Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash 2024. 09. 16. 11:54
Előzmény: #226775  z0li23
Jaj, Mesterem majd pénteken kettőkor amikor megjöttek a fapadosak és lepakoltak a holland, angol, stb fiúcsapatok az airbnbe és lezúgtak az utcára csapatostul  inni, és már bebaszcsizva nézegetik a csinos magyar lányokat és Milfeket majd tartok nekik egy klasszicista előadást a helyi építészetről. :-)  
mr_bob
mr_bob 2024. 09. 16. 11:50
Előzmény: #226776  izommanujra
"Mondom én ezt úgy , hogy nincs egyetlen egy airbnb-s lakásom."
ellenben az egész vagyonod hosszútávon kiadott lakásokban van, aminek a hozamára lehet befolyással az az airbnb betiltása. csak kiegészítésként jegyeztem meg, hogy meg legyen az izomman izzadása mögötti kontextus minden kedves olvasónak.
goldilocks 2024. 09. 16. 11:46
Előzmény: #226776  izommanujra
Komoly szakértő lehetett ha az ingatlan jogról fogalma nincs...nem azt csinálsz amit akarsz...
Murdoch 2024. 09. 16. 11:45
Előzmény: #226772  berlini
https://www.vg.hu/turizmus/2024/07/tomegturizmus-nyaralas
Minél előbb vége, annál jobb. Gondolom a közbiztonsági, környezetvédelmi hatások nem annyira izgatnak, mert hogy munkát ad a helyieknek, stb. Akkor a kínai akkugyárak miatt se aggódjunk. Nem mellesleg annyira nem hasítanak a fapados részvények sem, még ha az összetettebb történet is.
izommanujra 2024. 09. 16. 11:44

HirTV műsorában mondta egyik szakértő nagyon jól:  A társasház döntse el lehet e airbnb vagy nem a házban kész. Mi köze van a másik ház másik utcában élőnek hogy legyen e vagy nem működik e rendesen vagy nem a többieket zavarva? sokan kiírják a telefonszámukat is büntetéssel fenyegeti ka hangoskodó turistát nem értem mi a gond vagy tényleg a szálloda ipar  a probléma.
szegény kerületi polgármester azt akarja  majd az airbnb lakások jelentkezzenek a szociális bérlakás programjához teljesen nonszensz undorító az egész.  Majd piaci ár alatt fogják kiadni persze nonszensz szerinte neki is vagy az ő körének van ebben valami üzlet  ezért erőlteti ezt . Csúnyán bele fog bukni  20 % részvétel 54 % os többség ezen belül és jogerősnek képzeli..
Mondom én ezt úgy , hogy nincs egyetlen egy airbnb-s lakásom.
z0li23
z0li23 2024. 09. 16. 11:37
Előzmény: #226770  sztiv
Az általad felsorolt helyeken mit fog csináli a "  a nottinghami 20-as éveiben járó brit, aki kifejezetten a buliturizmus miatt jött Budapestre " ? Slash kolléga, kérlek tartsd meg a szexuális felvilágosítást a fórumozóknak. Ti tényleg azt hiszitek, hogy ezek a férfiak kizárólag azért jönnek ide mert itt olcsó a szállás? Thaiföldre meg gondolom azért mert szép a táj :)))))
berlini
berlini 2024. 09. 16. 11:32
Előzmény: #226768  DAXHU
Igen, igy már értem.
De a turizmus egyre inkább a tömegturizmus lesz. A jelenleginél szabáyozottabban de szerintem nőni fog.
Murdoch 2024. 09. 16. 11:28
Előzmény: #226769  Xis24
Gyerekkoromban a VIII-ban még az ajtókat sem zárta senki, pedig azért ez nem a legjobb hely volt. Remek lakóközösség volt, közös programok stb. Most kb. két tucatnyi tulajdonos maradt ott (kb. 100 lakás), a többi mind rövid-, vagy hosszú távra van kiadva. Tele van mindenféle szedett-vetett alakkal, totál leépült. Teljesen egyetértek az ott lakókkal.
berlini
berlini 2024. 09. 16. 11:24
Előzmény: #226767  Murdoch
Jó kontraindikátor voltál eddig, remélem most is tévedsz.
izommanujra 2024. 09. 16. 11:23
Előzmény: #226766  Murdoch

Azt hogy a  több ezer világ város közül  egy kezemen meg tudom számolni hány városban van szabályozás nem jelent semmit ez a szűk kisebbség  ami kifordítja a piac működését teljesen inkorrekt . A kisembert nem hagyják érvényesülni csak a szálloda ipar mi? A 6 kerület vezetője ebbe csúnyán bele fog bukni aki otthon maradt legtöbbje  egyetértett vele nem is érdekelte ezért nem ment ugyanis el .
A kormány ha okos ezt nem veszi át indtő példának tekinti és nem tiltja be az airbnb-t max plusz adókat vet ki rá ha van esze  megszünteti a 3 lakásonkénti kedvezményeket ennyi  különben lábon lövi ilyen nehéz gazdasági helyzetben magát a reptér vétel is teljesen értelmetlen volt e miatt
sztiv 2024. 09. 16. 11:22
Előzmény: #226765  z0li23
Prágába, Pozsonyba, Krakkóba, Kassára, stb., ott ahol az adott célcsoport igényeit: pazar klasszicista környezetben kelet-európai életérzést olcsón megtapasztalni a kelet-európaiak között és nem a nemzetközi szabvány szerinti 10 m2 szállodai szobádban kuksolni, az egy teljesen másik nyugdíjas célcsoport....
Xis24 2024. 09. 16. 11:15
Rövidtáv: Azt ugye láttuk, hogy milyen folyamatokat indított be a Covid alatt a turisták hiánya  a rövid távra kiadott ingatlanok piacán. Most elég erősen úgy néz ki, hogy ez az egyik kerületben be lesz tiltva ez az "extraprofit" lehetőség a hosszú távú kiadáshoz képest. A nagy kérdés, hogy mi lesz a többi kerületben a helyzet, mert ha nem lesz ragadós a dolog, akkor elég nagy mozgások várhatóak jövő évben a belvárosban. Ha nem lesz követés, akkor a nem szabályozott területek többet fognak érni mint a szabályozottak. A befeltetők vándorlásra kényszerülhetnek. Ha ragadós lesz az kihathat egész Bp bérleti piacára. Onnantól kezdve ma még kiszámíthatatlan, hogy hogyan is alakulnak a dolgok. Lahatási tulajdonosként más a történet mint befektetőként. Senki nem szereti, ha a szomszéd lakásban folyton idegenek vannak. Érthető, hogy ez a végeredmény. A befektetők felháborodását a hétköznapi emberek el fogják engedni a fülük mellett, így én úgy gondolom, hogy ha ragadós lesz a szavazás kiírás, akkor Bp-en maradni fognak szálláslehetőségként a hotelek és szállodák. 
DAXHU 2024. 09. 16. 11:14
Előzmény: #226763  berlini
A mondat alatt azt értettem, hogy káosz a fapadosoknál és a tüntetések a nyugati városokban.
Murdoch 2024. 09. 16. 11:06
Előzmény: #226764  slash
Murdoch 2024. 09. 16. 11:00
Előzmény: #226762  z0li23
New Yorkb Cityben is agyon van szabályozva az airbnb, próbálj családilag airbnb-zni:
https://www.proper.insure/regulations/new-york-airbnb-laws/
Mennek turisták? Naná.
z0li23
z0li23 2024. 09. 16. 11:00
Előzmény: #226764  slash
Értem amit írsz, de akkor hova mennének, ha pl az Airbnb-t teljesen tiltanák minden kerületben? 
slash 2024. 09. 16. 10:58
Előzmény: #226755  z0li23
Mesterem, nem fognak átmenni az Airbnb vendégek a   szállodába, hidd el. Éveket dolgoztam ötcsillagosban itt a körúton  ott nem dobod le a hátizsákot a recin, nem az a vendégkör.  Itt megjönnek , felveszik a kulcsot, lezúzzák a motyót és lemennek a sarokra inni. Itt élek. Tudom. 
berlini
berlini 2024. 09. 16. 10:56
Előzmény: #226753  DAXHU
"Ez a folyamat pár éve elkezdődött és most kezd eszkalálódni."
Akkor ezt a mondatodat félreértettem.
Amúgy meg én az ellenkezőjét várom.
Korszerűbb repülőgépek alacsonyabb üzemi költségekkel, gazdagodó polgári réteg Nyugaton (de kelet pár országában is) amely egy része nemcsak azért vágyik airbnbs lakásra mert csak azt tudja megfizetni, hanem a feeling miatt.
tehát az eddigi 10 millió helyett százmilliók fognak évről évre egy hátizsákkal világot megismerni, bulizni.
Személyszerint azért is örülnék ennek, mert ezt az érzést ismerem. Firenze kellős közepén a Piazza dela Signoria melleti lakásból szinte ráláttam a térre, a Dávid szoborra és 2 percen belül ott reggeliztem a téren lévő egyik kávézó asztalánál.
z0li23
z0li23 2024. 09. 16. 10:52
Előzmény: #226757  berlini
Írnak itt sokan sokfélét. Majd az árakat hozzáigazítják a turisták igényeihez és csinálnak hozzá célzottan külföldieknek kampányokat. Feltételezem, hogy nem csakis kizárolag 5 csillagos hotelek vannak a kezükben. Megoldott ez a csapat már ettől meredekebb dolgokat is. Nem fog ki rajtuk majd ez sem. 
Stg 2024. 09. 16. 10:51
Előzmény: #226760  Stg
Remélem majd csiszolják rajta, aztán alakul.
Teljes egészében kàr lenne Bp Nek a kiesés szvsz.
De, az azért érdekes hogy szavaztak, és ez lett.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek