni csak nyomott aron,nehogy azt hidd hogy aranyosan fog valtozni az ar. Most egy kis lakas 30,egy nagy,ami neked kene 50misi,a kicsi siman felezodik,a nagy viszont nem,ugyanott vagy mint most,szoval ne kenyelmesdj el nagyon,inkabb add el most a lakasod,es menj albiba,ugy talan kijon a matek.
Ez érdekes poszt, később vissza lehet keresni, melyik van meg, és mennyiért. Korábban én is raktam be lakásokat, direkt túlárazottakat, és bizony elkeltek... -- Itt még egy dologra kell készülni, sok iroda hirdet már eladott ingatlant, mert vagy feledékenységből vagy szándékosan nem vették le. Én nagyon sok ilyennel találkoztam és találkozom. -- A konkrét lakásokhoz: a Balaton utcai jó hely, viszont hiába írja első emeletinek, az bizony földszinti, nézd meg a konyhai képet, látszik az út és a járda, plusz a rács az ablakon is csak a földszinti lakásoknál van a házat mutató képen. Ez elég nagy hátrány, ezért is nyomott az ár. Az olyan még elmenne, ami félemelet, tehát nem járkálnak ez az ablak előtt, de ez nem olyan. A Szent István körúti a körútra néz, ez K.O. Meg ott nagyon sok a műemlék épület, ezt meg kell nézni. A Szemere jó, ezt el fogják vinni ennyiért. A Régiposta gáz, sötét lyuk, nincs konyha, lehet a csövezése sincs meg, elektromos fűtés, stb. Kérdés hogy gépészetileg helyre lehet-e hozni ezeket, mert az is lehet, hogy nem, de akár igen akár nem, ennyiért komolytalan.
Ncseed döglik a teraszán issza a Dom Perignont és nem érdekli ez az átmeneti pár éves időszak a bérleti díj attól még csorog. Én meg iszom a relax fotelembe a hideg sört és fülig ér a szám ,hogy végre vége a befektetési célú lakásvásárlásoknak. Végre nyugodtan tervezhetem a várhatóan szolidabb árakon a saját célra történő nagyobbra való lakáscserémet kp-re. Minél nagyobb a zuhanás annál kevesebb pénzt kell költenem a különbözetre.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link