Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE ma, 11:41
Előzmény: #242125  Spiller
Nálunk hátizsákosok ritkán vannak, a lakásaink dizájnja az összes üzemeltető szerint a legfelső 1 százalékba tartozik, az árazásunk is magasabb emiatt. Általában középkorú, vagy idősebb párok jönnek, a fiatalok sokszor az olcsó szállásokat keresik, vannak, akik vonattal járják körbe Európát, mindenhol eltöltenek 2-4 napot.
A Budapestre érkező amerikai turisták 45 százaléka ötcsillagos hotelben száll meg (hivatalos adat), jóval magasabb az arányuk, mint a németek és franciák körében. De ott is van egy réteg, ami gazdaságilag szorultabb helyzetbe kerül.
tihamer
tihamer ma, 11:36
Előzmény: #242128  tihamer
Én személy szerint inkább hiszek az ingatlan bizniszben, mint a magyar állampapírokban, melynek inflációt követő kamatait eléggé stimulálja a központi statisztikai hamisító.PMÁP pénzek nagyobb részét már ingatlanba transzformáltam. Volt egy nagyszerű januári lakásvételem.Valószínűleg a maradék is ingatlan vásárlásba áramlik majd.
Az ingatlanokban tőkenyereség formájában megkapom a valós inflációt követő érték növekedést, ami évente átlagosan minimum 10 százalék. Legalábbis amíg a fidesz marad kormányon. (Azután sem lesz olcsóbb szvsz)
A bérleti díj hozama (~5%) pedig hab a tortán, ami persze évfordulókor növekszik.
Tehát 10% + 5 %= 15 százalék évente.🙂
Nekem évente biztos 15 százalék hozam elég.📈
tihamer
tihamer ma, 11:28
Előzmény: #242127  tihamer
"Még szembetűnőbb az alku eltűnése a budapesti panellakások piacáról, ahol 1%-os eltérést mértek mindössze az OTP Ingatlanpont szakemberei a végső kínálati ár és a vételár között, vagyis szinte teljesen megszűnt az alku. Ilyenre az elmúlt szűk öt évben egyszer sem volt példa, amióta a statisztika készül. Eddig a tavaly nyári 1,6%-os alku volt a legalacsonyabb a budapesti panelpiacon, viszont 2023 őszén még majdnem 5%-ot lehetett lefaragni az árakból. Ennek oka, hogy a kereslethez képest szűk a fővárosi panelek kínálata, miközben az elmúlt évek energetikai korszerűsítései után a vásárlók keresik ezeket. "
📈
tihamer
tihamer ma, 11:26
Előzmény: #242126  tihamer
https://www.digitalhungary.hu/gazdasag/Alkuban-remenykedik-a-lakaspiacon-Van-egy-rossz-hirunk/27390/
.
Budapesti panellakásoknál szinte megszűnt az alku lehetősége.
Vagyis, 📈
tihamer
tihamer ma, 11:17
Előzmény: #242125  Spiller
" beszéltem pár amcsi turistával, mondták nem hiszik többet el tudnak jönni "
.
És ők szerinted melyik decilisből származnak?
Továbbá melyik decilisbe tartanak?
Egyénfüggő.
Ugyanis a tudatos, céllal, tervel rendelkező a felső decilisbe tart. Míg a sodródó, impulzusszerű reakcióban élő (alkalmazottak  többsége) az alsóbb decilisekbe tart.
Szerinted melyikük fog turistaként bérelni 50 fölött?
Sosem szabad általánosítani.
Spiller ma, 11:06
Előzmény: #242123  FatFIRE
Persze, mindig van egy célközönség amire lősz. Korábban az volt az axióma most jönnek a hátizsákosok akik később majd minőségi turisták lesznek. Hát nagyon nem. Beszéltem pár amcsi turistával, mondták nem hiszik többet el tudnak jönni Európába. Keményen tanulnak utána kemény meló törlesztik a tanulmányi hiteleket utána meg család és lakáshitel. 
Spiller ma, 10:59
Egy kis coelho.
Mindenki hajtja a pénz szaladgál halál fontosnak gondolja magát. Persze, a mai világban a pénz a teljesítmény mértékegysége. 30 és 50 év között kell megkeresned a javát utána már csak levezetés és stabilizálás. Kell egy cél egy terv. hol akarok lenni az is kell tudd azt, hogy milyen eszközök és tudás kell ahhoz, hogy elérd a célod. Milyen eszköz milyen tudás milyen adottságok ez a lényeg, a környezetet már te választod. Azt se felejtsd meg kell élni az életet. Fogalmazd meg a boldogságot mi kell ahhoz elégedett légy. A boldogság egy flash, amikor elégedett vagy és reggel felébredsz, ott vagy ahol akarsz lenni süt a nap jó a kávéd iszod a teraszon a kertben és akkor beüt. Boldog akkor leszel ha a saját életedet a saját igényedet éled.  Sajnálom azokat akiknek nem sikerül, az élet nagy forgatókönyv író, ír tragédiát vígjátékot ponyvaregényt. A valódi igényeket kell megfogalmazni, ezt célozni. A környezetet vissza akar húzni nem szeretik ha valaki kiugrik. Tedd a dolgod és ott lesz. Ne mészárosozz mert nem visz sehova és amúgy is mindig van egy jobb. Mészinél sokkal gazdagabb románok lengyelek vannak akiknél sokkal gazdagabb indiaiak.   Sokan mondják ők realisták. Ok és most itt vagy megkeseredett frusztrált lényként, miközben a tehetség meg lett volna de már elmúlt. Az élet 60% képesség, tudás és teljesítmény, a 40% szerencse. Szóval ez a házifeladat. :)
FatFIRE ma, 10:48
Előzmény: #242122  Goldstein17
Nem csodálkozom azon, hogy nem tudod elképzelni, nem véletlenül írtam, hogy az üzemeltetők nagy része nem csinálja jól. 🙂‍↔️ Biztosan nem használsz SabeeAppot, AI-alapú árazást (pl. Smartpricing) igaz? Talán még a multiplatform szemléletben sem hiszel? 
Leszólod a kis stúdiólakásokat, mondván, hogy azok csak apró lyukak. Lehet így is gondolkodni, de ez egy rossz elképzelés, amivel csökkented a nyereséget, a kicsik nem csak szerintem hoznak többet, de az összes online kalkulátor szerint is. De az üzemeltetők többsége erről sem tud, mert soha nem használt ilyesmit... 
A pontozásból kiderül, te Airbnb-ben gondolkodsz, lehet, hogy csak abban? Nálunk onnan sokkal kevesebb foglalás jön, a Bookingról minőségibb, idősebb réteg foglal, problémamentesek.
Szóval ha nincs meg ugyanaz a szoftveres környezeted, mint a szállodáknak, vagy a nagy üzemeltetőknek és csak a nagy alapterületű lakásokban hiszel, az lenne csoda, ha kijönne a matek. 
Goldstein17 ma, 09:11
Előzmény: #242120  FatFIRE
Azért ezen a 12300 ft/nm-es fix bérleti díjon és az ezen felül még az üzemeltető által fizetett jelentős költségeken én is elcsodálkoztam, úgy hogy már 2014 óta foglalkozom AIRBNB üzemeltetéssel. Engem is sokszor kerestek meg, hogy üzemeltessek lakásokat, mert nagyon jók voltak az értékeléseink, egyetlen lakásunk sem volt 4.93 alatt nagyon sok értékeléssel. Egyszer vállaltam el egy barátom lakását, nagyon megkönnyebbültem mikor végül eladta. Akkoriban még nem voltak megbízható embereim és sok idegeskedéssel járt ez a tevékenység. Most szerencsére már külföldről is tudom irányítani a dolgokat.
Figyelem a piacot, szerintem ezt az árat egy üzemeltető sem tudja kifizetni, mondom ezt úgy , hogy az egyetlen megmaradt lakásunk árazás tekintetében a legfelső 1-3 %-ban lehet, kihasználtság 80 % feletti. A karácsonyi szilveszteri időszakban például előfordult, hogy egyben szerették volna lefoglalni az egész időszakot, de mivel a karácsony már foglalt volt, a vendégek arra az időszakra a Gresham Palace-ban voltak kénytelenek megszállni.
Nálunk csak a 3 órás  takarítás 19000 ft jelenleg. Nem sorolom fel az összes költséget, ami egy nívós lakás fenntartásával jár.
2345678 ma, 00:08
Előzmény: #242120  FatFIRE
Hálás vagyok neked, hogy felnyitottad a szememet. Most már látom, hogy a kényelmességem miatt és a moratórium miatt is most egy csapdás helyzetbe kerültem. Legalább 2 évig nem fogok tudni kimászni belőle. De nagyon hálás vagyok és köszönöm a segítséget. . 
FatFIRE szerda, 22:41
Előzmény: #242113  2345678
"Jól látod a helyzetet. Tényleg vidéken élek, elfoglalt vagyok és nem ismerem a piacot."
Igen, ezt szokták kihasználni. Te 7000 Ft/négyzetméter/hó bérleti díjat kapsz most a rövid távra kiadott lakások után, nekünk a körúton vannak kicsi stúdióink, még azokat is drágábban (9 ezerért) bérlik ennél hosszú távra, kétéves szerződéssel. 
Szívesen segítek az üzemeltetővel, de ez a moratórium óta már csak akkor működik, ha az engedély a nevedre van kiváltva. Ha az üzemeltetőére, akkor már csak vele tudsz rövid távúzni és sajnos nem leszel vele szemben alkuhelyzetben. Nagyon sokan jártak így, az üzemeltető elintézte az engedélyeztetést a saját nevére, a tulajnak pedig csak addig van rövid távú lakása, amíg az engedélyessel áll szerződésben.
efranx
"Tehát tulajdonképpen hosszútávra adod bérbe az üzemeltetőnek és ő rövidtávúzik, ha jól értem."
Ezt csak egy lakásnál csináljuk így, de még ennél is van aktuális engedély a nevünkön, a szerződés lejárta után pedig valószínűleg vissza fogjuk venni. Most jó, mert a két hosszú távú körúti lakás és ez után adómentesen jönnek a bérleti díjak, így van már jövedelemként figyelembe vehető bevételünk is, úgyhogy életemben először, az 50-es éveimben járva talán hitelre is fogok még ingatlant venni. 😂
Second Wave szerda, 18:41
Előzmény: #242118  efranx
Ezt az üzleti modellt gyerekkoromban az Ibusz csinálta (az Ibusz volt az üzemeltető, és magánlakásokban is helyezett el vendéget). Már akkor is nagyon jó volt anyagilag (állítólag), csak nagyon lelakták a lakásokat. Akkoriban még nem volt csillagos értékekés..., most az üzemeltető ha jót akar magának mindent is javít azonnal.
efranx szerda, 18:18
Előzmény: #242100  FatFIRE
Köszi az infókat! Tehát tulajdonképpen hosszútávra adod bérbe az üzemeltetőnek és ő rövidtávúzik, ha jól értem.
Engem is érdekelne az üzemeltetőd, de azt hiszem már késő lépni, 2 éves moratórium van új engedélyekre, tehát az üzemeltetők már nem kaphatnak engedélyt új lakásra.
A mienk is elég fullon pörög, a kb 250k havi üzemeltetési díj is stimmel, de az általad beírt fix bevétel talán júliusban és decemberben valósult meg. Augusztus sem volt rossz, de a többi hónap lényegesen gyengébb. Február meg alig haladta meg a nullszaldót a magas rezsi miatt.
DavidCamp szerda, 17:44
Előzmény: #242106  Xis24
Kattintasvadasz cím, hagggyjuk már.
lacikonyha szerda, 16:11
Előzmény: #242115  Goldstein17

azt a két kötetes 2000 oldalt szánta nekem az ajándékozó, de mivel pát órával a találkozónk előtt ment el a közelükben lévő zsidó könyvesboltba, és mivel nem volt belőle éppen, így kaptam a gyűjteményest
az ajándékozó ugyan zsidó, de nem vallásos, bár képzett, gyerekként a Raj Tamáshoz is járt, azt mondta, hogy a talmud szövegeken való csoportos bogarászást kedvelte, még ma is csinálná ha lenne rá ideje
bár őt magát nem nagyon érdekelte igazán a magyar zsidók elmúlt kb 150 évnyi páratlan tudományos, gazdasági, kulturális stb teljesítményén, a magyar modernitáshoz való hozzájárulásukon  túl más
amúgy meglehetősen -médiából is- ismert, sikeres középkorú ember, azt mondja, hogy őt személyesen is inspirálja ez a korszak, sikereit ebből való táplálkozásból is származtatja
Goldstein17 szerda, 15:48
Előzmény: #242114  lacikonyha
A két kötetes több ezer oldalas "A zsidók története Magyarországon" valóban kissé nehéz, tudományos igénnyel megírt könyv, már csak a terjedelménél fogva is, de a szintén két kötetes jóval szerényebb terjedelmű "A zsidó Budapest", ami ha jól tudom szintén az ő szerkesztésében jelent meg kifejezetten olvasmányos. Az előbbi még vár rám a könyvespolcon:)
lacikonyha szerda, 15:36
Előzmény: #242109  Goldstein17

nekem a Komoróczy túl száraz
csak egy könyvem van tőle, ajándékba kaptam: Jogot mert emberek vagyunk - című gyűjteményes kötet
.
azért meglepődnék ha kifelejtette volna Óbudát, aminek klasszicista kori zsinagógája még áll és a későbbi pesti megtelepülés és a hitközség is csak az óbudai "leányvállalataként" jött létre
bár a megszületése nem volt könnyű mert 1703-ban visszakapott szabad királyi városi cím birtokában kb vagy 100 évig sikerrel megakadályozható volt, így maradt pár generációnak a reggel Óbudáról való átsétálás a hajóhídon este meg vissza
még a reformkor kezdetén is nehézkes volt  Pesten éjszakázni egy zsidónak
az első pesti zsidó temető a Ferdinánd híd alatti területen létesült, a rossz nyelvek szerint így akartak megszabadulni a zsarnok óbudai rabbitól
.
a bukovínai betörés utáni menekültáradat folytán a háború közepére Budapest lakosságának Kb 25%-a zsidó volt
.
a mai turisztikai vonzerő is szerényebb lenne ha a zsidók jól látható és az inkább csak láthatatlan nyomai nem lennének itt
2345678 szerda, 15:19
Előzmény: #242108  FatFIRE
Jól látod a helyzetet. Tényleg vidéken élek, elfoglalt vagyok és nem ismerem a piacot. Örülök, hogy nincs üresen állás, hogy nincs gondom a bérlővel meg  a lakással. De most meglepődtem, hogy mennyre nem ismerem az ottani piacot. Mentségemre szolgál, hogy amikor 2024 -ben megvettem ezt a 46 nm-es lakást akkor több céggel is felvettem a kapcsolatot akik a házban béreltek és annak a cégnek adtam oda amelyik többet kínált. Ha majd egyszer bérlőt váltok szívesen átvinném a lakásokat a te bérlődhöz. Tudsz majd ebben segíteni ?
FatFIRE szerda, 15:11
Előzmény: #242107  lacikonyha
A Bazilika vagy a Parlament betorkolló utcái nagyon jó helyek turisztikai szempontból. De az elmúlt években ott már nem lehetett engedélyt kapni az önkormányzat által meghatározott 5 százalékos korlát miatt.
2345678 szerda, 14:38
Ez a sziksós példa nagyszerű hasonlat. Eszembe juttatta azokat a szikes réteket ahol nyárvégén késő őszig díszlik a lila sóvirág. Persze a sóvirág piaci értéke nem hasonlítható össze a rózsával. 
Goldstein17 szerda, 14:21
Előzmény: #242109  Goldstein17
Egyébként az ükapám, egy a szüleitől kapott Nádor utcai lakást kártyázott el egy szép nyári estén. Jól tette, azt  márnem tudták már elvenni a családtól.
Goldstein17 szerda, 14:16
Az első kifejezetten zsidó negyed Buda terlületén,a XIV. században alakult ki. Buda első zsidó negyede a mai Táncsics Mihály utca környékén jött létre. Az Anjou-királyok (Károly Róbert és Nagy Lajos) idején a zsidók a várfalakon belül éltek, külön utcájuk és zsinagógájuk is volt. Akkor, a mai Táncsics Mihály utcát zsidó utcának hívták.
A  Habsburgok alatt (1686 után) elűzték őket a várból. Ezután alakult ki a pesti oldal első zsidó negyede a 18. században, amely a mai Dohány utcai zsinagóga környékén fejlődött ki. Komoróczy Géza "A zsidók története Magyarországon" című művében részletesen foglalkozik ezzel a témával.
FatFIRE szerda, 14:02
Előzmény: #242104  2345678
Jól ismerem a lokációt, tőletek 50 méterre is vannak lakásaink, nagyon jól megy. Egész évben egyetlen gyenge hónap a február, márciusban még előfordulnak lyukak a naptárban, de áprilistól januárig tele van.
Ha nem 30 négyzetméter alatti stúdiókat adsz ki 800-850 euróért, akkor túl keveset kapsz érte. Az ilyen üzemeltetők azt használják ki, hogy sok tulajdonos nincs képben, el van foglalva az orvosi, ügyvédi praxisával, külföldön vagy vidéken él, esetleg más területen vállalkozik. Ha egy picivel a hosszú távú hozam felett kapnak, már elégedettek. De ezt nem szabad hagyni. 
Ma már lehetőséged van arra, hogy profi befektetőként, adatvezérelt módon gondolkodj, készülnek lokációra és a lakás jellemzőire is statisztikák, amelyek a piaci átlagot tükrözik. Ezt például ingyen is ki tudod próbálni, láthatod, mekkora bevétellel lehet az adott lakásnál számítani (egy szép lakással bőven felülteljesíted). 
lacikonyha szerda, 13:53
Előzmény: #242104  2345678

vannak esetek amikor a mikrodomborzat döntő
ha Fehérvártól délre pl Sárszentágotától keletre kisétálsz a határba, találsz területeket ahol virul a kukorica, bizonyos helyeken pedig növény nem nagyon, a sziksó annál inkább fehérlik nyaranta
síknak látszó vidék, 30-50 cm szintkülönbség dönt, pedig szemmel alig látható különbség
.
a régi Pest utcáinak is megvan a maguk "mikrodomborzata"
.
Pesten soha nem volt nyugaterópai  vagy pl krakkói, prágai értelemben vett zsidó gettó, és nem lett idővel a helyükön hasonló genézisű zsidónegyed
.
egyesek nyivántartanak 6 "zsidónegyedet" Pesten-Budán
első: a római korból, (semmi bizonyíték nincs a létezésére)
második: Budán a középkori várban
harmadik: a török idők után Óbudán a Zichyk jóvoltából
negyedik: a Király utca környéke a 19. század első harmadától
ötödik:a mai Lipótváros a kapitalizálódó Pesten, tengelyében a Nádor utca a kaszinóval
hatodik: a disszimiláció kezdetétől a mai Újlipótban
.
pl a Hercegprímás vagy pl a Zrínyi turistáit és lokációs értékét nem szabad egy szinten említeni a Hollóval vagy Kazinczyéval
kísért a múlt ls jelen van, még ha a felületes szemlélő nem is látja
mint a 30 cm szintkülönbséget a sárszentágotai határban
pedig ott van és hat
.
2345678 szerda, 12:03
A lakásaim 2012-ben épültek. Van a Kazinczy utcában. Van a Holló utca 10-ben (Gozsdu udvar). Azt gondolom, hogy a lokáció jó, hiszen vonzó a turisták számára. A lakások modernek, újszerűek. Sőt kifejezetten különlegesek . A Kazinczy utcai lakásért (Eszter ház mellett) kapok 800 Eurót, a Gozsdu lakásért 850 Eurót. Most látom, hogy jobban is kiadhattam volna ezeket. Ha nem titok neked melyik utcában vagy házban vannak a lakásaid ?
FatFIRE szerda, 11:13
Előzmény: #242102  Placi82
Rosszul gondolod. Még a 270 lakásos Central Passage (a Király utca terézvárosi oldala) is simán megcsinálta, ott is rövid távra van kiadva a lakások 90 százaléka, mi is csak olyan házakban vásároltunk lakásokat, ahol ez nem jelent problémát. A belvárosi újépítésűeknél már a ház alapszabályába is bele van írva a rövid távú kiadás kifejezett támogatása (végülis ezért épül az egész ház), nem kellett minden egyes lakást megszavaztatni a közgyűléssel.
Van, ahol a tulajdonosi összefogást a közös képviselő akadályozta. Egészen a közgyűlésig, ahol már meg is lett szavazva a kooperatív utód. Nem jó olyanokra bízni az ügyeidet, akik akadályai a biznisznek. 
Placi82 szerda, 10:56
Szovegkornyezetbol nem jön le a "nyilván ":).  Hisz akkor úgy fogalmazzunk, hogy "" osszefogva a többi tulajdonossal 4 csillagos hotelé alakulunk at." De nem így fogalmaz. Meg én is hallottam ilyenről max 1-2-3 tulajdonos tud "osszefogni", általában 10-15  lakastulajdonossal  a berhazban már  macerás,lehet valamelyik tulajdonos Kanadában, Izraelben el, Új zelandon Kínában etc... sok sikert... a címen nem található.... . Szóval szerintem, egy komplett belvárosi  bérhaznal joggal gondoltam, hogy bizony maximum 1-2-3 egymast ismerő tulajdonos között oszlik meg mert az még osszetarthato egységes beadásra, papirmunkara  egyeztetésre......
Ergo így életszerű..... 
FatFIRE szerda, 10:27
Ebből a részből kimaradt: a TFH-t és az áfát és értelemszerűen ők fizetik.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek