panczgab

Regisztráció: 2019-01-13 09:01:31

Hozzászólások száma: 62

Utolsó hozzászólás: 2019-09-20 21:36


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 21:36
15 milliót sem ér, látatlanban megmondom, hogy max. 6 milliót. Mindenki hülye, csak mi vagyunk villamos, a piac rosszul áraz, mi tudjuk az igazi árakat, ezért hülyék leszünk annyiért venni, mint amennyiért kapható. 
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 23:01
nálunk belbudán ötödiktől járnak egyedül iskolába, igaz, mindenki max. 20 percet utazik, vagy gyalog jön. A kivétel a pár agglomerációból kocsival behordott szerencsétlen. Az egyik gyerek barátját Biatorbágyról hordják, minden reggel egy órát ül kocsiban, hazafelé is legalább 40-et. És persze minden délutáni buliból kimarad, hiszen kétszer ezt az utat nem lehet megtenni. Tömegközlekedés onnét még rosszabb.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 21:58

Akad azért:
https://ingatlan.com/lista/elado+haz+budafok-rozsavolgy
De lehet, hogy az unokatső pecója nem 150 millát, hanem csak 120-at ér. Mindegy is. Jóval jobb és drágább rész, mint a külső 22. ker.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 21:33
Ez igaz. Én azt hittem, Bufatétényről van szó, de látom, hogy az egy másik link volt. Mondjuk kizárt, hogy Rózsavölgyben ennyiből ikerházat kapsz, mert ott a telek is drága. Ez valóban szép rész, de reggel nem 5 perc Kelenföld, és kocsival amúgy is reménytelen (a parkolók gyorsan megtelnek). Azért írom, mert ott rokon lakik. A kilátás is szép, de azért messze nem a legjobb Budapesten (nem hasonlítható sem a 12. kerületi hegyvidékhez, a Sas-hegyhez, és végképp nem a Gellérthegyhez). Mindazonáltal tényleg más kategória, mint Budatétény. A vicces különben az, hogy a Rózsavölgyi 150 milliós házban élő kamaszgyerek mégis utálja, ő is bent akar lakni, közel a gimnáziumi osztálytársakhoz, a pezsgéshez, stb.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 21:24
Hasonló korú gyerekeim vannak, ezért merek nagyon óvatosan megjegyezni valamit. Nem tudom, hogy kinek mi a jó, én mondjuk semmiképpen nem költöznék Budafokra, nekem nagyon kint van. Egy kis kert az isten háta mögött nem érne meg ennyit. De ez mellékes, másnak lehet, hogy ez a vágya. Viszont gyerekkel be kell kalkulálni, hogy ők nem akarnak majd, már bocsánat, városszéli mucsára hazajárni, hiába szép a kert és hiába csicsereg dallamosan a szomszéd fűnyírója. 80 millióból már belbudán, zöldebb részen kapni két gyerekkel elfogadható lakást. Közel mindenhez, főleg iskolákhoz. Mi nagyon vágytunk egy kertre, amíg a gyerekek kicsik voltak, de miután elmúltak 8 évesek (kb), egyáltalán nem hiányzik sem nekünk, sem nekik. Iskola és mindenféle foglalkozás miatt hétköznap egyáltalán nem tudnánk élvezni, november-március között még a romantikus kerti vacsorákra sem (ami persze amúgy is csak évente egyszer fordul elő...), hétvégenként pedig szintén mindig megyünk valahová (igaz, mi nyáron leköltözünk a Balatonra, aki ezt nem teheti meg, annak akkor jó a kert). Több olyan barátom van, akinél a gyerekek már 14-16 évesek, és a budai elegáns agglomerációban élnek (Telki, Budakeszi, Budaörs). A gyerekek iszonyatosan utálják, bármit megadnának érte, ha a városban élhetnének. Hát, ennyi. Nem tudom, segít-e.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 09. 12. 08:48
Szerintem évi 3 százalék sem lesz a forint euróval szembeni leértékelődése. 10 évre még jósolni sem merek, de én az elkövetkező évekre legfeljebb stagnálást várok. Ebbe beleférnek nagy kilengések, pl. akár 346-9 euró pár hónapon belül. De ez hiszti és speki, majd visszamegy. A dollárral szemben forinterősödést várok, jelentőset. 
"valós infláció" - ilyen nincsen. Az infláció számításfüggő, mindenkinek más és más a fogyasztói kosara, nem érdemes ezen sokat rugózni. A mezőgazdasági termékek ára emelkedik, de ez is elég vegyes szegmens, az áremelkedés jelentős részben a minőségibb (bio, stb) termékek népszerűségének tudható be.  A teszkókenyér nem úgy mozog, ahogy a bioalma. A rezsi nem nő, a felújítási költségek viszont robbantak. Mondjuk az kétségtelen, hogy a lakhatási költségek alul vannak súlyozva a kosárban. Láthatóan az MNB is inkább csak az éppen aktuális kommunikációs céljaihoz igazítva beszél az inflációs célokról. Elértük azt az inflációs szintet (a hivatalosat is), ahol már a korábbiak fényében szigorítani kellene, de ez eszük ágában sincsen, hiába gyengült a forint is. Láthatóan a foglalkoztatás és a növekedés sokkal fontosabb nemcsak a forint árfolyamánál, de még az inflációnál is (nyilván a német lassulás is közrejátszik abban, hogy nem emelnek, nemcsak a forint árfolyamának bevallott, és az infláció bevallatlan ignorálása).
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 09. 11. 20:26
Majdnem mindennel egyetértek. Kivétel a forintra vonatkozó jóslat. A forint fundamentálisan szerintem alulértékelt. Semmi sem indokolja, hogy pár év múlva fele ennyit érjen. Attól persze még beüthet a ménkő, de hát a ménkő éppen azért üt nagyot, mert nem lehet rá számítani. És ha a forint nagyot zuhan, az az ingatlanbefektetőknek sem jó. Jobban járnak, mintha kp-ben álltak volna, de rosszabbul, mintha devizában. Már csak azért sem tartom valószínűnek a nagy forintesést, mert a FED vágni fog, az EKB is lazít. Mitől zuhannna be a forint?
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 26. 23:35
Elég sok konkrétum van a cikkben. Például az árak változásáról. A tranzakciószám pedig nyilván csak az éves részadatokból adódik, de ez nem is lehet másként az év vége előtt. Az árakra vonatkozó regionális kimutatás is elég konkrét.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 26. 22:54
Ennyit arról, hogy már vége az aranyéveknek, és az okosok már kiszálltak:
"Csúcsot dönthet a lakáspiaci forgalom idén. 
Legutóbb 2007-ben cserélt gazdát ennél több lakás, akkor 190 ezer felett volt az adásvételek száma. 
Az Ingatlan.com adatai szerint az idei első negyedévben a budapesti lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 636 ezer forint volt, ez 13 százalékkal haladja meg a 2018 egészére vonatkozó átlagot. A  legfrissebb KSH-adatok ezzel összhangban vannak: a budapesti többlakásos társasházi lakásoknál az átlagos négyzetméterár 14 százalékkal 621 ezer forintra nőtt.A szakportál adatai alapján a megyei jogú városokban az első negyedévben a lakások és családi házak 15 százalékkal drágultak, és a KSH is 16 százalékosdrágulást mért a megyeszékhelyeken. A községekben csökkentek az árak az első negyedévben a tavalyi év egészéhez képest. "
Forrás: (csak hogy komcsik és fasik egyaránt a nekik tetsző propagandamédiában olvashassák ugyanazt az MTI hírt):http://www.atv.hu/belfold/20190726-ingatlan-com-csucsot-donthet-a-lakaspiaci-forgalom-iden vagy 
https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/07/26/csucsot-donthet-a-lakaspiaci-forgalom-iden
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 22. 11:30
A következtetéssel egyetértek, márcsak azért is, mert a linkelt elemzések nem jó adatokkal dolgoznak. Érdemes megnézni a Numbeo adatait. A Numbeo-val összevetve a cikk adatait: Budapest belváros stimmel, de a többi idézett szomszédos fővárosi árak sokkal magasabbak, mint amit a cikk állít. A Numbeo adatai szerint Pozsony és Varsó is drágább Budapestnél. Én inkább az ő adataiknak hiszek. Mondjuk a cikk színvonalát jól mutatja, hogy a magyar fővároson kívüli árakat 560ezerre teszik. Ami totál abszurd, teljesen kizárt, hogy Magyarországon 1 m2 átlagos lakóingatlan-ár több mint félmillió forint lenne. Szóval az egész összehasonlítás használhatatlan...
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 12:02

Jav. A második cikk kétéves, tehát már részben elavult. De van frissebb, ami szintén nem mutat kirívó túlárazást Budapesten:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ennyiert-vehetsz-lakast-a-szomszedos-orszagok-fovarosaiban.300976.html
"Azaz - mivel a jövedelmek a válság alatt is folyamatosan emelkedtek - ma kevesebb havi átlagjövedelemből vehető meg egy négyzetméter, mint 2007-ben. Budapesten 2018-ban 1,7 havi fizetést kell megtakarítani egy négyzetméter megvásárlásához, míg 2007-ben 2 havit kellet."
Igaz, van olyan kimutatás is, amely szerint drágának számít Budapest: https://bankmonitor.hu/cikk/hol-dragabbak-a-lakasok-eszak-europaban-vagy-budapesten/
Csakhogy ez azért elég fura összhasonlítás. Vilnius, Riga és a többi posztoci balti város nehezen hasonlítható a sokkal nagyobb, és Európa szívében található Budapesthez. A megagazdag népességű skandináv városok szintén. Bécs, Prága, Pozsony és Varsó számít. Ezekhez képest nincs kirívó drágaság. Mondjuk nem is olcsó Budapest, én a belvárosban (pesti belső részek, kiemelt bel-Buda) nem is vennék befektetésre (2013-ban akartam, de addig vacilláltam, amíg mindenről lemaradtam azokon a részeken, sajnos nyuszi és fillérbaszó voltam, mindig vártam a még jobb ajánlatot, így elég sok nyereségtől estem el, a bel-Budán kicsit később vett ingatlanok azért annyit nem hoztak, mint amennyit hoztak volna a belpesti 2013-ban megvehetők).
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 11:53

Tényleg nem értem, miért gondolják ezt sokan. Lehet, hogy intuitíve én is ezt feltételezném, csakhogy a számok nem támasztják alá, hogy Budapest jövedelarányosan drága. Még a belváros sem:
"Minden fővárosban jelentős különbség van a belső városrészek és a külsőbb kerületek lakásárai között. Ebben a tekintetben, a helyi lakosság pénztárcájához mérve a régió legdrágább városa Belgrád, mert ott az országos átlagjövedelemből 5,7 hónapnyi teljes bevételt kell költeni egy belvárosi lakás négyzetméterére. A következő a sorban Prága, ahol 4,2 hónapot kell dolgozni egy belvárosi lakás négyzetméteréért, ugyanehhez Budapesten 3,7, míg Bécsben mindössze 3 havi helyi nettó átlagjövedelem szükséges."
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/dragak-e-a-magyar-lakasok-a-jovedelmekhez-kepest.303020.html
Nőttek a fizetésekhez képest az árak, de nem drasztikusan. Az ingatlanváság mélypontjához képest alig egy évvel kell többet dolgozni egy lakásért:
"Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához átlagosan 20 millió forint kellett, így az átlagos nettó jövedelem alapján a megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben 6,8 év volt,"https://24.hu/fn/penzugy/2017/09/12/kiszamoltak-hany-evnyi-fizetes-kell-a-sajat-lakashoz/
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 11:48
Persze, de máshol is ez a helyzet. A nagyvárosokban általában nagyok az egyenlőtlenségek. Minél nagyobb és 'gazdagabb', annál nagyobbak. A leginkább extrém példák Dél-Amerikában és a Távol-Keleten vannak, de nem is kell addig menni. Nézd meg Párizst: van banlieue és van belső kerület. Vagy New Yorkot, ahol évtizedek óta azon kesereg a pórnép, vagyis minden bérből és fizetésből élő, hogy a gyors dzsentrifikáció miatt egyre kijjebb szorulnak. Ott sem tudja megfizetni az átlagember a jó ingatlant, és itt is effelé haladunk. Tetszik, nem tetszik (különben nekem sem tetszi), de egállítani ezt nem nagyon lehet. Ha belenyúlnak a piacba, akkor más is szívni fog, nemcsak a befektető kulákkizsákmányolók (lol). A legtöbb, amit a kormány tehet, hogy javít a közlekedésen, stb. hogy a peremről is könnyebb legyen bejutni a belső részekre. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 11:04
Értem, és van is benne ráció. Csakhogy ha túlértékelt is, nem a bérek viszonylatában. De meglátjuk.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 10:17
De hiszen minden kimutatás szerint a magyar bér/ingatlanár hányados nagyjából megfelel a szomszédos országokénak. Én nem látom ezen kimutatások alapján a lufit. És, ha belengetik a további jelentős szja-csökkentést (akár több évben, lépcsőzetesen) 9 százalékra, az azonnal tovább fogja nyomni a lakásárakat: https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/tobb-lepesben-csokkenhetne-az-szja.12.331397.html
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 07:47
Hát, én még nem látom a korrekciót, de figyelni fogok. Az 1000 milliárd nem forró pénz, hanem többnyire óvatos megtakarítók eddig a bankszámlán és egyéb rövid állampapírban álló pénze volt. Emlékeim szerint a lekötetlen lakossági betétek is kb. 6-7 milliárd forinton álltak, vagyis ennek is csak hatoda vándorolt el. Az MNB egy elemzéséből ráadásul kiderült, hogy drasztikusan visszaesett a korábban népszerű egyéb állampapírok iránti kereslet, vagyis onnét is sokat szívott el az új sávos papír. De mondom, figyelek, én tesztelni akarom az elméletemet, és ha megdőlni látszik, habozás nélkül stratégiát váltok. Nekem nem önigazolásra kell az elmélet, és nem akarok a piacnál okosabb lenni, már akkor is elégedett leszek, ha viszonylag időben felismerem a szelek irányának változását.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 07:42
Érdekes indikátor az ingatlanos lakáskeresések. De szerintem nem lehet egyértelműen az árak alakulására következtetni belőle. Szerintem inkább azt mutatja, hogy az ingatlanosok előbb látják a keresleti-kínálati aránytalanságot. Egyrészt akkor aktivizálódnak, ha keresleti nyomást tapasztalnak. Én is úgy látom, hogy Budapesten ez most nem jellemző (mondjuk Balatonon, északi parti viszonylag nagyobb városban pont most jelentek meg az ilyen kiragasztások és röpanyagok). De ebből nem következik még az eladások számának a csökkenése sem, az áraké pedig végképp. Csak a keresleti boom végét jelzi, ami éppenséggel lehet egyensúlyi állapot is. Talán annak is szerpee van benne, hogy én meg azt látom, hoyg egyre többen akarják maguk eladni az ingatlant (legalábbis azon szegmensben, amelyet napi rendszerességgel figyelek), és nem kérnek a közvetítőből. Mondjuk én sem kértem soha, a nagy részük alapvető jogi és építési tudással sem rendelkezik, többnyire semmit sem tudnak a lakásról és néha a környékről sem. Ezért sokan nem akarják kifizetni a már egy 40 M-s lakás esetén is milliós jutalékot azért, hogy egy ingatlanos tegye fel a hirdetést és vegye föl a telefont.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 17. 07:32
Ugyan, ne komolytalankodjunk. Fura, hogy sokan arra használják a fórumot, hogy saját véleményüket megerősítsék - ez nem valami bölcs megközelítés. A MAP miatt senki sem ugrott ki a befektetési ingatlanpiacról. Eddig még csak ideje sem lett volna rá. Ha hirtelen tomegek ugrottak volna ki, akkor estek volna az árak. Szerintem is lesz némi hatása, valamelyest visszafoghatja a keresletet, de szerintem ez észrevehetetlen lesz. Már csak azért is, mert a MAP még az inflációt is alig követi, de ez olyan triviális, hogy szégyellem megemlíteni is. Sokkal inkább fékezi a további emelkedést az, hogy ezen az áron már MAP nélkül is csökken a befektetői kereslet (alacsonyak a hozamok) és a lakhatási célú vásárlók is nehezebben tudják megfinanszírozni az ingatlant (még olcsó hitelek mellett is). Amíg a gazdaság hasít és emelkednek a bérek, árcsökkenés nem lesz. Ahogyan korábban is írtam, én a makrokörnyezet változásáig az eddiginél jóval szolidabb emelkedést várok (mondjuk, ha nem lesz nagy változás, évi 6-8 százalékot még 3 év átlagában). Ez nem olyan sok, mint eddig, de nekem még mindig jobb, mint bármi más, ezért továbbra is tartom az ingatlanjaimat (de nem veszek többet).
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 06. 21. 13:03
Látom, rutinos róka vagy... Hát persze, az adóhivatal itt olvassa a fórumokat. Hogyne. Nem ugranak rá semmire. Ha van jó zsebszerződés, az elég biztosíték. Pontosabban a rendes szerződés sem sokkal jobb garancia, esetleg közjegyzői szerződéssel, de még úgy is hónapokba telik kitenni a bitorlót. Én a legnagyobb garanciának a bölcs bérlőválasztást tartom. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 06. 21. 10:22
Tényállítást fogalmaztam meg, amikor azt írtam, hogy nincs erős normakövetés Magyarországon. És persze, ha jön a komcsi törvénykezés a bérleti díjak befagyasztásáról, én is megyek szürkébe. Erkölcsi skrupulusok nélkül. Zsebszerődés lesz, tehát egyáltalán nem fogok adózni. Ennyike. Papolhatsz, engem nem különösebben izgat. 

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek