Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pitcairn2 2019. 06. 13. 10:33
Előzmény: #41956  Gaguse
van egy olyan érzésem, hogy akinél összejön annál jó sansszal mindenféle "támogatás" nélkül is összejött volna
pitcairn2 2019. 06. 13. 10:33
Előzmény: #41955  1kor13
és a projekt implementálásának felettébb csekély az esélye + implementálás esetén már nem is olyan nagy buli...
ebből is látszik, hogy leginkább az un. "befektetők" lelkesítéséről szól ez az egész (is...)...
pitcairn2 2019. 06. 13. 10:31
Előzmény: #41951  elemerorsos
10-20 év múlva meg a mostani sláger lakásokkal lesznek így:)
Törölt felhasználó 2019. 06. 13. 10:28
Előzmény: törölt hozzászólás
A babaváróról van új infóm, mert ugye pár telekkel mellettem árulnak ikerházakat (pesti külső agló) de már építik a következő ikerházat a következő telken, állítólag az 5% áfa miatt. Mert egyébként érdeklődő van, háztúrista, de vevő nincs már év eleje óta. A babaváróban bíztak eddig, de az ismerős ingatlanostól tudom, aki ezeket is árulja, hogy nem nyert ez sem, mert az  érdeklődők most minél olcsóbb, akár kádár kockát vennének és a babaváróból szeretnék felújítani úgy, hogy maradjon is belőle. Nem tudom, hogy a csok használt lakásra ezt mennyire keveri még meg, de tényleg nem tűnik ez akkora hülyeségnek. Új építésű ikerházat, ahol elmentek a maximális beépítési lehetőségig és garázs helyett kocsibeállót csináltak hátulra, ami az építőnek jó, mert így a garázst eladják szobának teljes áron, de az amúgy is minimális maradék telekrészt meg szó szerint megfelezi a 4 kocsibeálló és a hozzá vezető út. Nulla privát szféra, zsebkendőnyi megmaradt szabad telekrész, az is közös, gyakorlatilag egy kicsi előkert az ami privát. Szemben egy jó nagy telken levő, de nyilván felújításra érett házzal. Az új ikerházakat 45m akarják eladni, de talán 42m-ig lemennének, egy régebbi ház nagy telken meg 25m körül és alkudni itt is lehet. A kérdés, hogy a felújítás mennyi lesz, mert ott az isten pénzét is el lehet költeni, de lehet okosan is csinálni, főleg, ha valaki ezermester.
#41940 buyandhold: ha jól emlékszem a realizálás azt jelenti, hogy kockázatosabb termékből egy kevésbé kockázatosba rakod át a pénzed. A lakásnak nem csak az árcsökkenés a kockázata, hanem a lakáskiadásnak is van egy jelentős kockázata. A lakással kapcsolatban csak egy kockázat, amit én is most tudtam meg, amikor itt volt a szerelő, ha meghal a gázkazán javíthatatlanul, mert sokan egyáltalán nem tartatják karban, akkor a kondenzációsra csere + kémény bélelés milliós tétel meg egy külön harc az összes érintett lakóval, akik a gyüjtőre vannak kötve. Az enyémnek a javítása most 80e volt, de 3-5 éven belül még 80e-t rá kell költeni, ezt elmondtam a vevőnek is. A jó hír az, hogy alkatrész van és mivel minden évben átnézettem, ezért javítható maradt.
Gaguse
Gaguse 2019. 06. 13. 10:27
Előzmény: #41955  1kor13
Juli 4 re vagyunk kiírva, nálunk vagy összejön vagy nem :D
1kor13
1kor13 2019. 06. 13. 10:25
A babavárót eleve félreértik sokan. Felelősen nézve az csak egy kedvezőbb hitel, amit a gyerek érkezéséig törlesztgetni kell, meg utána ismét törlesztgetni kell, amíg nem jön a következő gyerek. Tehát egy olcsóbb hitelről van szó, segítségével tovább lehet kicsit nyújtózkodni, de nem 10 millióval, hanem hasamra ütök 2 millióval. A felvevője akkor fogja rajta szarrá keresni magát, ha megszületik a 3 gyerek. Most csak annyit jelent, hogy kicsit több hitelt tud felvenni. 
Gaguse
Gaguse 2019. 06. 13. 10:13
Így ahogy mondod. Most hirtelen mindenki eladni akar :D csak éppen nincs vevő. Még van pár csokos marinénje és ennyi...
dexter5 2019. 06. 13. 10:01
Törölt hozzászólás
elemerorsos 2019. 06. 13. 09:59
Pedig sokan igen. Minden relatív. Aki albérletben lakik, annak a saját lakás még ott is egy csoda.
elemerorsos 2019. 06. 13. 09:57
Előzmény: #41946  sakal83
Nekem az 1990-es években/2000-es évek elején épített hodályok a kedvenceim. Akkoriban építettek kiugrós-beugrós, tetőteres, 300-400 m2-es házakat, ezek normális szigetelés nélkül, elavult gépészettel a gagyi építészeti megoldások miatt ma már felújításra sem érdemesek, egyértelműen bontandók, és mégis ház árban akarják eladni, nem értik meg, hogy telekárat SEM ér, mert az üres telek állapothoz még el kell bontatni, ami ma szintén nem két fillér. Ha ikerház, akkor meg tuti bukó, mert még el sem bontathatod.
dexter5 2019. 06. 13. 09:53
Törölt hozzászólás
elemerorsos 2019. 06. 13. 09:52
Előzmény: #41944  berlini
Ebben igazad van, a piac mindig a nyaralóknál bicsaklik meg először. Én azt látom, hogy a kínálat most már óriási, rengeteg lakást építettek a Balatonnál.
dexter5 2019. 06. 13. 09:51
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2019. 06. 13. 09:50
Előzmény: #41945  sakal83
én is ugyan ezt látom, kivárás van nincs vevő. most vagy a babaváró vagy tényleg ennyi volt-  talán tolhat rajta kicsit, de megmondom őszintén az ilyen sorházas meg ikerházas xarokat el kellene felejteni mindenkinek. persze hogy nem vesz senki xart drágán. 
sakal83 2019. 06. 13. 09:47
Előzmény: #41945  sakal83
Egyszerűen nem értik meg, hogy az általuk kívánt ár nem hozza a bruttó 5%-os hozamot sem kiadásnál, továbbá az általuk jó állapotúnak ítélt lakás hipphopp beszippant 4-5 millió forint felújítást..., mert a 2000-es években épültek már nem újak, hanem 17 évesek. A csempe a járólap az annó 10e forintos OBI-s ajtó is amortizálódott, hiába kente le otthon a 3k-s festékével egyszer az eladás előtt... Azt már fel sem fogják, hogy a műanyag párkányokat is illik cserélni lassan 20 év után. És az sem kétfillér, ha nem műanyagot rakatott
sakal83 2019. 06. 13. 09:40
Előzmény: #41941  Criscito
Összeomlás nem néz ki, de most lakásfelhajtásban vagyok a peremkerületekben (jó minőségű, tényleg jó lakást keresek). Amiket megnézek, ígérek visszajelzést, és eddig minden eladó csalódottan vette tudomásul a lemondást, és bevallotta, hogy gyakorlatilag nincs érdemi érdeklődője. Teszem hozzá eladási kényszerben vannak, mert már készül azúj és ki kell fizetni stb. Érdekes mindenesetre. Továbbá ott ahol nézek, a hétvégén IRÁNYÁRON raktak fel három lakást is a legolcsóbb hasonló lakások ára alá -2-3 millióval...Több (kis) beruházóval is beszéltem a peremkerületekben, akik mondták, hogy a 100nm feleti sorházakra/házakra csak érdeklődők vannak, már árat is csökkentenek (410-420/nm) a 130nm felettieknél, mert a kereslet csak a 3 gyerekes CSOK-osokra, illetve az eladom a panelomat 35m-ért és rádobok 10m hitelt típusú vevők vannak. Már bezámítást is csinálnak... 
berlini
berlini 2019. 06. 13. 09:38
Előzmény: #41943  lctlct
Mi is azért adjuk el a balatoni ingatlant mert családi közös tulajdonú, mostanában már egyikünk sem jár le és méretéhez, állapotához képest nagyon sokat kapunk érte. 
És a döntő motivum, hogy a nyaralóknál várom először az intenziv emelkedési trend megtörését.
Benne van a pakliban, hogy a jövő heti szerződéskötés után, jövőre azt látom, hogy akár +10-20% is benne lehetett volna....... 
lctlct 2019. 06. 13. 09:04
Előzmény: #41940  buyandhold
Velencei tó parton is sorra csöngetnek be nem eladó-e az ingatlan?...Lehet tavaly decemberben korán adtam el itt 200%-on? :-)))  Mondjuk 50% tulaj voltam szóval így is úgy is meg kellett egyszer szabadulni tőle...
panczgab 2019. 06. 13. 08:41
Előzmény: #41941  Criscito
Egyetértek, és ezért tartom a befektetéseimet, de újat már nem veszek. Amíg nincs más, az ingatlannál jelentősen nagyobb hozamot termelő befektetés, vagy gazdasági sokk, addig semmi nem indokolja az árak esését. A reálgazdasági folyamatok (bérek, munkanélküliség, stb) szintén valószínűtlenné teszik a zuhanást. Én bérleti díjakkal együtt évi 10 százalék körüli hozamot (áremelkedés + bérleti díj) remélek az elkövetkező 3-5 évben. Ez több, mint amit más, hasonló kockázatú befektettéssel realizálni tudnék. 
Criscito 2019. 06. 13. 08:32
https://www.youtube.com/watch?v=0Q-CZlkqycU ;*
Zsiday a podcast végén az ingatlanpiacról is beszélt. Lelövöm a poént: nem vár összeomlást, inkább oldalazhat majd a piac éveken keresztül, de egyelőre még a trend felfele van. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek