Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanujra 2024. 09. 30. 15:51

de ettől még jöhet 2026 ban egy változás érik már a levegőben ahogy körbe nézek egy üzleti tervet pedig nem 1 évre tervezünk legalább 4 év kell  hogy termőre forduljon a befektetés fontos a kiszámíthatóság ( tudom tudom sokaknak nem volt ez a kormény kiszámítható, de nekem igen abban, hogy az ingatlan piacot támogatták és sose bántották az AIRBNB szabályozás is csak egy kis adó emelés lehet szerintem amit ez a kormány megtenne.. szobánként nevetséges adót kell fizetni a magánszemélynek 3 lakásig ha kiadja.. kevesebbet mint amit én fizetek hosszútávú kiadásra )
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 30. 15:50
Előzmény: #227731  Xis24
Ez azért azt jelentené, hogy a mostani meredekséget is töri éspedig felfelé...Úgy hogy mostmár CSOK 1-2 babváró,adókedvezmény, minden van...Ehhez képest ha rosszul számolom 11 év kellett a duplázáshoz. ha 10 évvel számolok az 10% minden évben, Ti meg itt 40% ról beszéltek 1 év alatt.. 
Szerintem ez teljessen irracionális (nem lehetetlen), de nem hinném hogy ez lenne
https://www.economx.hu/magyar-gazdasag/ingatlan-budapest-lakasok-ksh-arak.793845.html
Murdoch 2024. 09. 30. 15:50
Előzmény: #227732  opandup
Erről van szó. Élénken figyeltem már 2008-ban is, most is rendkívül kíváncsi leszek a folytatásra, mindenféle elfogultság nélkül, se tőzsde, se ingatlan.
Xis24 2024. 09. 30. 15:50
Előzmény: #227732  opandup
21-ben volt egy jelenősebb árremelkedés ami áthúzodott 22-re nem volt időben hosszú de %-osan sok. Ott szerintem nagyban közrejátszott a devizánk értékvesztése.  A jövő kínálati árait szerintem a Ft árfolyam is befolyásolni fogja. Nincs elterjedve ugyan az Euróban történő adásvétel de azért szerintem a többség az ingatlanoknál rejtetten Euróban számol. Elég sok tényezős ma már a játék. Az ingatlanpiac ma már jóval gyorsabban regál mint a békeidőkben. Előre annyira már nem kiszámitható mint régebben volt. Ez is kaszinó lett.😃
izommanujra 2024. 09. 30. 15:49
Bocsánat logikai bukfenc ... ha nem adják ki a PMAP ot én se tudok semmit sem venni  hitelre sem :D
izommanujra 2024. 09. 30. 15:43
Előzmény: #227733  izommanujra

"Ennek én sem örülök de lehet itt még egy nagy válság is ami hatására a kormánynak is szüksége lesz a pénzre és akkor a PMAP osoktól azt fogják kérni tartsd légyszíves lejáratig a papírt.. meglátjuk."
Ha pedig ezt mondanák ( mert mást nem tudnak tenni ) akkor 2026 ban instant bukta a választáson.
El tudjuk azt a szituációt képzelni , hogy izom meg bevásárolni 2-3 lakást ( 20 % önerővel) és jön egy kedves kormány ami a hiteles lakásokat jól megadóztatja ?  ( ingatlan adó - bérlésre dupla adó - többkulcsos adó rendszer  , rezsi csökkentés eltörlése a csúnya panelekre stb ..)
Na ezért vagyok óvatos most a banknak csinálnám csak a hasznot amúgy is. 1  vagy 1,5 év múlva válthatnám át a hiteleket (alacsonyabb kamat és mert már nem akarok tovább dogozni , de itt bukna meg a dolog dolgozni kéne tovább  giga hitelek miatt )  a kiváltási díj 1 éves profitot kiadásból el is vinne ( tőke törlesztés ) számoltam .
izommanujra 2024. 09. 30. 15:38
50 milliós lakás 40 ezer kp tranzakció!
izommanujra 2024. 09. 30. 15:38

Lehet csak 10 % lesz már benne  vagy 12 % pont mint az infla elmaradás.
De az nem fér a fejembe 2000 mrd ft mondta azt lakást venne a szavazás szerint ez 40 ezer KP taranzakció !  Jó lehet nem magyar ingatlanra gondoltak a szavazók ?  Ennek a fele is ( hitellel kombinálva biztos meg lesz ) tehát a fele is koncentráltan ha megjelenik a piacon tavasszal óriási licitet fog eredményezni .
Ennek én sem örülök de lehet itt még egy nagy válság is ami hatására a kormánynak is szüksége lesz a pénzre és akkor a PMAP osoktól azt fogják kérni tartsd légyszíves lejáratig a papírt.. meglátjuk.
opandup 2024. 09. 30. 15:37
Szerintem pedig még idén 50%-os ingatlan áremelkedés lesz... legyünk már észnél... komolyan.
Aki figyeli a globális gazdasági és politikai helyzetet, az látja, hogy egy akkora lejtő elé nézünk, mint annak a rendje.
Az amerikai pénzügyi piac földbe fog hamarosan állni, mert:
1. Az USA 10/2 éves kincstéri kamat most rendeződött vissza, ami a recesszió előjele: https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y2Y
2. A japán jegybank most emelt kamatot, ami a jpy/usd carry trade megszüntetéséhez vezet. Ez már önmagában finanszírozási és pénzügyi problémákat fog okozni sokaknál.
3. Az USA hitelkártya és fogyasztói hitelek késedelmi rátája erősen megemelkedett az elmúlt 2 évben: https://fred.stlouisfed.org/series/DRCCLACBS, https://fred.stlouisfed.org/series/DRCLACBS, https://fred.stlouisfed.org/series/DRCCLOBS
Persze semmi gond mondhatnánk, majd nyomtatnak pénzt ahogyan szoktak... az majd helyre rakja a gazdaságot.
Van egy rossz hírem... egy ekkora inflációs környezetben ezt nem lehet már meglépni.

Most már le kell nyelni a keserű pirulát.
Xis24 2024. 09. 30. 15:24
Előzmény: #227728  EURHUF_goes_to_haven
Lehet hogy igaza lesz. Az irányár szinten simán lehet 10-20% emelkedés csak az a kérdés, hogy nem lesz az a 40% sok? Adjunk példát. Ami idén év elején volt 40   az 48 most arra 20% az 58. Hát...nem kifejezetten gyümölcsöző kilátás a befektetőknek ha az átlag 250-es bérleti díjak stagnálnak vagy még le is mennek 5-10% ot ...ha esetleg rádől a piacra  az Airbnb maradvány. 
ncseed!
ncseed! 2024. 09. 30. 15:24
Előzmény: #227710  J0hnnyEnglish
Nem lesz rakéta, de esés sem. Pár ezer +tranzakciót hozhat, de inkább a felújításokon keresztül támaszthatja meg az építőiőart. Nagyon kevés embernek van 5-10M feletti ÖNYP-je, azok meg főleg idősebbek. Viszont 1-4M forintot szinte bármelyik ingatlanra rá lehetne most locsolni, szóval én arra szavazok hogy ezeket vesziki többen inkább.
PMÁP-ot bárhová tehetted korlátozás nélkül, de az ÖNYP-t csak akkor tudod kivenni nettóban ha lakáscélra költöd. 
izommanujra 2024. 09. 30. 15:17

Meggyőződésem, 14,5 % és 19 % =  33,5 % ot simán meg fog csinálni pont jövő év tavaszára a piac ebből már 20 % megvan még lehet kicsit több is.. Ha 2 év bérletit is számolok ami 2x6 % már meg is van 32 %
Pont ez a 33,5 % a hozama az infláció követő PMAP nak 2 év alatt.  Az ingatlan ha késve is , de felzárkózik árban az inflációhoz  ( tudjátok hosszú távon az ingatlan inflációval mozog )
Én erre számítok jövő tavaszra  . Van előre hozott vétel , de nagyon sok még nem szállt ki még mindig én is 8-10 % kamatról mondanék le ha kiugranék  a PMAP okból ez nem kevés pénz 5-6 hónapra.
Nem állítom biztos nem veszek lakást  jövő tavaszra ha nem találok más jobb helyet a pénzemnek (Fix MAP ot gyűjtögetek most ki tudja mi lesz ) , de "pukliban" én sem szívesen vásárolok.
Jövő tavaszig teljesen ki fog derülni az is lesz e nagy recesszió USA ban vagy nem ez a jó. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 30. 15:15
Előzmény: #227726  Xis24
Előre nem hátra :).
Izomman meg poziból vágyálmokat (wishfull thinking) ír be :) De lehet hogy igaza lesz. 
-
7% (Bruttó?Nettó ?) rulz! Kontroller elfogyott, felujítás meg nem is volt...(1,5M pápá) Oh wait... Ja és a saját munka az ingyen van. (nincs)
izommanujra 2024. 09. 30. 15:12
Előzmény: #227725  Murdoch

Elég gyenge  a gazdaság ( GDP )  de idén az ingatlan piac  amit vettem lakás is megcsinálta a +20 % ot fél év alatt!
Ez engem is ledöbbentett legmerészebb álmomban sem gondoltam volna ezt .
Xis24 2024. 09. 30. 15:11
Előzmény: #227725  Murdoch
Egyértelmű a szitu. Német gazdaság le. . ingatlanok le. .. magyar fel, fel. Mit nem lehet ezen érteni? 😃
Murdoch 2024. 09. 30. 15:07
Előzmény: #227718  izommanujra
Ugye az a jó, hogy akár pörög a gazdaság, akár stagnál, jön az éves +20%-os árnövekedés. A bérlői piac meg egyenesen pezsegni fog. Mint a mesében, kár, hogy az IT-ban ilyen csodák nincsenek.
Xis24 2024. 09. 30. 15:05
Előzmény: #227721  izommanujra
Már csak fiatalok kellenek akik vásárolnak. Amit én tapasztaltam az eladások alkalmával 2 db jóminőségű tégla ingatlan esetén. Hogy leginkább nem a fiatalok jönnek. Kezdetben én is rájuk próbáltam építeni aztán rájöttem, hogy ezt el lehet felejteni. Valahol nyilván vannak de az idei évben nálam mindenki a kp-ját akarta elkölteni. Talán félve az áremelkedéstől. Én azt feltételezem, hogy az előre hozott vásárlások megvoltak. Ha nem lettek volna újabb ösztönzők, akkor a jövő évre megint fagyogathatott volna a piac. Így, hogy vannak.. kicsit felfelé várom még az árakat. . de nem annyira sokkal.
izommanujra 2024. 09. 30. 14:57
Viszont ha nem jön kint nagy válság  ( USA ) minden így marad akkor most jön egy pukli még az árakban ( Nyugdíj pénz és PMAP + 5 % os THM  ) Ez a realitás ez lehet szerintem még +20 % is tavaszra  . Én mindenképpen nyerek  mohónak meg nem szabad lenni jelen helyzetben most nekem ez a véleményem főleg ha még dolgozok is  kicsit határon vagyok a   lakásokkal és meló mellett elég  ha nem fogok dolgozni akár 2-3 is "jöhet még" de addig nem.
izommanujra 2024. 09. 30. 14:53
Előzmény: #227721  izommanujra

A portfólióm nagyja már megvan 1-2 db hiányzik belőle a családihoz kellene , de lehet 2026  tavasza után kiderül a portfólióm elégséges és nincs szükség többre.  Magas hitelkamatokkal meg nem akarok befürödni előrre inni a medve bőrére magas kamattal tőkeáttétellel még vagy 2-3 lakásba ülni aztán 2026 ban jön egy jó ingatlan adó a családi kedvezményt is eltörlik  , jön a rezsi csökkentés eltőrlése stb.. aztán kapom majd a pofonokat majd a sok hiteles lakásra és fogom a fejem minek vágtam még ebbe bele és várhatom mikor lesz új kamat amikor is refinanszírozhatom a hiteleket  ( ha lesz munkám ) ergó csapdába esek és még dolgozhatok jó sokáig.. Ezért most én nekem célszerű kivárni a választásig és  az alacsony kamatig .
A FED kamat csökkentési ciklusa álltalában ilyenkor 12-18 hónap szokott lenni  akkor éri el majd a mélypontot hogy ez 2-3 % lesz vagy 1 vagy 0 % azt még én se tudom de utóbbi is simán lehet az pedig itthon 3,5 % os hitel kamatokat fog jelenteni.
izommanujra 2024. 09. 30. 14:49

Nekem is az lenne jó ha csak stagnálgatnának még vagy 1-2 évig az árak vagy nagyon szolid emelkedés legyen, de ahogy látom a fiúk mindenképpen be akarják a nyugdíj pénzekkel és a PMAP al és az olcsó  hitelekkel fűteni a piacot még olyat is rebesgettek jön valami új lakástámogatás a fiatalokank.
A legrosszabb belépési pont számomra ( mert 2 évig dolgoznék csak ) ha jövőre vennék , de már most is év végéhez közeledünk lusta vagyok felújítani most elég volt ennyi egyenlőre kivárok mit hoz a jövő és a 2026 os választás .

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek