Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Valami érdekes dolgot tudnál mesélni, hogy melyik ingatlaneladás volt a legnehezebb és hogy oldottad meg? Nem bántásként kérdem, csak érdekel valami jó story, így délutánra. Úgyis szereted a történeteket.
Nem szidom, azert is kezdtem azzal, hogy azok tudtak ezt kihasznalni, akik haladtak, es megvolt a gogyijuk. Neki igen. Csak ne lepodjon meg a minuszolasokon, mert van olyan nezopontja is ennek a sztorinak, hogy tobb korosztaly epp ezen korosztaly megmentese miatt pontozodik ki ujra, jo idore! (tudom nincs kiarazodas a piacrol, hogy lenne..., es kb emberemlekezet ota a legkevesebb langost, kenyerer, rantott hust, balatoni ejszakat, lakbert, ingatlant lehet venni az atlagberbol) Es itt kvazi meg is erkeztunk a korosztalyonkenti nepessegszamhoz es a szavazobazisokhoz. Rokoni korben nemreg ment el egy apuka nyugdijba. 550e ft lett a nyugdija.( kb hasonlo bere volt, ismerosi korben gyari melosok akik most lettek nyugdijasok 400-500e közötti nyugdijjal vannak) Ez egy, masik szal... De ez is jovot meghatarozo lesz...
Szerintem nem volt akkora öntömjénezés ahogy írod. A hogyan tovább viszont nagyobb kérdés mindenki számára, ami a folyamatokat elnézve véleményem szerint nem lesz ennyire egyszerű és egyértelmű.
vasárnap a Lizi kommentjét többen lakásbefektetési műveletlenségi vetélkedő rajtjának értéketlék, be is nyutották szép számmal a pályázatukat,de csak jól ismert sablonbotorságok pukkantak el . az ingatlanközvetítéssel kapcsolatos műveletlenségi vetélkedő is kezdetét vette volt már belőle sok futam, spontán is felhívnám jóindulatom kifejezéseként a nevezők figyelmét arra, hogy valami egyéni botorságot próbáljanak kifejezésre juttatni, mivel a sarki dohánybolt előtt is közszájon forgó szövegekkel nem lehet már bajnokságot nyerni . na jó erőlködést, figyelek
itt ezek a minuszolások sok mindent jelenthetnek leginkább azt hogy érdemi, vállalható gondolatközlés és értelmes észrevétel híján jól esik utálkozást így kifejezni, mert utálkozni katartikus soha nem nézem . az ilyen fajta minuszolás mindenképpen műveletlenségi vetélkedés is izomból . amit magadról írsz örömteli, nekem is természetes nem csak neked 13 évi teljesmunkaidős belvárosi ingatlanpiaci résztvevőkén pár ezer emberrel való személyes beszélgetés tapasztalata alapján írtam amit írtam . persze erre a szövegemre is biztos lesz minuszolás, majd most megfigyelem
Akkor szegezzuk le, hogy a helyzet kihasznalasan kivul mi az, ami kozrejatszott a korosztalyod gyarapodasahoz: - az ipari szektor fulladasig pumpalasa nyomtatott penzzel - arbitrazsra alkalmas mesterseges kamatszinteken torteno eladosodas lehetosege - a hazudott inflacio miatt ezen tartozasok kinovese - a 2008as valsag utan nem a te korosztalyodhoz nyultak a leepitesnel, a bered pedig meg nott is 2009-14 kozott - a korosztalyod egyeni bakolveseinek (chf hitelfelvetel) arat a tarsadalom egeszevel fizetettek meg, es a cechet a valodi felelosoknek nem kellett kifizetnie - Eus tagsagbol fakado vntk celkozonsege a korosztalyod Ezen penznyomtatas kovetkezmenye lett a brutal inflacio 21 3nevetol Na, ezert nem erdemes ezzel nagyon kerkedni, fokent azert sem, mert 45+os korosztaly altal igy felhalmozott vagyon epp a korosztaly vagyongyarapodasa miatti inflacio miatti kamatszint kovetkezteben nodogel tovabb az allam kiadasi oldalat terhelve... Ezert inkabb ovatosan sztem az ontomjenezessel. Emlekszek amikor a korosztalyod jelentos resze sirdogalt 2009ben...
Az időzítés és a támogató környezet nagyon nem mindegy! Most a fene tudja milyen idők jönnek, az eddigi támogató környezetben ésszel gondolkodva szépen lehetett előre haladni, igaz aki eszetlen volt azt is támogatta a környezet. Most ez lényegesen nehezebb és bizonytalanabb, mint a 2010 utáni évek. Mondok utóbbira egy egyszerű példát: egyáltalán nem vagyok abban biztos abban, hogy 3-4 év múlva amikor nagyobb lakásba szeretnénk menni, ki tudom úgy maxolni a hitelfelvételt, hogy meglegyen a kis 1,5 es befektetésre megyeszékhelyen (Veszprém). Nem azért mert keveset keresnék, de attól tartok nem tudom érdemben úgy növelni (vagy tartani) a bevételem, ahogy a kis lakások ára nőni fog a jelenlegi környezetben.
2db ot adtam el idén. Nem lettem ingatlanos.. nem lettem ügyesebb és még tapasztaltabb sem hisz minden eladás egy új játék. Annyit elraktam magamnak.. hogy nem kell félni ha az ember maga adja el. .. ha mozog a piac... van érdeklődő... Ha nagyon fagy a piac... akkor meg mindegy is. Az ingatlanosok se ügyesebbek. Az élénküléskor a fagyottat ő is akkor adta el mint én. Pont annyit sz.pot vele mint én. Korábban én kérdeztem itt, hogy már csak azt nem tudom. mit csinált volna árban egy ingatlanos. A többiek azt válaszolták, hogy pont azt, mint amikor vételkir győzködi az eladót, hogy fogadja el az árat. 😃
Ez most egy ingatlanosokhoz szóló ima akart lenni ? Nehogy megmutasd az érem másik oldalát, hogy sok aki 1-2 éve csinálja és még otthon lakik a szülői házban az beírégi a csillagos eget, hogy megkapja a kizárolagossat aztán pár hónap múlva meg minden mindegy csak menjen el ? Komolyan ezekben kellen megbízni ? vagy esetleg benne ? Ó te nagy tudású!!! Meghajlunk bölcsességed előtt... Kezdj el gyógyszert szedni az isten komplexusodra.
Kaptál valamiért 3 minuszt, de én osztom a nézeted. Mi 45-47 évesek vagyunk, két lakásunk van és egy házunk, semmi extra, az utóbbi idők zavarosában a svájci frankos összedőlés és CSOK támogatás évein végigmenve simán megcsinálhatta az ember a szerencséjét. Baráti köröm hasonló szinten mozog, de mindig megkapom, hogy könnyen vagyunk, mert Budapesten mérnökként jó keresettel ilyen körben mozogva ez nem nagy dolog. Azt senki nem akarja figyelembe venni, hogy a jó fizetés és vele együtt a jó döntések nem csak úgy maguktól jöttek, én is / mi is váltottunk munkahelyet, költöztünk vidéken aztán vidékről, majd Budapestről az agglomerációba, közben építettük, megalapoztuk magunkat meg a lakásunk is, ha éppen nem újba tudtunk költözni majd jó áron adtuk el. Az utolsó költözésnél nem adtuk el az újépítésű lakásunk, és az utóbbi évek albérleti dijemelkedéseivel plusz spórolt pénzt hozzátéve vettünk még egy lakást befektetési jelleggel még a háború előtt. A baráti körünk / munkatársaim ugyanezt az utat járták be. Van aki még mindig mozog, költözik családi okok miatt (jön a köv. gyerek stb), de közben a meglévővel is okosan kell gazdálkodni.
árultál egy lakást és jogosan érzed hogy tapasztaltabb lettél, mert beszéltél kb 10-20-30 érdeklődővel, akik közül lett egy vevőd is . képzelj el egy ebből élőt aki mondjuk 5-10 éven át havi átlagban 100-as nagyságrendben beszélget új venni és eladni szándékozóval, vagy képzelj el egy szervezetet amelyhez 50-100-200 hasonló tartozik . mit gondolsz, hogy akik életük folyamán eddig kb 3-4-5 tranzakció részesei voltak élő egyenesben végigcsinálva kb 15- 20 év alatt, miért gondolják magukról, hogy mindenképpen tapasztaltabbak, és az ég világon semmi hasznuk sem lehet egyetlen hivatásosból sem? és miért gondolják róluk hogy az összes tudományuk az hogy szar fotókat készítenek szarul elkészített hirdetésekhez feltöltve?
A 40M panel.is volt vagy 8M. Az a kocsi ami régen 2M volt az most vagy 8M. Ilyen kis fordulatos erre felénk minden. De hogy áraznak? 40M Hát nem kevés az? Elmélkedik az eladó. Bemegy a bankba 50M jár rá. hó kis olcsó hitel. Dehogy jár ..csak 30M olcsó hitelt kap, az csak 60nm felett jár... mondja a feleség.. meg 11M babaváró is jár. Jaaa... Ha eladom 40M-ért én fizezek rá. De hát kell ahhoz önerő is. .mondja a férj... akkor regyünk rá...biztos ki tudja nyomni az 50-et. Ha nem majd kölcsön kér... mondja a feleség
Hozzám télen elég sok 30-40 éves korban lévő befektető is jött Bp-en. Akinek már volt ingatlanja és még akart vásárolni.Vagy magának vagy a családnak. Az már az a kor ahol lehet saját.. és ha van egy nagyszülői. . mondjuk panel örökség azt át lehet konvertálni teszem azt az én esetemben újszerű téglába.
Irónia detektorod elromlott, sejtettem hogy régi pénz , régi árakkal :D Régen minden jobb vóót főleg a nagymama kompótja és a házi kecsöp.. ahhoz hasonlót a mai napig nem találtam sehol se... :(
Én nem hiszek ebben a mindegy hogy milyen ingatlanod van 1M az ár. Nem felejtettem el a régi árazást. Pláne nem a régi agglos árazást. Ott még nagyobb olló kell. Azért mentem a fagyott piacon az aggloba ahol madár se járt. szemtelenül alkudva.. de csak ott megy a történet ahol láthatólag nem azon múlik mert más a cél.
Ez ebben a formában csak részben igaz! 40 fokban sehol nem jó kint sülni (sem a tengerparton, sem zöldben, sem a balatonon) Szóval amikor ilyen forróságban bent a klímázott térben vagy, az mindegy, hogy panel, vagy az aglós házad.
Az volt az alaptézis, hogy egy jó úhszerű lakóparki lakás dupla nm ár a családi házhoz képest. Ami nincs ebbe a sávban az nem jó csere. Ha nmre megyünk.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link