Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD péntek, 09:07
Előzmény: #231929  EURHUF_goes_to_haven
Nem vagyok pénzügyes de ezt így hogy?
Utaljál már pistának lécci... Számla hol? Milyen számlaszám ellenében? Hogy írjam be a nemtom sap-ba?
Ok 50k nem a világ de azért na. Nem petőfi utca 22 Bt....
EZ valahogy nekem furi.
EURHUF_goes_to_haven péntek, 09:01
Előzmény: #231938  mr_bob
Ilyenkor felmerül a kérdés : "Itt mindenki hülye? Itt? MINDENKI!".
Komolyan nem hiszem el, hogy nincs 1 db tanácsadó mellettük aki megmondja nekik, hogy ezzel csak olajat öntenek a tűzre. Erről nem tudok már mást elképzelni, mint hogy ez szándékos. 
Viszont a baj, hogy ezt az összes többi közgazdásznak látnia kellene és rikácsolni a médiába, hogy fussatok bolondok, mert ezeknek elment és csak harácsolnak. De neem... minden jó így , had pörögjön a piac, csak ezek után senki ne várjon Ft erőt... mert a leértékelést most vésik kőbe... A kérdés, hogy mikor gyűl erre az éji vad... mert akkor a shortosok szétszedik a Pengőt. 
mr_bob
mr_bob péntek, 08:57
Előzmény: #231935  Pistike12
szegény övtáskás adócsalók kimaradnak a jóból ,(
sztiv péntek, 08:54
Előzmény: #231886  matatakakiba
Érdekes, az egyik ismerősöm nagyapja az 50-es években a koreai háború alatt "szovjet önkéntesként" eljutott Szöulba, állítólag pont ugyanezt mondta, ott megállt a fejlődés és az idő örökre... szegény ha ma látná a várost és alföldi kis szülővárosát...
EURHUF_goes_to_haven péntek, 08:48
Előzmény: #231931  Moka_Brikka
Az előtörlesztési 1,5% a szerződés módosítási 50k Ft. Ezt ugye a teljes visszafizetéssel kell szembe állítani. Végtörlesztésnél nincs szerződés módosítás, csak ha futamidő miatt kell módosítani.
A végtölesztés díjja lesz ~200 e ft.
Ha alapból 20 év helyett 15 re vettem volna fel akkor 33,4 helyett sima visszafizetésnél lett volna 30,7 millió, és ~25 ezerrel magasabb törlesztő. most egyéb varianciát, hogy akkor mikor és mennyit törlesztettem volna elő nem számolom ki, a lényeget érted. 
Amikor terveztem a hitelt akkor már tudtam, hogy a jelenlegi helyemen felmondok, (cégen belüli de ország váltás) illetve a kötés ideje alatt konkrétan a felmondásom töltöttem :D. Utána ország váltás és munkahely is. Emiatt volt jó ez a sok ráhagyás. Lehetett volna ezt még optimalizálni, akár rövidebb futamidővel bár ott a kamatfizetésre lehet elment volan az első hónapokban amit nyertem volna rajta. De ahhoz az kellett volna hogy fix helyen legyek már a fix fizuval (teljesen más élethelyzet).
Pistike12 péntek, 08:47
Előzmény: #231934  Pistike12
De azert viccesek. Adnak 150e fton max 40e ft adoelonyt a berhez kepest, de szamlaval kell igazolni gindolom, ami ugye egy 250-300e ftos albinal cca 40e ft szja😀
Pistike12 péntek, 08:44
Előzmény: #231932  Rincewind2
Vmi egeszen brutalisan verszivo patkanyok. 
Moka_Brikka péntek, 08:41
Előzmény: #231928  Second Wave
Ügyvédi költség tényleg fontos. Van MÜK állásfoglalás. Ha az alapján írják, akkor szerintem nem lesz gond az ügyvédi költséggel.
Rincewind2 péntek, 08:39
Előzmény: #231930  Pistike12
Nem hond legalább az albérlet árak is emelkedni fognak ha nő a kereslet.
Moka_Brikka péntek, 08:36
Előzmény: #231927  EURHUF_goes_to_haven
És kb. milyen paraméterek lettek volna, ha kb. 20%-kal rövidebb futamidő lett volna eleve?
"De ha alapból a törlesztő 2x utalod minden hónapban"
Gondolom ez nagyban függ attól, hogy milyen szerződést köt az ember. Ilyenkor az előtörlesztési díj mennyiben torzítja a dolgot?
Pistike12 péntek, 08:33
Na, a vajda foni eldontozte a berlakaskerdest:
"Szerinte nem az állami bérlakás építése felé kell mozdulni, hanem a magánszférát kell ösztönözni a lakhatási támogatásra, mondta." 
Tehat kinalat nem kell! Csak kereslet. Ez egy geniusz😀
EURHUF_goes_to_haven péntek, 08:02
Előzmény: #231910  Pistike12
Iparban is vannak gondok, a mi szaros ki cégünk is majdnem sikerült lépre csalni pedig up to date hw + elég jó It saink vannak, egyj Outlook sebehetőségen injektáltak egy mailt a vezérigazgató nevében a pénzügyi vezetőnek, hogy XY cégnek fizessen ki egy szerszám előleget 50k€-t. 
De 1 emailon belül kérdezte, hogy milyen volt a nyaralása, és kérte ezt... gyanús volt a pénzügyesnek így telefonon felhívta, hogy WTF?!?! (németről beszélünk akkora karóval a seggében mint egy villanyoszlop...) mondta hogy én nem tudok semmiről.
Azonnali jelszócsere mindenhol. (a támadó figyelte a leveleket, hogyan fogalmaz stb stb, és mégis szerencsére sikerült, azóta nem is 2, de 3 faktoros jóváhagyások vannak, telefonon, mail + másik személy aki tudja miről van szó. Eddig működik.
Kormányban meg mocskos nagy ember hiány , pénz hiány, de bumburnyák tábornok hozza a fizetendő számlákat a puszipacsira.... hogy álna annak is karó a valagába... 
Second Wave péntek, 07:49
Előzmény: #231898  Jenci
Az ügyvédi letétet megválaszolták. 
1 ha földnél talán nem vészes tétel, de érdemes lehet még az ügyvédi díj sorsát előrelátóan rendezni, elkerülendő, hogy ha jön valaki elővásárlási joggal, akkor te fizesd a végén az ügyvédi díjat, miközben nem szerzel tulajdont. Ügyesebb ügyvédek ilyenkor kétszer kasszíroznak :-) Számolni kell az elővásárlási joggal, nekem volt erdő, szántó és tároló ügyem, pont az mg. földek lementek elővásárló nélkül, a tárolónál a kiértesítésre több elővásárló is bejelentkezett, elkezdtek licitálni... (amíg simán eladó volt, nem kellett nekik).
EURHUF_goes_to_haven péntek, 07:44
Előzmény: #231901  Moka_Brikka
Pontossan ezért törlesztettem be, előre 20. hónapban a hitel ~20% át , ott csináltunk egy "időugrást" a törlesztőben való kamat-tőke törlesztés arányában. Jelenleg 65%+ a tőketörlesztésem aránya és kiszámoltam a következő 1 évben mennyit fogok fizetni kamatra, ezt pedig még egy 10 Ft és hozza a Ft romlás nekem. (kiegyenlítő hatással számolt kamatokkal együtt).
Így az eredeti 23,4 m hitelre, lett volna ha csak simán törlesztem 33,4 a teljes visszafizetendő, ehelyett lesz 26,88.... (57. hónapban végtörlesztéssel.) Ha mindezt a 45 hónapban (ez a mai tárgyhónap) végtörleszteném akkor lenne 26,35millió.
A különbség 0,53 millió. ezt meg röhögve fogom hozni a kamatokon + a Ft romláson és szép tartalékot is tudok képezni.
-
Én úgy gondolom, hogy aki őgy veszi fel a hitelt, hogy kifeszítve, az csak az inflációban bízhat, hogy majd arányaiban értékre a fizetéséhez mérten a végén kevesebbet kell visszafizetni. 
De ha alapból a törlesztő 2x utalod minden hónapban + mellé még egyszer ennyit félre teszel közben kamatozni akkor azért könnyen tudja az ember úgy intézni, hogy minimál költség legyen.
Pesze abban igazad van, hogy a normál hitelnél a tőke-kamat aránya az elején a kamat javára erősen túlsúlyos. Nálam a hitel elején kaptam egy törlesztési táblázatot. Abban úgy indult hogy kavi 35% a tőke törlesztés. Ez lenne az eredeti kondíciók szerint 52% most (ehelyett 65%). Lehetett volna még jobban? Igen, ha bíztam volna a PMÁP ban ebből lehet tudtam volna még kicsit faragni, hogy még magasabb kamaton kamatozzon a gyűlő pénz. Nem bíztam benne, de szerintem azért nem rossz. Egyik haverom aki csak 14m et vett fel Ausztirában valami 2% on törleszt... nem is törlesztett elő, mert egy minimál kamattal hozza úgy hogy + ban legyen. 
HPPapa péntek, 07:37
Előzmény: #231925  terelemel
Ő legalább eladni és nem hirdetni akar.
terelemel péntek, 07:32

Óriási arcsokkenes 296M - > 240M
II ker 385m2 belső medencés ház.
Ezekkel van tele minden. A hirdetesi ár egy blofff. Aztán jön a valóság.
N0MAD péntek, 07:19
Előzmény: #231923  slash
Nem kalkulálnék a teljes alberleti árral (minusz adóval sem)
Mindenféle felújítás, üres időszak, költenivaló felüjítás ilyesmi.
Es ha magad csinálod a felújításokat 5-10 lakásnál az nem fire hanem vállalkozás.
slash péntek, 06:12
Előzmény: #231921  Pistike12
Sztem elég egy 4-5 lakás is. plussz egy saját ház amely hitelmentes ugyebár csak rezsi van. 
Egy négytagó család FIRE élet: 
havi 1000 euro= nyomor 
havi 1500 euro= lébecolás
havi 2000 euro felett= élhető élet 
egy pesti panel 120-150 között kiadható.  
Stg péntek, 00:27
Előzmény: #231898  Jenci
A kifüggesztéses ingatlanok adàsvételének nyilvàn megvannak a maguk elég pontosan meghatàrozott szabàlyai.Vannak nagyon speciàlis esetek ahol szürke zónàk lehetnek, pl egy baràtomnàl pàr hónapja minisztériumi àllàsfoglalàssal fejeződött be egy kisebb vita, de én úgy gondolom ez tényleg ritka.
Gondolom az alap sorrendet te is ismered aranykalàsz, helyben lekó, fiatal gazda, csalàdi gazdasàg, àllattartó, stb és ezek szorzatai.
Amit magadról írtàl nem tudom mennyire tudsz előretolakodni a sorban, de a kifüggesztés lejàrtàig sztem bàrmi történhet.
Nyilvàn ésszerű az ügyvéd felvetése, a letétbe helyezett pénzzel te màr kifelyezed a szàndék komolysàgàt, az ingatlanos persze erölteti a vevőnek fizetést, abból ő màr jutalékot kasszíroz.
Mindazonàltal a foglalót kézbe adni bàrmikor ugyanannyira hordozza azt a koczkàzatot hogy majd masszírozhatjuk vissza a magànszemélytől nagynehezen ha visszajàr, egy egyszerű lakâsvételnél is akàr nem csak kifüggesztésnél.
Egyik vagy màsik megoldàs, màr a te kockàzatvàllalàsodon múlik, vagy azon te mennyire tartasz az eladó golyóàllósàgàtól, vagy mennyire bízol magadban hogy ki tudod préselni majd belőle ami visszajàr neked.
Na, ezzel együtt kaptàl jó sok tanàcsot dönteni neked kell.:)
Pistike12 csütörtök, 23:51
Előzmény: #231920  FR73
Olyan 140-150e lenne a realis/lakas tisztan. Ez kb 30% a a fizuknak. Most ugye 50-60% ami siman lakhatasi valsag sajnos. 
2006ban ujpesten volt az elso berletem egy panelban. 43%volt az atlagbernek. Most 57%a...2010 es 11 kornyeken ez 35%korul volt. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek