panczgab

Regisztráció: 2019-01-13 09:01:31

Hozzászólások száma: 89

Utolsó hozzászólás: 2020-05-27 22:32


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 3
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 27. 22:32
Köszönöm, ez is szóba jöhet bár azon az úton villamos jár ami elég hangos persze ha jó az ablak nem. 
Köszönöm azoknak, akik segítő szándékkal szóltak hozzá. Meglep, hogy mennyi az irigy ember. Mintha bűn lenne hogy több pénzem van mint sok másnak. Nem ráztam a rongyot a gyereket is igykeszünk szerényen nevelni gimnazista kora óta nyári munkával keresi a zsebpénzét, autót satöbbit nem veszünk neki. A lakás fontos, ez nagyjából a hozománya. És azt a környéket szereti. Én nem tudom megítélni, mi a jó, de ő azt mondja, nem akar kijjebb menni, még ha kapna egy kicsit nagyobbat akkro sem. A Nádorliget lakótelepet ismeri, ott is nézett, de nem tetszett neki az a rész és nem is sokkal olcsóbb. Remélem hogy a sok keserű embernek is jobbra fordul a sora.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 27. 20:59
Ha van olcsóbbért is jó a környéken akkor persze nem muszáj minden pénzt elkölteni. De én nem találtam olcsóbb igéretes ajánlatot. Jól élünk van ennyi megtakaritásunk. Inkább ott egy nagy garzon mint kijjebb egy nagyobb. De ha van olcsóbbért az még jobb persze.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 27. 20:16
Hátezmiez? Egyedi gázos, radiátor, de nem kell nyúlni hozzá - gondolom ezt az eladó mondja. Észnél kell lenni. A 10 éves cirkó is kuka már, vagy hamarosan az lesz, sőt, 5 éve még kondenzátoros kazán sem volt. Ha cserélni kell, azt érdemes a generálfelújítással együtt, utólag drágább és sok vele a taknyolás. 60 m2-es lakásba a kondenzátoros cirkó a kémény miatt engedélyekkel, radiátorokkal akár 2 millió is lehet.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 27. 20:14
Attól függ, mi van benne. Ha teljesen új elektromos, víz és lefolyóhálózat, burkolatok, és űj fűtés, anyaggal együtt, akkor ez nagyon baráti ár. Az én tapasztalatom: bejáratott szakikkal teljes felújítási ár szaniterrel, fűtéssel (cirkó) és konyhabútorral, színvonalasan, normális minőségű anyagokkal (burkolatok, stb): 150,000 per m2. Fővállalkozóval: 200,000 per m2.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 09:55
Ez igaz, a termelési költségek nőni fognak, de infla csak akkor lesz, ha lesz kereslet. Ha nőnek az árak, akkor a kereslet csak úgy tud az emelkedő árakkal lépést tartani, ha van pénz. A másik lehetőség, hogy a hazatelepített gyártást közvetlenül, olcsó hitelekkel, pályázatokkal, stb. támogatja az állam. De a kereslet fenntartása (emelkedő árak mellett) és a drágább hazai gyártás olcsósítása egyaránt pénznyomdát igényel. Ha nincs pénz, az egész nem működik. Ha van pénz, akkor megy a gazdaság, nőnek a bérek, ami szintén az eszközárak emelkedésével jár. Nem nagy logika: ha hazatelepül a gyártás, és működik, akkor több állás és magasabb bérek lesznek, ami felfelé viszi az ingatlanárakat (nem biztos persze, hogy olyan mértékben, mint amennyire drágul pl. a munkaerő avagy egyéb javak). Ha nem működik a modell, akkor esni fognak az árak - de akkor minden más is (lehet persze, hogy az ingatlanárak jobban, mint mások).
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 09:48
Nem hülyék a jegybankárok, nem akarnak hiperinflációt, de mivel pörgetni akarják a gazdaságot, nyomják a pénzt. Mivel egyelőre nincs semmi jele a hiperinflációnak (sőt, inflációs nyomás is alig van, hiába az egy évtizede tartó pénznyomás), egyre kevésbé aggódnak. Úgy vannak vele, hogy majd ha elindul az infla, kicsit fékezik a pénznyomást (mondjuk más kérdés, hogy szerintem akkor már nem lehet majd megállni, de mindegy, egyelőre nincs infla). Sokan azt sem nagyon értik, miért nincsen még infla. Talán a technológiai innovációk miatt, nem tudom, olcsóbb a termelés.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 09:43
"Ki fogja megvenni az usa államkötvényeket 0 kamaton, ha 6% az infla az usaban mondjuk, ahogy varod, vagy ugy gondolod hogy a par ezer trillio dollar államadósságot, mind a jegybank veszi meg?" Hát éppen ez itten a barbartrükk: majd a jegybankok veszik meg az államkötvényeket. Illetve egyéb módon oldják meg a költségvetés finanszírozását (quantitative easing, etc.). Ezért nem mennek fel a kamatok. 2008 óta öntik a pénzt, de nincs kamat, és nem is lesz, amíg mindenki arra számít, hogy a pénzeső folytatódik. Mondjuk ezt is csak egy ideig lehet játszani, aztán jön a hiperinfla, és akkor már nincs visszafordulás. De ez nem most lesz, és mivel a válságkezelés rövidtávon érdekes az érintettek számára (fuldoklót nem érdekli, hogy mibe kapaszkodik), nyomni fogják a pénzt. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 09:20
az ár a pénzben kifejezett érték. Amennyiben a pénz munkaerőben, vöröshagymában, villanyban, bármiben) kifejezett értéke (vagyis átváltási árfolyama) csökken, akkor az ingatlan nem pénzben kifejezett értéke (átváltási árfolyama) is csökken. Magyarán: az ingatlanok értéke is inflálódhat (más ára, vagyis pénzben kifejezett értéke gyorsabban nő, mint az ingatlanok ára). Na, ezt szépenmegszontam, Marx elvtárs is megirigyelné.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 20. 09:01

https://index.hu/gazdasag/2020/05/19/hol_a_penz_27_koronavirus_gazdasagpolitika/
Érdekes okfejtés. Ha így lesz, és alacsony kamatkörnyezetben magas infláció jón, akkor a részvényárak és az ingatlanárak meredeken emelkedhetnek. A részvények a gyors növekedés miatt, az ingatlanok pedig az alacsony kalamatok és az egyéb megtakarítások elértéktelenedése miatt lesznek vonzók. Nagy kérdés persze (túl azon, hogy tényleg így lesz-e), hogy az ingatlanpiac mely szegmensei nőnek. Megugró infláció mellett az amúgy még vonzó biztos állampapír befektetések (MÁP plusz) sem lesznek vonzók. Meglátjuk. De ha tényleg önteni fogják a pénzt a piacra az egész világon, akkor az növekedéshez vezet és inflációt generál, ami tankönyvi szabály szerint az eszközárak növekedésével járnak (hiszen az olcsó pénz a passzív szektorokban is durva keresletnövekedést generál).
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 19. 14:27
Szerinte 7-10 százalékot a mai árak mellett nem lehet lakáskiadással keresni. A reális a 3, max. 4 százalék Persze van, aki bekerülési áron számol, aminek semmi értelme. A mai piaci értékkel számolva a 4 százalék is kiemelkedőnek számít, legalábbis az én tapasztalatim és ismertetim szerint. Persze ez még mindig jobb, mint pl. Bécsben, ahol inkább 2 százalék a hozam, sőt, 1.5.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 18. 20:54
Igen, nagy térben könnyebb. De kicsiben mindig súlyos kompromisszumokat kell kötni. Nekem volt olyan kis másfél szobás lakásom, amelyből két hálószobásat csináltam a konyha beáldoásával. A nappaliban pedig az egyik falra tettem a konyhabútort, elé pedig harmonikaajtót. Az egész konyhapult fél perc alatt eltüntethető volt, kb. mint egy beépített szerkény, úgy nézett ki. Egy lakberendezési lapból loptam. Elég jó áron adtam túl a kérón, amit elsősorban a multifunkciós konyha-nappalinak tudtam be. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 18. 20:40
Én kifejezettem szeretem az amerikai konyhát. Nem feltétlenül méret kérdés, és végképp nem helyspórolás. Most nagyon el vagyunk kényeztetve, 70 m2 a konhyha-étkező nappali. De kis lakásban is jobban szeretem, mint a minikonyhát, szűkös ebédlőt és kis nappalit külön. Ha a konyha ablakos, és lehet huzatot csinálni, nincs kajaszag egyáltalán (nálunk van szagelszívó is, de csak télen kapcsoljuk be, amúgy nem kell). Nagy családi tér, remekül működik. Persze kell hozzá, hogy mindenkinek legyen saját privát tere (szoba), ahová elvonulhat. Gyerekkel szuper, anélkül is jó. Nyilván ízlések és pofonok. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 18. 10:42
Rakás szar. Félig föld alatt, az egyik képen látszik, hogy vizesedik is, ami aligha gátolható meg. Alaprajz nincs, gondolom nem véletlenül. Én ilyet legfeljebb biciklitárolónak vennék meg, vagy gombatermesztésre.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 17. 22:16
Ha jól sejtem, ez a lakás kb. 44 m2 - két emeletéssé tettek egy földszinti lakást. A m2 ár így jóval 1m fölött van. 
Mennyit ér az OTP? 2020. 05. 08. 22:35
"Ezt egyszerűen úgy hívják: dugd el a pénzt a politikusok elől és köpjed arcon a részvényeseidet. Erre semmi szükség nem volt, akkor sem, ha ez a céltartalék majd valamikor visszaírásra kerül a profitba, ez szomorú lépés, az első ami védhetetlen az elmúlt 30 évben, Covid-19 ide vagy oda."
Úgy legyen, de attól tartok, a politikusok azért ennyire talán mégsem hülyék. OV-nek és társainak édesmindegy, hogy céltartalékból, nyereségből vagy egyébből vesznek el. Szóval nekem elég rossz érzésem van a dologgal kapcsolatban. Az első negyedéves jelentés lényegében még a karantén előtti időre vonatkozik (még a márciusi hiteltörlesztéeket többnyire fizették, és nem volt, kb. 15 százalékos munkanélküliség, mint most). Én azt hiszem, hogy az OTP vezetése pesszimista, ezért céltartalékol ezerrel. Nem tudjuk, és ők sem tudják, hogy a moratórium lejárta után mennyi hitel dől majd be. És talán ennél is nagyobb a politikai kockázat. 2021-ben már ráfordulunk a választásra (sőt, az előrehozott választás sem teljesen kizárt, lásd Török Gábor okfejtése). A kormánynak kelleni fog a pénz, és nem fogja engedni a tömeges hitelbedőlést, főleg nem a jelzáloghitelekét. Hacsak nem V-alakú lesz a válság (amire sajnos én egyre kevesebb esélyt látok), akkor nem sok jóra számíthat az OTP sem. Nyilván nem fog csődbe menni, de komoly veszteségeket szenvedhet el a hitelezésben. De tényleg, érdemes belegondolni, mi lesz itt, ha netán őszig fél gőzzel megy a gazdaság, és még több cég zár be és állás szűnik meg, aztán jön egy újabb durva fertőzéshullám. Kb. jegyrendszer lesz, addigra senkinek nem marad egy fillére sem. Ez óriási kockázat, és már nem pusztán teoretikus lehetőség (ld. német és amerikai GDP ill. munkaerőpiaci adatok). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 05. 03. 15:06
Én is ezt tapasztaltam. Életem legcsendesebb lakása egy újbudai, századfordulós ház legfelső emeleti eredeti polgári saroklakása volt (bónuszként a két oldalsó szomszéd felé eső egy-egy fal hangszigetelésével). Csukott ablaknál konkrétan csöngött a fülem, olyan nagy volt a csend. Azóta több új építésűben laktam (és lakok), mind sokkal-sokkal hangosabb, lentről és föntről is. A mostani lakásomban a szomszéd (szintén új építésű) ház liftjét (!) hallani. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 04. 06. 10:30
Nem a vágyvezérelt gondolkodást követem. Érveltem, te nem. Lehet, hogy nem ér véget a járvány április végén, sőt magam is azt írtam, hogy még előjön majd télen. De a nagy lezárások szerintem véget érnek a hónap végén. Meglátjuk. Ha tévedtem, akkor nyilván az egész számítás bukik. Mondjuk irigyellek, hogy te jövőbe látó vagy, és tudod a tutit. A magamfajta szerencsétlenek legfeljebb csak különböző szenáriókkal és valószínűségekkel számolnak. Irigyellek. Tényleg.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 04. 06. 09:01
Na kérem, akkor én is megteszem a tétjeimet, ha már annyi fotelingatlanos elmondta, hogy szerinte mi a tuti.
Első körben azt valószínűsítem, hogy április végénél nem tart tovább a leállás, de aztán lesznek még télen újabb kisebb körök, egészen addig, amíg nincs vakcina korona ellen, avagy nem alakul ki nyájimmunitás. Ha így lesz, az ingatlanpiacra csak minimális hatása lesz a mostani leállásnak. A belső pesti részek amúgy is túlértékelt airbnb-s lakásainak ára kicsit visszaesik, ami amúgy is érett (tapasztalatból mondom, hogy nem lehetett már magas hozamot elérni a mostani árakon airbnb-vel sem, rendes kiadással végképp). A piac többi szegmensében nem lesz nagy kiesés. Az ok egyszerű: nincs hová menjen a pénz, hiszen a víruspara miatti brutális pénzosztásban minden eszköz drágul, miközben a kamatok maradnak a béka segge alatt. Mindezt forint tekintetében súlyosbítja az árfolyamkockázat (ami szerintem szintén eltúlzott, nem fogják 370 alá engedni a forintot, ld. múlt heti burkolt kamatemelés, ami a jelzálog-kamatokra csak kis hatással van). Ha beindul az infláció (ehhez legalább egy év kell), az ingatlanárak tovább fújódnak.
Van B és C verzió is, a vírus kifutásának elhúzódásával. Ezekkel egyelőre nem számolok. Én úgy látom, hogy egyre nagyobb az ellenállás a teljes lezárással kapcsolatban. Ha feloldják, még ha a nyár nagyon gyenge lesz is turizmus tekintetében, az ingatlanárak a fenti okokból nem zuhannak be. Ugyanez vonatkozik a bérleti árakra is: ha az ingatlanárak nem zuhannak, nem lesznek a bérleti árak sem alacsonyabbak, leszámítva az airbnb-ből ideiglenesen rendes kiadásra átálló lakások körét. Én magam legalábbis úgy számolok, hogy ha nem tudom kiadni normális áron (min. 3,5 % tiszta hozam) a lakást, akkor inkább nem adom ki, kivárom.
Uff.
OTP részvényesek ide! 2020. 03. 25. 08:54
én nem ezt olvasom ki belőle. Másik topicba megírtam, miért (röviden: parasztvakítás az egész, és mindegy, hogyan hívják, kamat lesz az elmadat kamaton, legrosszabb esetben jan. 1-től):
"szerintem ebből még mindig nem derül ki minden. Az elmaradt kamat nem tőkésedik, tehát nem lehet hozzácsapni a tőketartozáshoz. Tehát egy önálló tartozást képez, nevezzük mondjuk kamattőkehátraléknak. A kérdés az, hogy erre a kamattőkehátralékra mikor és mennyi kamat jár. Az szerintem biztos, hogy jan. 1-től kamatot számolnak rá (hiszen ha nem tennék, akkor az én még 23 évig ketyegő hitelem esetében 23 évre kapnám meg az elmaradt kamatot hitel formájában). A kérdés az, hogy az elkövetkező 9 hónapra számolhatnak-e kamatot az új kamattőkehátralékra. Mondjuk ha nem, akkor sincs nagy tétje, az én nagy hitelem esetében is csak havi 120ezer a kamat, vagyis kb. 1,1 millió utáni 9 havi 3 százalék kamatos kamatról beszélünk (összesen tehát kb. 24ezer forintról, ami piha). Szóval, ha jól számolok, akkor ez kozmetika, szómágia. Nem fogják kamatos kamatnak nevezni és nem csapják formáisan a tőkehátralékhoz a 9 havi elmaradt kamat összegét, amelyet majd a meglévő hitel törleszétse után kezdünk visszafizetni. Ám bárhogyan is nevezik, nyilván addig kamatozni fog (vagy végig, vagy csak jövő jan. 1-től, de ez mindegy, ld. fönt). Ha így lesz, akkor ez a banknak királyság, lényegében semmit sem veszítenek, sőt, új hitelt helyeznek ki (miközben persze elhalasztják a hitelesek bedőlését, ami azért így is meg fog történni majd jövőre, ha nem lesz nagyon gyorsan vége a koronaparának). 
A másik lehetőség, hogy egyáltalán nem kell rá kamatot fizetni, vagyis csak az elmaradt 9 havi kamat összegét kell majd visszafizetni - a mostani hitel (9 hónappal meghosszabbított) lejárta után. Ez esetben a hosszú hiteleknél az infláció miatt a hitelesek elég jól járnak, a bankok nagyot szívnak (nálam 23 évre adnak kamatmentesen 1,1 milliót). Mivel azonban a fenti olvasatot is megengedi a rendelet, nyilván a bankok azt fogják alkalmazni. A nép meg örül, mert nem nő formálisan a tőkehátralék, de kamatos kamatnak sem szabad nevezni - miközben valójában az lesz..."
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 03. 25. 08:48
szerintem ebből még mindig nem derül ki minden. Az elmaradt kamat nem tőkésedik, tehát nem lehet hozzácsapni a tőketartozáshoz. Tehát egy önálló tartozást képez, nevezzük mondjuk kamattőkehátraléknak. A kérdés az, hogy erre a kamattőkehátralékra mikor és mennyi kamat jár. Az szerintem biztos, hogy jan. 1-től kamatot számolnak rá (hiszen ha nem tennék, akkor az én még 23 évig ketyegő hitelem esetében 23 évre kapnám meg az elmaradt kamatot hitel formájában). A kérdés az, hogy az elkövetkező 9 hónapra számolhatnak-e kamatot az új kamattőkehátralékra. Mondjuk ha nem, akkor sincs nagy tétje, az én nagy hitelem esetében is csak havi 120ezer a kamat, vagyis kb. 1,1 millió utáni 9 havi 3 százalék kamatos kamatról beszélünk (összesen tehát kb. 24ezer forintról, ami piha). 
Szóval, ha jól számolok, akkor ez kozmetika, szómágia. Nem fogják kamatos kamatnak nevezni és nem csapják formáisan a tőkehátralékhoz a 9 havi elmaradt kamat összegét, amelyet majd a meglévő hitel törleszétse után kezdünk visszafizetni. Ám bárhogyan is nevezik, nyilván addig kamatozni fog (vagy végig, vagy csak jövő jan. 1-től, de ez mindegy, ld. fönt). Ha így lesz, akkor ez a banknak királyság, lényegében semmit sem veszítenek, sőt, új hitelt helyeznek ki (miközben persze elhalasztják a hitelesek bedőlését, ami azért így is meg fog történni majd jövőre, ha nem lesz nagyon gyorsan vége a koronaparának). 
A másik lehetőség, hogy egyáltalán nem kell rá kamatot fizetni, vagyis csak az elmaradt 9 havi kamat összegét kell majd visszafizetni - a mostani hitel (9 hónappal meghosszabbított) lejárta után. Ez esetben a hosszú hiteleknél az infláció miatt a hitelesek elég jól járnak, a bankok nagyot szívnak (nálam 23 évre adnak kamatmentesen 1,1 milliót). Mivel azonban a fenti olvasatot is megengedi a rendelet, nyilván a bankok azt fogják alkalmazni. A nép meg örül, mert nem nő formálisan a tőkehátralék, de kamatos kamatnak sem szabad nevezni - miközben valójában az lesz...

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek